Je väčšia trauma pre dieťa cisársky rez alebo pôrod?
Je pre dieťa väčšia trauma cisársky rez alebo klasický pôrod?
Predstavte si, že ste bytosti, ktoré majú byť premiestnené do inej dimenzie. Máte dve možnosti:
1. Rýchly „rez cez oblohu“ – niekto vás vyberie naraz a ste v novej realite, bez toho, aby ste čokoľvek zažili.
2. Dlhý proces „vytláčania cez kanál“ – 12 hodín vás Zemegula mačká, tlačí, otáča, až kým sa nepretlačíte na druhú stranu.
Ktorý spôsob by bol podľa vás pre dieťa väčšia trauma?
mna to pobavilo 😀 ja mam tri cisarake za sebou ja som spokojna. ja by som prirodzene nesla som rada, ze som mala ako mala 🙏🏼
teraz to myslis z pohladu dietata? to ziadnu traumu nezazije, dolezite je to, co nasleduje potom.. ci myslis, ze si niekto z nas pamata (bez toho, aby mu to bolo povedane) ako prisiel na svet a ako prebiehal jeho porod?
Prirodzeny porod je to najlepšie, co priroda vymyslela. Nie je dovod si mysliet, ze je prirodzeny porod pre dieta traumou.
Inak samozrejme si to popisala velmi tendence, akoby si ocakavala, ze vsetky tu budeme fandit sekcii.
Tak zalezi od priebehu porodu, ako urcite je lepsie prirodzene, ked to dieta sa moze otocit ako ma a hned je s mamou a otcom cele hodiny. Cisarak je taky, ze to dieta vyberu tak nejak zrazu a potom uz prebieha nejaky bonding, podla toho ako je adaptovane. Ako vsetko ma pre a proti.
Prirodzený pôrod je predsa podľa prírody. Ja sa na všetko pozerám z hľadiska prírody.
Keby ma niekto začne ťahať cez oblohu mám z toho rovnaký des ako putovanie tunelom.
Pre dieťa je lepší prirodzený pôrod, cisársky je násilný zásah ktorý nečaká (keby vnímalo až tak filozoficky).
Prirodzený nech prejde cez pôrodné cesty, prirodzený mikrobiom a nech si nezvyka, že život je pericko😂bez námahy to nejde
Ale samozrejme, keď je potrebný CS tak je potrebny
Ja si osobne myslim, ze babatka maju taku malu traumicku - ved dovtedy boli v teplej vode, nepoznali hlad, vsetko bolo makke, tlmene... a naraz tie porodne stahy, tlaky, ostre svetlo, zima a chlad, hluk, skrablave oblecenie, hlad... urcite to ten mozocek nejako spracovava, vsetky tieto nove vnemy. Aj v tych prvych dnoch ked moje dievcata plakali zo spanku som premyslala ci to je spomienka na porod...
Trauma pre dieta? Ako prepac, ale ty si fakt myslis, ze toto si dieta pamata? 😀 Ty si pamatas vlastny porod? Teda den, ked si sa ty narodila? 😀
No neviem, pamätáš si nejaku traumu z toho, akým spôsobom si prišla na svet? Pre dieťa je to tak či tak najväčšia zmena to, že z tela matky je zrazu na svete. Inak, Ty musíš byť riadny prípad...
Trauma vznika, aj ked si ju nepamätame.
Mám dve sekcie za sebou, ale tak povedzme si na rovinu, príroda to z nejakého dôvodu vymyslela tak, ako vymyslela, tak ten prirodzený bude sotva traumou. Čo sa týka sekcie, mne raz niekto vysvetľoval, že tam sa rýchlo mení tlak, ktorý pôsobí na dieťa, neprejde tou "masážou", a je tu väčší predpoklad, že dieťa narodené sekciou bude viac rozdrazdene, placlive. Hadzanie sa do luku, neutisitelny plač, horšie prisatie, nepokoj v náručí.. podľa mňa je kľúčové, aby ti to dieťa čo najskôr dali, ako to je možné, myslím najmä bonding. Ja som svoje deti po dvoch celkových narkozach videla len na chvíľu, po veľkom časovom odstupe. Pochopiteľne, veď som spala. Aj jedno aj druhé mi hneď zaspali na hrudi, boli úplne vysilene z toho plaču, absolútne sa neprisali. Nie je to pravidlo, vedľa mňa boli teraz dve mamky po sekcii, ktorým sa bábätká prisali hneď, ako ich dostali. Prekvapujúco potom ani jedna sa nevedela v nemocnici rozkojit, len ja, ale aj to s ťažkosťami a s problémami, ktoré pretrvávajú doteraz.
Čo ma však úplne prekvapilo, že v tej nemocnici deti nedávali na bonding ani pri spinalke, len ich ukazali mamke z diaľky.
Nehovorím, že je pravidlom, že dieťa po sekcii sa rovná zlá imunita a nepokojné (môj syn nemá o nič horšiu imunitu, ako jeho rovesníci, odchovaní na materskom mlieku), len píšem, že predpoklad je väčší.
No neviem, pamätáš si nejaku traumu z toho, akým spôsobom si prišla na svet? Pre dieťa je to tak či tak najväčšia zmena to, že z tela matky je zrazu na svete. Inak, Ty musíš byť riadny prípad...
@nika23t Na to sú rôzne teórie, čítala som aj knihu, a moja sesternica je psychologicka, a tiež mi to vysvetľovala. Ja neviem, či to je haluz, či nie, ale rieši sa to . Koniec koncov, ani na konkrétne udalosti z detstva (myslím detský vek, nie babatkovsky) sa nemusíme pamätat, a pritom tam často pramení nasa trauma aj v dospelosti. Nie náhodou sa robí bonding tesne po pôrode, či novšie prístupy vo výchove: nosenie, dojčenie na požiadanie, nenechať vyrevat, ako naši rodičia či starí rodičia robili. To bábätko sa tiež nebude na to pamätať, že revalo v postieľke a nikto neprišiel, predsa to zanechá niekde stopu.
a ako sa ta trauma z porodu prejavuje v dospelosti?
Vieš ono je tam viac faktorov... Ten tvoj rez cez obláčik môže dieťa vnímať aj ako násilné vytrhnutie z bezpečného prostredia znenazdajky bez prípravy kdežto pôrod aj ked je náročný je postupný a dieťa má chvíľu čas sa akoby pripraviť
Trauma pre dieta? Ako prepac, ale ty si fakt myslis, ze toto si dieta pamata? 😀 Ty si pamatas vlastny porod? Teda den, ked si sa ty narodila? 😀
@tilda23 pamatas si veci podvedome, nie vedome. To je ten rozdiel. Preto aj deti, co napr boli v maternici vystavene stresom, uzkosti mozu mat tieto nevedome pocity a netusia preco. Podobne je ten porod, ako logicky si to nikto nepamata ako nejaku jasnu spomienku, ale nejaky pocit z toho bude niekde ulozeny. Rovnako ten bonding, tiez to bude nejaka nevedoma spomienka, za idealnych podmienok to bude nejaka spomienka na bezpecie a lasku. Predtym napr mysleli, ze male deti necitia bolest, tie male babatka a operovali do nejakeho roku bez anestezy aj velke operacie. Pretoze mali dojem, ze to dieta ked nereve, tak to nemoze citit. Ked som o tom citala, az ma mrazilo.
Autorka, ak tá téma zaujíma, ja mám doma túto knihu, ale nikdy som ju celú neprečítala, nebol čas, tak neviem, čo všetko tam je, ale práve toto sa tam rieši. Dostala som ju.
@oblecenie99 dakujem, ano zaujima ma to
ohananie sa traumamy deti, to su kecy zien ktore sa citia akobz "vinne" ze nemohli ci nechceli absovlvovat prirodzeny porod.
Dieta , ktore je prijate pocas tehotenstva a neskor aj po prichode na svet, zaziva normalne prirodzene veci, niektore "traumz" su potrebne pre zivot a nema zmysel ich obchadzat...dieta sa uci pohybovat a aspravne padat aj cez malu bolest, jeho svaly a kostra tak pevnie, drzat ho na makkom vankusi cely zivot, by znamenalo ziaden skrabancek ci modrinka...ale atrofofane svalstvo a kosti a neexistencia pocitu napredovania a uspechu.
Ja som zazila prvy porod sekciou, pre vazne dovody a dalsie tri deti som rodila prirodzene. Nemam z toho traumu a ani moje deti, kiezby sme mali len tieto problemy.
este chcem povedat ze prechodom cez porodne cesty sa organizmus dietata osadi mikroflorou matky a prospieva to jeho crevam a imunite a rozbehu traviacich schopnosti. Takisto pohybom por. cestami, dieta napina svaly a ziskava svalovy tonus a orientaciu v priestore. vsetko ma svoj ucel.
cisarsky rez je vyborna vec...pre zachranu zivota, zdravia, moze ist aj o psychicke stavy, ked zena nezvlada normalny porod a voli cisarsky porod. netreba nic sudit, ale ani hladat v tom uzasne obidenie "traumy". skoro vsetky cicavce sa tak rodia.
zeby krokodily ci hady, ci kurcata co vylezu z vajec boli "stastnejsie" ako ludia, ci maciatka ci x dalsich zvierat?
Inak chudak moje dieta, co ma asi traumy dve, vyvolavanie dlho pred terminom kvoli slabemu rastu, burka kontrakcii, prilis silna reakcia na gel a stahy trvajuce cele minuty, padnute ozvy a nudzovy cisarsky... uzil si pekne oboje..
100% za moju bytost cisarsky aj za dietatko🙏🏻🤗rychlo a spokojne . Mala som mozno stastie ale na 4.den po prichode domov som uz smelo vysavala byt, normalne fungovala a pratala a vsetko bolo uzasne len kila trebalo zhadzovat.
Myslíš že si to bude pamätať? 🙄
12 hodín je veľa. Toľko netrval ani jeden z mojich 4 pôrodov (prvý asi 6 hod a štvrtý necelé dve hodiny od prvej kontrakcie po narodenie dieťaťa).
12 hodín je veľa. Toľko netrval ani jeden z mojich 4 pôrodov (prvý asi 6 hod a štvrtý necelé dve hodiny od prvej kontrakcie po narodenie dieťaťa).
@lenkakravcova tak si mala stastie. U mna prvy 22 hodin, druhy menej, ale od pravidelnych kontrakcii to tiez bolo 19 hodin.
@lenkakravcova tak si mala stastie. U mna prvy 22 hodin, druhy menej, ale od pravidelnych kontrakcii to tiez bolo 19 hodin.
@selena_luna fuu tak to si mala náročné. To by som asi do toľko detí nešla keby som to mala podobne. Dobre, že si to tak zvládla.
@selena_luna fuu tak to si mala náročné. To by som asi do toľko detí nešla keby som to mala podobne. Dobre, že si to tak zvládla.
@lenkakravcova cakam tretie tak uvidime ze ako sa mu bude chciet von :D
Ziadny porod nie je trauma. Trauma sa podla slovnika definuje ako poranenie, úraz
– úraz, poranenie; duševný otras.
Porod je prirodzena vec, ktorou si preslo a prejde nespocetne vela tvorov, nielen ludi na zemi. Absolvoval to kazdy clovek alebo zivocich, ktory prisiel na svet, teda sa narodil. Je to sucast zivota ako takeho, je to ten najprirodzenejsi proces, ktory je v prirode miliony rokov. S traumou to nema nic spolocne.

Pre dieta je porod novy zaciatok a ziadna trauma. Ked budes takto uvazovat, zle robis... dolezite su tie prve minuty, hodiny po, citit a byt pri matke.