Pekny dník prajem 🙂 Chcem sa vas opytať, či mate niekto skusenosť, alebo ste počuli o tom, že epidurálka môže zastaviť kontrakcie? Prve dieťa som rodila s epiduralkou, ale na koniec to skončilo sekciou 😒 Primár mi povedal, že keby som si nedala epidural, že som mohla mať normalny pôrod 😖 Keď som sa na to opýtala môjho pôrodníka ten mi povedal, že som to dieťatko proste nevedela vytlačiť ☹ Tak ja neviem... Druhe dieťatko by som tiež chcela s epidurálkou, ale rada by som sa vyhla sekcii... Bez epiduralky ani nerozmyšlam rodiť, my v rodine mame dosť ťažke pôrody ☹ Veď je veľa žien, ktore teraz rodia s epidurálkou a maju normalne pôrody... Mate niekto s tymto nejake skusenosti? Ďakujem 🙂
epiduralka moze spomalit porod, ale to sa da urychlit oxytocinom, tak to bolo u mna. Urcite si nemala cisara kvoli epiduralke aspon podla mna. Mne keby pocas celeho porodu nedavali oxytocin, tak asi ani neporodim, lebo ked mi ho vypli, tak kontrakcie skoncili, tak mi ho pridavali a uberali ako bolo treba. A nemenila by som, presne takyto porod aky som mala by som si priala zas.
@maminka142, epiduralka sa picha kazde 2 hodiny a ku koncu porodu uz vobec. Urcite ti ju pichali kazdych 45 minut?
@bianca určite by som nechcela rodiť normalne a bez epi, to radšej sekciou... Strašne tužim, teda ak sa mi to podarí mať 3 deti a počula som, že pri sekcii je to dosť riziko 😒 Dokonca vraj po treťom dieťati ženy sterilizuju 😖 A aj to tretie tehotenstvo je vraj na vlastne riziko 😖
@tigri tak to maš pravdu, tu je to hrozne 😒 Ale vraj v Martine davaju epi v pohode, tak skusim tam 😉
@katka1981 ten oxytocin to je nejaky urychlovač? To ti pichju do hadičky, ako epi? Či nejako injekčne?
ahojte trocha som sen nakukla 😉 @maminka142 ja teraz budem mat tretie a uz som mala dve sekcie teraz na 100% tretia myslím že sa to dá odporúčajú aspoň dva roky odstup ale som tu niekde čítala že mali maminy aj menši odstup.......a sterilizuju len ked ty povolíš sami od seba nemôžu.........
@katka1981 mne ju pichali kedy som si vypytala a potrebovala, takze je hlupost, ze kazde 2 hodiny....
@maminka142 so sterilizaciou musis ty suhlasit, bez tvojho vedomia to nesmu spravit.....
a oxytocin davaju ako infuzku 😉 (teda aspon mne tak davali) je to hormon, ktory podporuje stahy maternice
@maminka142 ja som mensia a trosku objemnejsia....mne dr. hned teraz vravela, ze sa jej to nemusi podarit pichnut, bo tam mam moc slaninky 😅 a ani sa nepodarilo 😒
@veronikam to je dosť blbe 😒 A ako dlho si rodila? A prečo ti ju nepichali pravidelne?
@mia78 tak teraz si ma upokojila 🙂 Bola som s toho strašne znechutena a smutna ☹ Ďakujem, povzbudila si ma 😉
@katren a ten oxytocin ti pichaju do tej istej hadičky ako epiduralku? Alebo ti nanovo pichnu na oxytocin? Mne ju tiež pichli až na tretí raz, ale mne to preto nešlo, lebo som sedela stale krivo 😖 A teraz už som aj ja menšia a gulatejšia, takže to môže byť aj u mna problem, ale snad sa im to podarí 😉
@maminka142 Syntocinon (Oxitocin) ti davaju do kanyly, ktoru mas vacsinou niekde na ruke alebo predlakti.
Pokial si po sekcii, tak to ti davat nesmu, epidural naopak ano, keby nastali komplikacie a epidural ucinkuje, tak sa len dopichne (do tej hadicky) silnejsie anestetikum a ide sa rezat.
@maminka142 Riziko to je hlavne pretoze cim viac operacii na maternici mas (tam sa rataju aj myomy napr.), tak tym vacsia pravdepodobnost, ze pri dalsom tehotenstve sa placenta usadi v jazve, kde nema dostatocny privod krvi, a tak prerasta do dalsich organov. V takomto pripade je velmi komplikovane dostat takuto placentu von - nebezpecentsvo vykrvacania, az 8%pripadov zomrie na stole, ked sa to nepodari zastavit. Okrem toho je riziko ruptury maternice tym vacsie, cim viac operacii na nej bolo uskutocnenych.
Pokial sekcia nebola vykonana z dovodu nepomeru velkosti, tak mas 70% pravdepodobnost porodit spontanne.
@skeptik takže ak by som chcela teraz rodiť s epiduralkou a zasa by sa mi stalo, že vraj mi epiduralka zastavila kontrakcie, tak už mi ten oxitocin nesmu pichnuť? To znamena že by som skončila zasa sekciou? 😒
maminka142 - ta sestra bola z marsu, alebo odkial?? ze trochu bolesti ... no niekto ma v pohode porod,a a niekto ho ma strasny ... ako vie, ci to bude len trochu bolesti?, no ja som vravela anesteziologicke, nech mi pichne silnejsiu, ona jasne jasne, ja som na analgetika zvyknuta, lebo mavam migreny, ale aj tak si asi urobila svoje ... no na sitie mi ju pichla tiez, a to som uz necitila ... bole, ani tak hlavicka, ako ramienka, to bolo hrozne ... a pri prvom porode mi ju pichli 3 krat, prva zabrala, ale rodila som az za 2 hodiny, a to mi uz pichli dalsiu, ktora nezabrala ... a 3 tia na sitie zase ok ... tak som mala somlu, ale som aj vedela porovnat, ked si bez takych bolest, to by bol porod!!! no skoda ... dufam, ze uz rodit nebudem🙂)
nechapem zdravotny púersonal,. co od toho odhovara ... a veru, aj ja by som uz u toho "primara" nerodila, ani by som uz k nemu nesla ako k lekarovi ...
@maminka142 nerobis si z nas trochu srandu??? ked si rodila s epiduralom, tak vies, ze mas kateter vyvedeny z chrbta...a popri tom vacsine maminiek tecie nejaka infuzka a ta sa predsa nedava do chrbta....
ono je to koli tomu, ze ked si uz viac ako na 5 cm, uz to ide dost rychlo, a epi ti uz nestihne zabrat ... resp. zaberie po porode ... ale ked ides do porodnice, ked mas kontrakcie cca po 10 minutach, tak by si to mala v pohode stihnut ...
@maminka142 - oxytocin ti pichnu v pohode, aj po epi ...
@maminka142 "Oxitocin" ti mozu pichnut az ked bude dieta vonku na stiahnutie maternice, ale nie pocas porodu, lebo sa riziko ruptury znasobuje ak ide o maternicu po operacii.
Neznamena vsak este ked sa "zastavia kontrakcie" (a to ti epiduralka, nezastavi, to je blbost), ze sa o hodinku znova nerozbehnu. Problem by to bol vtedy, ked treba rychlo porodit kvoli nejakej komplikacii.
Ale ty mozes aj celu noc s epiduralkou spat a neni problem.
Ide skor o to, ze epiduralka ti moze trosku znizit tlak a toto moze sposobit, ze sa nebude chvilu dostavat plne mnozstvo kyslika cez placentu k dietatu a tomu sa znizia ozvy - ale vacsinou to je len velmi docasne.
Ale ono ten synteticky oxitocin nie je ziadna vyhra, prave ten ti moze tie ozvy este natolko zhorsit, ze bude treba rychlo sekciu, pretoze plod nedokaze sa tak rychlo zrazu prisposobit tak silnym kontrakciam..
oxytocin ti daju do zily, na predlakti, ako ked beru krv, a epi mas vyvedenu kanylu z chrbtice na pleci, takze je to inde ...
@alexandrah ved prave preto už idem inde rodiť, teda dufam, že tam stihnem prisť 😅 Tie sestričky to beru ako niečo hrozne, ved oni kedysy rodili bez epi, že prečo by sme nevydržali teraz... Ale ako si písala každa žena ma iny pôrod ☹
@katren Prečo by som si mala robiť srandu??????!!!!!!!! Za to že neviem, čo je to oxitocin???? Ak by si čítala lepšie, tak som tu už písala, že mne epi pichli až na tretí krat, lebo som sedela krivo a nemala som rovny "mačací chrbat"!!! Lebo som sedela krivo! Ale na koniec sa to podarilo a potom mi do hadičky davali len dalšie davky! Ja som pochopila že ten oxitocin je niečo čo sa môže dať tiež do tej hadičky ako epidural, že je to nejaka davka na urychlenie kontrakcii, ak sa v prípade kontrakcie po epi zastavia ☹ Prepač, ale nie som taka dokonala, že všetko viem!! Preto tu píšem a pytam sa, lebo som nevedela, že existuje niečo take! Myslím si, že toto je trošku chulostiva tema aby si tu niekto robil srandu 😠
môže aj spomaliť cely pôrod. Ja som rodila bez epi a vôbec neľutujem, išlo to rýchlo, tá bolesť sa dá vydržať, už si ju vôbec nepamätám
@alexandrah ano presne, toto som počula, čo som aj písala... Už je len otázne, že či tam stihnem prisť, aby mi ju stihli pichnuť, kedže teraz idem mimo mesta rodiť 😕
@skeptik tak ak epiduralka nezastavi kontrakcie, tak ich asi spomali 😒 A existuje niečo ine na zrychlenie pôrodu ak sa moc spomalí?
@maminka142 Ale nechapem, kam sa ponahlas - epiduralku mozes mat pichnutu aj dva dni a stale ti budu do nej dodavat anestetikum. Porod netreba zrychlovat ak dieta prosperuje. Ak neprosperuje, tak zrychlovanie mu vacsinou nepomoze, skor naopak. V tvojom pripade (post sectio) neexistuje nic na zrychlovanie (bez velkeho rizika), len dalsia sekcia.
@pimpulienka Tak to si zo šťastnych žien... Moje obidve švagriny, nepotrebovali ani nastrih a rodili maximalne hodinu, jedna dokonca skoro porodila po ceste... A vraj nemali nejake extra bolesti, že "v pohode"... Tak teke si epi nemusia davať 🙂 Ale su ženy, ktore rodia nekonečne dlhe hodiny a maju neznesitelne bolesti a podaktore maju aj celoživotnu traumu s pôrodov 😒 Je to naozaj individualne a každa žena ma iny pôrod...
@skeptik to som nevedela, že môže byť epiduralka pichnuta, tak dlho... Ja som ju mala asi len sedem hodín a už som išla na sekciu... Pochybujem, že by mali taku trpezlivosť a nechali by mi ju tak dlho, teda aspoň u nas 😒 Ale každa nemocnica je ina... Napriklad v Žiline sa už epi nikto nedočka a v Martine a Čadci s tym nemaju žiadny problem a možno aj viac trpezlivosti 🙂
@maminka142, oxytocin tecie do infuzii, to je hormon, vyvolavacka, na otvaranie a urychlenie porodu, ja osm ho mala od zaciatku a regulovali mi ho, dr. mi ho vypynal, aby som moc netrpela, ale netrpela som vobec.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@alexandrah ja som bola tiež na 4 cm otvorena ked mi ju pichli a vraj keby som bola už na 5cm, že mi ju už nedaju a skôr tiež nie... Ja som tiež za to že bez epi nerodiť, len dufam, že mi to vyjde 🙂