icon

Je pôrod naozaj taký bolestivý a stresujúci?

zaqxswcde
2. feb 2026

Ahojte som tu nová,
Chcela by som pomôcť zo strachom z tehotenstva,pôrodu - a hlavne pôrodu. Bojím sa pôrodu,samozrejme ako každý ale keď som čítala že to je druhá najväčšia bolesť na svete takže či ako prvorodička je to naozaj také bolestivé? Možno to znie ako blbá otázka ale zaujíma ma to.
Lebo kvôli tomuto strachu neviem vôbec ako by som to po tej bolesti zvládla že či by som bola psychicky mimo z toho ešte týždne že čo sa vlastne stalo,stoho mám najväčší strach že budem úplne mimo stoho.Že čo ak dostanem sa do takého stavu že budem v šoku 3 týždne možno aj viac viem že sa to volá popôrodná depresia alebo niečo také.

Strana
z2
patriciah1
3. feb 2026
@anonym_a17fd0

Prvý pôrod bol ťažký od 7 rána do 13 poobede... Druhý trval doslova 5 minút. Aj bolesťami bol znesitelnejsi, fakt stres je väčší ako bolesti. Nakoniec ta úľava keď už bude babo vonku 😃 mala som šťastie a pri oboch som otvorila oči akurát keď deti vyšli von to bol najkrajší pohľad

@anonym_a17fd0 mne sa kontrakcie začali o pol 5 poobede a porodila som na druhý deň pred pol nocou 😁😁

anonym_30b5a4
3. feb 2026
@jablkovastrudla

@anonym_30b5a4 presne toto. Pojdem rodit kludne aj dnes, ale keby si mam zopakovat prvy rok s druhy synom, tak sa fakt zabijem. On prvy rok prereval a pregrcal. Nakoniec sme skoncili v nemocnici, konecne mu dali lieky na reflux a mna tam davali do poriadku tiez, ja som bola uplna troska. Co ma mrzi doteraz tak to poznacilo aj starsieho syna 😕

@jablkovastrudla vidíte a ja mám len jedno má 9,5 aktuálne a už sa všetko trošku lepší, celkom dobre spáva od narodenia ale tie dni prerevane bez zjavnej príčiny a po narodení koliky celodenne žiadne že len večer tak na to som pripravená nebola. Tiež radšej veľa pôrodov ako prvý rok.

majlo1234
3. feb 2026

Pokial dieta chces, nebodaj si tehotna, proste musis porodit. Takze zbytocne riesit, co a ako bude a ci to boli. Boli vsetko, aj sekcia, aj prirodzeny porod, zalezi na tvojom prahu bolesti, na psychickej odolnosti.
Idealne je pripravit sa, v hlave sa nastavit ci chces prirodzeny, alwbo si chces vybavit/zaplatit sekciu. Ak chces pekny prirodzeny, a si neista, za mna vybavit si dulu, ktora ta bude sprevadzat a chranit, aby boli dodrziavane tvojw priania a nikto ta nenahliˇ, ak netreba.

majlo1234
3. feb 2026
@anonym_30b5a4

@jablkovastrudla vidíte a ja mám len jedno má 9,5 aktuálne a už sa všetko trošku lepší, celkom dobre spáva od narodenia ale tie dni prerevane bez zjavnej príčiny a po narodení koliky celodenne žiadne že len večer tak na to som pripravená nebola. Tiež radšej veľa pôrodov ako prvý rok.

@anonym_30b5a4 ja uz nikdy nikdy nechcem rodit😀

kiki68
3. feb 2026
@anonym_30b5a4

@zaqxswcde koprijem z umelej, aby som to nevysvetlila zle
Pri epidurálnej anestézii alebo lumbálnej punkcii sa môže stať, že ihla nechtiac prepichne tvrdú plienu (dura mater), ktorá obaluje miechu. Cez tento malý otvor začne unikať mozgovomiechový mok.
​Únik moku znižuje tlak v okolí mozgu a miechy.
​Tento pokles tlaku spôsobuje intenzívnu, pulzujúcu bolesť hlavy, ktorá sa výrazne zhoršuje v stoji alebo v sede a ustupuje v ľahu.
A starajte sa o dieťa keď máte také bolesti nonstop, lieky nemôžete poriadne a nedokážete spať kvôli tomu ....

@anonym_30b5a4 na tento problem spravia z plazmy tu tzv patch. Toto sa da riesit

kiki68
3. feb 2026
@anonym_30b5a4

@zaqxswcde pôrod je jednorazová záležitosť. To čo nasleduje potom prvý rok ... Radšej 100 pôrodov ako prvý rok v zmysle kolik, žiadneho spánku , revu , vyhorenia atď ... Milujem ju najviac ale toto píšem naozaj úprimne.

@anonym_30b5a4 zalezi ake mas dieta, napr tie moje su take ok, akoze mala spi 9 hodin, len cez den velmi nespi. Ale tak lepsie sa vyspat v noci

konikkon
3. feb 2026

@zaqxswcde nie, nie je to take bolestive a traumatizujuce ako vsade plasia. Bolest to je velka, ale pride a odide. Zbytocne v sebe zivis strach, to nicomu nepomaha. Bude to boliet, ty to zvladnes a odnesies si babatko. Niekto ma lahsi priebeh, niekto tazsi. Tak funguje zivot. Poporodna depresia zvycajne vznika uplne z inych veci ako je bolest pri porode.

zuzi0911
3. feb 2026

Mam za sebou 3 vyvolavane porody . Prvý super ,druhý hirsi ,tretí ešte horší. Bolesti od zaciatku kazde 2 minuty po minúte. Bez epi ,prosila som ich nech ma zarezu motorovou pílou,...ale ...toto je pre mňa jediná zmysluplná bolest a keby mi je dopriate tak s obrovskou radosťou to opat podstupim, pretože nič krajšie za mna v živote nezazijes. 🙂
Nikdy som sa nebála Bolesti. Pretože to môže boliet moc a aj malo . Načo sa tým stresovať

Neber bolest ako nieco zle práve naozak..bez ju ako kamošku,ktorá ťa privádza k dieťatku. Neboj sa .

yoxinka
3. feb 2026

Zažila som 3 pôrody, jeden s epidurálom a dva bez. Za mňa, pôrod môže byť v zásade veľmi v pohode skúsenosť aj napriek bolestiam. Je super absolvovať nejaké prípravy s dulou, pochopiť, čo porod je a čo sa s telom deje. Toto uvedomenie mi z druhého pôrodu spravilo fakt veľmi krásny zážitok (nehovorím, že nebol bolestivý, aby to tu niekto zle nechápal). Pôrody bez epi za mňa lepšie ako s epi. Ale porod je tak prudko individuálna a neprenosná skúsenosť, že nemá vôbec zmysel riešiť, ako to mali iní.

anonym_97b430
3. feb 2026
@earlgrey

A čo je tá prvá najväčšia bolesť na svete?

@earlgrey 1.miesto vyhrali zuby, 2.obličkové kamene, 3.reuma, 4.pôrod, 5. abscesy na riti, 6.migréna, 7. úder do semenníkov, 8.žalúdočné vredy, 9. dna, 10.zlomené rebrá.

earlgrey
3. feb 2026
@anonym_97b430

@earlgrey 1.miesto vyhrali zuby, 2.obličkové kamene, 3.reuma, 4.pôrod, 5. abscesy na riti, 6.migréna, 7. úder do semenníkov, 8.žalúdočné vredy, 9. dna, 10.zlomené rebrá.

@anonym_97b430 Super zhrnutie 😁

lienka.7
3. feb 2026

@zaqxswcde netreba sa báť. Treba mať pred tým rešpekt. A najmä si nájsť porodnika, ktorému dôverujes. Neexistuje žena, ktorá by nestresovala, neboj sa.

kiki68
3. feb 2026
@anonym_97b430

@anonym_97b430 chyba tam bolest po vybere krcnych mandli, to ten porod bol este celkom pohoda. Hlavne to netrvalo dva tyzdne, ale par hodin 😂🙈 Tych mandli som sa nebala, sak laserom fik fik a bude, no ten prvy tyzden bol taky, ze som jedla dve lyzicky denne a napriek cipku proti bolesti mi tiekli slzy.

anonym_e6ce49
4. feb 2026

A to si u toho zubára nedávate umrtvovačku? Či zaživa si necháte trhať zuby a ťahať nervy?

anonym_696ef3
4. feb 2026
@anonym_30b5a4

@zaqxswcde koprijem z umelej, aby som to nevysvetlila zle
Pri epidurálnej anestézii alebo lumbálnej punkcii sa môže stať, že ihla nechtiac prepichne tvrdú plienu (dura mater), ktorá obaluje miechu. Cez tento malý otvor začne unikať mozgovomiechový mok.
​Únik moku znižuje tlak v okolí mozgu a miechy.
​Tento pokles tlaku spôsobuje intenzívnu, pulzujúcu bolesť hlavy, ktorá sa výrazne zhoršuje v stoji alebo v sede a ustupuje v ľahu.
A starajte sa o dieťa keď máte také bolesti nonstop, lieky nemôžete poriadne a nedokážete spať kvôli tomu ....

@anonym_30b5a4 to načo ju strašís ešte viac?

anonym_30b5a4
5. feb 2026
@anonym_696ef3

@anonym_30b5a4 to načo ju strašís ešte viac?

@anonym_696ef3 lebo sa ma na to pýtala ? Akože čo jej mám medom zalepiť oči a povedať že epidural je konvalinka? Som zdravotná sestra ani v nemocnici sa takto s pacientom nebavím. Poviem mu pravdu. Navyše toto bola moja osobná skúsenosť, normálny človek vie že jemu sa to automaticky stať nemusí a myslím že pani to aj pochopila. Keby ju chcem strašiť napíšem iné veci a nie že ma bolela hlava po epi. Napríklad že ochrnie.

melany444
6. feb 2026

@zaqxswcde ahoj mňa veľmi bolel mala som bez epi. Mne sa bábo zaseklo malo 2x pupocnik okolo hlavy a ja som stratila kontrakcie počas tlačenia.
Stratili sa ozvy tak musel ísť syn rýchlo von
No pre mňa to bola šialená bolest- počas tlačenia ktore bolo uplne nasilu som mala také bolesti ze už sa mi zdalo že sa zdialky pozerám na svoje telo a pocit ze som blízko smrti. Napokon pomohol veľmi velky nastrih a tlačenie na brucho.
Mala som veľmi smutný porod a je mi to veľmi ľúto ale ta mala láska stojí zato.
Na tie bolesti potom časom zabudneš.

Strana
z2