icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

vivianaba
30. máj 2010

Kocky mozete uviest aj konkretne mena lekarov a porodnic na SK kde ste rodili - ci uz ako zly alebo dobry priklad (okrem BS, to beriem ako dobry priklad 😉 . Mate niektora skusenost s BA-Ruzinov? Mozno som naivna ale chcem spravit vsetko proti nastrihu, takze uz teraz robime masaz hradze, doma mam uz epi-no (zacnem v 36.tt) a este to chcem aj prekonzultovat s porodnikom nech nestriha a budem mat porodny plan. Da sa na to spolahnut? Alebo mi aj tak nejaka koza PA skoci na brucho ci budem chciet alebo nie?

bubelko
30. máj 2010

veru odisli sme 😀 ale to sa obcas stava. ako som uz pisala, ked ho treba, je ho treba, ale ako prevencia u prvorodiciek je to podla mna hlupost 😠
vivianaba> zial v tomto ti neporadim, kedze som rodila mimo svk.

zuzi118
30. máj 2010

vivianba - pokial ti porodnik slubi, ze nestrihne ak nebude nutne, tak hadam nestrihne. Skus si hlavne dohodnut, aby si si mohla najst vlastnu vyhodnu polohu, taku ktoru si urcis ty.
Ja som rodila na antolskej. Lekara som dohodnuteho nemala.

solen
30. máj 2010

vivianaba urcite poradia baby z SK, my ostane ti budeme silno drzat palce aby bol porod podla tvojich predstav 🙂

etnicka
30. máj 2010

vivianaba tiez som rodila v zahranici, ale ak Ti mozem poradit, zozen si dulu. Porodny plan je tiez dobra vec.

etnicka
30. máj 2010

Inak pokial viem, tak najnizsi pocet epiziotomii maju v Topolcanoch, opravte ma, ak sa mylim.

zuzi118
30. máj 2010

@etnicka kde sa da najst taka statistka?

etnicka
30. máj 2010

Momenticek... hladam to

etnicka
30. máj 2010

http://www.mamaaja.sk/index.cfm?module=Contact&... mala som pocit, ze tuto, ale nejde mi to otvorit...

bubelko
30. máj 2010

ja som to orvorila, ale nevidela som tam kolko maju nastrihov, ale stoji tam, ze akceptuju porodne plany 🙂

vivianaba
30. máj 2010

Etnicka - a funguje vobec v Topolcanoch este porodnica? Viem ze tam ma cela nemocnica velke problemy a stale sa tam nieco riesi (suvisi to so zmenou vlastnika nemocnice), uz som pocula aj to ze nemocnica konci len neviem ci je to pravda.

Zuzi118 - som rada ze existuju aj prve 'lastovicky' z bratislavskych porodnic.

Ja si chcem zazmluvnit mladeho lekara a veruze sa ho najprv povypytujem a zazmluvnim az ked mi tieto veci slubi. Len sa bojim toho ze sice zazmluvnim lekara ale co PA a okolity personal - tych si nezazmluvnim a ked tam budu nejake kozy tak si nepomozem. Povazujem pritomnost manzela za velku oporu aj v tom nech dohliadne na to co so mnou budu robit lebo ja asi sustredim svoje sily na porod a nie na vypytovanie sa a davanie prikazov a zakazov personalu (myslim ze moj muz bude v tomto dobry, uz sa tesim na jeho premieru 🙂 🙂 🙂

bubelko
30. máj 2010

vivianaba: tak drzim palce 😉

zuzi118
31. máj 2010

@vivianaba lenze,mna nastrihli, takze to som ta asi moc nepotesila ☹ Ale poznam zienky, co rodili na Antolskej a nenastrihli ich - ale vsetko viacrodicky.

ginger17
31. máj 2010

@seuska ahoj mozem sa spytat kde a u koho si rodila? 🙂

freefamme
autor
31. máj 2010

Dámy, pýtajte sa na to prosím svojich pôrodníkov, aj keď budú neochotní, treba si stáť za svojím a nebáť sa povedať svoj názor. Jedna lastovička leto nespraví, ale keď to bude počuť zaprdený lekár od viacerých mamičiek, snáď mu to nasadí chrobáka do hlavy a trošku sa dovzdelá! Pokiaľ viem, všeobecne sa dá povedať, že mladí lekári a lekárky sú otvorenejší baviť sa o nástrihu a polohe, tak ak môžte, vyberajte takých. Všetko dobré a veľa krásnych zdravých detičiek (a hrádzí! 😀 )

zabka4
31. máj 2010

Neviem, prečo sa všetci toho nástrihu boja. Absolutne to neboli...ja ked som rodila a doktor ma isiel nastrihat vobec som nic necitila. vtedy som nemala ani bolesti lebo som uz zatlacila tak, ze bolo potrebné nastrihnut to. žiadna bolest...nechapem preco sa niektore baby toho boja...myslia iba na seba a pritom ani jednej nenapadne ze te nastrih je v urcitych pripadoch potrebny. Praveze viac boli pri porode ked mate maly otvor a tlacite.a vobec vam asi nenapadlo ze cim dlhsie drzite babo v hrdle tym viac sa dusi...skuste sa zamysliet nad zivotom maleho babatka a nie na to ako vas to bude boliet ked vas zasiju. ste alebo budete matky tak s tym prichadzaju aj bolesti.

bihan
31. máj 2010

Žabka, ako sa asi tak môže dusiť, keď je stále vyživované pupočnou šnúrou a reflex nadýchnuť sa je vyvolaný až kontaktom kože so vzduchom?
A ďalšia vec, prečo sa niektoré toho nástrihu tak bojíme, že oslabuje svalstvo perine a v neskoršom veku prispieva k inkontinencii moču, rany po nástrihu sa horšie a dlhšie hoja, kým pri natrhnutí sa trhá tkanivo tak, aby obišlo napr. nerové uzly, ale toho by tu bolo viac. Každá žena, ktorá vie, aký je rozdiel medzi natrhnutím a nastrihnutím, sa snaží nástrihu vyhnúť... a hlavne ak je ten nástrih rutinný a vôbec nie je potrebný.

adikab
31. máj 2010

Ahojte. Ja som porodila tiez bez nastrihu a bez akychkolvek poraneni. 3hodiny po porode som "ficala" po chodbe ako nic ..nebyt tych velkych bolesti-kontrakcii, tak by som hadam ani nevedela, ze som rodila 😀 . Malicku som porodila na 5 potlaceni ..doktor mi len trosku pomahal rukami "roztahovat" . A ked uz bola mala vonku ..moja prva otazka bola, ze na kolko som nastrihnuta 😅 a on ze vobec. Myslim, ze nastrih z rutinneho dovodu nie je moc dobra volba.

bubelko
31. máj 2010

zabka4: nikto nie je proti nastrihu pokial je nutny. bavime sa o tom, ze ako prevencia je zbytocny, pretoze v mnohych pripadoch k natrhnutiu ani nedojde 😉 to, ze porod boli, je zname, ale preco by sme po porode mali trpiet, len preto, ze niekto povazuje za rozumne preventivne nastrihnut, tak to neviem. staci, ze po druhom babe su silne poporodne kontrakcie maternice, nepotrebujem sa este zvijat aj pri chodzi na wc 😉

zabka4
31. máj 2010

Ježiš maria..take baby zbožnujem...kedysi sa to robilo ovela horsie a zeny prezili...teraz su tak ucipuškované ženské ze to neni az normalne.preboha ved nedje o nic a ked doktor povie ze to treba nastrihnut tak to asi ma byt nie? on vie najlepsie co ma robit...sa ani nedivim tym lekarom ked rodickam pri porode vynadaju ked sa im staraju do remesla. sorry ale je to moj nazor...

zabka4
31. máj 2010

bubelko ja som to myslela tak ze ked lekar nastrihne babu tak to je asi nutne. nie preventivne...niektore prvorodicky ktore ju maju roztiahnutu tak vobec nemusia nastrihat, ale tie na ktorych vidia ked tlacia ze je to tam nasponovane tak asi budu nastrihat.

bubelko
31. máj 2010

no je zaujimave, ze doktori v zahranici to ako prevenciu nerobia. zeby boli menej studovani ako ti nasi? 😕

bubelko
31. máj 2010

zabka> ako som uz pisala, v pripade nutnosti o spravnosti nastrihu nikto nepochybuje 🙂

freefamme
autor
31. máj 2010

@adikab - kde si rodila, prosim? dakujem 🙂

bihan
31. máj 2010

žabka, očividne patríš do skupiny rodičiek, ktoré považujú lekára za Boha, takže ma tvoj názor neprekvapuje, len ma prekvapuje, že ti absolútne nedochádza, že v iných krajinách ten nástrih potrebuje asi 30% rodičiek (ak si dobre spomínam) a na Slovensku asi 90%... asi sú Slovenky nejaké iné. 😀

adikab
31. máj 2010

@freefamme ja som rodila v Ruzomberku "pod kontrolou" doktora Kollara 😉 ..ja som mu velmi vdacna, ze ma nestrihol, aj ked som nevladala tlacit a "kricala som" , ze to nejde, ze to nedokazem. Ale musim povedat, ze vela spravi aj spolupraca s manzelom ..ked povedal, ze uz vidia hlavicku, tak som taaaaak silno zatlacila, ze proste vysla hned malicka von 😀 .

zucha
31. máj 2010

@zabka4 ja som mala nastrihy u oboch. Vobec sa ich nebojim, ale som vdacna za tuto diskusiu a opytam sa porodnika, ci sa to da bez neho. Ja si sice inu polohu, ako rodenia na chrbte neviem predstavit, takze uvidime. Lebo co tu baby pisu, tak treba tomu predchadzat, ale prave ta poloha mne vyhovuje. Som totiz aj ten pripad, ze mam kontrakcie aj 24 hodin a viac a nejak klacat a robit extra polohy sa mi moc nechce. Ale ved uvidim, co mi povie porodnik 😉

adikab
31. máj 2010

@zucha ja som mala tiez kontrakcie 25hodin, kym sa mala narodila ..rodila som v normalnej, klasickej polohe na chrbte a siiiilno som si tlacila nohy na brucho kvoli este väcsiemu tlaku. Ja som ledva stala na nohach v tych bolestiach, tak si neviem predstavit, ze by som mala este nejake polohy vymyslat.

bihan
31. máj 2010

Ja by som tiež všetko nezvaľovala na polohu, koniec-koncov tiež som rodila na chrbte, skôr na urýchľovanie 2. doby pôrodnej.
No a na stole sa nemusí rodiť napr. len na chrbte, tak isto sa dá rodiť na boku napr s nohou vyloženou na podložke (a lekár vidí všetko úplne rovnako ako na chrbte), čo oveľa lepšie otvára lonové kosti a uľahčuje miminku priechod.
Tak isto sa dajú "otočiť" kolená smerom k sebe (ako pri pluhu na lyžiach), čo otvára spodok a zmenšuje tlak na perineum... nič zložité, naozaj nič extra to nie je, ale každý na to dlabe.. veď nástrih sa zahojí, dieťa je rýchlo vonku a máme všetci pokoj. 🙄

zabka4
31. máj 2010

@zucha zucha ja som rodila tiez 24 hod a z toho 9 h silne kontrakcie pocas ktorych sa mi zastavilo otvaranie hrdla...som rada ze sa nebojis, ved to ani nebolelo nie?tiez si neviem predstavit ako by som rodila inak ako na chrbte....moja segra je jedna z tych co sa riadia tabulkami a vseliakymi volovinami co vravia odbornici a tak a ta si zaumienila ze bude rodit vo vode...mysli si ze ked sa male porodi vo vode tak to nebude pre neho taky sok...ja ked som porodila malu Elišku plakala asi pol minuty potom sa uz ukludnila a divala sa co sa deje.. 🙂