icon

Je prepichnutie plodového vaku nutné pri pôrode?

Včera o 16:52

Ahojte, pri prvom pôrode som toto podstupovať nemusela, ale pri druhom áno, nakoľko bol vyvolavany a ani mi nedali na výber… je to nutne? Pôrod postupoval pekne, bol krátky.
Ako by to malo štandardne prebiehať? Mne doktor zaviedol ten nástroj dnu, plodový vak praskol a začala odtekať voda. Ale on sa vo mne doslova vŕtal dovtedy, pokiaľ tá voda nebola von celá. Je to štandardný postup?
Čo som počula, tak sa plodový vak praskne a voda odtečie postupne. Bolo to dosť bolestivé v tých kontrakciach a trvalo zo viac ako 10-15 minút .
Ďakujem za skúsenosti

ariannazara
Včera o 17:08

Mne to pri oboch prepichli ani som necitila.

autor
Včera o 17:09
@ariannazara

Mne to pri oboch prepichli ani som necitila.

@ariannazara a tiež v tebe ešte rukou šmátrali pokiaľ voda nebola von celá? Neviem ako to lepšie nazvať

anonym_319971
Včera o 17:22

@anonym_autor mne doktorka prepichla tak, ze len takym ako keby hacikom trochu skrabla plodovy obal a viac sa nikde nerypala 🤷 zalezitost par sekund

anonym_1d2981
Včera o 17:26

@anonym_autor mne nikdy voda neodtiekla, a to som rodila 4x., pri druhom som to chcela bez zasahov, ale nie a nie sa mala posunut dole a zastalo mi otvaranie na 8 cm, klesali ozvy, tak sa doktor spytal, ze ci prepichne, prepichol, mala urobila citelny posun a mohla som do 5 minut tlacit.
Treti porod bol vyvolavany v 39.tyzdni, mala som vysoky tlak, doktor zacal vyvolavat tym, ze zo mna povytlacal tolko vody, co to slo, bola som uz v tom case na 3 cm, ked voda odtiekla, hned som bola na 6 cm a do 45 minut sa maly narodil aj bez oxytocinu. Stvrty porod tiez vyvolavany, ale este skor, v 38 tyzdni, tiez to trvalo kratko, ale tam mi museli podat aj oxytocin, ale rovnaky scenar s tym otvaranim, z 3 na 6 behom chvilky a zvysok asi 2 hodiny.
Takze za mna ok, vie to velmi pomoct.

maryetta
Včera o 17:36

Prvykrat mi odtiekla voda doma. Pri druhom ako som isla na "kozu". Pri tretom a stvrtom prepichoval dr. Ani neviem kedy. Resp nic som necitila. Len prepichol. Ziadne dlhsie "babranie".

anonym_1d2981
Včera o 17:45
@maryetta

Prvykrat mi odtiekla voda doma. Pri druhom ako som isla na "kozu". Pri tretom a stvrtom prepichoval dr. Ani neviem kedy. Resp nic som necitila. Len prepichol. Ziadne dlhsie "babranie".

@maryetta u mna sa "babral", ale mi to aj vysvetlil, ze cim viac vody vytecie, tym lepsi efekt na zacatie kontrakcnej cinnosti a mne este krcok rukou trosku "pobabral", ale fakt ze dobre, najprv sa nic nedialo, ale do pol hodiny prisli kontrakcie a dalsich 15 minut porod. Toto bolo super. A z 3 na 6 otvorena vlastne za par minut a skoro bezbolestne. Ale tak vedel, co robi, u mna slo o zamerne vyvolavanie takymto sposobom.
Ja v tom nevidim problem. Ak sa to urobi v sulade s nalezom, ked krcok je uz makky, skrateny, otvoreny, ze "porod na spadnutie"...

troskustratena
Včera o 17:52
@anonym_autor

@ariannazara a tiež v tebe ešte rukou šmátrali pokiaľ voda nebola von celá? Neviem ako to lepšie nazvať

@anonym_autor Mne sa taketo smatranie dialo pri pustani plodovej vody z toho dovodu, ze jej bolo vela a hrozilo, ze pri rychlom odteceni vody prepadne pupocnik... tak aby sa to nestalo, tak tam doktorka stale mala ruku... nemohol to byt aj tvoj pripad?

anonym_b0d871
Včera o 18:17

Lekára si sa nepýtala?

maryetta
Včera o 18:17
@anonym_1d2981

@maryetta u mna sa "babral", ale mi to aj vysvetlil, ze cim viac vody vytecie, tym lepsi efekt na zacatie kontrakcnej cinnosti a mne este krcok rukou trosku "pobabral", ale fakt ze dobre, najprv sa nic nedialo, ale do pol hodiny prisli kontrakcie a dalsich 15 minut porod. Toto bolo super. A z 3 na 6 otvorena vlastne za par minut a skoro bezbolestne. Ale tak vedel, co robi, u mna slo o zamerne vyvolavanie takymto sposobom.
Ja v tom nevidim problem. Ak sa to urobi v sulade s nalezom, ked krcok je uz makky, skrateny, otvoreny, ze "porod na spadnutie"...

@anonym_1d2981 asi ozaj zalezi aky je porod. Pri prvom mi napr voda odtiekla a nic ine sa nedialo.
Pri druhej ako mi voda odtiekla za 20min sa narodila.
Pri tretom ako mi prepichol tak chcel ist dr na cigaretku. Nestihol 🤣🤣🤣🤣.
Pri stvrtom ten isty lekar uz tu cigaretku stihol. Tam to uz bolo dlhsie ale po pusteni vody sa to rapidne zrychlilo.

anonym_22ff64
Včera o 18:28

Aj mne doktor prepichoval, voda riadne vysplechla. Ziadne "vrtanie". A potom som uz rychlo porodila.

pe_mi
Včera o 19:41

@anonym_autor ahoj, aj mne prepichovali takým tým hákom pri oboch pôrodoch , ale nebabrali sa potom dlhšie vo mne
Ale aj tak ma to fest bolelo

colsami
Včera o 21:28

Mne pri porodoch raz aj odtiekla, pri inom aj prepichli. Ked prepichli, nic som necitila.
Toto co sa pytas bolo na mieste riesit s lekarom - kludne aj po porode. Tvoja situacia mohla byt uplne ina. Ak sa v Tebe realne niekto "sparal" 15 minut (ak to teda bolo realne 15minut, skor si myslim ze dana situacia porodna skresluje nase pocity, lebo 15minut toho co opisujes je fakt dost dlho 🙂 ), pochybujem ze islo len o toto. Predpokladam, ze doktor mal nejaky dovod preco a co robil "vo vnutri"...

anonym_b20f7a
Včera o 21:32

Co sa tyka Tvojej prvej otazky - ano niekedy je to vyslovene nutne pre bezpecnost porodu, dietata, matky.

martinka13
Dnes o 05:35

Len prelichol obal. Voda postupne odtiekla.