icon

Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné

lamias
22. feb 2014

Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...

vejula
23. feb 2014

@zita19 faktom je, že zakladatelka ma na dôstojnosť a intimitu narok. To že tvoja kamaratka porodila vo vyťahu nema nič spoločné s tým, či žena má právo žiadať o dodržanie práva zachovania itnimity v nemocnici po pôrode.
Nerozumiem, prečo sa snažíte vtlačiť zakladatelke do hlavy, ako sa ma citiť, ako ma vnímať situacie ohladom jej pôrodu. Tebe to bolo jedno, ok, očividne zakladatelka ma ine naroky na svoje sukromie ako ty, navyše ma právo dožadovať sa prístupu, aký si želá. Takže príhody o tom, čo sa stalo tvojej kamaratke mi pripadaju dosť od veci.
Nielen ty, ale aj ostatné, ktoré tu banalizuju pocity rodičky pri a po pôrode, neviem odkial beriete tu istotu, že len vaš pohlad na vec je ten správny.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
natalienka12
23. feb 2014

@vejula mohla by si konkretizovať akú intimitu a dôstojnosť máš na mysli? Akože prepáč, ona ešte nerodila, my ostatné áno a ja som žiadny nedostatok intimity ani nič nedôstojné nepociťovala. To si akože myslíš, že za to, že príde do nemocnice rodiť Anička z Hornej Dolnej tak sa v nemocnici zastaví život? A celkom som nepochopila akého prístupu sa má právo dožadovať? Čo jej tam niekto bude nadávať, biť ju, týrať alebo niečo podobné?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
anatalia77
23. feb 2014

@fidka79 ta vlozka sa kontroluje kvoli tomu,ci je to cistenie,alebo krvacanie primerane.

natalienka12
23. feb 2014

@fidka79 čo je to rešpektovanie súkromia? Vo väčšine pôrodníc to funguje tak, že ak si priplatíš, tak máš nadštandardný pôrodný box alebo samostatnú izbu, kde môže byť s tebou manžel, máš tam aj vlastnú sprchu a do takej izby ti nepríde nikto, len lekár a sestra (teda nikto iný, len ten čo musí). No a potom máš klasickú pôrodnú sálu, kde sú rodiace ženy oddelené len paravánom, tak nehnevaj sa, aké rešpektovanie súkromia chceš tam? Teraz nepíšem o všetkých pôrodniciach, ale o tých, o ktoré som sa zaujímala ja. Kamarátka rodila v jednej nemenovanej pôrodnici, súčasne v tom istom čase vedľa nej iná dvojica. Keďže manžel alebo druh tej druhej chodil stále hore dolu (asi obkukávať cudziu rodiacu ženu), tak ho na to sestrička dôrazne upozornila a nakoniec ho poslali preč, keďže to nerešpketoval. Tak si myslím, že personál urobil pre zachovanie intimity maximum. Ak chce dotyčná viac intimity, musí si zaplatiť nadštandard ale ona píše, že si ho platiť nechce.

vejula
23. feb 2014

@natalienka12 je mi jasné, že väčšina žien nemá ani páru o tom, na čo ma právo. Nemusí sa kvôli Anči z Hornej dolnej zastaviť čas, kludne všetko môže pokračovať, pokial lekári a sestričky chápu a rozumejú, čo to znamená zachovavať ludskú dôstojnosť, nepríde im vôbec čudné, že nejaká žena, práve toto požaduje. Jediné čo by im malo prísť čudné, je to, že o to žena vôbec musí žiadať. Mala by to byť totiž samozrejmosť. Ak si zakladatelka neželá, aby jej lekar so zastupom iných ludí pozerali skupinovo medzi nohy, navyše v izbe, kde su i iné ženy, tak ma na to právo... Šokujuce? Ak ano tak je to smutné.

natalienka12
23. feb 2014

@fidka79 vieš, tí lekári sú ale úchylní že kontrolujú vložku že? 😀 😀 😀
@vejula nikto jej medzi nohy nepozerá, preboha sa zobuďte, čo ste už totálne osprosteli? A nikto tam nepozerá preto, že je zvedavý, už to konečne pochopte!!! Spolubývajúce pacientky sa nebodaj tiež zhŕknu okolo postele a čumia?

kkristin
23. feb 2014

@vejula ja som rodila na antolskej a za cely cas som nemala pocit ze by to bolo verejne prisiel jeden max dv aja lekari...sluzbukonajuci a moj porodnik a sestricka... nikto viac a ziadne vysetrenia v izbe sa nerobia... spyatajusa ako sa citis stlacia bruchu a hotovo...ak je probkem zavolaju ta na vysetrenie mimo...

natalienka12
23. feb 2014

@vejula no a ešte by si mohla špecifikovať čo znamená zachovávanie ľudskej dôstojnosti pri pôrode. Som na to strašne zvedavá. Lebo máš pôrodnú sálu, kde sú 3 boxy oddelené paravánom a súčasne rodia 3 ženy a každá má zazmluvneného iného lekára a každá má manžela pri pôrode. Tak by ma zaujímalo, ako by si vyriešila tú intimiitu a dôstojnosť. Ďakujem za vysvetlenie.

kkristin
23. feb 2014

@vejula nikto to medzi nohy nepozera a uz vobec nie na vizite.. nechapem co z toho robite take halo...

natalienka12
23. feb 2014

@kkristin konečne niekto normálny! Presne toto isté som zažila aj ja v pôrodnici v Topoľčanoch. Na vizite mi lekár skontroloval operačnú ranu a opýtal sa ako sa cítim a prehmatal brucho. To je všetko. A tak isto aj druhú babu, čo bola na izbe so mnou.

horana
23. feb 2014

@natalienka12 Snad si nemyslis ze zeny sa hanbia ukazovat verejne spodok preto ze si myslia ze Dr. to nejak zvratene zaujima preboha?! Jasne ze nie, a jasne ze to beru ako rutinu, mmch gynekologov je mi vcelku luto nemyslim si ze by sa "mali" ked mozu zenam kukat denne medzi nohy, skor uz potom u vlastnej zeny tato cast tela musi byt pre nich uplne nezaujimava, ale to len pomimo, takze skor lutost nad tymto povolanim ktore zovsedni posvatne.
Hanbia sa nie preto ze si myslia ze ich spodok niekoho zaujima, ale preto ze tato cast je prirodzene "hanbliva", cize v prirovnani ORL, nevadi ti ked ti niekto pozera do ucha (napr. ked ti obdivuje nove nausnice) ani do hrdla (ked na niekoho vyplazis jazyk alebo sa smejes), ale pochybujem ze niekomu na ulici vystrcis len tak svoj nahy podvozok pred zraky, cize rozdiel tam je, nie z pohladu lekara, ktoremu maso ako maso, ale zeny samotnej. Pozriet jasne ze moze, ale v sukromi ambulancie medzi 4 ocami, ako tomuto miestu nalezi. Keby mu nenalezalo, chodili by sme bezne nezakryty ako Adam a Eva v raji po stromoch ako zvieratka.
A velky pocet zien, ktore hromadne vizity beru ako ponizenie svedci o tom, ze nie je bezne aby zeny nazujimali tieto temy. Mozno tebe je jedno ako ta ake konzilium obzera, ved tam mas to co vsetky, ano ved mas, ale je podla mna dost necitlive (asi profesionalna deformacia) toto automaticky predpokladat u inych. Taky obrubly postoj. Neznamena ze zeny su rozmaznane alebo im malo zalezi na dietati ked sa staraju o tieto "detaily". Na dieta sa zena moze sustredit hlavne ked ma pocit bezpecia a imtimity, to da viac nez naucene poznatky, nakolko sa spusta pudova a emocna pamat a vzory a potom si lahsie poradi, kazdemu odosobnenemu Dr. vytesat za ramcek do ordinacie, lebo prepojenie psychicna a fyzicna je nieco co do nasich spitalov este nedorazilo a pritom to ma obrovsky vyznam. Ale ako rychlo sa to ti nasi Dr. naucia ked idu robit "von", hned bez reci prijmu tento postoj za svoj. To len domaci a len stara garda (myslenim, nie vekom ,lebo poznam aj statne porodky na SK kde toto chapu, zaujimave, vsak) haja tieto predpotopne nadradene hovadiny ze nezalezi na tom - je to pozostatok starsich dob, ktory pojde do zabudnutia a dalsie generacie len budu zasnut co sme akceptovali, tak ako my zasneme ako museli neraz rodit nase matky. Vyvoj nezastavis, nastastie.

natalienka12
23. feb 2014

@kkristin no asi majú pocit, že lekár je zvedavý, no predstav si tú hrôzu, príde 10 ľudí na vizitu, odkryjú plachtu a všetci sklonia hlavy a pozerajú na to čo má medzi nohami! Lebo to vidia prvýkrát v živote. 😀 😀 😀 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
kkristin
23. feb 2014

@natalienka12 vsak toto...ked som sa stazovala na bolest zavolali ma na vysetrenie mimo izby na vysetrovnu...
A nik nam do izby nechodil okrem sestriciek a osetrujucich lekarov co mali sluzbu a samozrejme zazmluvneny doktor... nechapem o com tu hovoria...a studenti? Spytal sa nas doktor ci by sme odpovedali par studentom na otazky ale len ked mame zaujem... kto chcel odpovedal kto nie odmietol...ale boli to len otazky...nie obcumovanie....

monika15
23. feb 2014

No neviem, ale tak si priplat a mas pokoj, ako doma ti urcite nedaju privat len preto lebo enchces tak byt :(((((

natalienka12
23. feb 2014

@horana dievčina, ty si už rodila? Lebo už konečne všetky pochopte, že na vizite vám nikto medzi nohy nepozerá! Vizita je len bežná kontrola, ak aj príde na vizitu viac lekárov, tak väčšinou s pacientom komunikuje len izbový lekár. Ostatní sa tvária neprítomne.

natalienka12
23. feb 2014

@fidka79 si PA alebo dula?

marissenka
23. feb 2014

Veru ved si predsa v nemocnici,nie na namesti.to by kazda musela mat sukromnu izbu alebo chodit na vysetrenie do ambulabcie.to by kolko casu zabralo?a to budes rada ked nebudes muset nikam chodit ubolena,ale dr.pride za tebou.vip nechces,tak co riesis.?

anjeelicka
23. feb 2014

@horana a co tym myslis ze ostatne generecie budu zasnut nad tym co mi teraz znasame..? a co budu ako rodit holograficky?alebo co nebudu akceptovat?mam pocit ze niektore z vas by najradsej rodili asi bez nikoho sak intimita a dostojnost...a ano su to int. partie cize nie je to to iste ako hrdlo atd..ale naozaj to prehante niektore ved to je uz SMIESNE , a neni som stara ak by si nahodou narazala na vek, patrim do mladej generacie ale tieto kecy intimita a bla bla..ved nikto nehcce od nikoho aby sa promenadoval nahy po nemocnici..a ano pre doktora a aj pre spolubyvajucu a dokonca aj pre buducich lekarov a sestricky je to lauter fuk jak dole vyzera zena esteticky, ale zaujimaju sa o to z hladiska lekarskeho

midka
23. feb 2014

viem si predstavit, poziadat o sukromne vysetrenie v inej miestnosti pred porodom, po porode m to vsak uz pride komplikovantejsie. Napr. po sekcii tusim 12 hodin sa nesmie ist dole z postele, vedla kocka rodila normalne, ale od prichodu na izbu jej v kuse davali krv a infuzky, takze z postele isla dole az niekedy vecer a tiez po klas. porode je tam tusim tiez 6-8 hodin, kedy mozes ist dole sama z postele, takze si to celkom neviem dobre predstavit, kedy by ten doktor takymto sposobom od vizitoval cele oddelenie, to by snad robil vizity cely den....
Aco sa tyka beznych vizit, tak tam je len jeden lekar + sestra, potom su tie velke vizity 2-3x do tyzdna, kedy su pritomni lekari z celeho oddelenia + primar, ktory vedie vizitu,
...pisete, ze s lekarom chodia aj ini ludia, pride mi to ako keby tam chodil este aj udrzbar, upratovacka a vratnik....., ale ok, beriem, ak ma s tym niektora tych par sekund problem, nech poziada o sukromnu vizitu

fidka79
Odpoveď bola odstránená
natalienka12
23. feb 2014

@horana ešte dodám, že si ma nepochopila, gynekológa som neprirovnala k ORL lekárovi, ja som len povedala môj postreh, že spolužiak pôrodník povedal, že to tak berie ako časť ľudského tela. Vieš keď to denne vidí, staré, mladé, pekné, škaredé, chudé, tlsté, upravené, zarastené. No nezávidím mu ani ja, v tom s tebou súhlasím. 🙂

koniarova
23. feb 2014

A v ktorej nemocnici to čumí medzi nohy 40 ľudí? Zatiaľ som tu nezaznamenala ani jednu takú skúsenosť.

natalienka12
23. feb 2014

@fidka79 napísala si PA ale o dosť silno o tom pochybujem, skôr si myslím podľa tvojich názorov že si dula, lebo tie sú "najmúdrejšie". Ak by si bola zdravotná sestra, tak by si písala inak. Aké čumenie na vložku? To by predsa PA nenapísala. Nikto na vložku nečumí, ani mi ju nikto neodkrýval. Maximálne za mnou prišla sestra a opýtala sa, ako krvácam a keď som po sekcii nemohla vstať, bola som rada, keď mi ju vymenila. A vôbec som to nevnímala ako niečo nepríjemné a nedôstojné.

horana
23. feb 2014

@natalienka12 Jasne ze rodila, 2X v BS. A "vizitu" som mala len medzi 4 ocami, teda ja a lekar v ordinacii.

horana
23. feb 2014

@anjeelicka Necitlive chovanie lekarov moze zene spomalit az zastavit porod, sposobit komplikacie, tym ze sa zena vystresuje. Po porode je psychika tiez velmi citliva a dosah na laktaciu a zzivanie s babetkom nie je maly. Niektori osvieteni muzi-porodnici predbehli svoju dobu a tvrdili to uz davno (Laboyer, Odent) zatialco mnohe aj zeny-muzatky-psychicke ,toto stale nechapu, cely proces beru ciste materialne, ocisteny od pocitovej stranky. Toto je to co sa dufam v buducnosti zmeni. Veda zastupovana lekarmi, ktora prisla spravne na pomoc prirodzenosti, ale neskor nad nou prebrala vladu sa dufam opat stane sluzobnickou, asi tak...
Aj vo vyspelom zahranici to uz pochopili, tam to neberu ako citujem "smiesne a intimita BLABLA" ale seriozne veci a legitimne poziadavky nad ktorymi sa uz nikto nepozastavuje. Ako hovorim, len u nas je to stara garda - myslenim, casto zial ani nie ze vekom...

natalienka12
23. feb 2014

@horana ak podpíšeš reverz tak ťa aj v deň pôrodu pustia domov ako Kate Middleton. Ja som mala vizitu na izbe, vidíš ja nie som taká VIP ako ty. Tak premýšľam, odkiaľ máš skúsenosť s tými hromadnými vizitami.

fidka79
Odpoveď bola odstránená