icon

Mám panický strach z pôrodu

florin
3. jún 2014

Ahojte. Mám panický strach z pôrodu. Viete niektorá povzbudiť? Strach že mi tam dole budú niečo robiť, strihať, vrtať sa, to je pre mňa nočná mora. Boli to? Či to žena ani nevníma?

tslobik
4. jún 2014

@florin Ja som sa tiež neskutočne bála.....Ani nie tak bolesti,ale toho, čo ak sa niečo pokašle. A vidíš, keby som vedela ako to dopadne, tak starosti hodím predom za hlavu. Pôrod som mala úžasný, Od začiatku bolestí sa malý narodil za 1 a pol hodiny. Samotný pôrod je už v pohode, to už nevnímaš ani. Len treba vydržať prvú dobu pôrodnú a myslieť, že za chvíľočku budeš mať v náručí dieťatko 🙂 To ma najviac povzbudzovalo 🙂 Šitie som ani necítila, lebo som bola šťastná, že moje dieťa je čulé, zdravé, krásne. Veľa šťastia!

kikina84
4. jún 2014

@florin to co opisujes sa diat bude,tomu nezabranis,ale prebehne to tak rychlo ze si to absolutne neuvedomis,nebudes to ani citit nejake strihanie a podobne..mne robili asi uplne vsetko co sa v ramci porodu robit da 😀 a prežila som..hlavne sa uvolni a nestresuj,tym si len uskodis,aj pri porode..drzim palce 😉

zuzula2108
4. jún 2014

Ja som mala presne tie pocity čo ty. Strašne som sa bála pôrodu, že ma budu nastrihávať a šiť. Môj manžel tvrdí, že mám nízky prach bolesti (aj náplasť si sťahujem pomaličky aby nebolelo 🙂 , depiláciu si nerobím, lebo ma to bolí 🙂) a bála som sa strašne. Pôrod som mala bolestivý (malého som nedokázala vytlačiť, pretože bol veľký 4400 g a museli mi rýchlo robiť cisársky) ale nebrala som to tak. Neviem ti to ani vysvetliť ale vieš, že to musíš vydržať, aby bolo malé čo najskôr na svete a hlavne v poriadku. Máš bolesti, ale vydržíš to, lebo vieš, že musíš, ver mi. Mne osobne pomohlo, že bol manžel pri pôrode. Dodal mi istotu, že je pri mne niekto, kto sa o mna na 100% postará ak by sa niečo dialo, čo aj urobil (malého chceli vyťahovať pumpou a nedovolil im to, tak mi urobili cisársky). A keď zbadáš malinké, nepomyslíš na predchádzajúcu bolesť. Chcem aj dalšie dieťa a nikdy by som nepovedala, že už nechcem, kvôli pôrodu. Proste viem, že nejako sa von musí dostať a bolesť prežijem a prejde. To, že sa bojíš je prirodzené, nevieš do čoho ideš. Pri druhom to bude hádam lepšie 😀 . Ale vydržíš to. 😵

kaculda2
4. jún 2014

1-2 hodinky rodit? hm to je pekne 🙂 ja som od zaciatku kontrakcii a az po obimanie dcerky si pockala skoro 20hodin 🙂 ale vobec som nic neriesila len a len som myslela na malinku ze bude uz pri mne. A velmi mi pomohol moj priatel ktory bol pri celom porode. drzim palce. a mozno sprosto poviem ale ked tieto vsetky utechy ti nepomozu tak to zober tak ako babo prislo dnu musi ist aj von 🙂 drz sa

cackaa
4. jún 2014

Strach z pôrodu je absolútne prirodzený a iba veľmi málo žien sa nebojí - väčšinou prvorodičky, lebo nevedia čo ich čaká alebo tie čo mali rýchly a dobrý pôrod. Ja mám 3 deti a pri všetkých som bála ako hovado...hnačky, zimnica... Dalo sa to prežiť a veľa závisí aj od toho aký máš prah bolesti a od psychickej pohody. Samotné finále - myslím tým druhú fázu pôrodnú - je tá jednoduchšia časť, teda aspoň pre mňa. Vedela som, že za chvíľu bude koniec, nástrih som nikdy necítila a vždy mi to trvalo do 4 minút...tlačila som jako blázon... 😀
A báť sa budeš, tak či tak...my ti tu môžeme písať čokoľvek pekné...musíš to prežiť a potom sama zhodnotíš. Tak ako vošlo dnu, tak musí aj nejako vyjsť a ty s tým už nič nespravíš... 😉

xpert
4. jún 2014

Ja osobne som sa na pôrod veľmi tešila.Na prvý aj druhý.Prijala som fakt, že to bude bolestivé a hovorila som si, že keď to dokázali milióny žien predomnou, nie je dôvod, aby som to nedokázala. A to bola druhá dcérka otočená zadočkom. Kamarátky hovorili - Bože, nebojiš sa, nechceš ísť cisárskym ??atď.Môžem s kľudným svedomím povedať že som sa skutočne nebála.Dôverovala som svojmu lekárovi, čo zohralo tiež veľkú rolu.Myslím.
Všetko je to v tom, ako sa necháš kým ovplyvniť a ako sa k danej veci postavíš v mysli. Ako písala cackaa, je to aj o psychickej pohode.
Každou bolesťou si bližšie k tomu, aby si svoje dieťatko držala v náručí a to je ......... neopísateľný pocit. Je len tvoje.Jedinečné.Iba z Vás dvoch. Už žiadne také druhé nebude. Je práve z tvojho bruška . 🙂
Každej maminke držím palce a zo srdca želám aby ste boli šťastné!

aristka
4. jún 2014

@sosanna88 tak ako ja a nestotožňujem sa s tým ,že mamičky si vo vysokom štádiu tehu a pri plnom koníku o tom ako ich dr,zbytočne vyšetroval a pod samé si tam pchajú balóniky a natreté chémiou ,z ktorých bývajú zápaly ,plus vo vysokom štádiu ,kedy už ani muža k sebe žena nechce pustiť ,inak zaujímavá vec ,ak by ten balónik v žene praskol ,že výrobná chyba ,ten vzduchový tresk na prekrvený krčok maternice ,ale čo už stojí to okolo 50 euro a ten jeden ,dva stehy a pri komplikácii ,ktorá sa stávajú ako ty píšeš ich to aj tak neminie ,keďže dieťa je prednejšie ako hrádza matky....ďakujem za tvoje vyjadrenie

daniela1983
4. jún 2014

@aristka akou chemiou natrete??? aha take nastrih az neviem kam, ktory sa hoji nejviem ako dlho, boli a poznam vela zien co ich boli p 30rokoch pri zmene pocasia...to je akoze lepsie hej? a nie kazda zena k seba muza nepusti. niekto sexuje az do porodu, takze to je velmi individualne.

daniela1983
4. jún 2014

@sosanna88 porodila som s epinom bez nastrihu bez jedineho skrabanca a ano maly mal obtoceny pupocnik okolo tela a to dokonca tak ze hrozil akutny cisar. lebo to ako si on pritlacil pupocnik a padali ozvy bola taka komplikacia co sa len tak nevidi a tri duly co som sa ich pytala sa s tym osobne nestretli a to boli pri desiatkach a desiatkach porodov.
ty si porodila prirodzene? nastrih je teda podla teba prirodzeny hej?
a mamicky sa trhaju vtedy ked lezia na chrbte. ja poznam kopec matiek co sa netrhli lenze na chrbte samozrejme nerodili, takze tak.

a ze si rodila ako nase babky? neviem ich niekto strihal? a s najvacsou pravdepodobnostou si tak zrejme nerodila lebo v porodniciach sa vo vacsine pripadov rodi s oxytocinom. a ak ho nahodou nestihnu dat kym sa porodi tak ti ho urcite rupnu na vypudenie placenty, tak to skratka je...

aristka
4. jún 2014

@daniela1983 je tu téma o otm a ženy si dávajú na to kondómy ,ktoré obsahujú lubrogačný gél a aj natirajú si to lubrigačným gelom ....ja sama som mala komplikovaný pôrod a bohužiaľ ani balónik v šuške by nezabránil nástrihu alebo natrhnutiu až do aleluja ,nástrih ma nebolel a šitie oproti kontrakciám a dĺžke doby vytlačenia plodu ....po nástrihu som po 7 dňoch ani nevedela ,že som ho mala a pri zmene počasia ak je niekto senzitívny ho bolí všetko ,nielen jazva a po 30 rokoch ,to je vtip ,to je skôr suchou sliznicou pošvy ,keď žena je v prechode alebo po prechode ,tam treba ísť k dr.alebo používať lubr.gél.....jednoducho dobre sa zarába na mamičkách .....a ak bude komplikácia napr .omotaná pupoč.šnúra ,čo je častý jav ,žena bude aj tak nastrihnutá a prežije to a balónik si môže vystaviť do vitirinky a povedať si ,že tých 50 euro som si mohla dt spraviť radšej manikúru ......na mk je veľmi malá vzorka mamičiek ,ktoré to používali a možno by si sa čudovala ,že tie mamičky by boli bez nástrihu aj tak a o druhorodičkách ani nehovorím ,ak už rodili spontánne ,takže hrádza je pružná ,samozrejme hovorím o pôrode bez komplik....toď môj názor ...

aristka
4. jún 2014

@daniela1983 si gynekologická sestra alebo niečo z gyn..koľko máš pôrodov za sebou ,máš nejaký štatistický údaj alebo vzorku fungovanie balónika .......alebo si sa dočítala na mk alebo stránke predajcu ,plus naše babky mali šuši pri prvom pôrode tiež určite natrhnuté ,plus neodrodili to na poli ,to si mohli dovoliť len tie čo mali už odrodené ,plus bola vysoká úmrtnosť bábätiek a matiek ,pre komplikácie pôrodu ,ktoré sú teraz riešiteľné aj vďaka oxytocínu ..,čo tak nechať veci liekov a postupu pôrodu na vzdelaných a ktorý niečo odrodili a ty si tu rob propagáciu balónika v šuše....možno niečo z toho máš ,čo mne je fuk...

daniela1983
4. jún 2014

@aristka pisem ti jasne ze som omotany pupocnik a hroziaci cisar mala a napeirk tomu ma ani nenastrihli ani som sa nenadtrhla a dieta preslo super rychlo tak ze ho PA ledva chytila lebo necakala ze tak rychlo pojde. a sama povedala ze to bolo vidiet ze vdaka epinu bol posva totalne volna a kopec miesta. lenze zase, nerodila som na chrbte. kde je riziko potrhania ovela vacsie. mimochodom v zahranici sa nestriha ani ked sa rodii kliestami alebo vexom. to len tu su nastrihy skoro posvatka zalezitost! kezde je ich tu vyse 70ˇ% a v zahranici pod 10% niekde okolo 4%len.

daniela1983
4. jún 2014

@aristka nemam nacitane s konika, mam nacitanej dost odbornej zahranicnej literatury aj statistik a konzultacii s ludmi co sa porodnictvo m zaoberaju v zahranici takze necucam si to z prsta. ani prvorodicka sa nadtrhnut nemusi pokial nerodi na chrbte a nerodi riadenym tlacenim. poznam dost provorodiciek ktore sa netrhli a ano nemali vsetky epino. lenze rodili bud v klaku, alebo drepe, alebo v inej nromalnej polohe.

holka sa tu pytala ze sa boji nastrihu tak preco jej neporadit epino ked sa tomu nastrihu moze vyhnut, aj ja som sa z porodu bala najviac nastrihu a preto som cvicila aby som ho nemala. plus mi to pomohlo ze som presne vedela ako tlacit dieta von a tak stacila jedna kontrakcia na vytlacenie celeho dietata. bez balonika by som mozno tak dobre nevedela ktore svaly zapojit

aristka
4. jún 2014

@daniela1983 ja som napísala svoj názor ty svoj ....plus kliešťový pôrod je špecifikum a to ti neverím ak je dieťa zle zrotované ,že sa nenastriháva ,plus šuša sa rozťahuje bezbolestne a dosť aby prešlo dieťa ,tu ide o hrádzu ,aby bola pružná ,ale pre mňa je v 3 trimestri ,kedy sa žena modlí ,aby to donosila v poho nepredstavite-ľné ,aby som si tam niečo pchala a ešte niečím natreté ,len kvôli hrádzi a vyvaliť za to 50 euro a duplom ak som čítala na iných fórach ako mk ,že jednoducho tak ako píše hore ženská sestra ,že buď nastala komplikácia alebo cisarák alebo porodili skôr ako to začali používať a dokonca tam bolo aj natrhnutie na 1 až 2 stehy ,čo ma prekvapilo.....je to na mamičke ,nech sa rozhodne ....

daniela1983
4. jún 2014

@aristka no tak verit mi to nemusis ale v niektorych zahranicnych statoch sa pri kliestoch nestriha. hmm a dieta casto krat zle dorotuje prave kvoli oxytocinu a celkovo urychlovaniu pripadne dlhym monitorom. mimochodom ked je dieta zle dorotovanie nie su nevyhnutne klieste. v nemocnici ich smaozrejme pouziju z pravidla, ale nie je to nevyhnutnost. zena ktora chodi k domacim porodom sama potvrdila ze mala tri take pripady a dieta sa narodilo uplne v pohode bez kliesti a bez nejakeho devastacneho nadtrhnutia. ale zase aby si si nemyslela ze propagujem domace porody, to nie. a ze posva sa roztiahne dost sama? hmm tak preco su mnohe zeny potrhane dnu v celej posve?

daniela1983
4. jún 2014

ja som len chcela dat najavo ze sa tu striha zbytocne a casto. lebo vyse 70% je skratka vela a vacsina z toho je zbytocnost. lebo pokial inde sa striha 10% a menej tak potom je niekde chyba, ale neverim ze v slovenskych hradzach

mambba
4. jún 2014

porod moze byt aj pohodova zalezitost.. a uz vobec nie je potrebne robit strasiaka z automatickeho nastrihnutia. ja som vecer o siedmej este bola s muzom na veceri, kratko po siedmej zacali nepravidelne kontrakcie, ktore chodili ako chceli, za hodinu som vedela ze je to uz ono, vyrazili sme do nemocnice o 21:00 sme boli v nemocnici a o 21:30 bola mala na svete. a uz len doplnam, ze som ako prvorodicka rodila dieta 4,15 kg a bez nastrihu a dokonca aj v polohe na chrbte. nakoniec som mala jeden steh, lebo sa mi trochu natrhla sliznica.. ale za par hodin som ( mimo krvacania) pomaly ani nevedela ze som rodila

daniela1983
4. jún 2014

@mambba super, to so mnou tolko vyplnali prijmove papiere, co ma stvalo lebo som ich komplet vyplnene polozila doktorovi na stol, tak som nechapala naco sa ma to pyta este raz a klepe do PC ked uz som mu to vytlacene dala pod nos...

martulka35
4. jún 2014

tiež som mala strach veeeelký najlepšie je nemyslieť dopredu nato,lebo vždy je to inak ako si predstavujeme ja som si predstavovala pri prvej dcére ako to bude strašne bolieť atd a nebolo to až také strašné,mala som epidural a pekne spomínam na porod,pri druhom som si myslela jak pekne znova s epidurálom odrodím a nakoniec som musela rodiť bez epidurálu a tiež sa to dalo vydržať,telo je proste na to pripravené....

monhla
4. jún 2014

Aj ja som sa bála pôrodu. Prvý krát moc, druhý krát ešte viac. A hoci som nemala príjemné pôrody /no našťastie ani nijak dramatické a zdraviu nebezpečné/ bojím sa už teraz ako budem rodiť tretí krát. A to som ešte neni ani tehotná 😀
Samotný pôrod ma nebolel až tak moc, to tvralo chvíľu. Skôr mám strach z dlhých kontrakcií. Tie sa síce dajú zniesť, ale keď to dlhšie trvá, tak je to vyčerpávajúce a viac je to náročnejšie na psychiku ako na samotné telo - aspoň u mňa. Ešteže som mala pri sebe manžela. Bol mi výbornou oporou.

P.S. Nastrihli ma oba razy, anni jeden krát neviem kedy. Prvý krát som pri šití obdivovala dcérenku a "kecala" s manželom, druhý krát ma to bolelo jak šľak. No stále sa viac bojím zubára ako pôrodu 😀 😀 😀

daniela1983
4. jún 2014

pravda...zubar je horsi, suhlasim.

daniela1983
4. jún 2014

dokonca aj hodinova statnica je podla mna horsia ako 48h kontrakcii. a to nehovorim s odstupom casu, to som prehlasovala uz na sale

sosanna88
4. jún 2014

@daniela1983 tak ked uz skumas statistiky a mas taky prehlad...vies kedy zacli nastrihavat a preco?predstav si ze min. v casoch tvojej babky sa to uz dialo...len sa o tom tolko nerozpravalo a nerobila sa z toho taka veda ako dnes.
a to, ze som tak chcela rodit, to bolo myslene viac menej obrazne a tak, ze ako pride, tak bude...ak porod, tak porod, ak cisar tak cisar, ak nastrih, tak nastrih....
este k teme, ja som rodila uplne v pohode, nastrih by vobec nebol potrebny (a to som necvicila so ziadnym epinom akravinami), lenze proste mala sa nejak zamotala, a skratka uz nebol cas na cisara kedze mala pomaly hlavu vonku...tak preto ma nastrihli aby okamzite vysla a nezadusila sa...a to uz bola prosim pekne modra. takze ozaj by ma zaujimalo ako by mi v takejto chvili pomohlo epino....(to nie je rovnake ako tvoj pripad). ale ja sa v ziadnom pripade nemienim hadat. vyjadrila som svoj nazor, zo svojej skusenosti, zo skusenosti v praci...a viac menej aj zo skusenosti lekara. apropo...ja nepoznam lekara, ktory by to odporucal, rehocu sa na tom oni sami ak uz to chces vediet...a odporucia alebo resp. myknu plecom len v pripade ze z toho nieco maju....asi tak.

brady1
4. jún 2014

Neboj, nebudeš ani vnimat,možno len ak budu končit šitie ale to je len jemne štipkanie a pri porode budes len mysliet na babo aby bolo v poriadku a snažit sa tlačit. a ked začuješ svoje babetko plakat, v tom momente zabudnes na všetko a budeš tá najštastnejšia na svete. Je to užasny pocit, ked ho prvy krat začuješ a prvy krat uvidiš a ovoniaš. Uvidiš 🙂

daniela1983
4. jún 2014

@sosanna88 no ano moja babka uz rodila v porodnici, bola cerstvo postavena to je fakt. ale ked sa tu hovorio o casoch babiek, tak skor som myslela na tu dobu kde fakt babky rodili " skoro na poli" teda este pred vojnami.

ja nehovorim ze absolutne neexistuju situacie ked nastrih netreba. len ho urcite netreba tak casto ako sa robi. lebo neverim tomu ze by sa toko deti rodilo kriticky pridusenych kolko je nastrihov. a ze lekari neodporucaju epino? to ze ho oni neodporucaju neznamena ze to nefunguje. a ze sa tomu rehocu? hmm mozno skor muzi lekari sa rehocu. ale keby im mali nico dole roztrihnut a zasivat asi by sa tomu nesmiali. ano ani primar v porodnici kde som rodila nevedel o co ide. ale to snad neznamena ze to nefunguje, alebo ze to nie je dobre. inak co viem tak su lekari co sa rehocu aj inej polohe ako na chrbte...a to snad neznamena ze ked lekari tu polohu uprednostnuju ze je dobra!

sarinka2012
4. jún 2014

@florin Odporučam epidural 🙂 žiadne bolesti,žiadne kontarkcie,necitila som nastrih ani šitie 🙂 spominam si len na krasny bezbolestny porod ale treba tomu pomoct aj psychycky,ja som sa na salu doslova tešila,ver mi,počkaj este 5 tyždnov a budeš sa tešiť na den ked sa babo vypyta von a taku radosť budes mat ked uvidiš porodnu salu,že ti bude jedno ked ta aj na polovičku rozstrihnu 😀 a teraz nehovorim o kontrakciach alebo podobnom,ale to velkeee brušinko,dychavičnost,nemotornosť,posledne tyždne som sa ledva vyspala a už od 37tt som presvedčala malu v brušku,že už fakt stačilo :D

sosanna88
4. jún 2014

@daniela1983 ale nieeeee...ked sa mame bavit o nastrihoch, to je ina tema...ze sa vela robi zbytocne...o tom tiez viem svoje...uz je to o peniazoch, tak poviem...
ja som vyjadrila len nazor na to epino...mam aj viac pripadov ohladom toho ale sa mi nechceeeeee vypisovat. preto som aj povedala, viackrat, ze je to moj nazor...
(ale inak co je zle na polohe na chrbte?...to tiez len zo svojej skusenosti..mne sa tak rodilo dobre a ani si neviem predstavit zeby som priklad cupela...no toto je trebars taka vec, ktoru schvalujem...ze uz vela porodnic umoznuje mamickam rodit v polohe v akej to je im prijemne)-neviem, mozno aj na tej polohe zalezi. v nasej porodnici je mozne rodit vo vode,v sede na specialnej stolicke a aj v cupiacej polohe...ine som zatial nezazila a nevidela, ale teda poviem ti,nebolo to buhvico...🙂

daniela1983
4. jún 2014

@sosanna88 tak to je len super ze vo vasej porodnici to mozne je, lebo neumoznuju to vsade. co je zle na polohe na chrbte? ved si odbornik tak predsa vies ze zuzuje porodne cesty o cca30% ze sa tak zle okyslicovat dieta a ze napr kostrc sa nema kam vyhnut a tak moze byt s nou neskor problem.
to ze nastrihu su o peniazoch je mi jasne. je to zakrok preplateny poistovou a keby nebol, nerobil by sa tak casto. to da logika sa 🙂 som rada ze si fer a priznas to na rovinu.

co tym myslis ze tie polohy neboli bohvico? 🙂

zumza
4. jún 2014

je normalne, ze mas strach, lebo nevies presne, do coho ides - tak sa netrap tym, ze mas strach. aj ja som mala - najviac som sa bala tej bolesti, ci vydrzim.. ale vydrzala som a teraz uz cakame druhe dieta 🙂 Nebudem ti klamat, ze porod neboli, boli - niekoho viac, niekoho menej, ale boli (ja som nemala epidural, tak mozno s epi to neboli, neviem), ale telo sa s tym vie vysporiadat, a je pravda, ze ked zbadas to malinke, v okamihu je vsetka bolest prec a ty citis len nevyslovne stastie - manzel mi povedal, ze som mala roztiahnute zrenice, ako keby som si nieco "supla", taky pocit neopisatelneho stastia som citila, ze napriek tomu, ze som prave dorodila, mala som chut tancovat po porodnej sale 🙂 O tom, ze ma nastrihavaju som ani nevedela, len zrazu to dieta akosi lahsie islo von - takze nastrihu sa neboj, to ani nezbadas. Sitie trochu citit, ale ale da sa to vydrzat. pre mna bolo skor neprijemne to sestonedelie. neboj, zena je na to stavana, aby porod zvladla, takze urcite aj ty ho zvladnes! drzim palce a nenechaj sa zastrasit hrozostrasnymi historkami z porodnych sal - najlepsie je to necitat. nalad sa pozitivne, tes sa na babatko a bez to tak, ze proste nejako musi ist von, takze ten porod je nutne absolvovat - inak to nejde 🙂

sosanna88
4. jún 2014

@daniela1983 mozno som len mala ,,stastie,, vidiet zrovna nejake blbe nahody, ale buhvico..no...proste nastali komplikacie....kde lekari nevedeli az tak rychlo a pohotovo reagovat ako ked maju mamicku tzv. pod nosom cize na chrbte..ale to bude asi o tom, ze este nie su az tak zvyknuty ako boli roky na tu chrbtovu polohu. a co je na nej zle som myslela len ako laik, ze mne hrozna nepripadala. necitila som sa v nej zle..prave naopak...