icon

K akej bolesti by ste prirovnali pôrodné bolesti?

18. sep 2021

Ahojte Mamičky chcela by som sa spýtať, k akej bolesti by ste prirovnali pôrodné bolesti ? Čakám svoje prvé bábätko a strašne sa bojím a neviem čo mám čakať

hederamonstera
19. sep 2021

Precitaj si pozitivne porodne pribehy. Strachom si len komplikujes porod - neuvolnis sa a bude to viac boliet. Odporucam si pozriet o technike hypnoporodu. Ja sa uz neviem dockat toho porodu😊

zuzanockamt
19. sep 2021

K žiadnej, nikdy som nezažila takú obrovskú bolesť ako pri pôrode.

jaskolka
19. sep 2021

Zbytočne čítaš hlavne "hororove" príbehy o hroznej bolesti, mori krvi, strihani a siti ako cicmanska výšivka. To ti nepomôže. Každá žena je iná. Napríklad ja som porodila za 5 hodín, od prvých kontrakcii po samotné pôrode ie syna. Čiže neplatilo ani to, ze každú hodinu na 1 prst. (prvorodicka).
Všetko je individuálne. Daj sa do pokoja, tak si najviac pomôžeš. Počúvaj svoje telo a pokyny zdravotníkov, myslím ze všetci urobia všetko, aby sa, narodilo zdravé dieťa. Pripadne si nájdi pôrodnicu, kde dávajú epidural, oslov niekoho z rodiny, aby šiel s tebou(mama, sestra) , ak bude možné a partner teda nechce ísť. Ale hlavne si skus uvedomiť, že jednoducho porodiť musíš, inak to nepôjde. Teda môžeš mať sekciu, ale ani to nebude bez bolesti potom.Precitaj si radšej príbehy o kľudnom pôrode, a radosti z bábätka.

kataleya
19. sep 2021

Na pôrod existuje epidurál, na materstvo už nie. 🙂 Mala som dlhý pôrod radšej ani nenapíšem koľko hodín s vyvolávačkou, nástrihom, študenti pri pôrode. No asi všetko som zažila, čo som nechcela zažiť. Bolo to len pred 3 mesiacmi. Na bolesť som už zabudla, keď vidím svoje dieťa. Dá sa to vydržať. Rodila som bez epidurálu

marvin1234
19. sep 2021

Zvládne š to. Budeš musieť. Bolí to, áno. ALE tvoje telo je na to uspôsobené a proste to zvládneš. A nie, nevykrvacas, neumrieš, na to pri tebe bude personál. Ja som sa mega dotrhala a ani som to necítila. Mega som krvácala a nevadilo to, lebo ma lekári a sestričky dali dokopy. To v danej chvíli tak nevnímaš, snaž sa ostať v kľude a spolupracuj s lekármi. Ja som druhý deň už fungovala celkom ok. Príjemné to nie je, ale zvládneš to, prípadné rany sa zahoja a na bolesť veľmi rýchlo zabudneš.

veronice
19. sep 2021

No takto ti poviem. Cely cas som cakala ze ma bude bolet brucho. Stahy a tak... A vies co? NIC. Brucho ANI TUK. Cely porod som ani nevedela ze nejake brucho mam. Vsetky kontrakcie mi isli do krizov. Jedna silna kontrakcia ma prehla v pase a vystriet som sa dokazala az po podani epi... Ale tie krize... No sranda... Este ta prasknuta platnicka do toho, bola to "parada" a k comu by som to prirovnala? Ja som mavala silne bolesti krizov aj pocas ms a toto bolo este tak krat 100.
Ale ono je to naozaj individualne. Mozno porodis za dve hodiny a ani si nwvsimnes ako, mozno to bude trvat 16 hodin a nakoniec pojdes akutnou sekciou ako ja, alebo porodis po 3 dnoch po vyvolavackach.... Toto ti nikto dopredu nepovie aky bude zrovna ten tvoj. Ja ti hlavnw zelam, aby na konci porodu si bola zdrava ty aj babatko lebo to je najpodstatnejsie 🙂 vsetky sme nejak porodili, porodis aj ty, hlavne nech vsetko dobre dopadne 🙂 nalad sa pozitivne a hlavne sa tes na babo a ber to tak ze kazdou kontrakciou si blizsie k svkjmu pokladiku 🙂

kikavadi
19. sep 2021

Ja mám 2 deti, obe bez epi. Pôrod bolí, čo si budeme klamať. Ale každou tou bolestivou kontrakciou si bližšie k cieľu. Jednoducho sa skús s tými kontrakciami zžiť. Samotné tlačenie už som na nejak bolestivejšie nevnímala, skôr taký pocit úľavy, že konečne môžeme ísť na to a to už trvá fakt chvíľku a potom tá neskutočná úľava a pocit šťastia taký veľky ,že si to budes vedieť predstaviť až po pôrode. Ako som mala dieťatko na hrudi, na to nikdy nezabudnem. Absolútny dokonalý pocit šťastia. Uz len kvôli tomu by som si to zopakovala aj tretíkrát. A to prvý pôrod mi skončil napokon sekciou (dcérka bola KP a zaseknutá, tak to nešlo prirodzene). Pre mňa boli najhoršie tie posekciove bolesti. Druhý prirodzený pôrod bol, čo sa zotavenia týka ,úplná pohoda.
Držím palce a zbytočne vopred nestresuj. Zameraj sa na ten finálny moment, keď už budeš mať dieťatko v náručí.

tetaandulkova
19. sep 2021

Tak ti poviem, ja som mala strach z tehotenstva, pôrodu, predstavy že budem musieť stráviť v nemocnici pár dni...už od svojich 6. rokov. Neklamem, rodila som teraz v máji, po pôrode som kukala do stropu a hovorila si že ty kks už to mám vážne za sebou, neverím. Predstavovala som si pôrod ako čistú apokalypsu z rozprávania druhých, nehovorím že to bol med lízať ale vôbec to nebol taký masaker...a to ma zašívali polhodinu, cievkovali, aj klistír som prežila...to sa mi páčilo 😀 Pôrod samotný ku koncu nebolí, moja malá mala takmer 4 kg, roztrhala ma na všetky svetové strany ale to je len tlak, to vôbec nie je bolesť, ja som bola tak strašne rada že už je vonku, že som to ani nevnímala. Najhoršie z celeho pôrodu bolo zašívanie ak to môžem tak napísať. Tiež som bola prvorodička, ale otvárala som sa pekne rýchlo, pi malinníkový čaj ak môžeš, mne v tomto pomohol. Ja som kontrakcie predýchavala v pohode, ani som necekla. Neviem ako to mali ostatné ženy ale mne počas kontrakcií pomohlo sa predhnúť, zaprieť rukami o nejaký stolík alebo posteľ a postaviť sa na špičky, toto jediné, aj keď Dr. mi vravela že sa nemám pri tom stavať na špičky ale preniesť silu do päty. Je to taký silný tlak, ani to nie je bolesť ako keď ťa niečo bolí... ja som bola vďačná strašne za klistír inak by som sa pri každej kontrakcii im tam pototo, toto bola moja najväčšia obava že si tým spravím hanbu 😀 Ku koncu pôrod tiež nebolí, len tie kontrakcie, ale to som už tie posledné mala také šupy že mi až na pľúca tlačilo a keď som ich chcela uvoľniť tak som musela zakričať. Ale to neviem či nebolo spôsobené oxytocínom, ktorý mi museli 5 minút pred koncom dať, lebo sa mi skracovali intervaly medzi kontrakciami. Ja sa priznám že už ku koncu som nevládala, jedla som naposledy o 7 ráno, rodila večer o 18:18 a medzitým som nemala žiadne jedlo, ani som nepociťovala hlad a toto ma vyčerpalo... jedla som až večer o 22:00 nejaký puding čo mi dali. Plus kombinácia toho že som stratila veľa krvi spôsobila to že som im večer skoro v sprche odpadla. Takže ak sa ti bude dať tak niečo pomedzi to jedz, neurob takú chybu ako ja. Z vlastnej skúsenosti ti poviem, že tehotenstvo a pôrod boli pre mňa menej frustrujúce ako nasledujúce 3 týždne po pôrode, keď sa mi sťahovala maternica. Na pôrod sa ale aj napriek všetkému pozerám ako na niečo čarovné 😉 Neboj, zvládneš to aj ty, tak ako aj nespočítateľné množstvo žien pred tebou a po tebe ❤

66simonka66
19. sep 2021

Ahoj, ja som sa strašne, strašne bála, čítala som na nete hocičo. Pozrela všetky časti baby boom 😂😂😂😂 a nakoniec to nebolo také hrozne. Keď to porovnám s bolesťou keď som dostala žlčníkový záchvat je pôrod pohodička. 😀

lienka9
19. sep 2021

Ja by som to prirovnala (aspon u mna) k velkej zapche,ze musis ist na wc a to nejde :D ze sa snazis vytlacit melon..prepac za prirovnanie..mna hned vsetko boli som v tomto dost makkota,ale zvladla som 2x bez epi.nastrih pri prvom som ani nevedela kedy prebehol ani sitie som necitila,pri druhom som citila,ale najviac bolela injekcia na umrtvenie ostatne uz nic extra.ber tak ze vsetko je len chvilkova bolest a mozes si byt ista ze za chvilku prestane ;)

prunee
19. sep 2021

Ja som pred porodom cakala, ze ma bude boliet spodok brucha, ale to vobec, boleli ma "len" krize ale to hrozne, kontrakcie som mala 15 hodin, do toho som opakovane zvracala, nastastie, ze som tam mala aspon na posledne dve hodiny manzela a ten mi pri kontrakciach tie krize masiroval, musel riadne tlacit chudak 🙂. A pri samotnom tlaceni uz len ten pocit, ze to o chvilu skonci bol fajn, aj ked pri hlavicke som mala bolest doslova na roztrhnutie, to uz sa ani nedalo ovladat. Ale zase nekricala som, nejak som to prezila, od zaciatku som bola nastavena, ze pri porode urobim vsetko pre to, aby som pomohla dietatku von a len na to som sa sustredila, ze musim byt silna. A bol to pre mna napriek bolesti najkrajsi zazitok ked mi maleho ukazali.

prunee
19. sep 2021

A este doplnim, nastrih som vobec necitila a sitie nebolelo, to ta euforia, ze maly je uz zdravy von 🙂.

martyzpp
19. sep 2021

Som druhy den po porode a musim povedat, ze porod bol oproti sestonedeliu malina….Najviac neprijemne boli kontrakcie, kym som sa otvorila na 4cm. Citala som si o hypnoporode a tak som sa snazila aj dychat a celkom sa dalo, neskor uz nie. Avsak potom mi dali klystir a zo 4cm som bola do hodiny na 10cm. Ale tato faza ma uz nebolela. Boli to len nenormalne tlaky, videla som ako sa brucho naplo a tlaci babo dole. Nezmohla som sa na nic len na vreskot-uvolnenie pre mna ale bolest to nebola. Ani pri tlaceni to nebolelo. Horsie uz bolo potom to hodinove sitie, ale skor z toho pohladu kedy ma uz konecne dokoncia a mozem byt s malym. Drobec bol velky, dotrhal ma neskutocne a aj ma strihli cize teraz je to velmi narocne davat sa dokopy a popritom sa starat o babo. Stratila som vela krvi, bola som slaba ale po transfuzii mi je uz ovela lepsie. Uz len vydrzat kym sa panva a vsetko tam dole vrati ako tak do normalu a bude super….a este taka chutovka-kojenie. Zazivam to uz druhykrat ale teda ta bolest pri prisati babatka je hnusna opat, maly zralok sa mi tam akoby zakazdym zahryzol. Pri prvom synovi to do dvoch tyzdnov pomaly preslo, dufam, ze aj teraz to tak bude….tebe drzim silno palce, nech to zvladnes. Snaz sa hlavne mysliet pozitivne, tes sa na babatko a stale si hovor, ze si uzasna a ze zvladnes si porodit svoje babatko (to mne pomahalo).

dzejsik
19. sep 2021

ber to tak, že na pôrodné bolesti v sekunde zabudneš, keď je bábo von, za to keď mi spod ďasna rezali mŕtvu osmičku, tak ma to tríznilo ešte týždeň 😁

cervenaruza123
19. sep 2021

Mne pripadali porodne bolesti najprv ako silne menstruacne a potom ako take silne krce ako napriklad clovek ma tesne pred hnackou alebo ked nieco zle zje. Cakala som hroznu bolest a mozno prave preto mi to nepripadalo take strasne, lebo vzdy som si povedala, ze ok, toto sa este da vydrzat, tak este to asi bude horsie. A zrazu som rodila. Nehovorim, ze to nebolelo, ale cakala som, ze to bude ovela horsie z opisov. Akurat to bolo necakane unavne. Bolest co sa pravidelne opakuje v nejakych intervaloch, aj ked je mala, strasne vycerpava a je to take dlhodobe utrpenie, takze clovek by chvilami radsej bral hoci silnejsiu bolest mozno, ale nech to ma hned z krku 😀 .

july0
19. sep 2021

@amelie2017 mala som zapaleny nerv v zube a chcela som umrieť. 😁

dzina007
19. sep 2021

ja by som to prirovnala ako bolest ked mam silnu hnacku ze chytim v tej chvili krce do brucha a chrbta.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mam4
19. sep 2021

Ahoj ja cakam 5te, za sebou mam 1 vyvolavany, 1 prirodzeny a 2 cisarske, zakazdym mam strach ako ty 🙄 u mna je to ale panicka porucha , mam strach z nemocnic, z lekarov, vsetky tie vone a nastroje 😖 no koniec mi je...
Mozem ti poradit ze ak budes rodit prirodzene tak sa co najviac hyb , prechadzky, domace prace, sex, tehotenske cvicenia a cely porod si prejdi s porodnikom, vyber si niekoho komu doverujes aby si tam mala znamu tvar a oporu a sestrickam dones nejaku kavu dezert a skamarat sa s nimi alebo ziadaj porodnu asistentku ak u vas mate
No a ak ta caka cisarsky tak tiez vsetko dopredu prejdi s porodnikom, ja napr. Musim rodit len v celkovej narkoze a aj s anesteziologom musim prebrat anestezu a ked ma vedu na sal musi byt vsetko zakryte a nesmie byt nadomnou lampa aby som nic nevidela a musi hrat hudba...
Znie to pre niekoho asi prehnane ale len ten co trpi uzkostnou poruchou to pohopi co to je prekonat bez liekov koli babu
No my zeny sme silne viac ako si myslime a dokazeme koli nasim detom prekonat aj same seba
Drzim palce aby ste boli zdravi 💪 vsetko zvladnes

martinka13
19. sep 2021

Prvé som rodila 18 hodin, druhe 4 hodiny. V oboch prípadoch sa to dalo zvládnuť. Akurát posledných 20 minút som chcela uz radšej zomrieť. Potom to prešlo 😀 Myslím, že mám vysoký prah bolesti. Žiadne tlmiace lieky ani epi som nemala.

budiakova
19. sep 2021

Ahoj. Najlepšie je keď nebudes nič a nikoho počúvať. Iba zbytočne stupňujes strach a to nie je dobré. Treba si hovoriť že to bude v pohode, keď nevieš čo čakať tak to zvládneš lepšie ako keď budeš panikáriť. Všetky sme to vydržali, a na konci ťa čaká tvoje krásne dieťatko. Neboj sa, zvládneš to!

mariska1989
19. sep 2021

Podaktore baby rátajú čas pôrodu ako im začnu bolesti no realita je iná ráta sa to od pravidelných kontrakcii, a nedá sa to porovnať každá to má ináč a strach z toho čo si čítala o tom že baby zomrú je zbytočná je len nejaké % čo sa im to stane .radšej si užívaj tehotenstvo a nerieš pôrod ešte pred tým ťa aj tak čaká zabaliť tašku

bennn
Odpoveď bola odstránená
zenazaba
20. sep 2021

Ja som mala extremne rychly porod, takze jedinu bolest, ktoru ti mozem opisat, je ta, ked sa uz dieta dralo von. To som si myslela, ze neprezijem 😄 mala som tmu pred ocami, myslela som, ze mi imploduju ocne bulvy 😄

macekovam
20. sep 2021

ku takej bolesti,ktora ked preboli tak budes stastna... to ti je taka bolest...

dollyzv
21. sep 2021

Ja som mala také silné bolesti,že som každú druhú kontrakciu poctivo odzvracala posledných 6-7hodin😁😁 nešlo zo mňa nič,už len kyselina,myslela som si že tam umriem,a to som sa ešte v tých fajnych kontrakciach strepala v sprche z fitlopty 🙈🙈 keď som odchádzala domov,bola som skoro celá modrá ako keby ma tam zmlátili 😂😂 ale pri tých kontrakciach keby mi niekto podal zbraň,tak sa bez váhania odstrelim,najmä keď som posledné 2-3hodiny musela byť napolohovana na koze aby malý dobre zrotoval,3sestricky mi museli tlačiť na brucho aby som malého porodila,ja som už bola taká vyčerpaná,že som nevládala ani tlačiť..a teda posledné 3hodiny si ani nepamätám že by som mala nejaké pauzy medzi kontrakciami 🤔🤔nemala som kedy predychavat..to si asi čítať nechcela všakže,nuž aj taký býva pôrod 😂😂 našťastie som to prežila,drobček tiež ;) a poviem ti asi to čo každá mama...ta bolesť za to stala ☺️☺️

enusamt
21. sep 2021

Za mna to bola uplne rovnaka bolest ako bolest pri skolioze, pri zachvate.. + ako keby krc do brucha..
Ale poviem ti, ze ten moment tlacenia a vytlacania bol plny ulavy.. Normalne som citila odchadzat tu bolest 🙂

janne318
21. sep 2021

Nie som žiaden odborník, ale povedala by som to asi takto. Ako bolestivý alebo bezbolestný bude Tvoj pôrod, závisí do veľkej miery od Teba (vychádzajúc z modelovej situácie, že bábätko bude normálne uložené, nevyskytujú sa žiadne extra problémy a pôrod bude spontánny). Napríklad:
- Ako si psychicky nastavená? Prečo sa už teraz bojíš, stresuješ, máš v hlave neznesiteľnú bolesť a čerpáš z hororových príbehov iných žien? Zbytočne tým sama sebe škodíš. Psychika je silnejšia, než by si človek myslel. Ako funguje napríklad placebo efekt? - ak veríš, že Ti nejaký liek pomôže - pomôže Ti aj lentilka vo "farmako-balení". A detto je to aj s pôrodom.
- Aká je Tvoja kondička? Všeobecne čím je baba vyšportovanejšia, tým ľahšie pôrod zvláda. Kontrakcie sú sťahy svalstva. Určite sa lepšie rodí ženám vo forme, než tým, ktoré majú svalstvo ochabnuté a počas tehotenstva naberú 30+ kg. Naše babky a prababky neraz porodili pri potoku alebo kdesi na poli. Lenže tie nesedeli celé dni doma na zadku s mobilom v ruke, a netvárili sa, že tehotenstvo je smrteľná choroba. Makali na panskom, makali doma, makali okolo detí, makali okolo zvierat.
Porodili miliardy žien pred Tebou, porodia miliardy žien po Tebe a porodíš aj Ty. Namiesto dopovania mysle hrôzostrašnými príbehmi o vykrvácaní si dávno mala začať radšej cvičiť, nájsť si trebárs aj nejaké dýchacie cviky, a tešiť sa na krásne zdravé bábätko.

emmeke
21. sep 2021

Tak aj ja pridám svoj názor. Mňa kontrakcie boleli ako extrémne silné menštruačné bolesti. Najhoršia bolesť v živote. A pred pôrodom som si tiež čítala rôzne blbosti o tom, ako to treba prijať a nebude to bolieť, ako to toľké ženy zvládli a majú viacero detí, príbeh, ako zo ženy dvojičky len vypadli – to bolo v telke a ona hovorila, že pôrody ju neboleli, lebo ich prijala. Tak ja som teda s touto naivnou predstavou išla rodiť a potom som to preklínala, pretože to fest bolelo, hoci som sa nebála, dokonca som sa na to tešila. Omyl. Druhýkrát sa pripravím na to najhoršie, leho keď človek očakáva to najhoršie, horšie to už byť nemôže. Neverím, že ma to niekedy nebude bolieť, ale chcem ešte ďalšie deti. Báť sa netreba, ale radšej s obrovskou bolesťou rátať a byť možno nakoniec príjemne prekvapená.

aaao
21. sep 2021

Ja by som radsej isla 100x rodit ako raz s bolavym zubom k zubarke 😅
Ako ano bolelo aj to ale kontrakcie mi dali aj vydychnut a dalo sa ulavit sprchou fitloptou…zato zuby? Ved to boli stale rovnako do zblaznenia a este ked sa v tom zacnu vrtat 🤯🤯🤯