Nepríjemné skúsenosti z pôrodu
Aké ste mali pocity po pôrode? Ja som si pôrod predstavovala úplne inak. Som nečakala, že jedno decko bude tak ťažké vytlačiť a na tej sale budem pol hodinu. Ďalej má šokovalo, že tam ležím s roztiahnutými nohami a asi 5 alebo 6 ženských na mňa vykrikuje ako tlačiť , ako dýchať. Som myslela že má aspoň prykriju nech ma nie je vidno. A nie takto že úplne budem pred toľkými cudzími ľuďmi odhalená. A dokonca sa mi stala trápna situácia, v deň príjmu s odtekajucou plodou vodou ma vyšetrovala doktorka, šprtala sa mi tam a riadnu záplavu som im tam urobila. Som mala chuť od hanby odísť, ale nemohla som. Moje dieťa milujem fakt, ale ten pôrod by som najradšej vymazala z hlavy
Ak máš depresiu smer psychológ.
K tvojej traume.
To co si opísala majú v pôrodnici aj 5x denne a garantujem ti ze v okamihu ako im skončila služba zabudli co sa dialo, ako vyzeráš medzi nohami, ako si kričala lebo to tam majú stále...nič výnimočne
Ze ta nezakryli? Teba gynekologicka tiez vyšetruje pod plachtou? Mali ti nad nohami postaviť stan a svietiť si baterkou? Úprimne ak si cakala ze to bude ako v telke bola to naivná predstava, logicky asi o 12.tej na obed nebudú v telke ukazovať ženu s rozkrocenymi nohami ako rodí. Ci?
Každej žene ju úplne jedno koľko ľudí sa na ňu pozerá lebo je to ich práca a sú tam na to aby pomohli. Takých ako ty videli stovky.
Ja som im po klistire hovorila ze dúfam ze stihnem wecko a nepototo vám to tu. Sestrička mi na to povedala ze v pohode stáva sa, upraceme, my sme tu uz zažili vselico.
@44janica44 ja som im tam od bolesti vystrájala. Revala. Keď už bolo po všetkom som sa im ospravedlňovala, a hovorili, že to som nebola prvá a ani posledná čo robila taký cirkus, že to majú pravidelne každý deň. Píšem, že mi je jasné, že nebudú vo filme ukazovať rodiacu ženu a kamera bude snímať akurát jej rozkrok, chápem prečo je vo filme žena pri pôrode zakrytá. Ale vážne som si myslela, že takto sa to deje v skutočnosti. Píšem,že nemala som sa s kým o tom porozprávať, ani som nebola na žiadnej príprave, ani obzrieť si pôrodnicu pred pôrodom som nebola. Takže som fakt nevedela do čoho idem.
V civilizovaných krajinách rodia ženy zakryté plachtou
Ale mám čo k tomu..aj iné rodili,aj iné rodili dokonca s odhalenými genitaliami...,aky div ,že ?mala by si sa začať radiť na MK ako sa varia príkrmý,kaše,kedy prerezavaju zúbky a také veci..takto to fakt vyzerá blbo že si zaseknutá v čase..sorry ale súhlasím s ostatnými...
To, ze praskne plodova voda nie je vobec ziaden trapas a duplom nie u Dr. Mne ju prepichovali a vytiekla na stole. Ved to je uplne prirodzena vec.
Po druhe, keby ta uplne zakryli tak asi velmi nebudu vidiet na to alo sa otvaranie vyvija. Ja kym som lezala uz na porodnom boxe a mala velke kontrakcie, bola som zakryta. Uz som im vravela, ze sa babo tlaci von, ale neveríi mi hned, mysleli si, ze na to je este skoro. Ked ma odkryli tak len rychlo stihali chytat babo. Bol to moj druhy porod tak uz som vedela co ma caka.
A to, ze na teba tolko sestriciek hucalo, tak jedost mozne, ze si upadala do paniky a nespolupracovala, tak robili co sa dalo.
Inak predporodne kurzy su aj online.
Z toho co si opisala, nic mi neprislo v tvojom porode trapne, takze klidek…
V dnešnej dobe internetu ako fakt si nevedela do čoho ideš? 10 min na YouTube a vedela by si presne do čoho ideš.
Môj malý mal obvod hlavy 36, 4kg a 54cm. Ja 54 kíl aj s topánkami. Nástrih 7 cm, skúšali vec ale nakoniec sa mi podarilo ho po hodine vytlačiť, lebo niekoho som počula že padajú odozvy, tak ma to nakoplo. Ľudí bolo okolo mňa lietalo 10 a ja som bola hola, lebo som myslela že dieťa čo mi dajú bude od krvi tak aby som si nezaspinila košeľu. Ja som išla cez pohotovosť lebo tiež mi praskla plodová voda, urobila som kaluža na WC a keď som vchádzala do dverí ordinácie som im povedala že by tam mali poslať upratovačku. Keď som vyliezla na kozu, a vyšetrovala na doktorka zospodu, vysplechlo to na ňu aj má jej topánky, uskocila síce ale nie dosť ďaleko. Povedala som pardon, zasmiali sme sa tomu, hodili podo mňa jednorazovú prebalovaciu podložku s komentárom že sú zvyknutí nie som prvá ani posledná. Necítim žiadnu hanbu, malichernosti neriešim a oceňujem prístup lekárov že na mňa nehádzal pohrdave ani odsudzujúce pohľady ale mali ľudský prístup. To len ty sama si z toho robis traumu. Ja som rada, že som sa nepokakala/nepocijala na sále, neskončilo to cisárskym rezom, alebo sa malému počas pôrodu niečo nestalo, lebo to sú veci čo by ma trápili.
Ale mám čo k tomu..aj iné rodili,aj iné rodili dokonca s odhalenými genitaliami...,aky div ,že ?mala by si sa začať radiť na MK ako sa varia príkrmý,kaše,kedy prerezavaju zúbky a také veci..takto to fakt vyzerá blbo že si zaseknutá v čase..sorry ale súhlasím s ostatnými...
@katty123456 o príkrmoch sa riadiť s nikým nemusím, v takýchto veciach sa riadim podľa seba a svojho dieťaťa. O pôrode som sa chcela s niekým tu na fóre poradiť, ako to mali iné. Čo je na tom?
To, ze praskne plodova voda nie je vobec ziaden trapas a duplom nie u Dr. Mne ju prepichovali a vytiekla na stole. Ved to je uplne prirodzena vec.
Po druhe, keby ta uplne zakryli tak asi velmi nebudu vidiet na to alo sa otvaranie vyvija. Ja kym som lezala uz na porodnom boxe a mala velke kontrakcie, bola som zakryta. Uz som im vravela, ze sa babo tlaci von, ale neveríi mi hned, mysleli si, ze na to je este skoro. Ked ma odkryli tak len rychlo stihali chytat babo. Bol to moj druhy porod tak uz som vedela co ma caka.
A to, ze na teba tolko sestriciek hucalo, tak jedost mozne, ze si upadala do paniky a nespolupracovala, tak robili co sa dalo.
Inak predporodne kurzy su aj online.
Z toho co si opisala, nic mi neprislo v tvojom porode trapne, takze klidek…
@lylyjana to je najhoršie že mne odtiekla plodová voda počas vyšetrenia u gynekologicky v nemocnici, v ambulancii na tej koze. A podomnou bolo kopec vody, poriadna mlaka. Nie počas pôrodu. Keby počas pôrodu na sále na stole tak to tak neriešim. Bola som v panike, hovorili, že malému klesali ozvy, ale miesto toho, aby mi urobili cisársky, vrieskali tam po mne a nútili ma spolupracovať. To ma najviac hnevá, s tým sa neviem vyrovnať
V dnešnej dobe internetu ako fakt si nevedela do čoho ideš? 10 min na YouTube a vedela by si presne do čoho ideš.
@44janica44 nechcela som si o pôrode študovať radšej nič, vedela som, že je to veľmi bolestivé a to bolo to jediné čo som potrebovala vedieť, a stačilo mi.
Noaco ze tam to vytieklo, su to lekari. Naozaj to vypusti. A ze po tebe vrieskali? To nemali robit, ale to nie je tvoja vina ale ich neprofesionalny pristup. Ale ano, chapem, ze to zanecha stopy na dusi ale nie je to tvoja vina
Ja som napr bola cely cas v koseli, tej nemocnicnej, cize zakryta. Naha som mohla byt keby ja na tom trvam. Alebo rodim teda vo vode. Podomnou bola jednorazova podlozka, co je Podla mna take najbeznejsie. Ale tak nerodila som na SK, tak predsalen tie standardy su mozno lepsie skrz to materialne vybavenie. Mne este povedali, ze koselu si vobec nenoste, jedine, ze na tom trvate. Ze tam mozem mat ich a celu ju zaspinit. Potom si ju iba po porode prezleciem. Podla mna nemali kricat, tam bude pes zakopany, ze ta zena sa z tie prejavy dodnes hanbi. Keby s usmevom povedali, jaaj toto tu mavame horsie a ako dobre vam to ide, tak to zena vnima inak. Lebo mne povedali toto po tom, co som sa tam dozvracala, docurala pod sebou na podlozku a voda isla este nejaka k tomu a pri tlaceni bol komplet technicolor, Takze bolo aj brown baby. Len ako to tej zene cele podaju, take ma ta zena este roky pocity. To neni sranda.
Nic..len nemôžeš hodiť na net temu a potom rozkazovat kto ti ma /môže/nesmie odpovedať...vraví sa tomu diskusia....
Keď si si nič o pôrode nechcela študovať tak preco sa teraz stazujes ze si nevedela do čoho ideš? Sama si sa rozhodla ze chceš byt neinformovana.
K tomu vrieskaniu... píšeš ze ty si kričala, že klesali ozvy to ti mali do uška šepkať ze "pani zlatá potlackajte trosicka viac." Keď už rodis ze ides tlacit tak ti cisársky neurobia už to dieťa musíš len vytlačiť a keď mu klesajú ozvy znamená to ze musí rýchlo von čiže chápem aj to ze zvýšili hlas lebo potrebovali aby si max spolupracovala. Ci radšej ta mali nechať tak. Nekricat a nechať dieťa nech sa narodí polomrtve?
Riadne nezodpovedný prístup k pôrodu 🙈
Nic..len nemôžeš hodiť na net temu a potom rozkazovat kto ti ma /môže/nesmie odpovedať...vraví sa tomu diskusia....
@katty123456 ale nech píše k veci, a ma nekritizuje, nemám to rada
Ak kritiku berieš ako že nie k veci to je tvoja vec.
Keď si si nič o pôrode nechcela študovať tak preco sa teraz stazujes ze si nevedela do čoho ideš? Sama si sa rozhodla ze chceš byt neinformovana.
K tomu vrieskaniu... píšeš ze ty si kričala, že klesali ozvy to ti mali do uška šepkať ze "pani zlatá potlackajte trosicka viac." Keď už rodis ze ides tlacit tak ti cisársky neurobia už to dieťa musíš len vytlačiť a keď mu klesajú ozvy znamená to ze musí rýchlo von čiže chápem aj to ze zvýšili hlas lebo potrebovali aby si max spolupracovala. Ci radšej ta mali nechať tak. Nekricat a nechať dieťa nech sa narodí polomrtve?
@44janica44 nie, sestričky tam kričali, že dieťaťu klesajú ozvy, potom kričali tam na mňa že mám tlačiť. Pritom ja neznášam keď na mňa niekto kričí ,dostanem sa z toho do stresu, kvôli tomu som nespolupracovala, chcela som radšej aby mi urobili sekciu. Mi povedali že to sa už nedá. A pritom sa dá, veď bežne ženám robia akútnu sekciu priamo na pôrodnom boxe keď ten pôrod nepostupuje. To som čítala tu na fóre po pôrode. Takže týmto ohrozili môj aj môjho dieťaťa život.
Riadne nezodpovedný prístup k pôrodu 🙈
@pikachu999 mala som si prečítať všetky negatívne príbehy žien zo slovenských pôrodníc? Myslíš, že toto by mi pomohlo?
Ak kritiku berieš ako že nie k veci to je tvoja vec.
@katty123456 nemám rada kritiku
Nie mala si si spraviť pred pôrodnú prípravu aby si vedela aspoň približne do čoho ideš.. 😒
Nie mala si si spraviť pred pôrodnú prípravu aby si vedela aspoň približne do čoho ideš.. 😒
@pikachu999 a kde som mala ísť na predporodnu prípravu keď to tá moja pôrodnica nerobila?
Hocikde inam internet máš mohla si si ísť urobiť kurz alebo niečo.. koník používať vieš a Google nie 🙈
Citat s porozumení vieš? Keď dieta zostupi do pôrodných ciet už sa musí len tlačiť. Sekciu ti nikto na porodnom boxe neurobí ta sa robí na operačnej sále. A preboha koľko máš 5 rokov ze keď niekto zvysii hlas si v strese. Práve tým ze si nespolupracovala si ty ohrozovala svoj život a život dieťaťa. Ešte raz sa pýtam keď videli ze ty kricis, ideš si svoje, chceš sekciu, nespolupracujes, dieťa pomaly stráca životné funkcie tak mali klaknut na kolienka a tíško prosiť aby si zatlačila? Však by si ich ani nepočula co po tebe chcú.
Práve tým ze kričali aby si ich počula a vnímala ti pomohli a možno aj zachránili život dieťaťu.
Každý pôrod je stres ci na teba niekto kričí alebo nie
Len zodpovedne ženy sa naň pripravia nieže si povedia boli to tak nejdem o tom čítať, však to bude ako vo filme.
Ja som predporodnu prípravu tiež nemala, niečo som si precitala, pila som čaj z maliniku, alchemilky, cvičila s anibalom a šla som z tým, že som urobila všetko pre to aby bolo dobre. A verila som lekárom ze mi pomôžu. Keď mi dali na výber z 2 možnosti povedala som ze nech dajú to co by si vybrali oni na mojom mieste..., po mne kričať nemuseli lebo som spolupracovala... A keby aj kričali nic si z toho nerobím...proste na sale je zhon, hluk, aspoň by som vedela co po mne chcú a nemusela sa pomedzi kontrakcie pýtať co to vlastne chceli.
Hocikde inam internet máš mohla si si ísť urobiť kurz alebo niečo.. koník používať vieš a Google nie 🙈
@pikachu999 hocikde inam? Do nemocnice v ktorej som rodiť nechcela? Trošku blbé by to bolo nie?
@pikachu999 a internet viem používať moja, a nie len modrý koník
Citat s porozumení vieš? Keď dieta zostupi do pôrodných ciet už sa musí len tlačiť. Sekciu ti nikto na porodnom boxe neurobí ta sa robí na operačnej sále. A preboha koľko máš 5 rokov ze keď niekto zvysii hlas si v strese. Práve tým ze si nespolupracovala si ty ohrozovala svoj život a život dieťaťa. Ešte raz sa pýtam keď videli ze ty kricis, ideš si svoje, chceš sekciu, nespolupracujes, dieťa pomaly stráca životné funkcie tak mali klaknut na kolienka a tíško prosiť aby si zatlačila? Však by si ich ani nepočula co po tebe chcú.
Práve tým ze kričali aby si ich počula a vnímala ti pomohli a možno aj zachránili život dieťaťu.
Každý pôrod je stres ci na teba niekto kričí alebo nie
Len zodpovedne ženy sa naň pripravia nieže si povedia boli to tak nejdem o tom čítať, však to bude ako vo filme.
Ja som predporodnu prípravu tiež nemala, niečo som si precitala, pila som čaj z maliniku, alchemilky, cvičila s anibalom a šla som z tým, že som urobila všetko pre to aby bolo dobre. A verila som lekárom ze mi pomôžu. Keď mi dali na výber z 2 možnosti povedala som ze nech dajú to co by si vybrali oni na mojom mieste..., po mne kričať nemuseli lebo som spolupracovala... A keby aj kričali nic si z toho nerobím...proste na sale je zhon, hluk, aspoň by som vedela co po mne chcú a nemusela sa pomedzi kontrakcie pýtať co to vlastne chceli.
@44janica44 keď sa pokasle pôrod a žena je na pôrodnom boxe, mi nepovedz, že ju prenášajú na operacnú sálu. Alebo rodí na operačnej sále preistotu? A nie, nemám 5 rokov, ale som proste citlivá osoba, keď na mna niekto zvýši hlas, nepáči sa mi to, dostanem sa do väčšieho stresu, dokážem sa z toho rozrevat. Nemôžem za to

@lucia13022023 ale to máš tak, ja som si aj “naštudovala”, ako mám dýchať, no počas tlačenia tiež do mňa začal doktorka aj pôrodná asistentka hustiť, že tak nieeee! 😏 akože nemám z toho traumu, ale naštvalo ma to, lebo fakt keď už ide do tuhého, nedá sa s nimi doťahovať, že ja to mám natrénované inak… kamarátka zasa po 2 pôrodoch skonštatovala, že veď pripraviť sa treba, ale realita je nakoniec aj tak úplne iná 😅
Pre autorku: ak si myslíš, že máš depresiu, to je treba riešiť s odborníkom… no tie pocity hanby fakt zahoď. Ak aj nie si spokojná s tým, čo sa dialo, ako sa to dialo, nie je to tvoja vina. A personál je zvyknutý na všetko. A ak ti to pomôže, ja som tiež najprv pokvapkala schody na kozu plodovkou, potom som im to tam ovracala (prišlo mi zle po infúzii penicilínu, ale to som ešte nezažila, že cítim sa úplne fajn, potom zrazu hmm, tuším je mi akosi zle, a kým som si vôbec stihla poriadne sadnúť, už to zo mňa vyletelo) a na záver aj kako bolo, keďže klystír nestihli. A ja som fakt hanblivý človek, ale pri pôrode sú také veci normálne a neovplyvníš to, takže som sa od toho odosobnila.
@dixitka no na to, ze tiež som sa tam počas predychavania kontrakcií povracala a obracala som im tam ešte aj ten prístroj na meranie ctg. Na to som aj celkom zabudla. Vyhnali ma z izby von kým to tam poupratuju, keď som sa vrátila, okná otvorené dokorán, na to že bola polka novembra a neskutočný smrad z mojich zvratkov. Ďalšia trápna situácia.