icon

Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné

lamias
22. feb 2014

Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...

anatalia77
23. feb 2014

@quaxi spravne,a mozno by si to mohla rozmysliet a rozhodnut sa,ze rodit vobec nebude 😀

marika39
23. feb 2014

a ktorá to chce????

zita19
23. feb 2014

@aliza Este, ze si ma poucila. To akoze sama som preberala "verejnost" pri porode? A o vizitach som napisala tiez, takze co riesis?
Inac skoda, ze sem nenapisala kamoska svoj pocit z verejnosti pri porode. Schytilo ju to v neocnici vo vytahu, takze sa doviezli na nejake poschodie, kde ani porodnica nie je, zalozili tasku do dveri aby sa nezavreli a rodili s manzelom. Niektori okoloiduci zacali zanat pomoc a niektori sa prizerali. Po takom zazitku 20 clenna pereputa na velkej vizite je uz uplne nepodstatna. Takze treba sa pripravit aj na taku alternativu.
Ale ako nikoho neodsudzujem, ze ma neprijemny pocit z obzerania intimnych partii. Ja som napisala svoje pocity, nie navody ako treba pouzit univerzitnu alebo fakultnu nemocnicu na porod (ale to sa uz opakujem 😢 )

bosoriak
23. feb 2014

@aliza Ved ja netvrdim, ze sa to neda. U nas su vsak lekari vychovavani tak, ze prioritou c. 1 im je zdravie a zivot rodicky a dietata. Preto su niekedy az privelmi uzkostlivi co sa opatreni tyka. Ano, niekde mozes jest a pit, volne sa pohybovat, nezasahuju. To je jedna strana mince. Na druhej strane, ak by sa nieco skomplikovalo, najedeny pacient je pre anesteziologa nocna mora. Rovnako ako pre nasho porodnika je dolezitejsie sledovat ozvy dietata, nez dovolit rodicke sa pohybovat. Poloha pri porode detto.

Len si myslim, ze pre lekarov by tiez bolo jednoduchsie to vsetko nechat tak, nekontrolovat a riesit az ked su komplikacie. (Opat - ako vies, ze su komplikacie napr. v ozvach srdca dietata, ked nie je na monitore.. nevyryvam, len konstatujem.)

Nemyslim si, ze treba zo zien, ktore nemaju problem s opatreniami v nemocniciach, robit nesamostatne, nesvojpravne osoby bez sebaucty. Kazda ma nejake priority, predstavy a podmienky. Ja respektujem vsetky zeny, ktore sa snazia urobit si porod po svojom. Ale nechcem, aby pokladali svoje priority za vseobecne platne a jedine spravne.

Ale to uz sme znovu uplne mimo temy, autorka riesila hromadne vizity a vysetrenia, a to sa myslim da vyriesit v kazdej nemocnici velmi jednoducho.

reni1512
23. feb 2014

....a co je na tom take strasne?!....celkom nechapem....zeny s tebou na izbe budu v rovnakej pozicii ako ty a lekar je tam od toho aby ta skontroloval ci je vsetko ok.Nikto nebude rozoberat nic extra neprijemne, budes rada ze si a ze to mas za sebou

dankariska
23. feb 2014

@quaxi vdaka za dobre info. Vlastna skusenost?

simca06022011
23. feb 2014

@danula.ch okrem nohaviciek komplet vsetko... ;)

quaxi
23. feb 2014

Ja nechapem tie otazky, preco to nechces, co je na tom... Ako taketo otazky pomozu zakladatelke temy? Ona ma nejaku poziadavku a namiesto toho aby ste jej poradili ako na to, tak jej radite nech to nechce. To urcite bude spokojna. Precita si kona a povie si, jasne ved mne to vlastne nevadi, ved Anca z Hornej Dolnej na konovi pisala, ze ani jej to nevadilo 😀 A ruku na srdce, keby kazda zena dostala uplne slobodne na vyber, ci si zela vizity v sukromi, alebo masovky, kolko z vas by si dobrovolne zvolilo tie masovky?

quaxi
23. feb 2014

@dankariska ano, vlastna skusenost, ale ja som do toho inf. suhlasu popisala omnoho viac 😀 Bola som sice TA na ktoru vsetci ukazovali, co vymysla, ale stalo mi to za to.

koniarova
23. feb 2014

@quaxi Ale aké masovky? Veď dnes sa to už tak nerobí. Samozrejme, môže sa stať. Ale mám s prepáčením hubu, tak jednoducho poviem, že si to neželám.

rebeka11
23. feb 2014

@lamias naozaj riesis takuto vec? Co potom porod, to neriesis ? Zvlastne problemy ;D chcem mat len taketo ;D

dankariska
23. feb 2014

@rebeka11 je to len tvoj pohlad. Mas pocit ze vidis do jej mysle? Kazdy ma svoje problemy a pre kazdeho su tie jeho problemy podstatne.

aliza
23. feb 2014

@zita19 kopirujem tvoju reakciu na mna. O ziadnych vysetreniach po porode som sa tam nedocitala, takze zbytocne tu na mna prskas 😕.

'Nestavaj ma do polohy bezcitnej a exibicionistickej osoby. Fakt je, ze pri kontrakciach a ze sa mi dieta dusilo pupocnou snurou ma osadenstvo porodnej saly vobec nezaujimalo. Islo o to aby sa cim skor dostali von. Moje pocity boli v tom case uplne irelevantne, mne islo o zivot a zdravie mojho dietata. Preto, ze som neriesila v danom momente pocet ludi na sale zo mna nerobi horsiu alelbo hadam necitlivu osobu a uz vobec nie matku. Moznoze keby bol porod pohodovy, tak by som mala cas na spocitavanie ludi na sale alebo sa zaoberat nejakym narusenim intimity. Ja som pisala svoj nazor a o svojich pocitoch. Nie navod na pouzitie porodnej saly vo fakultnej, pripadne univerzitnej nemocnici.'

A este raz, ja som pisala o kontrolovani vloziek po porode, nie o komplikaciach pri porodoch.

dankariska
23. feb 2014

@quaxi a mozes mi napisat do suk. posty obsirnejsie?

aliza
23. feb 2014

@bosoriak nie, pre lekarov nie je jednoduchsie nechat to tak a nekontrolovat, oni by totiz stratili vyznam, neboli by potrebni pri fyziologickych porodoch a preto z toho musia robit taku vedu, priam operaciu a zo zeny hlupucku husicku, ktora by bez nich v ziadnom pripade neporodila. Ja tiez respektujem, ze niekomu takyto nemocnicny, 'operacny' porod vyhovuje, ale nepaci sa mi, ze na zeny, ktore to chcu inak, sa tu pozera ako na nejake rozmaznane panicky, ktore uz od dobroty nevedia, co vymysliet. Takze tu chyba nejaky stred, volba pre vsetky mamicky a nie nutit vsetky mamicky rodit rovnako, vnucovat im rovnake predstavy a pocity, tak to bolo za komunizmu, ale ten uz je davno prec a zeny by mali mat volbu a nie sa este vysmievat nejakej mamicke, ktora proste nechce, aby jej personal ocumoval rodidla a krvave vlozky na izbe pred spolubyvajucimi. Ked sa to da inde, preco sa to neda u nas? ci myslis, ze porodnictvo na SK je na najlepsej urovni vo svete? ze mame najnizsie percento umrtnosti a komplikacii pri porodoch? nie, nemame....

willy_wonka
23. feb 2014

hm, neviem kde budes rodit, ale na antolskej chodila kontrolovat jedna lekarka + sestricka a hodinku na to prisiel huf lekarov, ja som si robila co som chcela, a ta vysetrujuca dr len predomnou zreferovala moj zdravotny stav ostatnym, primar sa ma opytal ako sa citim a to bolo vsetko. nic take co by dehonestovalo moju dostojnost ......

zita19
23. feb 2014

@danula.ch Tak na EKG som uz bola par krat. Okrem spodarov som nemala na sebe nic. Ale zas chapem, ze "hromadne" je to dost neprijemne.
Ale pridam situacie "hromadneho" odhalovania. Ak sa v kupeloch zucastnujes procedury Mineralny bazen, tak to funguje tak, ze v kabinke sa donaha povyzliekas a zabalis do plachty. V plachticke docupitas k bazenu, tam ju zlozis a pekne "natur" vojdes do bazena. V rovnakom prevedeni je tam s tebou dalsich 15 - 20 zeniciek. Z bazena vylezies, zabalis sa do plachticky a cupitas do kabinky. Absolvovala som to mnoho krat. Nikdy som nemala problem s tym, ze mi je to neprijemne. Nikdy som ani netusila, ako okolite spolukupajuce vyzeraju, lebo som ich neobzerala. Predpokladam, ze oni neobrerali mna. Sestricky, ktore nam pomahali do a z bazena som neriesila tiez. Mala som na vyber. Alebo sa podriadim zadanym pravidlam, alebo tuto proceduru neabsolvujem. V zaujme vlastneho zdravia som sa rozhodla podriadit pravidlam.
@lamias A "hromadne" vizity su pravidlom na klinkach fakultnych a univerzitnych nemocnic. Ked chces vynimku z pravidiel, musis o nu jasne poziadat. Ked ti ju daju tak fajn, ked nie neda sa nic robit, musis sa podriadit.

rebeka11
23. feb 2014

@dankariska urcite mas pravdu, mozno moje problemy by boli pre niekoho smiesne... ale celkovo ohladne rodenia deti .. je toto asi blbost.. napriklad viac ma trapilo , ako zlepsit mojmu dietatu zltacku, alebo vytok z ociek.. alebo ma trapilo, co mi na sone nasli v maternici po porode, preco mi potom pichali oxitocin atd.. atd.. Ale ked sa novopecena mamicka nestretne s ziadnym takymto problemom tak je to skvele ;D a kazdej prajem bezproblemovy pobyt v nemocnici ;D (nech ich radsej trapia taketo chlopotiny)

bosoriak
23. feb 2014

@aliza Ano, s tou strednou cestou suhlasim. Ako vravim, rozhodne mi nie su smiesne zeny, ktore chcu rodit podla svojich predstav, ja ich respektujem. Ja vsak nie som porodnik, takze moj respekt si mozu strcit za klobuk. Takze jedine, co mozu robit, je predkladat svoje poziadavky a trvat na ich splneni. Podla mna staci jeden papier ako informovany suhlas, kde sa napise, ze rodicka ziada toto, toto a toto, zaroven je poucena o moznych rizikach a nasledkoch z tychto poziadaviek a hotovo.

Ja v tychto veciach vzdy vidim skor pravny konflikt - ako zabezpecit, aby bol lekar zodpovedny za spravnu starostlivost a zaroven pacient zodpovedny za svoje (aj nespravne) rozhodnutia...

Ale co sa autorkinho problemu tyka, nech trva na individualnom vysetreni a je to. Pre mna to bolo pri oboch porodoch pohodlnejsie, zostat na izbe, nez sa terigat niekam na vysetrovnu. Ale ako vravim, to som ja, nevadilo mi to. Ale rozhodne nie som preto podriadena pacientka bez sebaucty 🙂

dankariska
23. feb 2014

@rebeka11 Nemyslim si, ze by autorku prispevku netrapili viac ine veci ako ta na ktoru sa pyta teraz. Ja sa tiez pripravujem na porod tym ze si zistujem informacie a krok za krokom ma zaujima stale nieco ine. Toto je napriklad jedna z veci, ktora ma tiez zaujima, ci sa da nejkym sposobom slusne dohodnut s lekarom o sukromnejsom sposobe vysetrenia. U nas v nemocnici sa naozaj stava, ze ti pride do izby asi 10 ludi s primarom , stoja oproti tebe a pozeraju ako on vysetruje vlozky a neviem co. Toto ja nechcem. Spolubyvajuce by mi nevadili, ale 10 pozerajucich sa ludi oproti ano. A samozrejme zaujimaju ma aj ine veci ohladom pobytu v nemocnici, ale co uz viem, tak terajsi mlady zdravotny personal je pristupovy a su ochotni vyhoviet poziadavkam mamiciek. Vacsinou je to predsa iba o tom aby to bolo najprirodzenejsie a bezpecne. A kazdu mamicku trapi tiez to aby bolo jej dietatko zdrave.

rebeka11
23. feb 2014

@dankariska nemyslim, ze v nemocnici na vizite je to take strasne ako sa o tom tu pise.. mam skusenost, za sebou uz 2 porody a pobyty v nemocnici a vzdy to vysetrenie bolo diskretne, aj ked tam bolo nahodou viac ludi, nikdy mi tam necumel nikto okrem lekara.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
tetapetra
23. feb 2014

@lamias nic strasne sa na vizite nedeje. prehmataju brucho, odkryju vlozku a to je vsetko. tiez som si to predstavovala divoko, ze roztahujem nohy a kto vie co este. ale to sa naozaj nedeje. myslim, ze porod je, to kde ukazujes vsetko, vsetkym. 😀 Ja osobne 6 lekarom, 4 sestrickam 😝

lucinocka
23. feb 2014

@fidka79 pre mna za mna🙂 Ja som bola rada, ze som 8 hodin sama, nikto ma neotravuje, nemusela som sa sustredovat na ziadne odpovedanie blbych otazok, nevadili mi ani svetla, nepotrebovala som ziandu hudbu a nemyslim, zeby mi nejake poziadavky moje pomohli zmiernit tie hrozne bolesti... Kazda ma inu predstavu o porode, pre mna to bolo a stale bude- cas , kedy to musim prezit, aby som si mohla so svojim dietatom uzivat cely zivot.. to, ze vedla mna bue hrat orcherster jemne melodie mi prd pomoze, ze ma to bude boliet menej 😉
Myslim, ze sa buduce maminy a hlavne prvorodicky dopredu stresuju okolo zbytocnych detailov a potom su sklamane, ked to tak nebolo..
A PS: ani ja som nerodila na Slovensku...

pribinak
23. feb 2014

Kramáre sú v tomto strašne, plna izba doktorov, sestričiek a ani trochu súkromia, uz som iba čakala, kedy príde upratovačka a zavolajú vrátnika a inštalatéra
Mam sesternicu vo FRAN, tam je niečo takéto nepredstaviteľné
Nie je to o precitlivenosti, ale o zachovávani intimity a dôstojnosti

misinka26
23. feb 2014

Ako už to tu už niekto skonštatoval, po pôrode ti to bude jedno ... ja som hamblivá ako pes ale pri pôrode to neriešiť máš čo robiť sama so sebou nie ešte niečo takéto riešiť a po pôrode si happy, že žiješ a bábo je v poriadku, takže to tiež neriešiš ... a oni ta tam neokukujú ako na preventívke, len troška nadvyhnú košeľu, Dr. kukne či sa šitie dobre hojí a či odcházajú očistky a toť je všio, cca minútová prehliadka ... a myslím, že ma pozerali len prvý deň a potom už nie, potom sa už len pýtali ako sa mám ... ja byť tebou tak riešim radšej pôrod, tam si rozčapená ako žaba a kde kto ťa očumuje 🙂 🙂 Držím palce, neboj všetky sme to prežili aj ty to prežiješ 🙂

natalienka12
23. feb 2014

Ja ešte dodám jednu a poslednú vec, mám spolužiaka gynekológa, pôrodníka, na stretávke sme si ho my baby doberali, že aké fajn povolanie má a on povedal, že keď pozerá ženám "tam" tak je to pre neho to isté ako keby bol ORL lekár a pozeral denne do úst. Len jedno si uvedomte baby, lekár a sestra sú zdravotníci, myslíte si, že nejakého lekára zaujímate, keď denne vidí to isté viackrát? On to berie ako svoju prácu a nikto tam tehotnú alebo rodiacu ženu vyšetrením neponižuje a ak je aj na pôrodnej sále 10 lekárov, tak pokiaľ nie ste manželka ministra tak nikoho tam nezaujíma ako vyzeráte tam dole, lebo každá to tam má rovnaké. Nebudem tvrdiť, možno sa nájde 1 zo 100 gynekológov, ktorého vzrušuje pohľad medzi nohy a ktorý sa tam rád pozerá, ale to je možno jeden zo 100 ako som písala, pre väčšinu lekárov je to úplne ale úplne bežná rutina. No a vizity. Autorka si to zrejme predstavuje tak, že do izby nabehne 10 lekárov, 5 sestier bude musieť roztiahnuť nohy a teraz všetci ohnú hlavy a budú jej tam kukať. Akože sorry, úprimne poviem, ten lekár tam pozrie, len preto, že musí pozrieť či nekrváca alebo nehnisá rana po šití, resp. ak žena rodila plánovaným cisárskym tak pozerajú len operačnú ranu. Jemu ten pohľad tiež nie je príjemný a rozhodne sa tam žiadny lekár nepozerá rád. Mimochodom, taká kolonoskopia je omnoho omnoho ponižujúcejšie a nepríjemnejšie vyšetrenie ako gynekologické.

anatalia77
23. feb 2014

@natalienka12 pekny prispevok.Myslis,ze to uz konecne pochopia??? 😀

natalienka12
23. feb 2014

@anatalia77 myslím, že nepochopia! Stále sa tu bude porovnávať pôrod so zahraničím a každá tu tliacha somariny, ako v zahraničí zachovávajú intimitu a na Slovensku nie. A mimochodom informovaný súhlas, áno, nech sa páči, príde do izby lekár a ak sa nedá pacientka vyšetriť, doktor len zapíše do pôrodopisu, že odmietla vyšetrenie, dá jej to podpísať a len sa poteší, že jej tam nemusí pozerať. Keď sa však niečo stane, bude to jej problém. Takže len toľko, milé budúce mamičky, k tomu odmietnutiu. Mňa osobne nezaujímala žiadna spolubývajúca, ja som riešila len seba, svoje bolesti, svoje dieťa a to, kedy za mnou príde rodina a kedy pôjdem domov. To boli veci, ktoré ma zaujímali. Či je spolubývajúca dobre zašitá a ako jej to tam dole po pôrode vyzerá, či nebude inkontinentná a pod. ma vonkoncom nezaujímali.

natalienka12
23. feb 2014

@lamias chápem, že si prvorodička a máš obavy, ale ver mi, že keď začneš rodiť, bude ťa zaujímať len tvoja bolesť a to, aby si porodila zdravé dieťa. A po pôrode ťa bude zase zaujímať hlavne to, aby sa ti rozbehla laktácia, budú ťa zaujímať tvoje bolesti, bude ťa zaujímať zdravotný stav tvojho dieťaťa, aké bude mať výsledky vyšetrení, či nebude mať žltačku, na tieto veci sa priprav. A môžeš si byť istá, že na vizitu príde len ten, kto tam naozaj musí byť, nikto sa na teba nepríde pozrieť, len preto že je zvedavý, ako sa tvoje intímne partie hoja a ako vyzerajú. Takže sa radšej sústreď na dieťa, ako zvládneš kojenie, nočné vstávanie, či máš kompletnú výbavičku a nie kto bude na vizite!