Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
ja osobne som nastrih mala,hoci som nič necitila a neviem či bol potrebny, dnes ho už citim a bohužial to nie je nič prijemne kedže som 1 rok po porode.......
som toho nzoru že ak treba skutočne nech, ale ako samozrejmost tak to určite nie.
Miskinadamko ja nevravim o vybaveni len ale o tej slobodnej volbe ze zena nemusi byt automaticky nastrihnuta a musiet rodit len na posteli aby jej doktor dobre videl medzi nohy, ale aj to ze nie si pocas kontrakcii priviazana na stol monitoringovymi pasmi ale maju aj prenasaci monitoring a ty mozes sa pri konktrakciach prechadzat ked ti to robi dobre a tak predychavat prip. ist pod sprchu proste mas volbu...chyba lekarov s nedostatkom financii to urcite nie ale ze ti daju volbu ked chces cupiet a tak rodit to mozu.
Bubelko tak to je super, no je fakt dolezité koho mas pri sebe vtedy. 😉
ale aj na to cupenie musis mat priestor, kde budes cupiet ked su na porodnej sale 2-3 stoly na druhom je dalsia rodicka a to si len tak cupnem vedla stola a vsetci okolo mna? aj na to musi byt asi vybavenie alebo aspon nejaky kutik
No to ze ti masiruje lekar hradz ti samozrejme nezaruci ze sa nenatrhnes to nie, ale milé ze sa to aspon pokusil nie? 😅
A cvicebny balon pre tehule do kazdej porodnej saly zase tolko nestoji. 😉
@miskinadamko Ako by som zhodnotila dobreho doktora? No tazko to opisat. Vlastne az tak tazko nie, pre mna je idealom doktor Michel Odent. Respektive jeho pristup k rodicke.
K alternativnemu porodu nepotrebujes neviem ake vybavenie. Staci zinienka, nizka stolicka, alebo dve sestricky, ktore ta pridrzia v drepe. To je zas len jeden z mytov, ze je to v nedostatku financii. Dokonca, este usetris aj za elektriku, ked vypnes svetlo.
to si myslim aj ja. a nemusi to byt dohodnuty doktor, staci ak je ochotny pocuvat a prisposobit sa, pokial je to mozne, tvojmu priani. tu doktorku som za pobyt v nemocnici videla 2x - pri porode a zhodou okolnosti mala sluzbu aj pri prepustani, ale mam na nu vynikajuce spomienky, hoci meno si uz nepamatam. hlavne na jej vyrok pri prepustani asi do smrti nezabudnem 😀
Miska neviem z akého si mesta ale kde zeny rodia tri naraz v jednej miestnosti? 😲 😕
zuzi118 😀 😀 😀
to sokovalo teraz aj mna 😲
kde som rodila balon alebo nieco ako velka fitlopta tam bola, hovorim bola aj moznost do vody ktoru som chcela vyuzit ale kvoli tlaku som nakoniec nemohla. ja som si vsetko s doktorom odkomunikovala, rozpravala som sa s nim , pytala som sa a islo to.
Tak fajn je to o tej komunikacii o to mne len ide o nic iné. 😉 Ak nechces odpovedat tu tak mi napis do IP lebo tri zeny na jednej sale to som dost mimo teraz.... 😕
nerodila som unas pretoze som chcela vyuzit moznost porodu do vody, ako pisem sa nakoniec neuskutocnil, v ten den nas rodilo 7. a nenarodili sa vsetky deti v tu isti minutu ale tak nejako po sebe. a co sa cudujete , si myslite ze kolko je porodných sal v jednej nemocnici? ked sme boli vo "vzdycharni" 4 jedna isla do vody, jedna rodila na sale a na tu dalsiu to uz bohuzial prislo tak co mala porodit do postele?
samozrejme je to v jednej miestnosti tie porodne stoly ale su tam take plachty alebo neviem ako to mam nazvat na oddelenie.
Ja ked som rodila tiez bol spln mesiaca tiez 7 porodov z toho jedny dvojicky a nemocka ma 4 saly ale vzdy bola zena v sale len jedna tiez to islo zaradom az na mna ja som rodila 22hodin som im salu drzala. 😅 😀
Aha no u nas nie su plachty ale styri miestnosti a vzdycharen nemaju bud sa prechadzas po chodbe alebo ides rovno na porodnu sal vzdychat... 😅
tak v topolcanoch je jedna vzdycharen sala ktora ma tusim 2 porodne stoly, su oddelene ako pisem takymi "plachtami" a este miestnost kde je vana.
inak v piestanoch je to dokonca tak ze pokial je viacero rodiciek tak nepustaju ani otca k porodu, co bol dalsi dovod preco som isla do topolcian
Pozrite si napr. tu 26 bolo hned 8 porodov a vzdy je zena na sale sama nie s inou rodickou tak neviem ako to robia asi posielaju vzdychat na izby alebo ako... 😕
No tak ja si neviem predstavit ze by manzel nebol pri mne a este divné je aj to ze si musite za partnera pri porode priplacat nie? To by mala byt podla mna samozrejmost a nie nadstandart ale uz som asi mimo témy. 😅 🤐
mywiel hej muselo sa platit aj za partnera 😝 , ani ja si to neviem predstavit ze by tam nebol. ale zase je to vec nazoru, lebo niektore baby hovoria ze muza mat pri porode nechcu a zase su aj chlapi co im to nerobi dobre.
ale inak ja si myslim ze ak niekto je rezolutne proti nastrihu tak to nie je zle prediskutovat este pred porodom, aky ma ten dany porodnik na to nazor a ako by to vedel riesit,mozno by sme boli aj s niektorých prekvapene 😀 🙂
dobru noc 😉
mywiel, ani ja si to neviem bez manzela predstavit. a ani si neviem predstavit, ze by som mala byt pri porode s nejakou inou mamickou na sale. nejake mi to pride divne 😕
tam kde som rodila prve dieta maju 8 porodnych sal - kazda je samostatna izba s wc a sprchou (minimalne za zavesom) - bolo to nieco ako nasa fakultna nemocnica, kde sa zaucaju mladi doktori. druhe dieta v podobnej nemocninic, akurat bolo menej sal - tusim len 6.
Vsak ked nechcu nechcu ale platit ked chces ved buduci otecko nie je nadstandart to je biznis podla mna len. 😒
za vsetko sa plati - ci manzel alebo epidural, veci si nosis do nemocky od wc papiera, cez vlozky, uteraky, az po vybavu pre babatko. tak by ma zaujimalo, naco sa na slovensku plati zdravotne poistenie.
tu, kde sa plati fakt za vsetko a nemaly peniaz, tak je porod hradeny komplet poistovnou 🙂
etnicka mozno sa tam lepsie rodi,ale tehu starostlivost je urcite lepsia u nas....ved sa obzri okolo seba kolko deti je tam postihnutych,lebo tam ti ziadne vysetrenia pocas tehu teda nerobia..ostava len dufat,ze babo je zdrave a vsetko dobre prebieha ☹
Mirka ja sa na starostlivost vo Svajciarsku pocas tehu teda stazovat nemozem. 😉 Nic mi doktor nikdy nezanedbal. 🙂
bubelko s tym s tebou suhlasim, malo by to byt zadara, ale to nieje chyba lekarov!!!
mirka285> tu sa vysetrenia robia a ja som dobrovolne na ziadne nesla, nakolko som po prve nevedela, co by som robila v pripade zlych vysledkov a za druhe som verila, ze bude vsetko ok. 😉
vysetrenia su dobra vec - len podla mna musi zena vediet, co v pripade, ze nedopadnu tak, ako si to predstavuje. 😕

mirka ano viem 😉 ale vid ine babule co tu pisu,aj vacsie babetko sa da porodit bez zraneni. aj ked sa som strasne vdacna ze moji boli drobci.