Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
25. november je svetový deň eliminácie násila páchaného na ženách. Niekedy je prvým krokom k zastaveniu určitého druhu násilia jeho pomenovanie. Aj mocenské správanie pri pôrode, ktorý je v živote ženy špecifickým obdobím, je formou násilia. Ignorovanie ženinej integrity, vykonávanie zásahov do jej tela bez jej súhlasu je formou násilia. Zastrašovanie, manipulácia, popieranie ženiných pocitov, nepodanie adekvátnej anestézy (tak ako to odporúčajú medzinárodné zdravotnícke štandardy) je formou násilia. Cieľom nie je obviňovanie ale žiadosť o zmenu. Prinášame vám svedectvo jednej ženy. http://zenskekruhy.sk/pribehy/svedectva/naozaj-...
@magdal1 Ahoj,pozeram ze stary prispevok,ale zaujala ma sprava,ze si rodila v DK v polosede? To si ty ziadala?
@kukalokuka nie nežiadala, bola to "bežná rutina" ... v roku 2007

Akcia je určená pre pôrodné asistentky, zdravotníkov, ženy, rodičov, verejnosť a pre každého, koho daná problematika zaujíma .
Prednášajúci, čerpajúc z dlhoročnej pracovnej praxe, poukážu na rôzne pohľady, prístupy a skúsenosti týkajúce sa zdravého harmonického tehotenstva a pôrodu, význam placenty a pupočníkovej krvi pre dieťa, ako dôležitej súčasti pôrodného procesu.
Diskusia bude venovaná podstate kontinuálnej odbornej starostlivosti o matku a dieťa, samoregulačnému mechanizmu pri pôrode, prednosti placentárnej transfúzie pupočníkovej krvi (dotepanie pupočníka), dôležitosti empatického a rešpektujúceho prístupu a uspokojenia bio-psycho-sociálnych potrieb, silného puta, sveta matky a dieťaťa....atď.
http://www.ipask.info/aktuality/pozvankanajedno...
Pôrodom dieťaťka sa začína veľmi dôležitá etapa života celej rodiny, ktorej kvalita bude záležať práve na okolnostiach predošlého pôrodu. Uznanie a dôvera v prirodzenú silu, v danú schopnosť matky a dieťatka, to je to normálne, prirodzené a teda zdravé. Intenzívna príprava - VŠETKO O PORODE.
http://www.porodnaasistencia.sk/index.php?a=akt...