Je pôrod naozaj taký bolestivý a stresujúci?
Ahojte som tu nová,
Chcela by som pomôcť zo strachom z tehotenstva,pôrodu - a hlavne pôrodu. Bojím sa pôrodu,samozrejme ako každý ale keď som čítala že to je druhá najväčšia bolesť na svete takže či ako prvorodička je to naozaj také bolestivé? Možno to znie ako blbá otázka ale zaujíma ma to.
Lebo kvôli tomuto strachu neviem vôbec ako by som to po tej bolesti zvládla že či by som bola psychicky mimo z toho ešte týždne že čo sa vlastne stalo,stoho mám najväčší strach že budem úplne mimo stoho.Že čo ak dostanem sa do takého stavu že budem v šoku 3 týždne možno aj viac viem že sa to volá popôrodná depresia alebo niečo také.
@zaqxswcde to je preto, lebo ludia o tom takto hovoria, za mna je horsia navsteva bdsm salonu ako nejaky porod. A ta bolest je rozna, da sa tlmit ked uz. S hlavne ma zmysel, ked boli zub, tak mas z toho nieco? No nemas. Akoze dobre je mat nejake kurzy hypnoporodu, mne pomohlo epino a ten trening s tym, mam za sebou dva porody bez epiduralu. Cize viem o com hovorim. Nemam rada ked zeny davaju dalej len ten strach. Ten strach je nic oproti tomu vysledku, to zabudnes hned na vsetko
Potesim ta.vymysleli epidural tak chod na poucenie a ked bude treba daj si ho pichnut..mozes sa sprchovat skakat na fitlopte spravit si naparku je vela sposobov ako si to ulahcit.ano porod boli.ale netrva to dlho a ked uvidis to babetko bude ti to potom uz uplne jedno.prvu som porodila s epiduralom druhu bez neho.a podla mna ten porod bez epi bol ovela lepsi..to finale sa naozaj da vydrzat.nepredstavuj si 20 hodin bolesti ze ta idu zaziva upalit.. taky zapal okostnice moze potrapit ovela viac.
Na tvojom mieste by som isla na kurzy. Tam ta naucia ako predychavat a ako sa uvolnovat pocas porodov. Ja mam 3porody za sebou, bez epiduralov. Nemam s tym problem, ale dolezite je nebat sa dopredu. Jasne, ze tam je obava ci to dobre skonci, ale bolesti som sa nebala. Ver, ze skoro kazda zena si na konci tehotenstva uz velmi praje porod a je vsacna aj za tie bolesti, lebo vie, ze sa to skonci.
@zaqxswcde pôrod je jednorazová záležitosť. To čo nasleduje potom prvý rok ... Radšej 100 pôrodov ako prvý rok v zmysle kolik, žiadneho spánku , revu , vyhorenia atď ... Milujem ju najviac ale toto píšem naozaj úprimne.
@zaqxswcde pôrod je jednorazová záležitosť. To čo nasleduje potom prvý rok ... Radšej 100 pôrodov ako prvý rok v zmysle kolik, žiadneho spánku , revu , vyhorenia atď ... Milujem ju najviac ale toto píšem naozaj úprimne.
@anonym_30b5a4 To verím že je to vždy boj hlavne keď sa to narodí,niektoré bábätká sú náročnejšie. A čo sa týka toho pôrodu,tak akože snívalo sa mi že som rodila a doslova som cítila tu bolesť a narodil sa mi chlapec a tú bolesť som už necítila akože v duchu som si hovorila že aká úľava už a keď má zašívali čo som tiež dosť cítila tak som to cez tú bolesť ani nevnímala😂Akože áno je to psycho sen ale tie živé sny sú niekedy extrém.
@anonym_30b5a4 To verím že je to vždy boj hlavne keď sa to narodí,niektoré bábätká sú náročnejšie. A čo sa týka toho pôrodu,tak akože snívalo sa mi že som rodila a doslova som cítila tu bolesť a narodil sa mi chlapec a tú bolesť som už necítila akože v duchu som si hovorila že aká úľava už a keď má zašívali čo som tiež dosť cítila tak som to cez tú bolesť ani nevnímala😂Akože áno je to psycho sen ale tie živé sny sú niekedy extrém.
@zaqxswcde ja som mužovi v bolestiach povedala s revom že dnes tu zomriem. A prekvapilo ma že pôrod ako taký môže byť milión krát lepší ako kontrakcie pred tým. Samozrejme za to môže epidural. Spôsobil mi zdravotné problémy sice potom ale nedala by som to bez neho. Nechápem ženy čo nad ním ohrnaju nos.
@zaqxswcde ja som mužovi v bolestiach povedala s revom že dnes tu zomriem. A prekvapilo ma že pôrod ako taký môže byť milión krát lepší ako kontrakcie pred tým. Samozrejme za to môže epidural. Spôsobil mi zdravotné problémy sice potom ale nedala by som to bez neho. Nechápem ženy čo nad ním ohrnaju nos.
@anonym_30b5a4 to môžu byť stoho zdravotné problémy? A aké vážne alebo čo sa deje po tom epidurále?
@anonym_30b5a4 to môžu byť stoho zdravotné problémy? A aké vážne alebo čo sa deje po tom epidurále?
@zaqxswcde koprijem z umelej, aby som to nevysvetlila zle
Pri epidurálnej anestézii alebo lumbálnej punkcii sa môže stať, že ihla nechtiac prepichne tvrdú plienu (dura mater), ktorá obaluje miechu. Cez tento malý otvor začne unikať mozgovomiechový mok.
Únik moku znižuje tlak v okolí mozgu a miechy.
Tento pokles tlaku spôsobuje intenzívnu, pulzujúcu bolesť hlavy, ktorá sa výrazne zhoršuje v stoji alebo v sede a ustupuje v ľahu.
A starajte sa o dieťa keď máte také bolesti nonstop, lieky nemôžete poriadne a nedokážete spať kvôli tomu ....
@zaqxswcde koprijem z umelej, aby som to nevysvetlila zle
Pri epidurálnej anestézii alebo lumbálnej punkcii sa môže stať, že ihla nechtiac prepichne tvrdú plienu (dura mater), ktorá obaluje miechu. Cez tento malý otvor začne unikať mozgovomiechový mok.
Únik moku znižuje tlak v okolí mozgu a miechy.
Tento pokles tlaku spôsobuje intenzívnu, pulzujúcu bolesť hlavy, ktorá sa výrazne zhoršuje v stoji alebo v sede a ustupuje v ľahu.
A starajte sa o dieťa keď máte také bolesti nonstop, lieky nemôžete poriadne a nedokážete spať kvôli tomu ....
@anonym_30b5a4 Fuuha to akože na jednu stranu pomôže a na druhú zničí dlhodobo.No tak ako vidím keď budem rodiť tak budem písať tu na fóre ženy😂na pôrodnej sále že či som prežila bez epidurálky lebo ak by mi to takto malo skomplikovať život tak to pôjdem aj cez múry radšej.Ale chápem že sa ti nedalo inak,muselo to byť moc bolestivé všetko a že pomohlo jediné to...Ach joj je mi to moc ľúto dúfam že aspoň sa to nejak dá zlepšiť alebo uzdraviť aspoň trocha
@anonym_30b5a4 Fuuha to akože na jednu stranu pomôže a na druhú zničí dlhodobo.No tak ako vidím keď budem rodiť tak budem písať tu na fóre ženy😂na pôrodnej sále že či som prežila bez epidurálky lebo ak by mi to takto malo skomplikovať život tak to pôjdem aj cez múry radšej.Ale chápem že sa ti nedalo inak,muselo to byť moc bolestivé všetko a že pomohlo jediné to...Ach joj je mi to moc ľúto dúfam že aspoň sa to nejak dá zlepšiť alebo uzdraviť aspoň trocha
@zaqxswcde prešlo to samo a existuje aj zákrok chirurgický ktorý to napraví našťastie som naň nemusela a nemusela som odísť od bábätka. Spätne ten epidural aj tak milujem. Bola to pomoc , možno keby vymýšľam a nedám si ho , bábätko mohlo mať komplikácie miesto mňa. Keby nevládzem tlačiť a je v tých cestách dlho. Na to sa veľa krát nezmysli že bábätku sa môže pri pôrode veľmi ublížiť. Čím skôr vylezie tým lepšie.
Oba pôrody bez epiduralu. Po lekárskej stránke bol prvý komplikovaný (dlhý, nástrih, zaseknuté dieťa na Supermana, placenta sa nechcela úplne oddeliť, zelená plodová, dieťa sa ňou dusilo ešte niekoľko dní,...) a druhý dokonalý (rýchly, bez nástrihu, sama bez pomoci, asi na 3 zatlačenia).
A aj tak, pocitovo, prvý bol pre mňa Okey a pri druhom vravím, že som sa stretla so smrťou. Fakt som myslela, že umriem, že tá bolesť sa nedá vydržať, praskne mi každá bunka v tele.
Ale nech ťa nestraším 😁 bolesť je to len chvíľu a zrazu, keď to dieťa vyjde, všetko je preč. Úplne akoby si vypla telku, zrazu nič.
Dá sa to. Určite si daj oblbovak, keď sa bojíš, nájdi si dobrú pôrodnú asistentku a zvládneš to ! 🥰
Ja som napr mala iba falosne kontrakcie co su asi v 8. mesiaci, kvoli tomu, ze som brala magnezium asi. Citila som az jak sa mi tlaci mala hlavickou dole ako sa to otvaralo, akurat ze to trvalo dost kratko. Horsie nez ta bolest je podla mna to ze som sa prestala otvarat a nutili ma rodit na 7cm hoci som tam bola len 10 minut aj s cestou. Uplni hajzli. Vsetko som mala v pohode a este ma aj nastrihol.
@zaqxswcde epidural. Mne dopichli ešte potom na šitie a o hodinu som ani nevedela že som rodila 🤷♀️
@zaqxswcde pôrod sa dá zvládnuť, my ženy sme na to stavané, neboj. 😊 Vyber si pôrodnicu a lekárov, ktorým veríš, daj si pichnúť epidural a v pohode to dáš. 😊 Mne trvalo asi 2-3 mesiace kým som sa ako-tak dala dokopy.
@zaqxswcde ja by som si si ho v živote nedala, ten epidurál. Ja by som sa bála, že náhodou sa niečo pokazí a zostanem ochrnutá. Ja mám 2 detičky. A áno, pôrod bolí, ale dalo sa to vydržať.
@zaqxswcde ja by som si si ho v živote nedala, ten epidurál. Ja by som sa bála, že náhodou sa niečo pokazí a zostanem ochrnutá. Ja mám 2 detičky. A áno, pôrod bolí, ale dalo sa to vydržať.
@anonym_30b5a4 toto v nemocnici zvladnu a o dieta sa ten den-dva postaraju.
@elenajezova Epidural nema s ochrnutim nic spolocne, picha sa do oblasti, ked enic taketo nehrozi.
Mam za sebou 4 porody. Prvy bol najhorsi. Najbolestivejsi. Ale napriek tomu som si povedala ze radsej rodit sko k zubarovi 🤣 taka je moja skusenost.
Dalsie 3 porody bol kazdy lepsi.
A u mna velku ulohu azda najvacsiu zohrala pri kazdom jednom psychika.
Mam za sebou dva porody. Obe som chcela s epiduralom. Pri prvom som cakala na horsie bolest a do nemocnice sme prisli az ked som bola otvorena na 7 cm, kym ma ubytovali a dali epidural ktory nezabral lebo mi ho nepichli dost hlboko, tak mi ho museli pichnut opat, zabral mi az na tlacenie. Ano, kontrakcie bola ale neboli az take hrozne.
Druhy porod bol taky no, iny. Porodila som ked som Isla do nemocnice na krv. On bol rychli a fakt intenzivny. Ked maleho odniesli do NICU tak som Isla do sprchy, sama. Midwife skoro skolabovala lebo po epidural sa to vraj nema. Ale iba porody som mala fakt dobre, nekomplikovane a fakt rada ma ne spominam. Pri prvom porode som mala jeden steh ale tam mi epidural fungoval tak to neviem ci boli.
Inak ja naozaj zle znasam bolest, neznasam zubara a aj pri plombe si pytam injekciu. Nevidim dovod trpiet, ale keby mam moznost kludne rodim aj dnes 😅
@anonym_30b5a4 presne toto. Pojdem rodit kludne aj dnes, ale keby si mam zopakovat prvy rok s druhy synom, tak sa fakt zabijem. On prvy rok prereval a pregrcal. Nakoniec sme skoncili v nemocnici, konecne mu dali lieky na reflux a mna tam davali do poriadku tiez, ja som bola uplna troska. Co ma mrzi doteraz tak to poznacilo aj starsieho syna 😕
Ja som sa bala a povedali mi, ze porod je nic v porovnani s tym, co pride po nom. Mali pravdu :D :D ja som sa porodu nebala, ja som sa nan tesila. Ale akoze bolelo to velmi, no aj tak pre mna bolo horsie sitie vnutorne, to ma strasne bolelo. Sla som bez epi, tu som nechcela. Ked som sa pytala svojej gyn, ci je to naozaj take strasne, tak mi povedala, ze keby to bolo az take, ludia nemaju viac ako 1 dieta. Teraz som opat tehotna a zatial sa teda nestresujem porodom, viem, co ma caka 🙂 a ako aj baby pisali vyssie, netrva to dlho a ta najsilnejsia bolest znamena, ze to o par minut skonci 🙂
A zas nie je to nieco, co odlozis. Ked to uz raz pride, musis rodit. Nie je to zubar, ze ta boli zub, tak to odignorujes s tabletkou. 🙂

@zaqxswcde Je to tokofobia. Zvacsa sa to riesi sekciou.