icon

Je pôrod naozaj strašný?

6. mar 2025

Ahojte maminky a tehuľky, naozaj je pôrod až tak strašný?
K čomu by ste prirovnali bolesť?
Som v 36tt, začínam už stresovať že ako to bude 🙄 dosť sa toho bojím a mám pred pôrodom obrovský rešpekt, ale myslím že to každá z nás
Skúste mi poradiť čo robiť a nerobiť počas pôrodu aby šlo všetko hladko ako po masle 😁 alebo nejaké dýchanie, učili ste sa správne dýchať? Ak máte nejaké video alebo link tak vás poprosím 🤍 pekný deň vám všetkým želám

Strana
z2
maryetta
6. mar 2025

Respekt ma istotne kazda jedna z nas. Je to nieco nove. Nepoznane.
Dolezita je psychika. A co mne pomohlo? Ano predychat spravne kontrakcie bol zaklad. Pri prvom som to nevedela. Nedalo sa. Moje telo absolutne nespolupracovalo. Akoby som bola v krči/v šoku. Proste nič.
Ale ďalšie porody ozaj zaklad u mna bolo dychanie.

lucia13022023
6. mar 2025

Nie, pôrod nie je tak zlý. Ja stále tvrdím, že rodiť by som išla kľudne aj hneď 😁 boli to ako menštruačné bolesti a no posledné minúty sú akoby ti malo vybuchnúť celé brucho, kríze ale dá sa to úplne v pohode zvládnuť 🙂
Ja ti odporúčam počúvať doktorky, pôrodné asistentky, veriť im, veriť sebe, kvalitnú pred pôrodnú prípravu a hlavne nastaviť hlavu, že to bude okej. Zvládneš to.

kiki68
6. mar 2025

Ehm to sa tazko da prirovnat, zalezi kde idu kontrakcie, niekto ma pocit ako ked je brusna chripka, niekto ako ked cloveka sekne, niekto ako mega svalovica v nohach. No tazko to tak generalizovat

really8
6. mar 2025

Ano je uplne strasny preto zeny prestali rodit uz viac ako pred 5500 rokmi🤦‍♀️
Je len jedna rada. Najdi si lekara/kliniku ktorej bezvyhradne veris a rob co ti povedia! Uplne vsetko.

maryetta
6. mar 2025

@kiki68 inac toto je pravda. Mala som 4 porody. Az toho 3 boli uplne rozdielne. Pri prvom ma bolelo iba brucho.
Pri druhom aj nohy a slabiny. Pri tretom krize. Prvykrat som citila krize 😂 a pri stvrtom zas iba brucho a kusok slabiny.

kiki68
6. mar 2025

@maryetta preto to kazda inak vnima a popisuje. Ja som zial mala kombi, ale mne to vyvolavali a nejak to islo potom moc divoko. Ale zas rychlo 😂 nieco za nieco 🤷‍♀️

maryetta
6. mar 2025

@kiki68 tak ja som mala vsetky vyvolavane. Neviem ako by to bolo inac... mne aj pri kazdom inac voda odtiekla 😂 pri prvom doma. Pri dalsom ked som isla z vysetrovne na porodny box. A pri dalsich mi prepichovali.
Kazdopadne nemozem sa na porody stazovat. Pre mna to bol krasny zazitok 🤩

heminepa
Autor odpoveď zmazal
revikat
6. mar 2025

@autorka si akurát v najlepšom týždni, aby si začala prípravu tela pred pôrodom 😊
Ja som pila na striedačku každý druhý deň čaj z malinníkových listov alebo z alchemilky. Každý deň som zjedla 5-6 datlí. Každý deň 20-30 minút cviky na fitlopte podľa YouTubu. V DM majú taký bylinkový sedací kúpeľ na zmäkčenie krčka.
A možno sa niekto bude smiať, ale ja som sa modlila deviatnik ku sv. Charbelovi, ktorý je patrónom nemožných vecí.
A aj keď som sa pôrodu veľmi bála, tak za 6 hodín po odtečení vody som ako prvorodička mala po všetkom.

kiki68
6. mar 2025

@maryetta je to mega zaujimavy zazitok, ze 😀 Aspon mne to tak prislo, caka ma to druhy raz. Ja neviem, ked bolel zub od zapalu pod nim, tak to ten porod boo o dost lepsi malo to zmysel ta bolest

agnes28
6. mar 2025

Nie, nie je to strašné, naozaj☺️ je to prirodzená súčasť života, vďaka tomu privedie žena na svet nového človeka. Chápem váš strach... a áno, bolí to. Ale dá sa to zvládnuť. Ja radim hlavne počúvať pokyny personálu, zachovať kľud a netlačiť do hlavy, ale ako keď ste na WC na veľkej potrebe. To som ja nevedela pri prvom pôrode a mala som tvár samú petechiu

zuzanka.zuzu
6. mar 2025

nie, OVEĽA horšie sú kontrakcie a toto mi žiaľ nikto nepovedal pred pôrodom takže ja som bola v úplnej panike že čo teraz príde pôrod tak to proste nedám lebo som bola k.o. z kontrakcií 🙈 keby mi niekto povedal neboj sa, kontrakcie sú horšie, asi by som mu neverila, ale predsa len by som si na to spomenula a trošku sa nádejala či predsa len nemá pravdu ...

kvjetecko
6. mar 2025

za mna- ano, je strasny. Po porode dcery som povedala, ze uz nikdy viac a tak to aj ostalo.

ivka21
6. mar 2025

Najlepšie je na to vôbec nemyslieť do poslednej sekundy a urobiť opatrenia pre ľahší pôrod.

tanicka907
6. mar 2025

Neboj sa autorka, kazda ma inu skusenost a zenske telo je famozne v tom, ze akykolvek je porod, nie je to nieco co si budes "pamatat". Budes si pamatat, ze to nebolo nic prijemne, ale ked ti daju do ruk zdrave a hladne 50cm male kukadlo, po sestonedeli a baby blues budes okay.

@lucia13022023 coze tak to zavidim, len menstruacne bolesti. Ja som mala hned po odteceni plodovej take silne kontrakcie, ze som od bolesti grcala a a toto trvalo 12hodin. Celych 12 hod som nic nejedla a nepila a tesne pred porodom som uz bola uplne vyprahnuta, ze som nevladala sa ani otocit. Nastastie som rodila v dobrej nemocnici a davali mi pravidelne epidural....

vesimelonimarsista
6. mar 2025

Priroda to tak zariadila, ze cim dlhsie mas babo v bruchu, tym viac si prajes, aby to babo bolo uz konecne vonku. Boli to ako das, kontrakcie sa daju predychavat, tam je dobre, ked ti zdravotna sestra ci porodna asistentka pomoze so spravnou technikou predychavania a napokon, existuje PDA.

lucia13022023
6. mar 2025

@tanicka907 áno, ako tu čítam, mala som asi šťastie, alebo predstava bola horšia ako realita. Alebo mam silne menštruačné bolesti, čiže mi kontrakcie neprišli až tak zle. Také tie veľké bolesti som mala hodinu pred pôrodom, kedy som myslela ze mi fskt exploduje celé brucho. Ale mala som cieľ, mala som veľmi silnú motiváciu, ako my všetky koniec koncov 🙂

selena_luna
6. mar 2025

Predporodom sa oboznam s tym ako treba dychat, pozri si dychacie techniky. Aj to tlacenie, obycajne ten sval nezapajas tak ja som s tym mala problem, veta "ako na velku" mi teda vobec nepomohala. A "netlacte do hlavy" tak za to by som uz fackovala, lebo z toho tiez nevies najst tie spravne svaly. Az mi porodna asistentka poradila, tlacte akoby ste robili brusaky a vtedy som konecne zapojila spravne svaly a uz to slo.

evcagabi
6. mar 2025

Pre mna bol 🙄

michaela329
6. mar 2025

Bolí to, je to nepríjemné a občas aj trápne a mne to trvako celých 19 hodín. Pričom šitie po pôrode bol fakt vrchol ☝️😅No vnímam to celkovo ako pekný zážitok a bolesti k tomu akosi patrili - inak, neboj sa epiduralu, mne na hodinku pomohol si oddýchnuť a po ňom som sa aj konečne otvorila.

maryetta
6. mar 2025

@kiki68 ja tiez poviem ze porod lepsie nez zubar.

kiki68
6. mar 2025

@selena_luna je dobre ked tam niekto polozi prst na to miesto, mne to dost pomohlo, dala mi tam prst a ona ze tlacit do toho prsta.

dannieja
6. mar 2025

Áno, je strašný. Ale určite to nie je nič, čo by si nezvládla ako milióny žien pred tebou. Zvládneš! 💪

kvadrinkaaa
6. mar 2025

Ked som sla na pôrod ako prvorodička, tak som sa nebála, pôrod bol nakoniec celkom ok. Jasne, bolelo to, ale dalo sa to zvládnuť a koniec koncov- je to moj najkrajsi den v živote, lebo som sa stala mamou môjho vytúženého syna. Druhy pôrod- vedela som co ma približne caka, psychicky som bola pripravená, ale to, co sa dialo malo na Níle ďaleko od prvého pôrodu. Neskutočne bolesti, chcela som, aby ma rozrezali a vybrali mi ju alebo aby ma vyplo, aby bol koniec. Bol to sok pre mna. Nikdy viac uz nechcem rodiť.

selena_luna
6. mar 2025

@kiki68 ano ano, to tiez, na to som zabudla. To tiez velmi pomohlo... ale po par hodinach tlacenia som uz chcela kricat ma dalsiu doktorku ze uz preboha sa ma nikto nechytajne :D

saxana000
6. mar 2025

Rodila som pred 8 rokmi prvy raz a takmer pred rokom. Druhy raz .prvy raz 4 hodiny druhy raz za dve hodiny bolo vybavene.. ani epidural som nestihla a to som ja na bolest velmi citliva...
Ano boli to bez toho to fakt nejde. a ani epidural to uplne nevyriesi ALE!priroda je velmi mudra a zariadila to ze ak naozaj nenastanu ziadne komplikacie telo aj psychika zeny vie presne co ma robit.. ak sa bojis odporucam predporodnu pripravu kde do detailu prejdete vserky porodne doby aby si pochopila co a preco sa prave deje.aj nacvik dychania aj ulavove polohy. ako sa sprava panva v roznych polohach ako pomoct babetku zostupit ako a kedy tlacit.. nikto na svete ti to nedokaze opisat kym to nezazijes.a kolke z nas sa tam este znova vratili dobrovolne 😉

autor
7. mar 2025

Ďakujem za každú odpoveď 🙏🤍

lion777
7. mar 2025

Mna to velmi bolelo v krížovej oblasti. Ide o to aj, akú máš širokú panvu. A celkovo ležanie na posteli, alebo v polosede , ako bolo prijemnejsie lekarovi, mne nijako nepomohlo. Videla som videa neskor, ako vlastne ide dieta von a toto bolo nevhodna poloha. Už by som to nechcela zažiť, mne stačilo. Ta bolesť sa nedá ničomu prirovnať, ako keby mi niekto lámal kosti. Ale keď ho vytiahli, som uz nic necitila, no potom zas šitie, to tiez bolelo. A este prvorodicka, to ma inak, ako ked sa rodi druhe a tretie dieta.

exotka444
7. mar 2025

Áno z pôrod boli ale pri správnom dýchaní sa to dá pekne zvládnuť. Ty si musíš povedať že to zvládneš. Mám za sebou tri pôrody a išla by som znova. Pre mňa bolo horšie tehotenstvo ako samotný pôrod 😊 držím ti palce určite to zvládneš

dasenka26
7. mar 2025

Ja som rodila dvojičky prirodzene, bez problémov. Prebehlo to celkom rýchlo. Čítala som a je to aj moja rada: najlepšie rodia tie ktoré o tom nepremyslaju dopredu..nestresovat sa brať to ako to je a pozitívne sa nastaviť že to bude dobre 🙂

Strana
z2