Klystír - za a proti
Ahojte zienky,mam otazku je ten klystir naozaj potrebny,je vdaka nemu porodrychlejsi?ja som pri prvom synovi klystir mala,ale citam,ze to mozem odmietnut,ale ak sa ten klystir robi,tak asi na to maju dovod ci?som z toho zmetena a rada by som si precitala vase nazory nan. Kedze je to hrozne neprijemne radsej by som to odmietla,ale ak to ma nejaky dolezity vyznam,tak to prezijem,kedze som to prezila prvy krat :D priznavam,ze ten klystir bol pre mna najbolestivejsi a najneprijemnejsi z celeho porodu,ale zas mala som pocit,ze vdaka nemu cely porod trval 1hodinu :D
@anula No vidíte, niečo na tom bude, žiaľ. Rada sa nechám poučiť, ja som momentálne člen slovenského zdravotníctva a niekedy mi tiež rozum zostáva stáť. Inak manžel ma láme na Rakúsko, ale nemám dosť odvahy a teda ani dostatočnú znalosť nemčiny. A možem sa spýtať ako ste sa dostali do Švajčiarska? A to Vás "nechajú" zastávať takýto post? Klobúk dolu.
no ja ten klystir podstupim,aspon sa mi precistia crievka :P a najviac ma presvedcilo,ze ked si spomeniem na tie bolesti po porode tam dole,tak radsej klystir. nevladala som ist poriadne ani cikat :Dne to es klystir tente velku potrebu vykonat. mna porod da sa povedat nebolel,tak velmi ako suska po porode a sitie.to bol pre mna masaker,oproti tomu bol aj ten klystir pohoda. :D
Noo mozno na slovensku je lepsie dostat klystir ked je takmer kazda zena nastrihnuta, potom je samozrejme vypraznovanie po porode bez klystiru velmi bolestive... Ja som nemala klystir a ani som nebola nastrihnuta, po porode som mala zapchu kvoli zelezu co mi davali ale bolesti som nemala. Mala som spravene asi 3 stychy... No mozno to tu zas niekoho vytoci ale ano bolo to v zahranici
@anula prosím ťa zase nezovšeobecňuj ako by sme tu nemali ,,overene poznatky , ktoré sa k nám nedostavaju,,.....moj muž bol na transplantácií kolennej chrupavky - štep a robil mu to tuto u nás v Balalastane (rozumej Slovensko) odborník (slovák) ktorý chodí učiť, prednášať o tej metode iných lekarov aby sa to tiež naučili. Ma vynikajuce vysledky a je vychýrený. A o takých by sa dalo písať, ktorí modernými metodami pomahaju pacientom. Takže poznatky tu su a su aj ludia - lekari , ktorí to aplikuju len sa možno o nich až tak nevie zvlašt ak človek je zdravý a nič nepotrebuje že?
Sme tu pred 2 dnami čítali tie moderné poznatky.....ako žena rodila v UK 48 hodín, 12 hodín po odtoku plodovej vody....ju poslali domov (žena vyššieho veku s chorobu štitnou žlazou) a nakoniec začala teplotovať a dostala infekciu a kooonečne po x hodinách sa dostala na cisarak. Posledná sprava od tej pani bola, že ,,su v poriadku,, ale to sa ukaže tiež až časom či nebude mať nasledky. Keby sa to stalo u nás (čo sa stať može) tak hned aké stredoveké postupy a neviem čo...ked sa to stane v zahraničí tak je to ,,tam normálne,,.
ja som mala dva klistyri v priebehu 24 hodin a vydrzala som to :D:..je to neprijemne ale ze by to bolo bolestive to som este nepocula...a klistir je urcite ta posledna vec ktora by ma na veciac h okolo porodu strasila :D..a urcite by mi bolo neprijemnejsie okrstit doktora ako vydrzat trochu mydlovej vody :D...mojej sestre klistyr nestihli dat pretoze prisla do porodnice na poslednu chvilu a pekne doktora okakala a od hanby by sa najradsej zakopala :D
@bianca tak medzi nami - klystir sa napr. v nemcine pise s mäkkym I. priznam sa, ze tiez som ho automaticky pisala tak... musela som sa pozriet do pravopisu, ako sa vlastne pise. a pokial je to to jedine, co jej treba v jej prispevku vytknut, tak budiz...
a ked uz chces ironizovat na ucet jej kariery, tak si aspon osviez znalosti geografie, nech to neposobi smiesne...
@bubelko ano ano presne len to ma irituje.To ze Slovensko zhadzuje a znevazuje je uplne na inej kolaji.A myslim si ze sa mozem k danej teme dostatocne nielen prakticky ale aj odborne vyjadrit kedze nepracujem ako casnicka ani ako ekonomka no nemam vobec potrebu zverovat sa ,,kolektivu,, o mojom pracovnej pozicii
@bianca sme sice mimo temu, ale ked si pozries komu a preco to pisala, tak dostala konkretnu otazku - odkial ma informacie, ktore pred tym prezentovala. tak na nu odpovedala. co ma napisat, ze pracuje vo sui zdravotnictve? preco nemoze napisat, co robi a ze ma tie vedomosti z tejto prace? co ma napisat, robim v zdravotnictve? ako poznam MK, tak dostane odpoved, no upratovacka na sale siri mudrosti... 😖
a nemyslim si, ze slovensko zhodila. skratka su veci, v ktorych je nase zdravotnictvo pozadu - z akehokolvek dovodu. a su veci, v ktorych mame odbornikov a su uzanvani aj vo svete.
@anula no, asi o tom až tak veľa nevieš, lebo klystír je procedúra veľmi prospešná, ak sa aplikuje správne a používa s mierou. Je to metóda veľmi stará a ako to už chodí, práve preto s veľkou obľubou zaznávaná ako prežitok. Pred pôrodom nie je síce nevyhnutný, ale rozhodne prospešný. Tipla by som si, že preto ho vypustili ako zbytočnosť. Ako prepáč, ale ilustrovať nedostatok moderných poznatkov na tom, že sme sa u nás ešte nepresvedčili o zanedbateľnom význame klystíru, je trochu smiešne... 😀
tiež som čítala, že jogini a ,,všelijakí alternatívci,, klystýr velmi odporučaju - pravidelné výplachy čreva vraj pomahaju prevencii rakoviny hrubého čreva. Samozrejme nehovorím že pri porode ho maju nanutiť....ale že celkovo je to vraj prospešná procedura z času na čas ako očista.
@bianca
ano Bianca, mam 3 atestacie a preto bohuzial aj deti v tomto veku. A stalo ma to vela sebazaprenia, vstavala som o 5.00 rano, cestovala som do roboty 100 km, 100 km vecer s prichodom okolo 20.00 domov, casto som dceru nevidela, len ked spala, ak sa mi teda podarilo vratit sa domov. Z operacnej saly som vychadzala, ked boli moji slovenski kolegovia uz doma. A po nociach pripravy na prednasky, kongresy, clanky. Preto som aj volila z FN odist. Takze moja kariera bola tvrdo vybojovana, miesto ziskane cestne konkurzom (pretoze tu sa do FN da dostat len tak a nie preto, ze byvam v mieste sidla FN) a aj ked som ho ziskala, nikdy nebolo iste, kazdych 6 mesiacov ma cakalo ohodnotenie a zo dna na den mozny vyhadzov.
Co sa tyka pravopisu, ano, zacinam mat medzery, uz 12 rokov pisem but vo francuzstine alebo v anglictine, polepsim sa. 😀
@sardinka333
V ziadnom pripade som netvrdila, ze vsetko v zahranici je lepsie, samozrejme mame aj vynikajucich odbornikov, statnicu som robila u prof Simana, ktoreho, aj po jeho smrti povazujem za kapacitu. Za to, ze som sa vypracovala tam, kde som, vo velkej miere vdacim svojmu slovenskemu primarovi, ktory mi dal solidne zaklady. Ale hneva ma, ak slovensky pacient nedostava to, co by mal dostat nevedomostou, ignorantstvom alebo aroganciou lekarov. Hneva ma, ak si za "nadstandard", ktory by mal byt standardom musi platit.
Uvediem len jeden priklad: IFSO - medzinarodna spolocnost chirurgie obezity odporuca zavedenie balona do zaludka len v ramci klinickych studii. Na SK sa tato operacia veselo prevadza a pacient za nu este aj plati!
Moj posledny nazor na klistir pred opustenim tejto temy: konecnik a crevo sa nikdy nevyprazdni uplne, pretoze sa obsah udrzi v ampule rekta. Po tlaceni alebo relaxacii pacienta tekuty obsah vyjde ovela lahsie ako formovana stolica a kedze sa leje vsade, riziko kontaminacie je vacsie.
@anula ten tak moja osobna skusenost: par tyzdnov po sekcii som mala velke crevne problemy, pre ktore som musela podstupit kolonoskopiu. kedze som cisto dojcila a odmietla kvoli kolonoskopii a uzivaniu prehanadiel pred nou maleho odstavit, ostaval mi iba vyplach criev a dufat, ze sa lekar dostane v creve co najhlbsie. vecer o 23 som este normalne jedla a rano do mna muz irigacnou supravou z zdrav. potrieb nalial 2,5 litra vody, ktore som udrzala asi 1 minutu a nastastie vedla vane mame zachod. ;)
lekar mi presiel uplne cele hrube crevo aj zaciatok tenkeho, cize kompletna kolonoskopia. mala som ich uplne ciste. 🙂 sam mi predtym povedal, ze vyplach mi nepomoze a dostane sa max 50 cm ani to nie. skoro odpadol a 10 krat sa ma spytal, ze ako som ich vycistila a ja som sa smiala ze klystyrom, lebo dojcim a nic ine pouzit nemozem. ;)
Pridám moju ďalšiu skusenost z druhého porodu spred niekolkých dni. Napriek tomu, ze som den pred pôrodom, potom aj celu noc a dalsi den chodila na veľkú ako na hodiny klavíra, urobili mi klystir a som rada, lebo ja by som sa pos.... uz pri kontrakciach. Mala som pokoj pár dni a ked som uz cítila, ze mi treba, proste pre tie nepríjemnosti na podvozku, bolesti a hemoroidy sa mi nedalo na veľkú... ani s glycerinovym cipkom. Tak som si cestou domov z nemocky kúpila yal gel a doma som si to pekne krásne supla. Mne to pomohlo a som rada, inak by som sa na wecku utrápila. Takze su prípady, ked sa to ozaj, ale ozaj zíde.

@maminecka2
do 01.07. min roku som bola sefkou kliniky vysceralnej chirurgie vo FN v Lausanne, teraz som primarkou chir oddelenia krajskej nemocnice s uvazkom stale vo FN. Asi o priprave creva, klistiroch a lavazach nieco viem (dufam) 😀 . Nic z toho sa uz nerobi.
slovensky pacient nie je o nic horsi ako nejaky svajciarsky farmar. Ma pravo na modernu medicinu a nie je to len o peniazoch. ide o aplikaciu poznatkov, ktore su uz roky overene, no bohuzial k nam sa nedostavaju, alebo aspon nie dost rychlo.