Je pôrod naozaj strašný?
Ahojte maminky a tehuľky, naozaj je pôrod až tak strašný?
K čomu by ste prirovnali bolesť?
Som v 36tt, začínam už stresovať že ako to bude 🙄 dosť sa toho bojím a mám pred pôrodom obrovský rešpekt, ale myslím že to každá z nás
Skúste mi poradiť čo robiť a nerobiť počas pôrodu aby šlo všetko hladko ako po masle 😁 alebo nejaké dýchanie, učili ste sa správne dýchať? Ak máte nejaké video alebo link tak vás poprosím 🤍 pekný deň vám všetkým želám
@oblecenie99 skus v skupine vbac.
Ja som po prvej sekcii neriesila nic. Ale ja som sa radila s mojim dr. A on mi tak vysvetlil ze som predsa po sekcii. Ze mam pockat co povedi v nemocnici. A do nemocnice som isla az tyzden pred terminom. Podarilo sa ale prirodzene 😉
@maryetta No mne môj doktor hovorí, že zatiaľ to vyzerá OK, tak žiadna plánovaná sekcia, anesteziologička (bola som kvôli papierom na epi) že v každom prípade treba skúsiť prirodzene, keď sa dá, no a teraz v nemocnici random lekár, ktorý ma vyšetril sa dosť čudoval, prečo mi neplánujú sekciu (mala som nepostupujuci pôrod, 4 dní prenášala, ale malému slabli ozvy, musel ísť von, dlho bol posunutý nízko). Tak už som z toho jeleň. Nechám to na nich samozrejme, len keby sa vyjadrovali tiež jednoznačne 🙎 snažím sa zatiaľ myslieť pozitívne, sústrediť sa na to, že to bude fajn. Uvidíme no.
@oblecenie99 ano to uz mozes pit ten malinik vo velkom, aj alchemilku zacat, datle a lanove semienka. Neviem, co to pomoze, ale neuskodi to
@kiki68 Vďaka 🙂
Baby to dychanie je ako spravne vlastne? Ja som to vsetko studovala pred prvym a bolo to na dve veci, tie kontrakcie nemali u mna pauzu, medzi nimi som iba zvracala a isla hned dalsia. Je fakt, ze vyvolavany porod sa asi neda porovnat s prirodzenym priebehom, len man napadlo, ze v tej situacii som mala iba tu kyslikovu masku a nejak sa snazila lapat dych. Do toho cez 150/160 tlak, cize s tymto to bolo take divoke. Rozmyslam ci som vobec robila dobre/ zle, skor to bol taky survival mode, nikto mi nic nehovoril z personalu. Iba ako to super dobre ide 😂🙈 no nemalo to s tymi videami a knizkami nic spolocne za mna. Dufam, ze druhy raz to bude trosku menej divoke
Kontrakcie bolia, ako ked si odkopnes malicek o nabytok, vela raz po sebe. Tlacenie ako ked dvihas velmi tazke cinky. Toto uz som raz na mk dokonca pisala a malo to vela pacikov 😅
Inac odporucam zazmluvnenie dr/pa, anibal a metody hypnoporodu. Nemusis mat doslova hypnoporod, ale ten mindset co ti to da je na nezaplatenie.
Ak nebudes mat vyvolavany, komplikovany, extrakcny porod, bezny prirodzeny porod je nadherny ❤️
@oblecenie99 ja som mala prvy tiez nepostupujuci. Sice praskla voda v den terminu.ale nic. Tak vyvolavali. A nic.
Pre mna to bol najhorsi zazitok zivota, ale tiez som znova tehotna a rozhodla som sa, ze na to nejdem spominat a snad to uz bude lepsie? Tazko povedat, nejak to uz len das. Kazda ma iny porod. Dokonca moja mama mala lahke obidva a ja som sa dlho a tazko trapila.... nejako to prejde a hlavne potom mas svoje bejby a cakaju ta zase ine chutovky 😄 ale stoji to za toho potomka
ja som rodila týždeň do zadu.. prvé dieťa ešte v 2022, ale mala som epidural, ktorý mi totálne znecitlivel všetko, takze som vôbec počas celého porodu necítila nič, len dieťa zo mna vytlačili.. hovorila som si, že aký super pôrod (skoro bez bolesti), ale moja psychika hovorila dosť iné… rozhodli sme sa pre druhé dieťa, ja som išla na pôrod znova ako prvorodička 😀, netušila som čo čakať… keď začali kontrakcie (a to som bola na 5cm otvorená), tak mne to prišlo ako kŕče pri hnačke, ale fakt prišlo, odišlo a pár minút ako keby sa ani nič nedialo a takto dookola… úplne v pohode som to rozdýchala.. žiadne dýchanie som netrénovala, išlo to samé a prirodzene, len som vedela, že nesmiem zadržiavať dych. Epi som si dala znova ale nezabrala mi 😀 Kontrakcie keď už bol maly v pôrodných cestách (cca 8-9 cm otvorená) už boli dosť bolestivé ale ono to ide tak postupne, že cítiš tlak ktorý sa zosilňuje, ten vrchol trvá pár sekúnd a opäť to odznie a zase máš 1-2 minuty total klud 😀 no, prekvapilo má tlačenie, ono to ani nebola bolesť ale tlak a telo tá núti tlačiť či chceš či nechceš (to bolo take prekvapko).. mne v tejto fáze veľmi pomohlo, keď mi doktorka vravela, že už je skoro cela hlavička von, už iba pár cm, tak si vravím toto už dám, nejdem ju zase tlačiť od znova 🤣 (netuším či to tak funguje)… ale potom proste príde uplna úľava a všetko je zase ako keby nič 🙂 Ak máš prirodzený pôrod, tak to telo to dávkuje postupne a dáva prestávky na vydychanie.. Snáď som Tá nejako nevystrasila.. ale podľa mna sú najhoršie tie bolesti tesne pred finále a tam zase to už netrvá dlho 🙂
Základ je počúvať, a nejačať ako zmyslov zbavená toto niektoré robia v zachvate, v kľude predýchať a sústrediť sa na bábo, bude to v pohodicke úplne
Ja nesúhlasím, že “počúvaj všetko čo ti povedia”. Podľa mňa počúvaj svoje telo. Ono vie rodiť aj samé. A keď môžem poradiť polohu - určite nie v ľahu na chrbte. Lepšie je v stoji, na štyroch, ležiac na boku... Nech môže kostrč ustúpiť, nepriľahni si ju.

Ak ťa to uteší?, ja som do včera večera netušila, čo je kontrakcia, a to už jedno dieťa doma mám 😄 Som v 36. tyzdni tiež. Predtým som nemala žiadne cvičné a falošné kontrakcie, ani skutočné, malý musel ísť von sekciou. No ale včera som prvýkrát mala tie falošné, a bolo to zaujímavé, utekala som zabaliť do kufra ešte sobášny list, keby som mala rodiť 🙈 lebo som bola presvedčená, že ja asi porodim. Ale nebolo to nič strašné, skôr ako menštruačné, len to prišlo po čase znova a trochu do krížov. A jak prišli, tak zmizli., len ma to znestilo, že odkiaľ to budem vedieť. Prešlo to. Takže úplne prvá takáto skúsenosť. Ženy, a to už v 36. tyzdni sa môže ten čaj z malinnika? Že v pohode? Zatiaľ to na sekciu totiž nevyzerá, chcú skúsiť prirodzene, tak uvidime, či telo tentoraz bude spolpracovat. Môj syn má 5 rokov a ja sa učím rodiť 🤦