Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné
Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...
@vejula lebo mi to pride uz cele smiesne??
@mariuskaa Presne. Tiez na porod spominam len v dobrom - hoci trval 42 hodin a hoci som odmietla epi. A je to len a len vdaka zariadeniu, ktore som si na porod vybrala. Tiez sa mi otvara nozik vo vrecku pri vete "po porode budes rada, ze to mas za sebou". Ako ano, bola som, nie kvoli bolestiam, skor preto, ze to trvalo tak dlho a ja uz som bola fakt unavena :D. Ale to neznamena, ze vsetko, co sa dialo po porode mi bolo ukradnute alebo ze ten porod bolo to najhorsie, co sa mi mohlo stat.
@natalienka12 a preto ze chcu vsetky zmenu volia fica 🙂 🙂 🙂 🙂 este ze mam nocnu a mam co tu citat🙂
@natalienka12 ja som rodila planovanou sekciou, cize neviem co je normalny porod ani kontrakcie. Ano, rana bolela, ale pre mna to vobec nebolo nic strasne, skor som bola milo prekvapena, bola som psychicky pripravena, ze to bude boliet ovela viac... a rozhodne mi po porode nebolo jedno, kolko ludi sa na mna bude chodit pozerat! Mala som nadstandard, takze to bolo v pohode, ale napr. mi nesmierne vadilo, ked ma prisli prvy den poumyvat zo spodu - bola som cela hola a vedla lezala spolubyvajuca, ktoru ani nenapadlo opustit izbu. Podla mna, toto by malo byt v ramci slusnosti. Podotykam, ze spolubyvajuca bola tyzden po cisarskom cize bez problemov mohla vstat a taktne sa vzdialit. Ked ju prepustili po par dnoch (bola hospitalizovana dlhsie, lebo babatko malo dake problemy) a na izbu priviezli novu spolubyvajucu, ktoru isli umyt, tak hned ako prisli a oznamili jej, ze ju idu umyt, som sa ja zdvihla a odisla som z izby... toto by mali byt zaklady slusnosti aj u pacientov, nielen u personalu...
@lamias bodaj by nas bolo viac takych ako si ty, aby porody prestali byt ako na beziacom pase (clovek si niekedy pride ako kus masa a nie ako ludska bytost) a aby sa k nam, pacientkam, ktore odhaluju svoje najintimnejsie miesta a zaroven sa v tak dolezitom momente, ako porod je, zveruju s absolutnou doverou lekarom, lekari spravali s uctou a zachovavali nasu dostojnost...
@natalienka12 Máš to troška pomýlené Osobné súkromie sa musí rešpektovať, a to aj počas lekárskeho ošetrenia alebo chirurgického zákroku (diagnostické vyšetrenie, prehliadka u odborného lekára, lieky, ap.), čo musí prebiehať v primeranom prostredí a len v prítomnosti osôb, ktorých prítomnosť je nevyhnutne potrebná (pokiaľ pacient nedal výslovný súhlas alebo o ich prítomnosť nepožiadal). Zdravotnícky pracovník si vo vzťahu k pacientovi plní svoje profesionálne povinnosti.
2. Zdravotnícky pracovník sa k pacientovi správa korektne, s pochopením, s rešpektovaním intimity a trpezlivosťoua nezníži sa k hrubému alebo nemravnému konaniu. Zdravotnícky pracovník rešpektuje pacienta ako rovnocenného partnera so všetkými občianskymi právami i povinnosťami vrátane zodpovednosti za svoje zdravie.
3. Zdravotnícky pracovník nesmie pomáhať porušovaniu cti a dôstojnosti človeka alebo sa na ňom zúčastňovať. Každý zdravotnícky pracovník je povinný oznámiť príslušným orgánom podozrenie z hrubého alebo krutého zaobchádzania a týrania pacienta, a to najmä maloletej osoby a osoby zbavenej spôsobilosti na právne úkony. Nemocnica nie je zariadenie ny výkon trestu v nemocnici máš všetky práva slobodného občana SR.Pokiaľ ti nie je niečo jasné pozri si Z.z.s.576/2004 v znení neskorších predpisov § 11 p. a , a i
Na základe Vášho mailu, s ktorým ste sa na nás obrátili v súvislosti s porušovaním práv rodičiek na súkromie, Vás informujeme nasledovne: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len „úrad“) v zmysle zákona č. 581/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov vykonáva dohľad nad verejným zdravotným poistením a dohľad nad správnym poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Dohľad nad správnym poskytovaním zdravotnej starostlivosti úrad vykonáva v prípade konkrétneho podnetu s uvedením identifikačných údajov pacienta, zdravotníckeho zariadenia, popísaním problému a podpisom, a to na základe vyžiadania si zdravotnej dokumentácie.
Právo na humánny, etický a dôstojný prístup zdravotníckych pracovníkov legislatívne upravuje zákon č. 576/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov. V prípade, ak sa pacient domnieva, že boli porušené jeho práva v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, má možnosť požiadať poskytovateľa (zdravotnícke zariadenie) o nápravu. Ak poskytovateľ jeho žiadosti nevyhovie, môže sa obrátiť na orgán príslušný na výkon dozoru, ktorým je v závislosti od typu zdravotníckeho zariadenia príslušný samosprávny kraj alebo Ministerstvo zdravotníctva SR.
Úrad sa stotožňuje s Vaším podnetom vo veci dodržania práv pacientiek na súkromie, intimitu a dôstojnosť aj pri vizitách na gynekologicko- pôrodníckom oddelení. Váš mail sme z dôvodu vecnej príslušnosti odstúpili Slovenskej gynekologicko- pôrodníckej spoločnosti, Slovenskej lekárskej spoločnosti a Ministerstvu zdravotníctva SR, odkiaľ budete priamo informovaný.

@mariuskaa Ja som to myslela tak, že bude rada, že má za sebou pôrod v zmysle toho, že pôrod bolí, prepáč, ale to je všeobecne známa skutočnosť, ak neporodí normálne, ale sekciou, tak ti poviem, že tá operačná rana bolí strašne (zažila som). Neviem možno ty si nadčlovek a teba pôrod nebolel. Ukáž mi ženu, ktorá po pôrode nie je rada, že to už má za sebou. Každá sa teší, že už má bábätko v náručí a že je zdravé. Ty zase prispievaš útočným príspevkom.