Muž pri pôrode: Boli ste rady, že tam bol?
Začínam rozmýšľať, či chcem mať partnera pri sebe.
On hovorí, že pôjde, ak budem chcieť. Ja raz mám pocit, že by mi to pomohlo, inokedy si neviem predstaviť, že ma uvidí v takom stave. Nie kvôli nemu, skôr ja sama neviem, ako budem reagovať.
Boli ste rady, že bol partner pri pôrode? Pomohlo vám to?
Prvý bol,druhý nie. Za mňa pôrod bez,bol lepší. Nemusela som od nikoho počúvať dychaj a pod veci, ktoré ma v tom čase len rozčuľovali.
@anonym_3786f6 Mrzí ma to ❤
@anonym_autor ja som rada, že bol, aspoň mi bol oporou a mohol byť pri tom krásnom zrode nového človiečika. A aspoň si vážil to, že koľko som si vytrpela. Aj puto si hneď vytvoril, vždy keď pozrel na drobca, slzy v očiach. A určite sa ku mne správali pri pôrode lepšie. S doktorkou riešil akú máme sušičku a ako sme s ňou spokojní 🤣🤣🤣
@anonym_autor samozrejme a on bol tiež rád, pekne na to spomíname. Toto je niečo, čo si ešte dlho budeme pamätať. A že Ťa uvidí v bolestiach? Aspoň vidí, čo všetko dokáže jedna žena. Nám to vzťah posunulo a utuzilo.
Ja som ešte nerodila ale čoskoro ma to čaká. Manžel nechce byť pri pôrode. Nenutim ho , skôr by som ho prijala v 1 dobe pôrodnej než na tlačenie. Akurát jedno čo ma mrzí že proste neuvidí malú čerstvo po narodení a nemusí to byť hneď keď ju výtlačim, stačí ak keby mu ju len doniesli už čistú ale ten fakt že vidím svoje dieťa v čase keď sa narodilo 🙏 tak snáď vie čo robí ale nemá zmysel ho nútiť. Je lekár tak .. asi už čo to videl pri štúdiu a možno mňa takto vidieť nechce :/ nešprtám sa v tom ale rešpektujem jeho rozhodnutie
Ja rodim kazdym dnom a moj ide - popravde ani som sa nepytala ci chce a brala som to ako samozrejmost, ide aj o jeho dieta a planuje ma aktivne podporit (boli sme na kurze kde mu ukazali masaze, ako mi pomoct roznymi polohami pri kontrakciach a pod). Takze viacmenej som ohladom toho celeho kludna ked viem ze v tom budeme spolu 🙂 pri tlaceni je muz pri hlave rodicky takze nic nevidi
Ja som to videl len vo filme.
Dva krát. V oboch filmoch boli.
V prvom filme mu žena v bolestiach nadávala, že to ON za to môže.
V druhom stál tam kde zvyčajne stojí lekár čo rodí a natáčal si to na kameru. Mne to pripadalo úchylné.
Asi v oboch prípadoch by bolo lepšie keby tam neboli.
Ja som ešte nerodila ale čoskoro ma to čaká. Manžel nechce byť pri pôrode. Nenutim ho , skôr by som ho prijala v 1 dobe pôrodnej než na tlačenie. Akurát jedno čo ma mrzí že proste neuvidí malú čerstvo po narodení a nemusí to byť hneď keď ju výtlačim, stačí ak keby mu ju len doniesli už čistú ale ten fakt že vidím svoje dieťa v čase keď sa narodilo 🙏 tak snáď vie čo robí ale nemá zmysel ho nútiť. Je lekár tak .. asi už čo to videl pri štúdiu a možno mňa takto vidieť nechce :/ nešprtám sa v tom ale rešpektujem jeho rozhodnutie
@anonym_f9a236 uprimne, najlepsi porod som mala prvy s tym, ze kontrakcie prisli po 23 vecer, sama som sa prechadzala po byte, na wc som sedela, dala si sprchu, asi po 2 hodinach sa zobudil muz a nervy, ze co ho nebudim, ale bolo mi strasne dobre samej si to zazivat a potom sme utekali do porodnice a za dalsiu hodinu a pol bol drobec na svete. Pri druhom spanikaril a sli sme zbytocne skoro a tam ma dali na pasy a tak lahnut a hentak sa otocit a tam na kozu a takto. A to hodnotim ako najhorsi porod, a ked sa ma snazil niekto dotykat a hladit krize a tak. Neprijemne. Tak ale to si musi kazda zena zazit sama, myslela som si, ze to budem mat inak.
Keby som mala niekolkohodinove porody, myslim viac ako 5 hodin celkovo, tak asi by som veru chcela mat v 1.dobe porodnej niekoho pri sebe, hlavne ak by som bola v tej nemocnici. Treti porod som mala v case covidu, mega rychly a stvrty, bola so mnou svokra, robili mi vysetrenia, potom ATB do zily, potom oxytocinovy test (ci zvladnem ja aj mala klasicky porod alebo idem na sekciu), potom dr. musel ist na sekciu, tak sa cakalo a za tu dobu som s nou kecala, sestricky to nezatazovalo aspon, kontrolovala ma, ak som nieco potrebovala, sla za nimi. Potom uz po pusteni vody to malo tiez rychly spad.
Ale toto, ze neuvidi dieta hned po narodeni, to nema nejak vplyv, podla mna. Prve dve deti takto muz videl, bol na chodbe pocas tlacenia a zavolali ho na osetrenie babatka a potom bol este na sale so mnou tu hodinku, dalsie 2 deti nevidel a priputal sa rovnako k nim ako k tym prvym. A ta starostlivoat po porode bola podstatnejsia pre mna. Ze je samostatny a splnil mi vsetky zelania, navaril, napiekol,...upratoval, umyval riad, staral sa o starsie deti...
A to, ze si muz zenu viac vazi, ked ju vidi v tych bolestiach, neviem,...podla mna toto je dost smutne, ked to musi zazit a vidiet, aby si zenu vazil, snad kazdy pricetny clovek si vie predstavit aj bez priameho zazitku, co to je, porodit 3-4 kiloveho cloveka, ze to nie je sranda. A vacsina bezcharakternych chlapov, hoci mohli pri porode aj byt, tak kolko z nich aj tak podvadza zenu, ci uz tehotnu alebo kratko po porode? Kolko tem tu takych uz bolo...charakter cloveka sa tymto fakt nezlepsi.
Ja som to videl len vo filme.
Dva krát. V oboch filmoch boli.
V prvom filme mu žena v bolestiach nadávala, že to ON za to môže.
V druhom stál tam kde zvyčajne stojí lekár čo rodí a natáčal si to na kameru. Mne to pripadalo úchylné.
Asi v oboch prípadoch by bolo lepšie keby tam neboli.
@sevrin keby si ty pocul co vsetko vykricia zeny na porodnej sale, tak by si to asi nepredychal. Ci uz je tam otec alebo nie je je to jedno. Personal by mohol romany pisat. Vyhrazky tym, ze ked pridu domov tak ho vykasturju, su este z tych miernych. Filmy su oproti tomu stale len idylka.
V kazdom pripade ak sa muz rozhodne byt pri porode je to od neho velmi pekne gesto voci matke svojho dietata a aj pre oboch to moze byt obohacujuce. Ak otec povie, ze to neda, treba to akceptovat
@anonym_f9a236 uprimne, najlepsi porod som mala prvy s tym, ze kontrakcie prisli po 23 vecer, sama som sa prechadzala po byte, na wc som sedela, dala si sprchu, asi po 2 hodinach sa zobudil muz a nervy, ze co ho nebudim, ale bolo mi strasne dobre samej si to zazivat a potom sme utekali do porodnice a za dalsiu hodinu a pol bol drobec na svete. Pri druhom spanikaril a sli sme zbytocne skoro a tam ma dali na pasy a tak lahnut a hentak sa otocit a tam na kozu a takto. A to hodnotim ako najhorsi porod, a ked sa ma snazil niekto dotykat a hladit krize a tak. Neprijemne. Tak ale to si musi kazda zena zazit sama, myslela som si, ze to budem mat inak.
Keby som mala niekolkohodinove porody, myslim viac ako 5 hodin celkovo, tak asi by som veru chcela mat v 1.dobe porodnej niekoho pri sebe, hlavne ak by som bola v tej nemocnici. Treti porod som mala v case covidu, mega rychly a stvrty, bola so mnou svokra, robili mi vysetrenia, potom ATB do zily, potom oxytocinovy test (ci zvladnem ja aj mala klasicky porod alebo idem na sekciu), potom dr. musel ist na sekciu, tak sa cakalo a za tu dobu som s nou kecala, sestricky to nezatazovalo aspon, kontrolovala ma, ak som nieco potrebovala, sla za nimi. Potom uz po pusteni vody to malo tiez rychly spad.
Ale toto, ze neuvidi dieta hned po narodeni, to nema nejak vplyv, podla mna. Prve dve deti takto muz videl, bol na chodbe pocas tlacenia a zavolali ho na osetrenie babatka a potom bol este na sale so mnou tu hodinku, dalsie 2 deti nevidel a priputal sa rovnako k nim ako k tym prvym. A ta starostlivoat po porode bola podstatnejsia pre mna. Ze je samostatny a splnil mi vsetky zelania, navaril, napiekol,...upratoval, umyval riad, staral sa o starsie deti...
A to, ze si muz zenu viac vazi, ked ju vidi v tych bolestiach, neviem,...podla mna toto je dost smutne, ked to musi zazit a vidiet, aby si zenu vazil, snad kazdy pricetny clovek si vie predstavit aj bez priameho zazitku, co to je, porodit 3-4 kiloveho cloveka, ze to nie je sranda. A vacsina bezcharakternych chlapov, hoci mohli pri porode aj byt, tak kolko z nich aj tak podvadza zenu, ci uz tehotnu alebo kratko po porode? Kolko tem tu takych uz bolo...charakter cloveka sa tymto fakt nezlepsi.
@anonym_5c3815 som veľmi zvedavá aký budem mať ja pôrod nakoniec ale nie som v nejakom strese 🙂 beriem to tak že to proste nejak bude s dieťa sa musí narodiť. Vtedy po rozhovore s manželom že nechce byť pri pôrode som sa začala zamýšľať že kto iný by to mohol byť. Viem že tam nechcem byť sama. Možno to bude rýchle ako u teba, možno to bude dlhé. Neviem ako to budem zvládať ale keby to bolo dlhé a mala by som tam byť úplne sama bez podpory tak by mi to bolo ľúto a asi aj ťažko. Ale budem mať nakoniec dulu 🙂
A to s tým aby videl manžel dcérku takmer hneď po narodení vnímam asi len ja tak intenzívne , asi len podľa seba že ja by som si to nechcela nechať ujsť na jeho mieste ale nenutim ho vôbec do ničoho. Rešpektujem 🙂 uvidí ju trošku neskôr
@anonym_autor zober si sestru, mamu...
na toto neexistuje spravna odpoved lebo kazdy mame ine nastavenie a kazda situacia je ina.
mne moj muz pri prvom porode pravdepodobne zachranil zivot.
ked som zacala stracat vedomie zavolal sestry. bola to drama ale skoncila nastastie dobre.
k dalsim dvom som ho po tejto skusenosti samozrejme chcela ako poistku.
@anonym_autor tiež som na tým uvažovala ale vyhrala voľba duly pri pôrode - chodila som k nej na predporodne prípravy a veľmi mi pomohla počas aj po pôrode
@anonym_autor muza pri porode som nemala a respektoval to. Nechcela som. Citala som mnohe vyjadrenia muzov ako sa im zena potom zhnusila v sexualnom zivote po tom čo videli a ja im to uplne verim. Nech si kazdy hovori aky je porod krasny nie nie je. Je to mäsiarina a nič pekne na pohlad. Az ten vysledok je pekny. Ja som si ale zakladala na tom aku nemocnicu si vyberiem a tak som podla xy recenzii vedela v ktorej je dobry personal aby to tam vsetko bolo v pohode takze som tam chlapa vobec nepptrebovala. Nie som za to aby to muzi videli. Ale to je len a len moj nazor
@anonym_autor muza pri porode som nemala a respektoval to. Nechcela som. Citala som mnohe vyjadrenia muzov ako sa im zena potom zhnusila v sexualnom zivote po tom čo videli a ja im to uplne verim. Nech si kazdy hovori aky je porod krasny nie nie je. Je to mäsiarina a nič pekne na pohlad. Az ten vysledok je pekny. Ja som si ale zakladala na tom aku nemocnicu si vyberiem a tak som podla xy recenzii vedela v ktorej je dobry personal aby to tam vsetko bolo v pohode takze som tam chlapa vobec nepptrebovala. Nie som za to aby to muzi videli. Ale to je len a len moj nazor
@anonym_2f066c ale áno, pôrod vie byť krásny. Že Ty si mala inú skúsenosť, je škoda. Že nejaký slabý jedinec potom prestane chcieť svoju ženu, je výber zlého partnera - inak v mojom okolí ani jedného takého nepoznám a to máme kamaráta, čo si tie deti rodil ako gynekológ.
Nebol a nechcela som
Podľa mňa chlap tam nemá čo robiť a čo sa týka lekárov vedela som aj sama povedať,ak sa mi niečo nepáčilo 🙂
@anonym_5b2907 naprosto suhlasim. Nechcela by som aby ma moj chlap videl v takejto chulostivej situacii. Jednoducho to nie je najkrajsi pohlad. Nie som ani z tych zien ktore sedia na zachode a v tej istej miestnosti je partner a cisti si zuby. Jednoducho pri urcitych veciach potrebujem sukromie a mat tam len tím ludi ktori su na to zvyknuti a potrebni. Takze som neskutocne rada ze som tam muza nemala, poznam sa a viem ze by som bola pri tom porode nesvoja
@anonym_autor môj bol za dverami, celý čas riešil seba... On bol hladný, in bol smädný, on si musel ísť zapaliť... pri pôrode bola moja mama, nakoniec som rodila sekciou..
@anonym_2f066c ale áno, pôrod vie byť krásny. Že Ty si mala inú skúsenosť, je škoda. Že nejaký slabý jedinec potom prestane chcieť svoju ženu, je výber zlého partnera - inak v mojom okolí ani jedného takého nepoznám a to máme kamaráta, čo si tie deti rodil ako gynekológ.
@michaela329 to su veci ktore muz nepovie nahlas. Nemyslim si ze slaby jedinec. Porod je nechutný, ci pphlad na krv ci unik stolice je krasny? Nie je. Ja vravim veci na rovinu. Porod nie je pekny ale vysledok ano. Som rada ze tam partner nebol hoci viem ze by to zvladol lebo mu take veci nevadia ale nechcela som aby si ma takuto pamatal a ten risk ze to ppznaci sexualny zivot 🙂 k comu by mi tam bol ked tam má byt zdravitnicky personal ktory vie co robi. Prisiel ked sa dieta narodilo takze v podstate bol tam zrovnu vhodnu chvilu
@michaela329 to su veci ktore muz nepovie nahlas. Nemyslim si ze slaby jedinec. Porod je nechutný, ci pphlad na krv ci unik stolice je krasny? Nie je. Ja vravim veci na rovinu. Porod nie je pekny ale vysledok ano. Som rada ze tam partner nebol hoci viem ze by to zvladol lebo mu take veci nevadia ale nechcela som aby si ma takuto pamatal a ten risk ze to ppznaci sexualny zivot 🙂 k comu by mi tam bol ked tam má byt zdravitnicky personal ktory vie co robi. Prisiel ked sa dieta narodilo takze v podstate bol tam zrovnu vhodnu chvilu
@anonym_2f066c celý ten proces bol krásny, ťažký, boľavý, ale pre nás obochkrásny. Našťastie nemusím pri svojom mužovi o takých veciach premýšľať, lebo sme si prešli všeličím a jednoducho som v ňom vždy mala istotu, že to v chorobe a v zdravý je u nás oboch na 100%. Chlap, čo vidí svoju ženu rodiť a potom ju nechce, je jednoducho slaboch.
@anonym_autor Je to na každej žene ako sa rozhodne či chce mať muža pri sebe pri pôrode alebo nie.
Ja som rodila dvakrát no manžel nebol pri pôrode.
Nechcela som aby tam bol. Pre mne je to moc osobné intímne keď sa bábo narodí a pôrod môže dopadnúť všelijako. Prvé dieťa mi ťahali zvonom von, sestrička mi s lakťom vrazala do brucha len aby bábo postúpilo. Aj krv všetko, ja som nechcela mať pri tom muža. Ďalej sme sa o tom ani nebavili, vlastne ani neviem či by on chcel byť pri tom. No ja som rodička a ja som sa rozhodla že nie.
@anonym_autor Je to na každej žene ako sa rozhodne či chce mať muža pri sebe pri pôrode alebo nie.
Ja som rodila dvakrát no manžel nebol pri pôrode.
Nechcela som aby tam bol. Pre mne je to moc osobné intímne keď sa bábo narodí a pôrod môže dopadnúť všelijako. Prvé dieťa mi ťahali zvonom von, sestrička mi s lakťom vrazala do brucha len aby bábo postúpilo. Aj krv všetko, ja som nechcela mať pri tom muža. Ďalej sme sa o tom ani nebavili, vlastne ani neviem či by on chcel byť pri tom. No ja som rodička a ja som sa rozhodla že nie.
@anonym_111db4 presne 🙂
Rozhodnutie je na vas. Ja mojho muza poznam a on pozna mna. Ked je zle, viem, ze by za mna zivot polozil. Porod je len jedna zo zivotnych skutocnosti, ktore sa stanu, ked si spravite dieta a ste v tom dvaja. Ja som bola vdacna, ze bol so mnou, lebo si neviem predstavit oznamovat mu po telefone po porode, ktory trval sialene dlho, ze dieta je na Jiske. A co sa tyka stolice a podobnych blbin, mne unikala stolica 24 hodin po porode, cize aj na dalsi den pocas navstevnych hodin. Povedal len, ze to nic nie je, ze som silna a on by to v zivote nezvladol, co som zvladla ja. Aj o tom je partnerstvo/manzelstvo. Ja som si ale kvietok nehladala, a ked zvladol identifikovat mrtvu babku v marnici, zvladol aj porod a zvladne tisic dalsich veci, co nas v zivote cakaju.
Keďže pri prvom som nemala a pri druhom som mala viem porovnať a určite radšej s manželom. Neopakovateľný, nezabudnuteľný zážitok pre obidvoch.
Žiadne “ mäsiarstvo” sa nekonalo, ani muž nebol znechutený …
Moj bol, nebola to u nas ani tema diskusie, automaticky ano, z jeho aj mojej strany. Bol pri mojej hlave. Nikto neomdlel. Sex mame aj nadalej.
Nechapem argument „nezniesol by ma vidiet trpiet” dakujem pekne, ale to ze to ty nevidis neznamena ze ja netrpim. Len ze si ma nechal samu. Sebectvo co sa tvari ako milujuci manzel.
Moja sesterka povedala ze chlapi co nejdu k porodu lebo krv, a neviem co su pre nu zbabelci. Cim viac nad tym rozmyslam…
Muz bol, ale ja som to nechala na nom. Pri prvom ho midwife poslala kupit mi nieco sladke do buferu. Druhy ledva stihol lebo som porodila neplanovane ked som Isla na krv.Len ja som mala lahke porody oba, druhy syn bol vonku na prve zatlacenie, takze ziadny masaker ani nic podobne. Plus bol pri mojej hlave takze nemal vyhlad "dole". Tiez nam to nenarusilo vztah, sex mame normalny a nik nema traumu. Prepacte ze anonymne
Samozrejme, že tam bol. Veď je to rovnako jeho dieťa ako aj moje. Ani sme sa o tom nebavili, my sme to brali automaticky. Pôrod som mala vďaka nemu určite krajší. A hlavne mi pomohol pred pôrodom. Bol mojou oporou. Bola som šťastná, že tam bol a držal nášho syna hneď potom. Podľa mňa je to úplne prirodzené.
Pri oboch deťoch bol, pri druhom prestrihol aj pupočnú šnúru a to považuje za najväčší zážitok, on sám chcel byť a povedal mi, že ak by som nechcela aj tak by bol lebo je to aj jeho dieťa 😅 a veľmi rád rozpráva svoje historky o pôrodoch🙈 pri druhom som vďačná, že tam bol lebo sa to celé zvrtlo a neviem ako by som si zavolala pomoc, vôbec som nevedela aký gombík mám stlačiť lebo som bola v takom šoku z toho čo sa deje a to necelú minútu predtým odišla z boxu sestrička a už len kričal na chodbu aby rýchlo prišli... Manžel nemá traumu, odpor ani nič, všetko funguje ako predtým.
Ja som bola rada. Pretože pred pôrodom sme mali debatu a pýtal sa ma žartovne, že či budem kričať. A ja som mu úplne sebavedomo povedala, že nie, že ja som dáma za každých okolností. Nastal pôrod a už keď som mala chuť začať kričať všade naokolo, tak som si z posledných síl pozbierala hrdosť a povedala som si, že to svoje tvrdenie nemôžem predsa porušiť a dala som to, myslím, na pani. Aj pôrodná asistentka mi potom povedala, že vidno, že mám vysoký prah bolesti... 🙈
Môj muž mal byť len na začiatku a potom odísť. Ale zvrtlo sa to a keď prišiel doktor a spol, už bol pôrod rozbehnuty a nemal ako odísť. Nakoniec bol rád, že zostal a aj ja. Ešte viac nás to spojilo.
Veľmi záleží, či muž zvláda pohľad na krv, ak sa na to necíti, nech radšej nejde. Môj muž s tým nemal problém, zvládol úplne v pohode.
@anonym_autor nech ťa len vidí..inak by v živote nemal ani poňatia čo taký pôrod obnáša..

@anonym_autor ak to zvladne a chce, tak ano. Personal sa inak sprava,ak je tam muz. Ked je zena sama, tak si viac dovolia.
Moj nebol, lebo som mala sekcie. Ale cakal vonku a ukazali mu dieta, povedali priebeh operacie.