Nedohodnutý pôrod
Čaute baby, rodila niektorá už tak, že si vopred nevybavila pôrodníka? My sa touto myšlienkou zaoberáme stále viac a viac, príde mi zbytočné dávať niekomu plno peňazí za to, že príde a odrodí, veď to je povinnosťou aj službukonajúceho lekára, či sa mýlim?
A este: Vy se tu bavite, jako kdyby ste ty prachy zaplatili nekomu, kdo tam stejne je, a proste jen je na vas milejsi a vic se snazi,ci co. Platite za to, ze doktor prijde extra kvuli vam, a i kdyz je tam dalsich x zen, ktere prave rodi, on se ma venovat jen vam. Zase rikam, je to tak jak by to melo byt, ci to tak je, to uz je druha otazka.
moj prvý porod som nemala dohodnuté absolutne nič, a bola som spokojná, mala som šťastie na doktorku aj sestry okolo. neviem či to bolo tým že ja som dost nenáročná ale lepšie by som si ani nevedela vybrat. pri tomto druhom porode, to tiež nechám na nahodu ale chcem nadstandardnu izbu. to je jediné čo zmenim.
@czechzuzanaba haha prepáč. Zaplatila si si za niečo, čo je považované inde za obyčajný štandard. Epidural na želanie je vo svete normálny štandard, rovnako ako i úroveň izieb ktoré ponúkajú akože nadštandardné sú vo svete normálny štandard.
@czechzuzanaba lenze tych ucitelov zase nie je tolko, ako nie je tolko porodnikov v danej nemocnici, cize ak to vezmeme z cisto teoretickeho hladiska, tak ucitel ktory by mal na vyucovacej hodine vsetko deti, ktoré si ho zaplatili, myslis, ze aj ten sebelepsi ucitel tomu dietatu naleje do hlavy vedomosti ak to dieta napr. na to nema predpoklady? Alebo je lajdak, alebo ma ine vazne dovody, pre ktore sa mu nebude ucit lahko? nie..
@czechzuzanaba Hmmm, takže najviac sebeckých žien je asi predsa len stále na Západe, keď si volia domáce pôrody.prepáč, ale sebecká záležitosť si Ty, podĺa toho čo si popísala 😉
@kokorunecka @maggie2 baby, uplny suhlas so vsetkym co pisete.... uz som to maggie2 pisala.... na SVK su porody vykonavane ako dvojity by-pass srdca, pripadne transplantacia oblicky. Co Slovensko potrebuje, nie su zazmluvneny doktori ale vystudovane a ochotne porodne babice/asistentky. A mate pravdu aj v tom, ze lekari zarabaju na strachu rodiciek. Natlacia im kaleraby do hlavy: Ano pani XY.... zaplatte si niekoho, je to bezpecnejsie...najlepsie bude ked si zaplatite mna. Mozno ma pri porode ani nebudete potrebovat ale podrzim vam ruku ked uz nic ine.
Som totalne proti plateniu doktorov..... lebo ten kto moze si zaplati a tesi sa ze aku ma super starostlivost...ale co ma robit zena, kt. si to nemoze dovolit....?
@cecil36 Kozmeticku a porodnika nemozes porovnavat, lebo porodnika plati stat!
@maggie2 no a co? tady to ale standard neni, tak co mam jako delat? nevim, co je ti na tom smesne.
A nevim, kde ty zijes, ale treba za anglicke zdravotnictvi bych to nase cesko a slovenske nevymenila nikdy. Vsichni tu nadavaji, ale at si jdou zkusit jit treba na operaci slepeho streva v UK.
@maggie2 tak mi vysvetli, jak je domaci porod dobry pro miminko v pripade, ze porod nejde idealne a je potreba rychle doktor a nemocnicni zarizeni. Napr. ja jsem potrebovala vycevkovat, to by mi spravila ta porodni baba doma?
@czechzuzanaba musela by byt velka nahoda, aby v danej minute rodili vsetky zeny naraz. Vacsinou aj ten lekar, ktory je zaplateny pride, skontroluje ako postupuje porod a ide dalej. Pripadne tam stoji pri zene a vedu "nekonecne dialogy", ale ina funkcia tam nie je. Cize vzdy sa venuje tej zene, ktora prave rodi. A urcite sa jej nevenuje menej ako tej, ktora rodila pol hodinu predtym. Ani k pekarovi nedavame do vacku peniaze s tym, ze chceme teplejsi chlieb ako je ten druhy, alebo chrumkavejsiu kôrku...
@kokorunecka asi hej, idem s malou von na cerstvy vzduch. Ked pridem, budem kludnejsia 🙂
@czechzuzanaba neni to standard kvôli takým ľuďom ako si Ty. Pretože si to ochotná trpieť a ešte i za to platiť. Čo tu pletieš slepé črevo. Maj si čo chceš a nevymeň si za nič čo chceš. @kokorunecka práve sa stalo 😀
@czechzuzanaba a na co cievkovat? nemohla si ist na zachod?
@czechzuzanaba si myslíš že cievkovať pôrodná asistentka nevie? To skôr naopak, mnohí lekári to nevedia 😀 😀 😀 a už naozaj končím, dovidenia
@maggie2 ano, tak ja jdu do politiky a do dvou mesicu, co mam termin tu zmenim cele zdravotnictvi 😀 Ja s tebou souhlasim, ze by to mel byt standard, ale proste neni. Tak se te znova ptam, co mam delat? Nekomu treba ten epidural pomuze, tak si ho nemuze dat, protoze se za to plati a vsichni to nemaji? Jako je to zcestne, ja nerikam, ze je to spravne. Ale je to tu proste tak.
@aliza ne, nemohla.
@maggie2 takze aky je navod najmudrejsej z mudrych, ktora vie vsetko najlepsie ?
robit revoluciu, nic si nedat - aj ak som naklonena EPI, nezaplatit, ved VONKU je to vsetko v ramci standardu...a mat dobry pocit, ako som im "ukazala"
aj ak mi odpovies, nebudem reagovat, len som si to nemohla odpustit 😎
ahojte.
myslim si, ze rozhodnutie ci si zazmluvnit lekara je nielen velmi individualna zalezitost ale aj velmi citliva...ja osobne, keby som nemala fyziologicke tehotenstvo..radsej by som si vybrala lekara, ktory ma skusenosti a odrodil by ma ako byt v strese, ze budem rodit u lekara, ktory moj zdravotny stav ani nepozna a nema dostatocne skusenosti a bude ma musiet odrodit. Uz pre ten pocit ako takej istoty by som sa takto rozhodla.
Keby bola moja gynekologicka porodnicka velmi by som uvazovala nad tym, ze by som chcela ju ako porodnika.
Ale inak nemienim platit lekarovi za to, ze ma odrodi.
asi to nie je vhodne tu rozoberat, ale prvy porod som mala na Sk a tiez ma cievkovali, podla mna uplne zbytocne, druhy porod tu, v UK a cely cas som kludne chodila na zachod, tak preto som sa pytala lebo viem, ze u nas na Sk sa porod berie ako operacia, ziaden zachod, pitie, jedenie. Ale to je na inu temu. Pri prirodzenom porode niet co cievkovat.
@czechzuzanaba Lebo ty do UK chodíš na operácie pravidelne, my vieme 😀 😀 😀 😀 😀
@kokorunecka Zila sem v UK pet let a o doktorech tam vim svoje. Mozna mas jine zkusenosti, jestli ano, tak bud rada.
@czechzuzanaba a čo také, prezraď, nech sa pohoršíme nad nimi hajzlíkmi, anglánmi 😉
Komu niet rady, tomu niet pomoci...
Akurát čo ste sa tu niektoré statočne popredvádzali a pritom zakladateľka témy mala jednoduchú otázku 😀
Dovi, dopo..
@maggie2 Divej se, jak jak si to tu ctu zpetne, tak tato debata je takova blba. Ono totiz v podstate vsechy souhlasime, ze by to tu mel byt standard - dobra izba, epidural, vsechno co rodicka chce a potrebuje, usmevavy doktor po ruce a super atmoska. Neni to tu. Kdo jde ale rodit, zvlast poprve, tak se vetsinou boji a chce zabezpecit vsechno co jde dopredu, i za cenu, ze si to musi priplatit. To je cele. Nic vic, nic min. Je to proste o tom, ze jdu rodit, nemam cas ted delat zmeny ve spolecnosti, v mysleni, menit doktory a nemocnice. Chci proste porodit za co nejlepsich podminek.
@kokorunecka ulazala sa aj "druha strana"
preco ked ma niekto iny nazor, treba jeho rozhodnutie spochybnovat, zosmiesnovat alebo cloveka stavat do pozicie uz spomenutej rozmaznanej pipky ? a samozrejme, prave tato kategoria rodiciek ma na svedomi stav nasho skveleho zdravotnictva....
vediet nacuvat aj inym, nevalcovat ich za odlisny nazor ako je ten moj je skutocne umenie diskusie...len zial, mnohe diskuterky do tohto umenia nedorastli.......
@kokorunecka a ty jsi vlastne kde a jak rodila?

@sisaha ano ten nazor je scestny...rovnako vsak aj ten, ze zeny co si zaplatia chcu byt na prvom mieste a toto si priplacaju...nase zdravotnictvo je chore , som skeptik - asi aj dlho chore bude a preto tuto moznost vitam
ako uz bolo uvedene, je to o dovere v lekara, u ktoreho sa zena rozhodne rodit - nejde o bezne osetrenie, ide o vynimocnu udalost v zivote zeny...a preto je dobre, ak niektorej zene takato istota, ze ju v ktorukolvek hodinu bude rodit vybraty lekar pomoze a ze si ju moze "regulerne zakupit"...akekolvek pozastavovanie sa nad tym, dokonca odsudzovanie je v mojich ociach ubohe a smiesne
a ano, smerom na zapad by take nieco bolo nemyslitelne - viem toho dost aj o rakuskom zdravotnictve, kedze z titulu muzovho bydliska a zamestnania sa velmi vela zdrziavame aj tam...ale sme na slovensku, ktore este dlho nebude dosahovat zapadnu uroven zdravotnictva - ak vobec niekedy....