icon

Je otec pri pôrode zbytočnosť alebo pomoc?

cecilka88
18. jan 2014

Ahoj. Čakám 3 mimčo a manžel akosi načrtol že by chcel byť pri porode 🙂 , prvé deti som rodila bez neho a nemožem si sťažovať vobec ale vobec mi tam nechybal 😀 . Počúvam vela nazorou pre a proti, aj lekári niesu jednotný , jedny nadávaju iny povedia že im to nevadí, ba že to može pomocť.

Ja teda neviem mne to pripadá ako zbytočnosť, i ked viem že ma za moj nazor asi vela mám bude chcieť ukamenovať. Vposlednom čase som zavalovaná poznámkami tipu čo je to za otca ked nestoji pri svojej manzelke v takej doležitej chvíli, myslím že veľa otcou tam ide len preto že sú k tomu dotlačený okolím , partnerkou (čo by si to nezvládol ked to zvladol ten a ten...)

Preto chcem poznať názor aj Vás ktoré ste otca pri sebe mali , čo to vášmu vzťahu dalo-vzalo?
A chcem vedieť aj to či mám takýto názor len ja alebo aj niekto iný ?
moj manžel naše deti miluje majú užastný vzťah aj napriek tomu že nebol pri ich narodení. Svojho manžela milujem ,stojíme pri sebe v dobrom aj zlom, poznáme každý milimeter naších tiel, takže o nejakom hambení sa pred sebou nemože byť ani reč. Ked sa nad tým zamyslím tak pomaly neviem ani ako vyzerala porodná sála _nemocničná čiže nič moc, sustredovala som sa len na prichod deti, takže kam by som do toho vmastnala manžela neviem 😀 . dakujem za vaše názory a aj kritické slová 😉

asocial
18. jan 2014

@cecilka88 mame zatial len jedneho susna...🙂..nechcela som muza pri porode...on chcel, vraj sme za to zodpovedni obaja a ze bude moja podpora..ja ho poznam..je schopny nakricat v mojom zaujme aj na riaditela zemegule..nakoniec som privolila...a bolo to to naj..keby nebolo jeho tak neviem..aspon mi povedal ako som rodila..lebo som si vela nepamatala...urcite aj pri druhom...ale to velmi zavisi od charakteru

dana_l
18. jan 2014

kedze tuna nie je problem mat manzela pri porode tak sme nemali vobec ziadne uvazovanie ci ho "pozvat" alebo nie. manzel bol pri vsetkych porodoch. sam povedal ze ked uz nieco splodil tak by chcel byt pritomny aj pri tom ked to stvorenie pride na svet.
takze ak chce byt "otec" pri tom - preco nie. ale ak nechce tak nasilu by som ho tam netahala.

lubka1983
18. jan 2014

Moj to bral ako samozrejmost,ze ide a chce aj k tretiemu a ja som rada.....

jankastubka
18. jan 2014

Moj mm nechcel ist, ja som ho prehovorila. On bol nakoniec rad, bol to pekny zazitok. A mne to velmi pomohlo, lebo velmi som sa bala.
Ale je to velmi individualne, ak ho tam nepotrebujes a necitis to tak ho neber. Alebo si to dohodnie a ked sa tebe alebo jemu pocas porodu nieco nebude pacit, tak moze kedykolvek odist.

horana
18. jan 2014

Ja by som muza, ktory takto sam prejavil zaujem rozhodne vzala. Kedze je to uz vase 3. dieta, si uz ako rodicka pomerne dost skusena, najskor ta uz nic neprekvapi, nebudes panikarit, pohoda. A tvoj muz ziska jedinecnu skusenost.
Aj ked ti pri predchadzajucich nechybal, myslim ze aspon budes mat zmenu. Pre teba je to mozno zbytocnost, ale on to este nazazil a pravdepodoben uz take nieco ani nazazije. Cudujes sa mu, ked sa skusat vzit do jeho koze? Ja teda byt muzom by som to zazit rozhodne chcela 🙂.
Ked to nie je tebe ako zene vyslovene proti srsti, spolocne privitanie dietatka mozes brat ako novy bonus naviac, romantiku.
Vztahu to rozhodne nic nevezme, skor prida. Kazdy spolocne prezity silny zazitok totiz dvojicu spaja.

Mne muz a jeho pritomnost dost pomohla, aj ked nie priamo, ale ako pocit istoty a bezpecia.
Aj on bol rad ze si to zazil, potom sa tym dost aj chvalil, napriek tomu ze dnes je to uz bezna vec, bol na to hrdy.

amadora
18. jan 2014

zbytočnosť? ak ti tam aj nepomôže ale myslím že pre toho chlapa to zbytočnosť nie je byť pri prvej chvíli života svojho dieťaťa. zbytočnosťou by som to určite nenazvala a príde mi čudný názor že chlap tam nemá čo robiť. je to aj jeho dieťa, má právo tam byť ak chce a od teba je sebecké ak si povieš že ho tam nepotrebuješ a čo tam má čo robiť...

lula.24
18. jan 2014

Mat manzela pri porode je skvela vec a v ziadnom pripade nie zbytocnost. Ja som svojmu velmi vdacna, ze to spolu so mnou prezival, bol pri narodeni nasho synceka. Bola to pre mna uzasna psychicka podpora, takze ak niektora rozmysla, ja urcite odporucam, stoji to za to byt spolu pri najuzasnejsom momente v zivote ;)

cecilka88
autor
18. jan 2014

@amadora a to nieje sebecké ak tam niktoré chlapou doslova dotiahnu?
ja som povedala svoj nazor nič na nom nemením ani nepotrebujem presviedčať 😒 ani seba ani chlapa 😀 , to bol z jeho strany taky naznak že čoby-keby? a ja som sa tu len pýtala na osobné skúsenosti.
Je veľa chlapou ktorý sú pri prvej chvíli života svojho dietata a potom už sa ich to netýka, osobne viacej ocenujem to ako sa o nas stara, jeho vzťah k detom ku mne a tak. Je to velmi individualne preto tu nikoho nechcem sudiť. Každý ma slobodnú volu a vie prečo sa rozhodol tak ako sa rozhodol.

horana : prave preto že to je moje tretie dieta a viem do čoho idem tak si to chcem rovnako v pokoji užiť ako to bolo predtým ak bude samozrejme všetko v poriadku.

Ak by ste čitali všetky moje prispevky tak by ste vedeli čo a ako, takto si tu možem aj hubu 😀 natrhnuť ked vravim že som bola zvedava na pribehy, nazory iných , či to sa nesmie ? 😒

amadora
18. jan 2014

@cecilka88 ja nehovorím o nútení ho do toho ale ak chce ísť a žena povie že načo, aj tak jej tam nepomôže a že je to čisto ženská vec tak je to podľa mňa sebecké. a to je môj názor.

satanka1
18. jan 2014

aj tak sa to dá vyriešiť..nech ide..je tam s ňou a ked jej to nebude vyhovovať tak ho pošle na chodbu a je vybavené...bude nablízku

ssussie
18. jan 2014

... moj nebol, lebo by sa vraj necitil dobre - sposobilo to velke problemy, odcudzenie vo vztahu a na to sa nabalili aj ine nezhody a dnes sa opat snazime hladat cestu k sebe ... ale uz to nikdy nebude ako predtym. zodpovednu muz tam ma byt, resp. aspon chciet byt ...

ivana.natasha
18. jan 2014

@cecilka88 ja som manžela pri pôrode nemala, a nemám sa na čo sťažovať. proste sme sa porozprávali a dohodli, že tam nebude. ale ak tam chce byť, tak by som mu nebránila, vždy môže odísť na chodbu a tam počkať. ale nemal by ani on na teba tlačiť, naozaj sa treba úprimne porozprávať a dohodnúť sa. 🙂

cecilka88
autor
18. jan 2014

@amadora kedy nútil on mna nieje to sebecké? tak isto ako ked ja poviem nie 😀 uplne tak isto tiež mám svoje pravo tak ako on jednoducho bez kompromisu to nejde a nepojde

zuzkat1
18. jan 2014

@cecilka88 jednoznacne pomoc. Bez neho by som to nezvladla kedze lekari na mna zvysoka s....

cecilka88
autor
18. jan 2014

@zuzkat1 tak ja som potom asi mala štastie na lekarou, sestričky, mala som čas premýšlať sústrediť sa na príchod detí, utriediť si to v hlave 😀 , no užila som si to a basta

leluskab
18. jan 2014

mozem povedat, ze mat pri sebe nasho tatinka pocas porodu bolo na nezaplatenie 🙂

zuzkat1
18. jan 2014

@cecilka88 tak moj pojde aj teraz...skusil by protestovat... Je to na tebe ci ho tam chces...ja uz teraz inak veci zariadim..nic nenecham na nahodu ale bez neho tam nepojdem

amadora
18. jan 2014

@cecilka88 nechápem načo sa pýtaš a vytváraš otázky keď potom sa staviaš na zadné za každú odpoveď proti tebe? 😀 proste ak je pre teba chlap len darca spermií ok, je to tvoja vec, nás do toho nič 😉

dionyzka
18. jan 2014

manzel bol pri obidvoch porodoch, uplne od zaciatku. Keby sme mali este jedno dieta: on chce byt, ale ja by som pri porode chcela radsej dulu. Chcela by som niekoho, kto vie ako sa citim, kto ma vie spravne povzdubit, kto mi vie poskytnut pomoc. A vysledok: moj muz ma pocit, ze uplne zlyhal na celej ciare, kedze by som ho uz pri porode nechcela.

lauricka
18. jan 2014

ci by tam bol alebo nebol, u mna by to nebol velky rozdiel. Skor som bola rada, ze to bol pre neho pekny zazitok. Ale rozhodnutie bolo cisto na nom. Preto si myslim, ze ak to nevadi Tebe, mozno by si mu to mohla umoznit, ak by tam chcel byt.

lauricka
18. jan 2014

@dionyzka asi si mu to nemusela hovorit, kym to nie je aktualne....naco mu vesat na nos taketo veci, ked netreba. Zbytocne ma zle pocity.

lauricka
18. jan 2014

@ssussie to nie je o zodpovednosti muza, byt pri porode. Toto rozhodnutie je cisto na nom. Ak sa rozhodne tam nebyt, nie je preto horsi otec alebo nezodpovedny. Ak nie je na to pripraveny, ma pravo sa rozhodnut tam nebyt. To, ze ste sa odcudzili, podla mna, nema nic spolocne s porodom. To je cisto o Vasom vztahu a Vas dvoch.

dionyzka
18. jan 2014

@lauricka ... to len tak nahodou prisla na to rec a on sa spytal, netusila som, ze to tak zle zoberie :(

monulik7
18. jan 2014

No môj manžel chcel byť pri pôrode, a ja som bola len rada a som mu za to vďačná,mala som 12 hodinový pôrod a veľmi mi pomáhal,, A budem rada aj keď bude pri ďalšom.... 😀

maminuska
18. jan 2014

@amadora len darca spermíí ?no pekne si to otočila 😀 .
Moj muž nie je rozhodne len darca spermíí a to či je muž, otec a partner sa neukáže pri porode ale po nom a ešte roky po ňom .
Mnoho mužov bolo pri porode, potom euforia opadla a prišli prvé problémy ktoré neustáli. Toto boli darcovia spermíí.
V každom prípade
@cecilka88 vobec sa necíť zle ked ho tam nechceš. Ty si prvoradá a ty sa musíš cítit ok a potom aj priebeh porodu bude ok .

ssussie
18. jan 2014

@lauricka ano to sudis z par viet a vidis do nasho vztahu 😀 jaaaj take konopsychologicky ja milujem ... dieta je spolocne rozhodnutie od pocatia cez porod po vychovu .. v idealnom pripade ... su zeny co nechcu, aby tam mali muza, ale on by mal tuto moznost zene ponukat ... a btw. ak nie je pripraveny???? zeny sa kto pyta ci je pripravena??? ci sa neboji pohladu na krv aaatd. mnohe studie hovoria o tom, ze pritomnost partnera ma omnoho viac pozitv ako negativ a aj o tom ako sa znizuje pocet diagnostikovanych poporodnych traum a depresii ak manzel pritomny bol ... asi tak ...

lauricka
18. jan 2014

@ssussie no, tak vidis, podla Tvojho prispevku ja, ako udajna konopsychologicka, na Teba, ako konopsychologicku, teda urcite nemam. Rozhodne mas pocit, ze tomu rozumies uplne najlepsie. Tak gratulujem. Len aby si sa, nahodou, nemylila.

moni244
18. jan 2014

ahoj, máme jedno dieťa, pri pôrode nebol, dala som mu na výber, či chce ísť alebo nie, nechcel a ja som bola rada, nechcela som ho tam, zbytočne by ma stresoval, ale nahlas som mu to nepovedala 😉

ssussie
18. jan 2014

@lauricka odrod si bez muza, ja si odrodim s muzom a porvname 😉 moj muz sa dostal do uplneho zmatenia z toho co sa udialo, vsetko vedel len utrzkovito, boli komplikacie ... a jeho spravanie sa zmenilo pod tlakom vycitiek z toho, ze mi nebol na blizku s tym, ze nechapal ako sa rychlo vsetko meni .... k malemu si nadobudal vztah takmer mesiac ... rodila so mnou svokra a ona ako prva drzala maleho ... a dodnes mame prave my dve uplne iny vztah s drobcom ako ostatni - a to ti mozem prisahat, ze manzel je synovi uzasnym tatikom ... fakt najlepsejsim ... ale tie zaciatky si svojou zbabelostou skaredo posral .... a nasledky su dodnes ... to nie je psychologia - to je skusenost ... musela som vela citat, kym som pochopila co sa muzovi porobilo a ako s nim dalej ...