icon

Keď muži rodia

vejula
7. dec 2013

Napriek tomu, že to nieje žiadna novinka, a že to zrejme väčšina z vás dávno vie, mám potrebu podeliť sa s vami o niečo, čo je na jednej strane úžasné a prevratné, na druhej strane pre mňa ako ženu trochu bolestné.
A to, že muži nás zas dobehli. Dokonca v niečom, čo sa zdalo byť cele tisícročia výsostnou doménou žien. Presne tak hovorím o pôrodoch. Bolo by zavádzajúce hovoriť o tom, že nás muži v tomto dobehli. Treba sa vyjadrovať presne, oni nás už dávno predbehli. Isto ste i vy počuli nejedného muža hovoriť o tom ako počas svojho života odrodil STOVKY detí. Áno, presne tak, my ženy (nie pôrodníčky) počas svojho života odrodíme možno 3 – 4 detí... poniektoré viac, ale na mužov nikdy, podotýkam NIKDY nemôžme dobehnúť... Áno je zopár žien, vyvolených, ktoré sa môžu hrdiť aj stovkami odrodených detí, ale my obyčajne ženy to proste nikdy nedáme. Ak by ste si mysleli, že to je všetko, mýlite sa. Muži sú totiž výnimoční tým, že dokážu rodiť vaginálne, napriek tomu, že nemajú vagínu. Tento doposiaľ nevysvetliteľný jav, je jedným z dôvodov, kvôli ktorému sa budem o rodiacich mužov zaujímať o to intenzívnejšie a s väčším záujmom. Príde mi to porovnateľné s nepoškvrneným počatím panny Márie, ak nie ešte neuveriteľnejšie.
Dokonca dokážu rodiť vaginálne množstvo detí napriek predchádzajúcim desiatkam pôrodov cisárskym rezom. Toto si myslím, že nemá obdobu, keďže my, obyčajne ženy sme rizikové už po jednom cisárskom reze, občas sa nájde však i odvážna žena, ktorá to dá po dvoch.
Mohli by sme sa mylne nazdávať, že rodiť dokážu len muži, vyštudovaní, pracujúci v pôrodníctve, no opak je pravdou. Rodiť dokážu i muži - laici. Pokiaľ by ste si mysleli, že sú to len fámy, uvediem vás na pravú mieru. Tieto prípady sú totiž už i mediálne známe. Napríklad niekoľko dní dozadu som postrehla v správach prípad, kedy rodil otecko svoje dieťa cestou do pôrodnice. A teda aj úspešne odrodil....
Na záver chcem len povedať, že i keď ma to ako ženu trošku mrzí, že sú zas tí muži v niečom pred nami, nemôžem nezložiť klobúk pred nimi.... a povedať veľké ďakujem 🙂

zita19
7. dec 2013

@vejula Dva krat som precitala. Druhy krat velmi podrobne a dosledne. Asi som z kategorie zvalst tazko chapavych, ale nechapem co sa tymto eleboratom chcelo povedat. Nechapem pointu tejto temy.

vejula
autor
7. dec 2013

@cinkatko
@misinka26
@zitaje
@buffinko
@ematko29
@zuzana76 Ahojte... Aby som teda vysvetlila. Cely môj príspevok bol tak troška ironia. OBčas sa zamyšlam nad vyrokmi typu : moje dieťa odrodil primár, moje dieťa rodil lekár... Tak isto sa samotný lekar neštiti vystatovať kolko odrodil detí. To, že su aj ženy pôrodničky viem, preto som tam spomenula tie vynimky, ak ste pozorne čitali všimli ste si. IDe o to, že toto samotné zaužívané vyjadrenie, je podla mna velmi nešťastné a len kopiruje pohlad spoločnosti na pôrody. Niekedy sa mi zdá, že ludia si trochu mýlia funkcie jednotlivych ludí pri pôrode. Žena rodí,nie lekár. Žiaden chlap nikdy nerodil. Ani otecko nerodí, rodí jedine rodička. A ženy rodili ešte dávno pred tym, ako nam pri tom začali asistovať chlapi. Nepochopím ako sa môžu ešte aj verejne média vyjadrovať o tom ako otecko odrodil, aj samotní lekári, odborníci, ktorí si prisvojuju niečo, čo dokažu len ženy

vejula
autor
7. dec 2013

dodavam ženy - rodičky 😉

zuzana76
7. dec 2013

@vejula mne je jasne o co ide, inak mne sa tvoj príspevok pacil , napisany takym fejtonovym stylom a v podstate suhlasim, akurát, ze ja by som sa kludne nechala aj "odrodit". Ide o hru so slovkami, kazdemu cloveku je predsa jasne o co ide, a ziadny lekar si nemoze nic privlastnit. Aj ked to povie XY krat, aj tak nikdy neporodi 😀

tenerifka
7. dec 2013

@vejula Dobre napisane, aj ja som sa nad tym uz parkrat zamyslala.....

vejula
autor
7. dec 2013

@zuzana76 no praveže si myslím, žesamotný slovný zvrat postupne vybudoval v ludoch taký pocit že kedže lekar "rodí" tak on je ten, čo určuje pravidlá. Je to proste jeho "hra" s jeho pravidlami a žena môže len bud spolupracovať alebo nie. A ked nespolupracuje (teda chce rodiť ona tak ako to citi) tak je hned neprispôsobivá.

ematko29
7. dec 2013

@vejula teraz si to napísala polopatisticky 🙂 ja som to pochopila už v prvom príspevku ,ale začalo sa to obracať iným smerom

zitaje
7. dec 2013

@vejula presne, slova niekedy maju velku moc. Keby lekar asistoval, alebo hoci aj pomahal pri porode, hned by to bolo lepsie 🙂 Takto ma mnoho zien pocit, ze bez porodnika by hadam ani neporodili 😅

vejula
autor
7. dec 2013

@zitaje presne ako pišeš... 🙂

zuzana76
7. dec 2013

inak ja sa bez mucenia priznam, ze ja by som cele rodenie tym gynekológom kludne prenechala, iank ja sa nemzoem fakt stazovat, pocas tych 2 pôrodov som sa stretla s fajn lekarmi

zuzana76
7. dec 2013

@zitaje no a mnohe by fakt neporodili

zuzana76
7. dec 2013

@vejula podla mna cele to zasahovanie do pôrodov vzniklo pocas komunizmu - nemam to nastudovane, ale tak v 50-60 tych rokoch , ked vznikli prve porodnice a rodenie sa presunulo z domaceho prostredia do porodnic a nie samotnym slovnym zvratom

bubelko
7. dec 2013

@vejula ako mne je jasne, ze si to tak myslela, ale zial, niekde v clanku sa ten ironicky podton stratil a clanok vyznieva ako mysleny vazne... kebyze nepoznam tvoje nazory na tuto tematiku z inych tem, ktore som tu preluskala, tak mam tiez problem posudit, ci to myslis vazne alebo nie...

livka_
7. dec 2013

pri vsetkej ucte.. kam smerujete s tymto "povzdychom" ? akoze nechapem co tu mame okomentovat.. za prve je to chaoticke a zmetocne a za druhe naprv vzdorujete a potom vyslovujete dakujem. 🙄 ja vam neviem. Radsej hackujte, operte zaclony co ja viem, sporak prebehnite hubkou.. to je zmysluplnejsie -) 🙂

vejula
autor
7. dec 2013

@zuzana76 mne ide o to že si myslim, že lekar je potrebny až vtedy ak su komplikacie. Bohužial takmer všetci maju potrebu prsty pchať aj do pôrodov, ktoré ich pomoc vôbec nepotrebuju, len aby boli učastní a aby "odrodili"

zitaje
7. dec 2013

musim sem dat svoju oblubenu stranku suvisiacu s touto temou 😎
http://reprodukce.tumblr.com/

vejula
autor
7. dec 2013

@bubelko vidiš, mna ani nenapadlo, že niekto môže brať važne ked napišem, že obdivujem mužov ako dokažu porodiť vaginalne bez vaginy 😅 😀

livka_
7. dec 2013

@vejula ale zlatko, bazirujete tu na slovickach pritom slovko odrodil je spravne. nikde v telke v spravach novinach nevravia ze otecko lekar sused porodil syna. ale odrodil syna. ci dieta. 😕

horana
7. dec 2013

No hej, to je stary problem 😀

Mrazivé ráno na Volge. Ruský bohatier Ivan Ivanovic sa vyvaluje v clne, relax, cigáro.
Jeho zena Marfusa, celá spotená, vesluje jak diva, az jej z vrkocov kvapkaju kropaje potu.
Na brehu stoji Sasa Sergejevic a pyta sa:
- Kam tak zrána Ivan Ivanovic?
- Aaaale, tu Marfusa ide rodit, tak ju veziem do porodnice...

zuzana76
7. dec 2013

@livka_ tak pozor, sloveso " odrodiť " je spravne jedine vo vyzname odcudziť sa , teda v spisovnej slovencine, ale v slangu sa vyskytuje aj v suvislosti s pôrodom

http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=o...

vejula
autor
7. dec 2013

@livka_ po prvé slovo odrodiť vôbec nieje správne ani spisovné a len zbytočne zavadza. Po druhé je uplne bežné ked lekár povie že v noci rodil, alebo ide rodiť

buffinko
7. dec 2013

@vejula, ďakujem za objasnenie, moje pocity presne vystihla @bubelko, ironický podtón sa niekam vytratil...
jasné, že slovo odrodil nie je najšťastnejšie, ale zas je rozdiel odrodil a porodil...chápem, čo si chcela povedať a súhlasím s tvojím názorom....

livka_
7. dec 2013

zuzi ved prave, ze v slagu v suvislosti s porodom sa pouziva. ale pani vejula riesi ze ako keby sa pouzivalo miesto odrodil samotne slovo porodil. to by uz bolo na temu do diskusie.. ale takto mi to nepripada nijako dramaticke.. ved ked uz ju toto vytaca podla mna ju musi do vyvrtky davat aj to mamickovske vyjadrovanie.. "narastli sme", "pokakali sme sa", "teplotujeme", "uz chodime"

zita19
7. dec 2013

Ja vidim dost velky rozdiel medzi slovesami odrodit a porodit. Ja som porodila dve deti, ktore odrodili dvaja rozni doktori. Doktor dnes odoperoval 5 pacientov. Operoval ma DR. Mrkvicka. Je slang skupiny zainteresovanych jedincov
Ak budem pisat dizertacku o porodoch napisem, ze porod bol vedeny...

fra
7. dec 2013

a čo muži, dnes sa dokonca deti privadzajú na svet už cez telefon:
"Operátorka záchrannej služby Jana Frančeková (47): Dieťa cez telefón som priviedla na svet prvýkrát"
http://www.cas.sk/clanok/266920/otec-odrodil-sy...
tiež si myslím, že je to dosť hlúpy slovný zvrat, ked ženy hovoria, že lekár ich "rodil" alebo "odrodil" a že by sa malo používať skor spojenie asistencia alebo dohľad pri porode - bez toho lekára by sme snad ani neporodili a nosili dieťa v maternici dalších niekoľko rokov, nie? 😝

bubelko
7. dec 2013

@vejula no jedna vec je, ako si to myslela, druha ako si to napisala a tretia, ako to pochopi citatel... to je vzdy to najtazsie. mne je jasne, ze si to myslela ironicky, ale napisane to tak nie je - aspon podla mna. jedine, co poukazuje na to, ze by to mohla byt ironia, je to, ze inak ten clanok nedava zmysel... alebo ak ta niekto pozna, tak vie, ako si to myslela. ten, kto ta nepozna - a vidis, ze ich tu bolo viac, nechape bez tvojho zasahu co si chcela povedat...sorry, je to len moj nazor 😉

zita19
7. dec 2013

@vejula Tak ironiu som hladala marne. Mne sa ten styl zdal ako diplomovka o kremacii 😉

zuzana76
7. dec 2013

@vejula ach jaj, ja si myslim,ze ti lekari to tiez tak nemyslia - ano povie - " idem rodit"- a aj ja ako ucitelka poviem, ked idem skusat maturantov - "no, tak idem maturovat " , netreba to brat tak vazne.

livka_
7. dec 2013

@bubelko spravne vystihnute

fra
7. dec 2013

a k slovnemu spojeniu "porod bol vedený ..." mám tiež výhrady- porod podla mna má byť vedený v prípadoch bez komplikácií iba ženiným telom a nie nejakym lekarom , ženske telo podla mna vo vačšine prípadov vie, ako má rodiť, a rodilo by sa oveľa lepšie, keby zo ženy neboli na sále vnímané iba ako kus nábytku ktorý sa musí podriadiť voli lekárov...
cítim to asi tak, ako o tom píše autorka tohto článku
"Porod, podobně jako sex a třeba i jako vylučování… jsou činnosti, které se špatně dělají v záři reflektorů za přítomnosti mnoha diváků, a ještě hůř, jsou-li to diváci, kteří za pomocí měření v nepřirozených polohách kontrolují, zda to děláte správně.
Nebo vám by se dobře milovalo na porodním sále, kdyby kolem vás stála skupina lékařů a ještě hlouček mediků a někdo by neustále měřil, máte-li dostatečně ztopořený penis? A pokud byste jej neměl, napíchal vám hromadu hormonů?
Žádný zvěrolékař by si nedovolil žádnou samici při porodu tak strašlivě rušit, jako se to děje ženám v porodnici.
Proč je porod ženám tak zbytečně ztěžován? Copak není jasné, že všechno to rušení porod zpomaluje? A pak samozřejmě je nutný oxytocin i v případě, že za normálních okolností by zapotřebí nebyl. Zkrátka lékaři si poradí s problémy, které by bez jejich přičinění ve většině případů vůbec nenastaly."
http://www.pribehyproivanu.cz/pribehy/2012/05/2...