Mali ste pôrod bez epidurálky?
Mali ste porod bez epiduralky?
Ja mam termin uz 16.2. a za nu by sa malo platit cca 150€ a pre mna je to vela,tak ci je az taka dolezita a ako ste to prezivali............
@lulu89 ja som rodila bez tiez 🙂 kamartka mala epi a zaucinkovala jej na pol tela tak som ju nechcela ale doktory ma nadopovali inymi utesujucimi liekmy a bolo to vpohode nemusis sa bat 🙂 drzim palceky
@lulu89 mala som porod bez epidural.. a aj nabudue si dam bez.. je to uplne zvladnutelne.. najma ak sa mamicka nestresuje, ze ako to bude boliet.. aj ked kazde telo je ine a kazda mame prah bolesti niekde inde, stale to to vela o psychike, treba si dokola hovoti, ze tie konktraksie nebudud trvac vecne, ako pride tak o par sekund aj odide..
Obidva porody bez epi a bez akýchkoľvek iných utisovadiel .... Zvládnuť sa to dá neboj 🙂 a ešte podotýkam že ja mam straaasne nízky prah bolesti, už ked má kadernicka cese tak pistim 😝
Ked bude manžel pri pôrode pomôže jeho ruka... Mne sa môj len nedávno " pochválil" že ho ešte týždeň bolela 😀
Ja som rodila prve dietatko bez Epi, a preto ze som sa po zlej skusenosti strasne bala druheho porodu, dala som si pri nom Epi pichnut. Anesteziologicka vsak bola zrovna pri operacii a tak som si na Epi musela par hodin pockat. Ked mi ju konecne pichla, po 8 hodinach bolesti, bolo to uplne vykupenie. Bola som vdacna za to, ze posledne, najtazsie dve hodiny som mala uz uplne bez bolesti. Ani sitie som necitila a celkovo som sa zotavila ovela rychlejsie ako po prvom porode z ktoreho som mala dlho traumu. Treti porod som uz bola skusena a hlavne uz som si konecne verila ze porod zvladnem. Takze tretie dietatko som porodila zase bez epiduralky 😉 Az na to sitie to bolo naozaj celkom v pohode. Keby ze bude stvrte tak uz o epi ani uvazovat nebudem.....
@lulu89 ja som si mohla dať epidurálku..ale nechcela som... Žena je tu od stvorenia...a skoro každá žena rodila... vydržali to naše babičky v studenej pivnici, vydržíme aj my v teplúčkej nemocničnej izbe pod starostlivosťou lekárov....A zvládla som to. Vraj epidurálka škodí aj maminke aj bábätku...
@lulu89 Ahoj, ja som rodila bez, a ak budem mat druhe babo urobim tak znova. lebo som si povedala ze ked to zvladli zeny volakedy zvladnem to aj ja. 🙂 🙂 .kontrakcie niesu sice prijemne ale da sa to vydrzat, urcite to zvladnes. ja som o epiduralke toho vela citala a odradili ma negativa. drzim palce nech uz sa rozhodnes akokolvek
Ja som porodila dve deti bez Epi a prvé dokonca kliešťami,dá sa to zvládnuť...v minulosti také niečo neexistovalo a ženy rodili a mávali viac detí ako je dnes bežné.
@lulu89 ahoj, ja som rodila bez epidurálky... kontrakcie trvali neskutočne dlho - s 2 infúziami oxytocínu. Bola som na sále 9 hodín, ale nestresovala som sa, manžel bol pri mne a tak som kontrakcie pekne predýchavala.
@lulu89 V množstve západných krajín je epidurálka samozrejmosť, niekde dokonca hradená z poistenia. Alebo sa využívajú rôzne iné možnosti (medikamentózne aj prírodné) na zmiernenie bolesti. Na SK sa žiaľ v téme lepších, krajších a menej bolestivých pôrodov osveta veľmi nerobí. Vidno to aj tu, ako majú mnohé mamky mylné predstavy a informácie.
Pre mňa bolo podanie epidurálky výborným spôsobom na načerpanie nových síl a zmiernenie bolestí. Treba pri tom spolupracovať a epi bude zavedená (aj dopĺňaná) správne. Vopred sa informovať o spôsobe zavedenia a účinkoch (epi neznamená, že pôrod bude úplne bezbolestný, kdežeee 🙂)
Som rada, že som sa nakoniec pre epi rozhodla, v tejto oblasti nepotrebujem byť za hrdinku. 🙂 Tou je každá mama, ktorá porodí a dobre vychová svoje dieťa. A aj s epi si užiješ bolesť, ale o tom sú tu celé témy 🙂
Ja som pred porodom vobec neuvazovala ci chcem alebo nechcem epiduralku ja som si povedala ze kym bude bolest ako tak znesitelna tak to vydrzim a ak to uz bude na hranici mojich moznosti dam si ju. Nebolo treba 🙂 nie zeby som nemala bolesti ale mne velmi pomohlo ze manzel bol pri mne tak tu bolest som az tak nevnimala chudak miestami som mu skoro zlomila ruku co som ju tak drzala 😀 , hlavne sa neboj porodu nie je nic horsie ako zena co rodi v panike 😀 drzim palce
Ahoj, ja som rodila prve dietatko s epi, druhe bez. Pri prvom porode som zanu bola vdacna, syncek bol dost velke babatko a tazko sa mi rodilo, epi mi pomohla hlavne pri kontrakciach, no pri samotnom porode ma musel lekar navigovat, kedy zatlacit a kedy predychat, ja som totiz nic necitila. Po porode som mala dost velke bolesti hlavy, vraj vedlajsie ucinky. Druhy porod bol v pohode, kontrakcie som krasne predychala, bolesti boli, ale na rozdiel od prveho porodu som potom presne vedela, kedy dychat, kedy tlacit, nejako mi to moje telo samo povedalo 🙂 Porodila som sup-sup 😵 Neboj, zvladnes aj bez epi, len netreba byt v strese, uvolnit sa, ziadna panika a mysli na babatko, ze sa coskoro uvidite 😉 Drzim palce.
ahoj ja som tiez rodila z EPI a poradim ti si na nu pozicat a pripadne potom vratit z prispevku ktory dostanes...a keby si nemala moc bolesti tak ju nevyuzijes a prides o 10eur coz nieje take zle...a hlavne tie bolesti su dost zle :D nevies aky budes mat porod to je najhorsie...ja som bola prvorodicka a v nemocke som bola od soboty s nepravidelnymi okontrakciami a bez spanku az do pondelka 23:49 prisla mala na svet...bolest som citila miernu ale nic v porovnani zo stavom pred EPI 🙂 a najlepsie na tom bolo, ze som necitila nastrih a ani sitie kludne som si telefonovala s mm...a uz o 6-tej rano som stala na nohach a s malou som bola o 11-tej bez problemu 🙂
Ahoj, ja rodila 2x, obe bez epi, aj dvojcata som bez epi porodila. A vobec neni pravda, ze druhe len tak vybehne. To som mala dva identicke porody behom 6 minut. Nikdy by som si epi nedala...
moja manzelka bez epi, zvladla to v pohode, urcite to bolelo, bolo to na nej vidiet.
Ahoj, nemala som..... prvy syn bol od zaciatku bolesti za 2 hod vonku a to bol opacne otoceny.... druhy bol bolestivejsi a tretie, tak to nestihli pichnut.... bolo to sup sup 🙂
ahoj bez epiduralky prvorodicka 22 rocna od prvej kontrakcie do narodenie boli 2 h no do nemocnice som isla ked som mala bolesti cca kazdu 1:30 m 😒 nevedela som ze rodim lebo v ten den som bola na pohotovosti a apovedali mi ze rodit budem minimalne o tyzden a porodila som o 6 hodin 😀 😀 😀 😀 (ale poctivo sa priznam pyatla som si epiduralku cely cas co som bola v nemocnici 😔 😀 😀 😎 )
ahoj, ja som rodila bez, ani som nad nou nepremyslala a asi mi ani nechybala... ta bolest,hoci je velka, da sa vydrzat..pravdupovediac, chcela som vediet , ako boli porod 🙂)
ja som si ju dala aj ked mi ju pichli ltt pretoze som mala velmi rychli porod ... nelutujem uzasna ulava a hlavne pri siti na konci pretoze som bola velmi nastrihnuta .. aj teraz si ju dam uz ju budem pytat od sekuritaka dole pri vchode do nemocnice 😀 ..a financie riesit nemusim tu je to zadara ....
Ja som si epi nedala, zdalo sa mi to uz v tom case vela penazi(2500 skk). Povedala som si, ze ked to zvladlo nekonecne vela zien predo mnou tak aj ja.
Nerodila som tak dlho, kontrakcie zacali cca o 9 rano, o 14 som prisla do nemocnice a maly bol na svete o 18:20(spon.porod).
Neskor som lutovala, rodila som koncom maja a bolo neskutocne teplo. Porodnica pod strechou orientovana na zapad a bez klimy. V ten den som len ranajkovala, naposledy som pila o 11 rano. V nemocnici klistir, kontrakcie, napit mi tiez nedali. Infuzku mi zaviedli len na 15 minut. Na izbu aj s babatkom nas dali o 21:30 a az vtedy mi priniesli veceru a caj. Bola som z toho vsetkeho neskutocne vysilena, nevladala som sa ani napit.
Mozno ak by som rodila v zime, bolo by to ine. Pri dalsom babatku, by som si epi urcite dala.
@lulu89 Ja som nemala epiduralku... ako prvorodicke mi odtiekla voda o 4-5rano. do nemocnice som dosla o 7,00... malicka prisla ne svet 9,35 🙂 Bolesti kurna velke pri otvarani, no "prezila" som aj bez epi 😉
bez epi a uplne v pohode🙂
@lulu89 ahoj, ja mam termin par dni po tebe a EPI si nechavam ako moznost, ak by to bolo zle. vela som toho o epi citala a 99% mamiciek, kt. ju mali, nedaju na to dopustit. tiez som sa pytala na nazor na anesteziologii, konkretne som sa rozpravala so sestrickou, kt. tam pracuje, co si o EPI mysli - mala uz cca 50 rokov - a povedala, keby bola taka moznost, ked ona rodila urcite by nevahala a dala by si ju. tiez ju bude odporucat svojej dcere, kt. planuje babo. tak isto som bola na predporodnej pripave a nikto ma tam od epi neodhovaral, skor sme si povedali, co to vsetko obnasa, keby to nejako vazne ohrozovalo dieta alebo matku nemyslim, ze by to bolo legalne. ja si myslim, ze niektore zeny zbytocne trpia aj ked nemusia, ina vec je financna stranka. ja si EPI nebudem pytat za kazdu cenu, ak sa to bude dat zvladnut bez nej budem rada, ale trpiet nechcem...
Prve babatko som rodila bez epiduralky a teraz idem znova, to asi hovori za vsetko 🙂
Dovody: zvladnut sa to da aj bez epiduralky (a to patrim k tym, co sa pri menstruacii zvyjaju od bolesti aspon 2 dni, takze hranicu bolesti mam asi nizko), je to predsa len chemia, ktora ide aj k babatku, a neznesiem ani len predstavu, ze by mi nieco pichali do chrbta 😀 Okrem toho, velakrat som pocula, ze epiduralka vlastne ani nezabrala nacas, alebo pre nu necitili kontrakcie ked mali tlacit a tak. Vzdy som si myslela, kym som otehotnela, ze rozhodne epiduralku vyuzijem, ale ako som bola tehotna, zrazu ma to preslo 🙂
Moj prvy porod: 13.15 zacali kontrakcie okolo 10 minut, po 18. som sa zacala chystat do porodnice, o 19. sme vyrazili, do 20. som bola po monitore a zacali ma pripravovat, od 21. na sale, pustili plodovu vodu, o 23.38 sa narodila dcerka. Mam z toho krasny zazitok 😵
ja som tiez rodila bez epiduralky a na porod mam len tie najkrajsie spomienky 🙂
oba som mala bez epi takže neviem ako je to s nou.oba boli skvelé.prvý 11:00 kontrakcie 11:40 malá na svete,druhý 1:45 kontakcie trojminutové 5:18 malí na svete
a zabudla som dopísať po pôrode (teda okrem tých dvoch hodín čo sa musí ležať)som behala po celom oddelení a nikto nechcel veriť že som porodila a dokonca som sedela a sestričky mi len nadávali,že mám ležať
ja som mala 2 porody bez epi, druhy taky rychly ze sme skoro nestihli dojst do nemocky a vsetko bolo ok,

ja som rodila bez epi a so 4 jednotkami oxytocinu, bolest ako svina ale nic v porovnani so samotnym porodom, ale ja som mala komplikacie... kontrakcie sa daju zvladnut bez epi, ale ja som mala masivne sitie aj s mezokainom a vtedy by som teda epi brala...druhy porod jedine s epiduralkou...nie kvoli kontrakciam ale kvoli tomu ake som mala komplikacie potom