Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné
Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...
Preco dvihas nohavice,ked brod je este daleko?
Este nevies co a ako a uz si vystresovana.
Niekto je citlivejsi na svoje sukromie a ja tiez nie som stotoznena s verejnym vysetrovanim. Minimalne sa tym budem zaoberat tak ze poprosim o vysetrenie bez niekolko clenneho vysetrovacieho timu, ktory stoji oproti. Mna sa dotykaju taketo intimne veci a nikto nemoze povedat, ze su to nepodstatne veci, ked nevie ako sa potom citim a ze pre mna to podstatne je. Ak to niekomu nevadi fajn, ale nech sa necuduje, ze to vadi mne.
@lamias Ano, mas pravo na dostojnost a intimitu po porode. Ale osobne si neviem celkom dost dobre predstavit, ako by to mali zabezpecovat. Viem si predstavit, ze by aspon na izbach mohli byt aspon take zavesy ako v amerike (co by mimochodom pomohlo aj pri niektorych spolubyvajucich). Ale to chces chodit taka rozbolena na gyno-kozu? Alebo vyhodit spolupacientku/spolupacientky rovnako ubolene na chodbu? To nie je vrtanie, len ma to naozaj zaujima. Podla mna ked vymyslis sposob, ako sa to da zabezpecit, tak ti budu ostatne len vdacne.
Ja som rodila na Kramaroch, tam to robili normalne diskretne, ale na izbe. Vzdy sa lekarka so sestrickou postavili chrbtom k spolupacientke, ako ziva stena 🙂 Nikto nikoho neokukoval, aj som mala stastie na spolupacientky, boli normalne. Velke vizity mozno boli kedysi take surove, teraz je vacsinou na izbach tolko zien, ze sa tam viac ako dvaja ludia navyse nezmestia 🙂
Poviem ti to tak: pre mna bol porod nadherny zazitok. A zaroven bolestivy, krvavy, ved aj ten klystir bol predtym, to tiez nie je prave tanec na zelenj lucke. Preto mi tieto vysetrenia vobec neprisli ani ponizujuce, ani neintimne. Videla som, ze sa snazia, aby to bolo aspon v ramci moznosti normalne. Jednoducho si ludia, ktori pomohli priviest na svet moje zdrave dieta, robia svoju pracu. A ja im v tom rozhodne prekazat nebudem.
Ja som pri oboch porodoch zazila v BS "vizity" typu len ja a Dr., vzdy mi najprv prisli povedat sestry ked budete mat cas a nebudete dojcit pridte vedla na vysetrovnu, je tam prave Dr. a robi tieto poporodne kontroly. Tak som si nasla cas, isla tam a len medzi 4 ocami ma pozrela. Vramci tychto kontrol mi vzdy nastavila biolampu na ozarovanie "spodku" aby sa porodne poranenia (nemala som velke) rychlejsie hojili a ozaj to zaberalo. Neplatila som ani cent.
Ked sa chce, vsetko ide. Ja som si vyberala porodnicu aj podla toho, nesuhlasim ze po porode ma zena ine starosti. Presne ako pisu predo mnou, je to sucast zakladnej dostojnosti. Ignorovat porodnice ktore este uviazli v stredoveku...
Mne osobne vadilo skôr to vyšetrovanie, či som už dosť otvorená..bolo mi to nepríjemné...furt sa trepať na kozu, ledva som tam vyliezla...po pôrode bola vizita asi taká, že mi doktor pozrel pod košeľu, či sa šitie dobre hojí, postláčal bruško, či sa maternica sťahuje a to bolo všetko..na štvrtý deň sme šli na vyšetrovňu, či je šitie zahojené a na sono, tam bol len doktor a sestrička...
@moon1979 Pre mna s manzelom to boli najlepsie investovane peniaze. A presne - nie pre luxus. Ale pre dostojnost a intimitu. Ved aj pocas porodu pri mne nebola viac ako jedna doktorka alebo jedna sestricka. Az ked som tlacila, uz tam boli obe sluzbukonajuce doktorky a aj sestricka z novorodeneckeho. A jo, raz pri mne bola anesteziologicka. Ale ta sa na mna prisla pozriet ako na atrakciu - bola som totiz asi jedina za jej karieru, kto podpisal NESUHLAS s pouzitim epi :D :D :D
Inak vies co mi pride chore? Ze si zeny musia spisovat vlastny porodny plan. Co xcu, co si nezelaju.A musia ho konzultovat so svojim gynekologom a potom s personalom porodnice. Ja som ziadny v Kochu nepotrebovala - ked mi povedali na priprave, ako vsetko prebieha, nemala som jediny dovod nacupitat tam s vlastnymi poziadavkami, ked som uz vopred mala istotu, ze pojde vsetko tak ako xcem ja. Aaaale to uz som mierne odbocila :D
Dobre vediet,ze su dnes aj ine moznosti porodit dieta.Hlavne DOSTOJNE.
My starsie zeny sme to nedostojne vytlacili v bolestiach.Ake krute.
Dnesne mamicky to zrejme robia inak.DOSTOJNE.
Idem sa hanbit do kuta.
@anatalia77 😀 😀 😀 😀 Trafila si klinec po hlavičke.
@koniarova a vies co je najlepsie?ze potom svoje cerstvo narodene betzbranne deti nafotia a hodia to sem ako lovec svoju korist!!!To je uz len zachovanie intimity a sukromia.
@lamias Zbytočne sa stresuješ, keby si bola lekárka alebo setra, tak by si chápala ľudskú nahotu ináč. Teba to možno irituje, ale oni ti "tam"budú pozerať len preto, že musia a tiež im to nie je príjemné. Proste nikoho tam zaujímať nebudeš, každú matku tam zaujíma len jej zdravotný stav a zdravotný stav jej dieťaťa. Čo hovoril lekár tej na posteli vedľa mňa neviem a ani ma to nezaujímalo.
prepac mozno to bude trochu tak surovsie ..napisane...ale to je teda problem!ked si taka hanbliva tak ani do nemocnice nechod teda..radsej by som sa starala o to aby to dobre dopadlo...baby ved nemyslim ze doktori ani buduci doktori su tam neni preto ze porovnavaju vase int. partie...ano doktori su vseliaki ale myslim ze to s tou "dostojnostou" prehanas..a toto by ma ako buducu rodicku najmenej trapilo...skor to aby bol doktor resp. doktorka profesionalka vo svojom obore...alebo sa da zaplatit aby len ten doktor teda za tebou chodil...ale tosi mysiim ze to je ozaj zbytocne
suhlasim s natalienkou12 presne to vystihla...kazdy sa stara o seba a rozmysla nad tym nech si uz doma uziva a nie nad tym ze co kto povie na moje int. partie alebo ze sa hanbim pred spolubyvajucou...naozaj sa stresujes s tymto zbytocne
tak moment, to nielen po porode, ale aj pred porodom...ja kym som bola na sale, si sluzby vystriedali 3 lekari, ktory chodili kazdu hodinu kontrolovat otvory priamo na izbe, na posteliach...ziadna koza niekde vo vedlajsej miestnosti, napojili ma na monitor, nieco nebolo ok, tak sa zbehli asi vsetci lekari a sestry co na tom poschodi boli a poviem ti ze v tej chvili mi to bolo uplne sum aj fuk, aj keby mi tam cumelo cele mesto...pri porode ide o porod o dieta a o teba ako mamicku-pacientku a nie o tvoje intimne partie..a v hodine H ti to bude takisto sum aj fuk, zbytocne to riesis
Odporucam si precitat prispevok v teme Bojnicka porodnica.Z dnesneho rana.
Potom sa vratte k tejto teme a debatujte nadalej o dostojnosti,intimite,sukromi a nesmrtelnosti chrobaka
@bosoriak da sa to zariadit tak, ze ziadne taketo vysetrenia nebudu 😀. Ako som pisala, pri druhom porode v zahranici som mala len dve osoby pri porode, z toho jedneho medika, s ktorym som suhlasila, ale ten len sedel v uzadi, pozoroval a zapisoval si...., vysetrili ma vaginalne iba pri prichode do porodnice a cerstvo po porode, ked kontrolovali poranenie, ziaden klystir, mohla som normalne pit a jest pocas porodu, aj sa volne pohybovat, ziadne lezanie na porodnom kresle, po porode ziadne tlacenie na maternicu, ziadne okukavanie vloziek a rodidiel, ziadne vizity a pod. Mali sme absolutne sukromie. Toto je podla mna dostojny, intimny, fyziologicky porod, nebavime sa o komplikaciach, pri komplikaciach ide vsetka 'sranda' bokom, to je jasne. Nechapem, v com su zeny v zahranici ine od tych nasich, preco ine zeny rodia dostojne a rovnako bezpecne a preco nase zeny si myslia, ze cim nedostojnejsie, tym lepsie pre nich a pre ich dieta 😨. Nedava to zmysel....
a to by som este rada vedela, ako by si reagovala ak by bol potrebny cisarsky...odmietnes? pretoze na stol si musis vyliezt sama a celkom naha a pobehuju okolo minimalne dvaja porodnici plus sestra a este aj anesteziolog co ta uspi....toto riesit je podla mna uplna malichernost, sustred sa na svoje tehotensto, babo a tes sa nanho
@aliza ja osobne si nemyslim,ze akykolvek porod je nedostojny,ano aj pristup personalu je dolezity,ale hlavny je vysledok.
Nasi prastary rodicia rodili doma,nahrievali vodu,o stetilite sa neda hovorit.A neraz tie deti aj umreli,ci pri porode,ale na choroby.
Ale v podstate mali zarucenu intimitu a sukromie.
@anatalia77 ale deti umieraju aj dnes, aj vinou lekarov, ked uz sme pri tom. Vies, ty si iny porod nevies predstavit lebo v nasich podmienkach iny nie je mozny. Ak by si zazila prirodzeny porod, tak by si pisala inak. Netreba ziadne oxytociny, ziadne nastrihy, ziadne lezanie na chrbte, ziadne epiduraly a vacsinou ani ziadne zasahy zvonka., cize vacsinou netreba ani gynekologa. Cim menej zasahov, tym menej komplikacii, to uz je dokazane. Samozrejme, male percento nepredvidanych udalosti je sucastou nedokonalosti zivota. Da sa sklbit intimita a dostojnost s bezpecnym porodom, to mi ver, ale to by najprv zeny museli zmenit svoje myslenie a nebrat porod ako nutne zlo, ktore treba pretrpiet. Mozem to porovnat, zazila som aj aj 😉.
@koniarova ved ich nechaj tak.Asi netusia,ze si kak..do vlastneho hniezda.
@aliza nic z tych veci som nemala,a gynekologa som uvitala ako vyhru v sportke.
@lamias ja som rodila vo fakultnej, s tym ze ak tam budu medici vyhodim ich... ( neboli, boli 2 v noci), na oddeleni som medika ani nepocula nieto videla, pytala som sa sestriciek a povedala mi ze prirodzene , bezproblemove porody ich nezaujimaju 😀 , co sa tyka "hromadnej vizity" tiez som zazila len doktora,sestricku zensku a sestru novorodenecku a to bolo o tom ze mrkol na 3sec, sestry okolo mna robili krovi a potom riesili dieta nie mna.
@koniarova no, bolo tu kopec tem o prirodzenom porode na SK a neviem o ziadnej takej skusenosti 😒. bez vaginalnych vysetreni pocas porodnych dob, bez napojenia na monitor, kde by umoznili cely cas jest a pit, kde sa da rodit v akejkolvek polohe, napriklad na 4-roch, kde porodna babica je cely cas ticho, sedi bokom a necha rodicku rodit samu, ako ona citi, kde si mozes dieta sama ako prva chytit po porode, nechat dotepat pupocnik, nechat vyjst placentu prirodzene, dieta cely cas s matkou a s rodinou, bez personalu a pod. Ano, nieco z toho si uz zeny dokazu 'vybojovat', ale su to take lastovicky a vacsina si pri nich tuka na celo, ze co za somariny to tie moderne mamicky vymyslaju, ved treba prist do porodnice, lahnut na stol, nechat personal odrodit, potom nechat personal sa postarat o dieta, ved si treba oddychnut, potom 'prezit' vsetky tie neprijemnosti, ako vizity a podobne a hotovo, porod odfajknuty, prezity v zdravi. No nie kazdej to takto vyhovuje, kazda sme ina a preto by sa nemalo pausalizovat. Ak napriklad pre nejake mamicky je nieco neprijemne, tak by sa vzdy mala najst nejaka stredna cesta, aby boli obe strany spokojne.
@lamias je to uplne legitimna poziadavka, nenechaj sa zmanipulovat tym, ze ostatnym zenam to nevadi. Tebe to vadi, tak to musia respektovat, nie si kus dobytka na vystave. Pri prijme ti daju podpisat informovany suhlas, do toho napises, ze nesuhlasis s vysetrenim ci vizitou v pritomnosti viac ako 1 osoby. A cokolvek dalsie s cim nesuhlasis, tam mozes napisat tiez. Informovany suhlas na rozdiel od porodneho planu je pravne zavazny dokument, ktory musia respektovat. A keby si si na to nespomenula pri prijme, oni ti ho musia kedykolvek na tvoje zelanie dat prepisat, takze to mozes dopisat aj neskor. Riesi sa to tak, ze ta vezmu na vysetrovnu alebo sestersku miestnost, tam bude s tebou iba jeden lekar, pripadne aj sestricka IBA ak to schvalis ty a bude potrebna k priebehu vysetrenia. Vysetrenie mozes aj uplne odmietnut, takisto aj uplne kazdy ukon ktory ti budu chciet spravit, ci uz v priebehu porodu alebo pocas pobytu na sestonedeli.

@lamias nemienim ťa nastrašiť,ale toľko vecí sa môže skomplikovať a toľko nepríjemností ťa môže stretnúť,že dopredu stresovať pre nejaký pohľad zdravotníka na tvoje intímne miesto je zbytočná starosť,nerieš....