Máte traumu z pôrodu?
Máte traumu z pôrodu? Ako ste sa z nej ,,vyliečili"?
Nie nemám. Je to úplne prirodzené, že ženy rodia.
Po prvom pôrode som si povedala, že takto môžem rodiť ako jabloň, ale chceli sme tri. Po druhom pôrode som si povedala, že už nikdy viac a uspokojíme sa s dvomi deťmi. A doteraz ma to ešte drží. Aj keď sa objavia myšlienky na tretie, hneď ich zaženiem spomienkou na pôrod a sú preč. A pritom nič strašne sa nestalo, len proste zlá spomienka, kde každá sekunda sa mi zdala nekonečná.
Našťastie nie🙏 mam krásny zážitok z pôrodu ale viem, že to nie je samozrejmosťou pre každú.
@mimi2018 prirodzene to je, neprirodzene je to ako sa personal k žene správa
Rodila som celu noc ,skoncilo to akutnym cisarakom ,nie nemam Traumu i ked nebolo Ako som si priala
Nemam...ak mas, skus napriklad aj nejaku dulu oslovit, aby ti to pomohla spracovat...ja som mala pripravu, samotny porod, aj spracovanie s dulou a porod vnimam ako posilnujucu udalost mojho zivota
Nastastie nemam, beriem to alko zaujimavy zazitok. Ale nic zle sa tam nedialo v podstate. Traumu mam po extrakcii u jednej zubarky a to bol fakt hardcore. Ten porod bol oproti tomu taky pekny zazitok
Určite je dôležité vybrať si dobrú pôrodnicu 🙏
Ja som mala neskutočne ťažký pôrod, malý sa zasekol, odznievali mu ozvy, ja som bola tak vyčerpaná, že som odpadavala 🫣
45 minút sme sa trápili kým som ho vytlačila 🙏
Avšak traumu z pôrodu nemám 🥰 sestričky, primár všetci naokolo pomáhali, upokojovali, ozaj robili maximum pre nás 🙏 čiže na margo bolesti, zraneniam a celej zlej skúsenosti na pôrod spomínam vďaka personálu len v dobrom 🥰
A dúfam, že ak raz, tak pri druhom to bude tak isto 🙏😊
Mala som pri prvom. Pred druhym som sa intenzivne psychicky pripravovala a bolo to uplne nieco ine
Nie.
Prvý pôrod bol komplikovanejší, z toho som mala dlho trpkú spomienku. Druhý pôrod bol to najkrajšie čo som mohla zažiť, takže ma celkom dobre “vyliečil” z traumy z prvého pôrodu
Ano, a neporiesila som si to v sebe doteraz.. Stale sa este sem tam v noci zobudim z nocnej mory.
Mala som dva lahke porodu, vdaka Bohu. Ale v hlave mam vycitky ze som porodila o mesiac skor a maly musel byt v NICU. Porod bol luxus lebo maly bol vonku na druhu kontrakciu ale vsetko potom bolo pre mna dost tazke. Vidiet ho v inkubatore na hadickach atd. Citim akoby som zlyhala a stale si v hlave preberam preco sa to stalo, zial.
Nemám, moje pôrody boli super🙂
Mala som. Vyliečila som sa druhým - nádherným, pokojným pôrodom, z ktorého mám aj po 9 rokoch zimomriavky. Na druhý pôrod som sa intenzívne psychicky pripravovala, dôslednejšie som vyberala pôrodnivu a intenzívne sa zamerala na to, čo pôrod vlastne je a ako to má prebiehať a ten rozdiel bol nenormálny. Zažila som potom ešte jeden pôrod a ten bol totálne strelený ako z najbláznivejšej americkej komédie 🤣.
Vyslovene traumu nie, ale prvy porod nebol peknym zazitkom. Bola som totalne vysilena, dieta velke, nezvladala som ho vytlacit, zasekol sa v porodnych cestach a ani neviem ako, nakoniec nejak vyslo von, ale modre a nedychalo, tak ho hned brali prec. Stres mi akoby zablokoval nejak vnimanie, ze si poriadne ani nepamatam vsetko, co sa dialo. Po porode som bola totalne ubolena, sita az po zadok, platnicky v prdeli... nedokazala som poriadne chodit este mesiac. Povedala som si, ze nikdy viac a nedokazala som pochopit, ako niekto moze povazovat porod za krasny zazitok.
Druhy porod (takmer 8 rokov po prvom) mi toto vnimanie napravil a bol to naozaj krasny zazitok, z ktoreho dodnes zijem a vzdy, ked si len na to pomyslim, hned mi to zdvihne naladu. Rodila som bez epiduralky a bez akehokolvek sprievodu.
Z prvého som mala riadnu traumu... Po 2.5 roku som otehotnela... Trauma sa znova ukázala a ešte väčší strach z pôrodu že sa to zopakuje atď... Navštevovala som psychologicku a pomohla mi, mame doma 2 krásne detičky a druhy pôrod bolo to najlepšie čo som mohla urobiť... Za jedno sa mi ten zlý pôrod nahradil v hlave tým dobrým a psychologička mi ukázala iný pohľad na prvý pôrod ktorý bol zlý a spackany... Predtým som o tom nedokázala hovoriť bez toho aby som sa nerozplakala... Aj myšlienka na pôrod ma rozrevala... Teraz si môžem povedať ze už je to za mnou ❤️ určite to rieš, niest si to stále so sebou neprináša radosť ☺️🍀
@diewcatqoo niečo podobné sa stalo aj mne, preto mam traumu, po dlhom trápení síce museli pristúpiť k sekcii, ale dieťa doslova bojovalo o život a ja mám depresiu len keď si na to celé spomeniem....
@mimi2018 áno, samotný pôrod je prirodzený, ja som skôr žiaľ myslela prípady kedy sa pôrod skomplikoval a nebol výsledkom žiadny bonding, mne bábo ani neukázali, ale brali rovno zachraňovať, ani som nevedela čo sa deje...
Ja skôr z tehotenstva. Pôrod bol rýchly.. Ale suseda mama ťažký pôrod, dlho nechcela kvôli tomu druhé, po 3 rokoch sa rozhodli ze predsa len ešte jedno by chceli. Prekonala, mala silnú motiváciu 🙂
Nie nemám, prvý pôrod bol trochu komplikovanejši, druhý úplne ok
Ano, mam z 1.porodu. Tehotna som uz nikdy nechcela byt… Druheho som sa velmi bala, chcela som riedit cisarsky, ale tolko sa toho v rodine zomlelo, ze som nestihla. Paradoxne, 2.porod bol pohodovy, aj vdaka lekarovi. Ale tu traumu z toho prveho si so sebou stale nosim.
Pomohlo mi náhodne stretnutie s doktorkou, ktorá bola pri pôrode, pamätala si na nás.
Ja som mala prvy porod hrozny. Tazky. Komplikovany...
ako neviem ci zrovna trauma. Kazdopadne hrozne pocity mnou isli hadam pol roka... aj vycitky... aj mozno zlyhanie....ale tuzba po dalsom babatku bola silnejsia. A verila som ze porod bude uzasny. Aj tak bolo... mam teda dokopy 4 porody 😂🙈
Áno. Prvý pôrod - dlhy, komplikovaný, dieťa pridusene, poporodna depresia, zdravotne problémy.
Druhý pôrod - ako z filmu. Porodila som do hodiny a pol od prvej kontrakcie. Všetko prebehlo hladko, rýchlo, babatko v poriadku.
Ja som ten prípad, ked ma druhý pôrod vyliečil 🙂
Moja známa mala. Bola pevne rozhodnutá nemať ďalšie dieťa. Čas všetko postupne zahojil a má ďalšie dve 😊
@jablkovastrudla ja mam tiež stále výčitky.. A neviem sa ich zbaviť, hoci to je už 3 a pol roka odvtedy. Malý ma aj také chudsie nôžky, hoci papá ako dospelý, chuti mu. Nejako sa nedá dobehnúť ten vnutromaternicovy vývoj, už potom
Nie, rodila som síce dlho a nie ľahko, ale pôrod bol pre mňa pekným zážitkom, mala som aj výborný personál. No kolegyňu skoro zabili aj s dieťaťom a tej trvalo 18 rokov, kým sa odvážila na druhé.
Ano mam. A nevyliecila. Preslo uz 6 rokov
@autorka podľa mňa je trauma príliš silné slovo... skôr možno nepríjemný zazitok/skuzenost. Traumou by podla mňa bolo, keby ti zomrelo bábätko pri tom a pod. Ale neviem, nie som odborník. V každom prípade je neskutočná možnosť výberu. Za mna je alfou omegou lekar, ktorému verím. A najmä si nevsugerovavat mantru, aký musí byť porod uuuúžasný zážitok, lebo suseda tak mala... alebo aj naopak, ze je to strašiak... každý porod je iný, každej nám vadi niečo iné, alebo niečo iné očakávame.

Áno, mám. Nevyliečila som sa, lebo druhé dieťa neplánujem. Moja psychologička mi pomoc s týmto problémom navrhla, ak by som túžila po druhom dieťati. A niečo vyliečil aj čas, ale viem, že druhé tehotenstvo by som zvládla len s odbornou pomocou. Respektíve, ja sama by som ju radšej vyhľadala.