Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@sardinka335 dobru noc idem ja off lebo su tu slepice-vieme o kom píšem 🙂
@slniecko77 ja používam len slušne slova. 🙂 či vidiš niekde niečo ine? drz sa temy prosím. 🙂 mozno je to moj detský sen byť učitelkou ale vo vysledku som niečo uuplne ine. Kto vie. 😎
@slniecko77 ešte mi označ a napíš kde je gramatická chyba...
@maminka1986 skus pohladat 😉 popripade daj pozriet niekomu kto ma maturitu zo slovenskeho jazyka 😉
@sardinka335 treba najskor citat a potom z toho zavery vyvodzovat. prvy porod bol na SK, medicinsky vedeny. vtedy som o prirodzenom porode ani nechyrovala, ani som sa neodvazovala, ale nastrih ani epidural som nechcela....a napriek tomu som ich mala. len pre zaujimavost porod trval presne 3 hodiny a dieta malo 2400 g (to len k tomu ci epidural alebo nastrih boli "nutne"). moj druhy porod bol planovany tiez na SK chodila som od zaciatku tehu k porodnicke ktora je medzi inym aj tu na MK vychvalovana do nebies ako zastankyna prirodzenych porodov. ked som cca v 34-35tt s nou zacala riesit detaily porodu tak ma svojich pristupom velmi rychlo presvedcila o tom ze o prirodzenom porode vobec nie je presvedcena, len podla situacie vyjde v ustrety rodicke...no a ja som uz nechcela riskovat ci budem mat to stastie a bude "priazniva" situacia, takze som zdupkala rodit do AT...bolo to jedno z najlepsich rozhodnuti mojho zivota. 🙂
@maminka1986 http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/321894-le... http://najmama.aktuality.sk/clanok/234936/na-pr...
pediater by MAL prist ku tebe domov. ze to vsetci nerobia, neznamena, ze to neplati. u mna moja dok nebola, vraj to mala daleko 🙂 ku kamoske prisla.
trocha viac pokory, kludu,tolerancie pre iny nazor a menej agresivity, si predsa tehotna, tak sa nerozculuj.
ak teme, mna doktor nastrihol (podla slov zeny, co mi bola pri porode) "az velmi, ani tolko urcite nemusel" - bola to zdravotnicka, co asistovala pri x porodoch. tolko k teme.
@ukulela pekne si to uzavrela 😉
k teme...dva porody, 2x bez epiziotomie, 2x bez poraneni 🙂
@ukulela nikto netvrdí ze to neplati - tvrdíme ze to nie je pravidlo, ide o to ako sa dohodneš. Toť vsjo...
@ukulela no ja pokoru mam asi zle čitaš kto tu pokoru tu nemá su paničky z UK a neviem odkial čo sa inak čudujem že píšu do slovenských fór ale asi nevedia po anglicky a nemaju sa do koho navažať tak mi laskavo nevrav kto ma mat klud a pokoru ked agresia ide z inej strany asi mam pocit že niekomu nadŕžaš ale ok 🙂 majte sa tu lebo nemam slov na mnohe 🙂 sa len smejem
@lucyliu ta tebe drbe moja?,to si sa asi sekla nie to si mala poslat tym kravam čo žiju v zahraniči či aj ty si jedna z nich??
JEDINE CO SA TU ROBIA MUDRYMI JE DAKE SLNIECKO...UKULELA CANAMA CI KTO TO AKO TO TU CITAM a vy sa idete navažať do maminky? vy ste iné blbane 🙂))))) dobre píše že žijete v zahraniči vam sláva stupla do hlavy alebo ja viem!!!v Uk maju také malé izby pre králiky 2x2 m to z toho hrabe slniečku a asi aj spol....hahah hlavne že ste doležité a žiejete tam ako chudery v kurine malom 🙂))
@georgia2411 😀 😀 😀 😀
@georgia2411 citame s porozumenim, a az potom reagujeme .....
napisala som 1koment - reagovala som na tvrdenie, ze u nas sa na kontroly domov nechodi. ale chodi - a mali by tak robit vsetci doktori, nie len ti poctivci.
nezijem v UK, do nikoho sa nenavazam, som spokojna so svojou SVK kralikarnou a zdravym krasnym synom, vdaka ktoremu ma doktor nastrihol az po rit ;)
tak, a teraz daj daci k teme, bez osocovania
@canama to som nepovedala, ze chcu tyrat....ani si to nemyslim, neberiem veci vyhrotene zo ziadnej strany, len ked si zena realne povie, ze sa pripravovala a chce to risknut a dr. ju nastrihne pri druhom zatlaceni napriek jej vyslovnemu zakazu - tak to ani dlho netrvalo, ani nebolo ohrozenie - a zase je to urcita vzorka, ktora povie, ze ju nerespektovali napriek vyslovnemu zakazu, potom bude pisat vzorka, ktorej vyhoveli (kam patrim aj ja a rodila som velmi rychlo, v klasickej polohe - v polosede -kedy sa zeny vacsinou velmi trhaju a mala som aj velke dieta - 3800g, 36cm hlavicka a porodila som bez jedineho zranenia...ale vyslvene som nastrih nechcela a som rada, ze mi vyhoveli....keby ma strihne aj tak, bola by som pekne nastvata a stazovala by som sa - ale urcite by si odovodnili ze to bolo nutne lebo sa to neda dokazat ze nebolo) a potom este mozu napisat zeny, ktorym to bolo jedno , ci ich strihnu a su este za to vdacne, ze sa nepotrhali vela - to tiez chapem, take ktore sa napr. nijak nepripravovali......no, neviem ci sa celkom chapeme, ja nenadavam na vsetkych doktorov na SK - len na tych, ktori ignoruju zelania rodicky vtedy ked sa to naozaj da-vyhoviet jej. A tiez nenadavam na vsetky PA - len na take, ktore proste zenu radsej priserne oklamu, ze jej dieta je v tiesni a je na tom zle - len aby nebola sebecka a lahla si aby radsej brala ohlad na seba a nie na svoje pocity, ked chce tlacit v inej polohe ako v lahu - tto sa mi nepaci, ta manipulacia ktora niekedy vznika. Takze neviem , ci uz som to jasne vysvetlila ale olo by fajn keby bola moznost volby, su zeny, ktore chcu mat porodene cim skor - nech si daju vsetky lieky od bolesti na zaciatku, potom aj pichnut vodu a nech potom maju oxytocinove infuzie, ak im to tak vyhovuje, ja osobne ich nesudim - len na take lekari , sestry (niektori/niektore) potom nezazeraju ale nech teda maju moznst volby aj zeny, ktore nechcu podat nic, len chcu odrodit same svoje dieta v nemocnic - pretoze je tam na krok odborny personal, ci sala, ktora je k dispozicii, keby sa naozaj nieco skomplikovalo - ale nie preventivne si necha riadit porod a zasahovat don a nechat "odrodit" PA ci lekara - ako vacsina zien tvrdi, ze rodil ma ten/ta...pritom rodi predsa kazda ta zena sama, nemal by ju nikto odrodit, len by mal byt PRI porode....keby sa to u nas takto zmenilo, bolo by to faj, nech sa necitia blbo ani jedny ani druhe typy zien ;)
@eaka rešpektuj moj nazor a ano čuš :D
@georgia2411 nie "moja", "nedrbe mi", dakujem za opytanie. a ano, zijem aj ja v zahranici. aj tebe by patril moj prispevok, akurat si az potom napisala.
@aknedz suhlasím s tebou ze by mala byt moznost vyhoviet poziadavkam rodičky ak je to možne..ale ty si zdravotnička alebo lekarka ze vieš realne vyhodonotiť kedy doktor ma ,,strihať,, a kedy nie? Ci je to len tvoj subjektivny pocit ze nechcem to tak, to ani nepotrebujem...ako nič v zlom, ale podla mna zeny niektore svoje poziadavky nie vzdy vidia aj realne. Samozrejme robiť rutinne nejaky zakrok je blbost ale taktiež je ine šiť reznu ranu a tržnu ranu. Ty dopredu nemozeš vedieť ,,čo sa bude dať,, uskutočniť to sa zistí az na ,,mieste činu,,. Nie kazda zena moze cvičiť s epinom a to neznamena ze sa nijako nepripravuje. ...proste neda sa a nie je tom ze ,,dlabu na to,, šak nejako bude. Asi ked sa otvaram od 31 tyždna a lekar hovori ze som už na pol prsta tak nebudem si pchat do vaginy nejaky balonik aby ma potom nešmykli. Doležité je moje dieťa aby sa narodilo zdrave - to pochopí asi len ten kto ma v rodine DMOčkara. Ja som rada ze som to dala do 37 tyždna len tak tak. ...kazdy porod je jedinečny, individuálny. A je fajn ked sa aspon niečo z predstáv rodičky aj realne splní nech je to hocičo čo si priala.. 100 ludí 100 chutí.
@sardinka335 asi sme sa celkom nepochopili, netvrdim ze sa ma kazda zena pripravovat s balonikom - to je tiez osobna volba ci chce alebo nie...(ja som sa otvarala tiez od 31 tyzdna v druhom tehotenstve, bola som na 1cm, potom v 32 na 2cm...potom som lezala do 35tt, v 36tt som bola na 2,5cm a zacala som cvicit - na povolenie mojho gynekologa, v 38tt som bola na 3cm, v 39tt som bola na 4cm a rodila som 40+4...pri prvom tehotenstve som bola otvorena na 2cm v 38tt a cvicila som tiez na povolenie mojho gynekologa).. A ako som teda pisala, kazda zena ma pravo si vybrat a zvolit, ci chce cvicit, ci jej to pride normalne si tam nieco pchat, ci si masirovat hradzu alebo bude pit cajiky alebo sa nebude pripravovat a pride jej normalnejsie byt rozstrihnuta (lebo key niet zauzivanych porodnych poloh a urychlovanych porodov tak by aj bez balonikov a pripravy zeny rodili bez nastrihov a vacsich zraneni), ci sa nemoze pripravovat (kvoli strachu o babätko) - to je samozrejme individualne....ale ked sa zena rozhodne pripravovat 4 tyzdne denne cvici a preto vie ze nastrih urcite nechce a odmietne ho - tak by mala byt akceptovana.....a konkretne ani doktor vyslovene nepockal, ci nastrih je treba, ani nespravil nic na ochranu hradze, nepridrzal, nenamasirovaval (to uz totiz niektori lekari tiez robia) - smikol na druhe zatlacenie...takze skor o toto mi ide
@aknedz ja sa nehadam - ak je to mozné tak načo robiť rutinne zakroky. V tom priapade je idealne absolvovat tehotenstvo s gynekologom ktory aj bude pri porode - ja som to tak mala, cele tehotenstvo sme prešli ,,spolu,, a stretli sme sa v noci v porodnici 😀 Mala som dost času konzultovať svoje predstavy a oboznamiť s nimi aj porodnika. Nič mi nesluboval štýlom - bude to tak, na 100% to tak spravime lebo to v medicine ani nie je možné davať taketo zaruky. Potom sa zeny na to namotaju a su cele zufale ked to nahodou nevyjde a miesto toho aby sa tešili z toho ze maju krasne dieťatko tak sa trapia ze neporodili vaginalne ale cisarskym a podobne.... 🙂
Ja som mala tiež v ,,zalohe,, luxusny bezbolestny porod ze prideme do porodky naraz spolu s dokim pichnu mi epi a az potom mi praskne vodu ....no máš to vidieť...nič z toho sa mi nesplnilo lebo sme usudili ze na hodinu na to naozaj neoplati pichať do chrbta....A čo teraz? Budem zufala a smutna koli tomu a nadavat an cely svet? Moj porodnik sa ma pytal aj na to ako som znašala nastrih pri predošlých tehotenstvách. Nakoniec mi povedal ze mam dva kozmeticke stehy nakolko by som sa vnutorne potrhala. Mala som mu za to vynadať ze ma nenechal potrhat sa? Samozrejme mi pride normalne cvičiť, pripravovať sa ale ked mi jasne povie moj doki ze moj krčok drží ,,na heslo,, a aj on sa toho radsej nechce viac chytať tak nie ja si pojdem svoje nie a budem si to tam roztahovať pokušať osud. Ja som mala moj ,,malinik,, aj ked to je skor placebo. Chytrálkovia sa mi potom o poškodene dieťa starať nebudu... 🙂
@sardinka335 mas pravdu...ale inak bud rada, ze si rodila bez epi ;) ked to ide rychlo, tak sa to naozaj neoplati pichat do chrbta....no a nastrih na 2 stehy je samozrejme v poho , len proti vnutornemu potrhaniu nastrih nechrani. Pokial ti lekar nepovolil cvicit, tiez by som to respektovala do urciteho tyzdna, jasne, ze nebudem riskovat, ze porodim predcasne. No a to s tou konzultaciou s vlastnym gynekologom a porodnikom je fajn riesenie, len nie kazda zena si to moze dovolit a tiez nie kazdy lekar je tomu pristupny - vidis,mala si stastie na toho svojho, stazuju sa mi zeny , ze sa im ich gynekologovia priam vysmievaju za ich zelania - nepovedia, ze ak sa bude dat, vyhoveju. Takze skor by bolo fajn, keby sa toto upravi - no rozumiem, ze sme len ludia a kazdy mame inu povahu - len toto povolanie (vseobecne zdravotnici) by si mali uvedomovat, ze treba byt k pacientovi uctivý a aj ked zena podla nich vymysla, tak normalne to s nou vykomunikovt, bez ustipacnych a vysmesnych poznamok, ci nejakeho diktatorstva a nadradenosti (lebo s tymto pristupom sa vela zien stretava) 😉 Inak malinník som mala aj ja, pri oboch, nemyslim, ze je to placebo, ved kazda bylinka ma svoje ucinky na nieco, mozno aj jemu vdacis ze sa ti ten nastrih na 2 stichy netrhal dalej a ze sa ti to pekne hojilo 😉
@aknedz ja som epi v podstate nikdy ani nemala - pri prvom sa nestihalo hovorili mi ze je už neskoro a tak aj bolo - do hodiny porodene, pri druhom mi dali prvu davku a o 20 minut bola mala na svete a anesteziologička mi hovorila ze podla nej to ani nestihlo zabrať....a teraz som išla na to poučenie a ze uvidime ako bude. A zase nič... 🙂 ale bolesti tu pol hodinku ze feeest, uz som nikoho nevnimala takže som bola rada, ze mi dokino hovori čo mam robiť.
A čo sa tyka doktora...ten ma 99% referencii ze super a realne aj taký je. Rodila som s nim 2x. Proste pomoze, urobi aj veci čo ani nečakaš - malu mi ,,švacol,, na brucho hned po vytlačeni pritom som mu nič take nehovorila 🙂 🙂 ze chcem.
A preto mi vadi ked človek povie ze sa najde aj takyto super človek, ktorý je ochotný a počuva a oni ti aj tak povedia ako raz jedna davnejšie ze je to ,mesiar,, - konkretne moj doktor a pomaly by mal vratiť diplom lebo dotyčna to vie lepšie zhodnotiť z internetu ze ako sa rodi. 🙂 Pomohol mi aj po porode, mala som velmi vysoku vystelku maternice a silne krvacania a nasadil mi hned liečbu a už som fit, na nič nečakal. Som mu vdačna. A takýto sa najdu len treba hladať a nedať sa odbiť...nervaci a neochotní su v kazdej profesii.
@sardinka335 my dve sme sa uz bavili o tvojich porodoch - vtedy si vsak bola menej expresivna 😉 a tiez o tom, ze viacrodicky sa zvyknu otvarat skor a je to uplna norma..tak to bolo aj u mna..akurat, ze na SVK z toho robili viac stresu nez zrejme bolo treba.
Nikto tu nehovori, ze nastrih nie, ved aj tema je tak nazvana. A aj ked niekto nechce nastrih, mali by to respektovat..teda pokial nie je ohrozene dieta, ale o tom musi byt najprv informovana rodicka a MUSI vediet co s nou ide zdravotnik robit. Nikto nehovori, ze vsetko na SVK je apriory zle..ale sama musis uznat, ze slovenske zdravotnictvo ma dost velke medzery - hlavne co sa tyka spravania sa zdravotnikov k pacientom (teraz nemam na mysli len porodnictvo). Akykolvek rutinny zakrok je ZLY (tiez nepisem len o porodnictve). O tom sa tu stale hovori - a stojim si za nazorom (podporuju ho vsetky odborne studie), ze zla poloha, pichanie oxytocinu, priputanie na lozko atd. napomaha rupture popripade epiziotomii. Uz tu bola mnohokrat polozena otazka...Preco je % nastrihov v slovenskych porodniciach tak vysoke? Staci zajst kusok za hranice, napr. do Rakuska (ked uz par damam lezi v zaludku UK 😀 ) a tam je to % mnohonasobne nizsie? Skus mi to vysvetlit..teda ako to vnimas ty..viac pohladov, viac nazorov mozno k niecomu dospejeme.
@aknedz presne tak, da sa spravit vela na ochranu hrazde a celkovo vyhnut sa porodnym poraneniam, ale takmer nic z toho sa v porodniciach nedeje. co sa nastrihu tyka mozno by bolo fajn keby sa sem vyjadrila nejaka porodnicka alebo PA, lebo ja co som videla videa porodov, striha sa predtym nez je hlavicka uz vo vchode posvy a ju napina, cize predtym nez lekar moze vidiet ci "treba". proste nastrih je "preventivny".
@canama presne tak...mna strihali mimo kontrakcie ešte navyše a až potom dieťa vyšlo von...hnus
@tinka0710 v hainburgu.....ja som sa bohuzial tak bala ze po porode bude sex, ako aj vztah moj k muzovi a aj muzov k synovi slovenskym systemom podlomeny ze som nedokazala porodit na sr, jedine v pripade zavaznej komplikacie by sme ostali tu, lebo som to mala 200 km do hainburgu....a vobec nelutujem, malo to aj tam samozrejme svoje muchy ved nic nie je dokonale, ale vztah s muzom to podla mna este viac upevnilo ako aj ich vzajomny kedze sme boli od zaciatku vsetci stale spolu, a kedze som porodila vo stvtok, a piatok sme sli domov tak sme boli v podstate spolu cele 4 dni, bolo to uzasne, rada na to spominam 🙂

@maminka1986 😀 😀 😀 😀 bavis ma 😉 ale lepsie by to bolo spisovne a gramaticky spravne 😉