icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

lizatko1009
31. máj 2010

zuzi ja som nerodila na hnusnej zeleznej koze, ja som mala postel a len stlacili gombik a poskladala sa mi dosedu.

lizatko1009
31. máj 2010

odporucam vam rodit doma, nikto vas nebude strihat.

zuzi118
31. máj 2010

@lizatko1009 to je pravda. A nielen preto chcem druhe rodit doma.

miskinadamko
31. máj 2010

baby sorry ale niektore chcete byt strasne mudre, ponizujete tu nasich doktorov tvarite sa akoby ste zjedli vsetku mudrost sveta. vsetci lekari su sprosti len vy to viete najlepsie. 🙄 co moze vediet taky lekar ktorý ma 20 rocnu prax a priviedol na svet k spokojnosti tisice zdravých deti a ma za sebou mnozstvo spokojných rodiciek oproti vasim nastudovanym bohuzial len reciam.
aj ja som za to aby sa o takýchto veciach hovorilo, aby boli rozne moznosti a alternativy, ale to co tu citam s tým nema nic spolocne.
bohuzial 😒

zuzi118
31. máj 2010

@miskinadamko mozes mi poslat meno toho skveleho lekara do ip? Uprimne, zhanam si totiz gynekologa.
A co sa tyka lekarov vseobecne, pocnuc mojou mamou, tetami, kamoskami tak neviem ci aj zijem v nejakom cudnom svete, ale okolo mna ziadne spokojne rodicky nie su.

mywiel
31. máj 2010

Podla mna je dolezité ked ma zena na vyber, je to jej telo. Je dobré doverovat doktorovi ale mat aj slobodné rozhodnutie. 🙂

miskinadamko
31. máj 2010

zuzi toto asi fakt nemyslis vazne ? ze ty si nevystudovala a nie si porodnickou, hned by bolo asi pol slovenska spokojnesie.
ja som rodila v topolcanoch u mudr. caradskeho,a bola som maximalne spokojna.je to odbornik tak ako ma byt.
jedine s cim som nebola celkom spokojna boli sestricky na novorodeneckom.
a co si predstavujes ze co by mal robit ten gynekolog podla teba aby si bola spokojna, alebo podla coho hodnotis dobreho doktora?a kedy je u teba kvalitne odvedeny porod?

mirka285
31. máj 2010

budme vdacne ze mame vobec take zdravotnictvo ake mame...co maju povedat kocky ktore ziju v Anglicku,Irsku?tam nieje o tehotne pocas tehu postarane vobec...a to je kopec krajin kde je to so zdravotnou starostlivostou ovela ovela horsie ako u nas...mame na Slovensku vela dobrych doktorov,ja mysim,ze oni vedia co robia,,,,

lizatko1009
31. máj 2010

mirka mas recht

mywiel
31. máj 2010

No jedna holka co rodila v Irsku a aj tam zije tak by tu mohla skor povedat, doktor je masiroval hradzu pocas porodu a vobec sa nenatrhla cize ju ani nesili.... 😕
Slovensko urcite nie je Rusko ale moznosti je ovela viac ako niektori lekari ponuknu bohuzial... 😔

imarikai
31. máj 2010

🙂 aj ja chcem takeho doktora ,,,,,,,,,,,,,,,taký čo ma nebude štipať do stehna ked sa trochu miknem ,,,,,,,,,alebo ked budem od bolesti jajkať/nie kričať/ nebude sa mi vyhražať že ak sa ak sa neukludnim odide preč ,,,,,,,,,,,,,nenastrihne ma hned pri prvej kontrakcii ked už je usadeny nech už to ma zasebou a aj ked nastrihne a bude vidieť že pri šiti to boli aspon sa ma opýta či mi da ešte jednu injekciu ked to tak citim 😉

mywiel
31. máj 2010

Vsade su dobri a zli doktori a s ludskym alebo neludskym pristupom je len na zene ako si vyberie rodit a co jej vyhovuje, ja som urcite ale za to aby ta zena mala moznost vyberu a nie aby jej nieco bolo nanutené samozrejme pokial nejde o kriticku situaciu atd. 😉

bubelko
31. máj 2010

miskinadamko> nikto predsa nepovedal, ze lekari na slovensku su sprosti. neviem, kde si to citala?

mirka285
31. máj 2010

Mywiel a prave preto si toho lekara mozes vybrat sama,a to uz je na tebe pre akeho sa rozhodnes 😉

mywiel
31. máj 2010

No lekara si nevyberam ale nemocnicu ano a je to statna a volbu mi tam nechavaju co sa tyka porodu pokial ako vravim vsetko bude postupovat ako ma. 😉

miskinadamko
31. máj 2010

@mywiel teraz si to vystihla 😵
presne o toto tu ide a nie na co sa to tu zvrhlo, len na kritiku a osocovanie.
myslim ze tato tema je urcena na to aby sa diskutovalo a alternativach ktore mozu zenam pomoct a zjednodusit porod, ale normalne davat tipy, nazory, skusenosti atd
a nie vsetko kritizovat, lebo ja mam zlu skusenost tak je vsetko zle a vsetkým musi byt tiez...

datkova
31. máj 2010

imarikai no vidíš a predsa to chceš všetko absolvovat aj tretí raz... asi to take hrozné nie je 😀 😀 😀 😀 😀 😀

mywiel
31. máj 2010

Pre zenu je dolezité aby sa citila bezpecne a pochopena v opacnom pripade to musi byt velky stres ist rodit so strachom co ma caka a ci budu brat ohlad na moje priania a potreby, psychicka pohoda a dovera su zaklad pre porod bez traumy.

mywiel
31. máj 2010

Kazdy moze pridat svoju skusenost, ja som to urobila, ale nikoho nemoze presviedcat co je spravne, kazda zena si nakoniec vyberie sama a to ci na Slovensku je vela porodnic a doktorov co im ten vyber nechaju to neviem porovnat ale je to podla mna dolezité aby ta moznost vyberu bola pokial nejde o porod s komplikaciami atd.

imarikai
31. máj 2010

datkova no vidiš ešte že sa každa žena nerozhoduje priviesť na svet dieťa len pre rozhodnutie aky mala porod to by bolo jedinačikov 😀

m.a.c.a.
31. máj 2010

no ja tiez prispejem svojou skusenostou. rodila som 2x, v IRL, obidvakrat predcasne (29tt, 36tt). Prvykrat kvoli moznym rizikam v lahu, s manzelom za hlavou, okolo asi 20 ludi, pri mne len jedna PA, maly sa narodil bez nastrihu a natrhnutia. maly mal 1460g. druhykrat pred dvomi rokmi, bez manzela a bez lekara ,za pomoci dvoch PA, porod bol rychly. suhlasim s tymi co vravia, ze nic netreba uponahlat pri tlaceni, mna pekne smerovali kedy a akou silou treba potlacit, rodila som postojacky opreta o stol, vo finale som vyliezla na stol a rodila na 4, bez nastihu a natrhnutia (maly mal 2460g), takze patrim medzi tie stastne a v tomto pripade viem ze som za to vdacna tym dvom uzasnym zenam, co si pri porode asistovali. teraz som v 35tt, nemasirujem, teda len velmi sporadicky a obcas.
co poznam ine zeny tu v IRL, rodili, a ak ich aj nastrihli, tak mali iba 1 steh, takze ozaj minimum. v tomto ohlade som rada, ze sme tu. sice pocas tehu starostlivost skoro nulova, ale pri porode a po nom, je to nadstandard za cenu statneho zdravotneho poistenia 😉
a este poznamka, ano, mam pocit, ze po dvoch porodoch sa to tam dolu uplne nevratilo do tej polohy ako to bolo, ale to by nebolo take ani keby som rodila s nastrihom, takze v tomto si nefandim. ale musim povedat, ze skor si myslim ze po akomkolvek porode to kazda zena citi trosku inac ako to bolo predtym. a ten pocit, ze ta nic neboli akonahle zides zo stola, by som nevymenila za nic.

po mojich skusenostiach si tiez nemyslim,ze nastrih je potrebny, skor ide o urychlenie porodu a ulahcenie prace lekarov. teda cest vynimkam, pri ktorych to naozaj potrebne je.

datkova
31. máj 2010

čo je sice pekne na obrazovke mywiel ,ale v praxi čistá utopia.. žial...

mirka285
31. máj 2010

ja mam z prveho porodu velmi zly zazitok i skusenost,tak teraz som uz mudrejsia a lekara som si vybrala a proste verim ze to bude tentokrat dobre 😉 hlavne sa treba pozitivne naladit 🙂

mywiel
31. máj 2010

U nas v téme 1 kocka z Irska porodila vyse 4kg dievcatko tusim bez natrhnutia lebo jej doktor masiroval hradzu tak takych doktorov je podla mna fakt malo... 😅 😕

mywiel
31. máj 2010

Datkova tu to utopia nie je ved som sem hodila linky mozes vidiet porodné saly, ja som tu moznost vyberu mala. A to teraz nevravim ze nastrih niekedy nie je nutny a nepomoze to nie. 😉

mywiel
31. máj 2010

Mirka ano ta dovera ze ta niekto vypocuje a bude brat ohlad aj na to co ty si zelas je fakt dolezita aspon pre mna. 😉

bubelko
31. máj 2010

mywiel> ja som bez natrhnutia a nastrihu porodila 4,4kg chlapca - unispital zh - zo zaciatku s mojim muzom a hebamme, ku koncu prisla lekarka. bola skvela a ta hebamme este lepsia. 😉

mirka285
31. máj 2010

maca by som ta chcela vidiet bez nastrihu pri mojom 4,5 kg babatku.pri porodnej hmotnosti tvojich deti mi to pride normalne ze ta nemuseli nastrihavat 😉

miskinadamko
31. máj 2010

mywiel na take saly na slovensku nie su peniaze a ani na potrebne veci k alternatívnym porodom, co si nemyslim ze nie je chyba lekarov a netyka sa to len gynekologov, v ani jednom odvetvi nie je dostatok financii ale s tým nic nespravime takze je aj zbytocne o tom diskutovat.
a myslite ze automaticky tým ze lekar masiruje hradzu sa nenatrhnete?

mywiel
31. máj 2010

Maca no potom pomahaju aj rozne poporodné cviky. Co sa tyka porodu tak som rada ze rodim tu ale co sa tyka MD je to tu na prd len tri mesiace takze kazda krajina ma nieco nedotiahnuté. 😅