icon

Nepríjemné skúsenosti z pôrodu

31. máj 2025

Aké ste mali pocity po pôrode? Ja som si pôrod predstavovala úplne inak. Som nečakala, že jedno decko bude tak ťažké vytlačiť a na tej sale budem pol hodinu. Ďalej má šokovalo, že tam ležím s roztiahnutými nohami a asi 5 alebo 6 ženských na mňa vykrikuje ako tlačiť , ako dýchať. Som myslela že má aspoň prykriju nech ma nie je vidno. A nie takto že úplne budem pred toľkými cudzími ľuďmi odhalená. A dokonca sa mi stala trápna situácia, v deň príjmu s odtekajucou plodou vodou ma vyšetrovala doktorka, šprtala sa mi tam a riadnu záplavu som im tam urobila. Som mala chuť od hanby odísť, ale nemohla som. Moje dieťa milujem fakt, ale ten pôrod by som najradšej vymazala z hlavy

cukroska
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
31. máj 2025

Autorka,
ries toho psychologa. Nik na teba nemal ziapat, ked si chcela cisarsky. Ja som po 3 hodinách povedala sestrička, nech mi okamzite urobia cisarsky! A to mam z neho teda veľký strach. Rodila som 2x počas kov idú takže 2 sestry aj moj muz mali ruska. Ja som ich tam pocad porodu celkom zabávala 😁. Nadavala som, čo za vola vymyskek aby zena medzi kontrakciami použila label, jedka ci pila. Mala som rýchlo kontrakcie minútové.
Ale sestry i dr boli úžasné, milé. Jedna bola taka razna, presvedčila ma príkazom vstať picas mega kontrakcie ist na wc. Povedala som nech zabudne, ze takú blbost rozhodne neplánujem! 😂
Fakt bola zlata a nikdy mi nepovedal ani pol blbeho slová.
Teraz 3x som presne vedela, ze epidurslju zase nebudú stíhať ako vždy a hneď pri prvej silnejšej kontrakcie som chcela okamzite anesteziologa, to bol cirkus. Toľko co prišiel, o w minúty sa mala narodila.
Tým všetkým len chcem povedať, ze ja veru nie som pacient ze všetko milo odkyvam. Ake pivedala som to predom a ono sa len smiali, ze su na iné veci zvyknuté a uplne to chápu.
Všetky sestry aj doktor boli uzasni, milí priatelia všetkých pôrodoch. Keby som mala paniku a chcem cisarsky, dalo by sa to. Pred porodom som počúvala na youtube len pozitívne príbehy pôrodov. To mi pomohlo.
Podľa toho ako píšeš, mas tých problémov viac.
Asi sa necítiš dobre koli nadváhe, mas muza debila neempatickecho a hnusneho, pocit hanby z tela.
Skus si to vyriešiť s tým psychologom.
Držím palce

cukroska
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
31. máj 2025

Och zena. Urobila si chybu ze si si o porode nic nenastudovala. Isla si do nemocnice s tym ze ta tam doktor a sestry odrodia, miesto toho aby si to dieta porodila ty sama.
Druha velka chyba bolo cakat ze realny porod bude vyzerat ako porod vo fileme, alebo tie v serialoch. Ved sa zamysli, ze to nie je realne any doktor strkal hlavu pod plachtu ako to robia vo filmoch, ked sa potrebuje pozriet ako dieta postupuje. Ved potrebuje na to rodiace sa dieta vidiet. To by tam musle mat zo sebou baterku.
Pri druhom porode chod na predporodnu pripravu a sama si vsetko okolo toho nastuduj. Potom si obvolat porodnice a pozistuj si ktora ma najlepsi pristup k pacientkam. Vypracuj si porodny plan a odkonzultuj ho pred porodom s doktorom a sestrami aby vedeli co chces a co nechces.

klara546
1. jún 2025

Som na sále bola viac ako pol hodinu. Tiež mám z toho traumu. Nie z toho že ma videli nahú ale celkovo. Bolesti neskutočne do mdlôb som upadala. Nikdy viac rodiť.

kiki68
1. jún 2025

Ja to chapem, vsade tie kecy v letakoch k porodu ako to je intimne a potom si tam rozcapena ako zaba a par ludi to manazuje. Podla mna sa vela zien citi ako obet niecoho, co vobec nechceli na seba dopustit. Teraz uz jedine to v sebe spracovat a ist dalej. Ja som porod tiez nejak super pozitivne nevnimala, skor ako ked clovek ide k zubarovi a vie, ze je to nevyhnutne. Ale co som si mala uzivat na 4 hod zvracania a bolesti? Neviem, mozno keby mam cely cas epidural a usmievam sa tam na nich je to ine. Takto to bol taky vedomy boj o prezitie mna a dietata.

lucia13022023
1. jún 2025

Nečítala som vsetky komentáre, ale stačil mi jeden aby som si o tebe urobila názor - myslím ze ze ppd mam ale k psychológovi nejdem.
To svedčí o mnohom.
Inak - pri pôrode sa dejú nechutnejsie veci ako to, že ti oddetcie plodová voda. A pri pôrode ženy pistia, kričia, vzdychaju, od pol pása sú nahé.
Sme v dobe internetu a keď vieš písať na MK, mala si si zisťovať aj o pôrode - ci si išla freestyle, porodili druhé porodim aj ja ze?
Ach, škoda písmen.

kiki68
1. jún 2025
@lucia13022023

Nečítala som vsetky komentáre, ale stačil mi jeden aby som si o tebe urobila názor - myslím ze ze ppd mam ale k psychológovi nejdem.
To svedčí o mnohom.
Inak - pri pôrode sa dejú nechutnejsie veci ako to, že ti oddetcie plodová voda. A pri pôrode ženy pistia, kričia, vzdychaju, od pol pása sú nahé.
Sme v dobe internetu a keď vieš písať na MK, mala si si zisťovať aj o pôrode - ci si išla freestyle, porodili druhé porodim aj ja ze?
Ach, škoda písmen.

@lucia13022023 tak pre niekoho je to velka trauma, hlavne oni sa odmietli s nou vobec bavit, myslim lekara personal. Presne takto som sa ja smiala pred par dnami na pouceni o epidurale, ked som videla aka bola realita podania epiduralu ( resp ziadny sa nekonal), tak si hovorim, ze oki, toto podpisem a uvidime. Podobne na vysetreni v nemocke, pozrela som na tu lekarku, ze co tu mame diskutovat, ked viac menej v tych papieroch stoji, ze mozete robit hocico a moze sa to vselijako vyvinut. Poznam vela zien, co nenavidia svoj porod, lebo sa tam citili ohrozene, odhalene, nie kazda ma stastie na personal a vobec priebeh porodu. To, ze ina zazila este horsie stale neberie ten pocit zlyhania a hanby inej zene. Na toto cele uplne nejde pripravit. Ja tu zenu dost chapem, divim sa, ze jej tu ine nakladaju. Ano, ma pocit hanby, z tohto bude mat este vacsi, preco by niekam isla ku psychologovi, pre nu mozno hanba a nezvyk. Kolko ludi poznam, co mali byt davno u psychologa a nejdu, lebo ved nie su blazni. Ak ta zena zila doteraz v tom, ze pomoc sa nehlada, ze sa pride a porodi ( ani poznam viac takych), tak to moze takto dopadnut. Ale moze to tak dopadnut aj pre zeny, co maju rozne kurzy a vsetko nacitane. Ja by som nepovedala, ze sa napr pri porode budem citit ako uplne bezbranna osoba, nedokazala som v tom stave nic, ani sa pretocit bez pomoci na druhu stranu, vstat. Pritom vsade pisu ako sa zeny mozu hybat, menit polohy. Cize mam mat pocit zlyhania, lebo ja som to nedokazala a bola ako chudera?

ivik4
1. jún 2025

Boze to su zas komenty ...

lucia13022023
1. jún 2025
@kiki68

@lucia13022023 tak pre niekoho je to velka trauma, hlavne oni sa odmietli s nou vobec bavit, myslim lekara personal. Presne takto som sa ja smiala pred par dnami na pouceni o epidurale, ked som videla aka bola realita podania epiduralu ( resp ziadny sa nekonal), tak si hovorim, ze oki, toto podpisem a uvidime. Podobne na vysetreni v nemocke, pozrela som na tu lekarku, ze co tu mame diskutovat, ked viac menej v tych papieroch stoji, ze mozete robit hocico a moze sa to vselijako vyvinut. Poznam vela zien, co nenavidia svoj porod, lebo sa tam citili ohrozene, odhalene, nie kazda ma stastie na personal a vobec priebeh porodu. To, ze ina zazila este horsie stale neberie ten pocit zlyhania a hanby inej zene. Na toto cele uplne nejde pripravit. Ja tu zenu dost chapem, divim sa, ze jej tu ine nakladaju. Ano, ma pocit hanby, z tohto bude mat este vacsi, preco by niekam isla ku psychologovi, pre nu mozno hanba a nezvyk. Kolko ludi poznam, co mali byt davno u psychologa a nejdu, lebo ved nie su blazni. Ak ta zena zila doteraz v tom, ze pomoc sa nehlada, ze sa pride a porodi ( ani poznam viac takych), tak to moze takto dopadnut. Ale moze to tak dopadnut aj pre zeny, co maju rozne kurzy a vsetko nacitane. Ja by som nepovedala, ze sa napr pri porode budem citit ako uplne bezbranna osoba, nedokazala som v tom stave nic, ani sa pretocit bez pomoci na druhu stranu, vstat. Pritom vsade pisu ako sa zeny mozu hybat, menit polohy. Cize mam mat pocit zlyhania, lebo ja som to nedokazala a bola ako chudera?

@kiki68 nie, mne toto písať ozaj nemusíš. Som posledná osoba, ktorá by kritizovala ženy ktoré mali ťažký pôrod ci ppd, viem o toľkých príbehoch, že to ani spočítať neviem. A áno, nikdy nevieš ako pôrod dopadne. Nikdy. Môžeš byť pripravená na 100% a aj tak to skončí veľmi veľmi zle. Ale keď som 40 týždňov tehotná, tak aspoň mne stojí za to, sadnúť si za ten internet a skúsiť si o pôrode niečo vyhľadať. Nie ako veľmi to bude bolieť, ale ako napríklad správne dýchať. Co urobiť aby to mohlo byt ľahšie. Ide o tvoj život a život tvojho dieťaťa a príde mi nezodpovedné nechať to len tak, že ved druhé porodili porodim aj ja (co netvrdím, že bol autorkin prípad).
A ďalšia vec, áno, u psychológa ma sedieť 80% ľudí, ale mnohí si to neuvedomujú. Ona napísala, že si to myslí. Viec co niektoré ženy robia v ppd keď to neriešia? V tom najhoršom stave.. Už nejde len o ňu ale aj o to dieťa.

beatrixx1525
1. jún 2025
@zuzanita1609

milujúca mama nenapíše na svoje dieťa,že decko...

@zuzanita1609 ja svoje dieťa milujem najviac na svete a každý deň mu to vravím a napriek tomu keď sa bavím s kamošmi tak na odľahčenie bežne používam slovo decko, hlavne keď rozprávam nejakú zábavnú story s ním

kiki68
1. jún 2025
@lucia13022023

@kiki68 nie, mne toto písať ozaj nemusíš. Som posledná osoba, ktorá by kritizovala ženy ktoré mali ťažký pôrod ci ppd, viem o toľkých príbehoch, že to ani spočítať neviem. A áno, nikdy nevieš ako pôrod dopadne. Nikdy. Môžeš byť pripravená na 100% a aj tak to skončí veľmi veľmi zle. Ale keď som 40 týždňov tehotná, tak aspoň mne stojí za to, sadnúť si za ten internet a skúsiť si o pôrode niečo vyhľadať. Nie ako veľmi to bude bolieť, ale ako napríklad správne dýchať. Co urobiť aby to mohlo byt ľahšie. Ide o tvoj život a život tvojho dieťaťa a príde mi nezodpovedné nechať to len tak, že ved druhé porodili porodim aj ja (co netvrdím, že bol autorkin prípad).
A ďalšia vec, áno, u psychológa ma sedieť 80% ľudí, ale mnohí si to neuvedomujú. Ona napísala, že si to myslí. Viec co niektoré ženy robia v ppd keď to neriešia? V tom najhoršom stave.. Už nejde len o ňu ale aj o to dieťa.

@lucia13022023 tak urcite si nieco precitala, mne napr chodia same blbosti na tuto temu a normalne mam na to hnev, lebo vacsina toho je taka povrchna a nezodpoveda to realite. To je asi ako si mysliet, ze bdsm klub bude ako v knizke 50 shades of grey 😂🙈😂 Proste ten porod je svojim sposobom taky no limits, zena sa musi vzdat vsetkeho, co bolo pre nu nejake posvatne, Vela zien ma naucene strasne tabu, toto je podla mna prave ten pripad. Najlepsi kurz pred porodom som dostala prave v tom bdsm klube. A este k tomu to tam so mnou a muzom preberal muz. To jedine mi najviac pomohlo preklenut to, co sa naozaj dialo pri porode. O to vacsi respekt mam k strachu zien pred porodom .

mariska1989
1. jún 2025

Zbytočne sa trápiš nad vecami ktoré nezmeníš. Baby sa tam aj 💩 . Mne keď prepichovali vodu tak som doktora s tým zaliala jako cunami ešte sa zasmial . Ja som počas 3 pôrodu počas silných kontrakci a tlačení doktorke vravela ja nastrich nechcem 🤣

viera012345
1. jún 2025

...aj ja mám zážitok:Mala som plánovanú sekciu v plnej anestéze,cize všetko som prespala/to ,ze som bola odhalená mi bolo jedno po oblbovaku/. Preberala som sa s emitnou miskou a vložkou pod bradou, lebo som zvracala.Kym som bola na lôžku,o hygienu intim partií sa starala sestrička...no,a keď som sa konečne dostala do sprchy, prišlo mi zle a som skolabovala v dverach medzi sprchou a chodbou.V rámci zlepšenia prekrvenia mozgu mi sestrička musela zdvihnúť nohy... určite si viete predstaviť ten pohľad:ja na zemi, nohy hore, nočná košeľa sa vyhrnula a každému, kto sa pohyboval na chodbe sa naskytol pohľad na celého holeho človeka...a čo teraz?

luteam
1. jún 2025

Je mi to luto aky porod si mapa. Ja ta aj chapem rodila som 2x druhy porod bol lepsi ale ani jeden nebol pre mna pekny zazitok. Ja som sa pri druhom aj 💩 lebo klystir ma dobrr nevycistil lebo maly mi uz tlacil na konecnik ked mi ho davali. A PA ma na to este upozornila akoby som sa necitila uz dost neprijemne 🙈 no proste treba sa snazit na to nemysliet opakovat si ze uz je dobre a byt vdacna za zdrave dieta. Ak by ta to ale dlho trapilo a neslo ti prestat sa ttm zaoberat naozaj budes potrebovat psychologa. T oje dieta potrebuje zdravu a psychocky odolnu mamu.

autor
1. jún 2025
@mariska1989

Zbytočne sa trápiš nad vecami ktoré nezmeníš. Baby sa tam aj 💩 . Mne keď prepichovali vodu tak som doktora s tým zaliala jako cunami ešte sa zasmial . Ja som počas 3 pôrodu počas silných kontrakci a tlačení doktorke vravela ja nastrich nechcem 🤣

@mariska1989 o to na to viacej trápim, že to nezmením a hanbím sa za to. Nejde len o tú vodu, ktorá mi odtiekla nie na pôrodnej sále, ale pri vyšetrení na koze. Doktorka ma nútila vyliezť tam aby mi urobila to vyšetrenie.

mimuska328
1. jún 2025
@beatrixx1525

@zuzanita1609 ja svoje dieťa milujem najviac na svete a každý deň mu to vravím a napriek tomu keď sa bavím s kamošmi tak na odľahčenie bežne používam slovo decko, hlavne keď rozprávam nejakú zábavnú story s ním

@beatrixx1525 my tiež s mužom malej hovoríme občas naše decko bláznivé ale ľúbime ju najviac na svete ❤️

margotka17
1. jún 2025

To k tomu patrí, určite nie si jedina, oni to majú na háku 🫣, tes sa, že všetko dopadlo dobre, že ste zdravé a užívaj si mamičkovské dní 👍😉

kiki68
1. jún 2025

Ja sa pamatam ako jedna pani bola so mnou na izbe na gynde, dosla sestra, ze pani nech ukaze ci je dole komplet oholena, ze to pred opkou treba. Ta pani sa rak mega hanbila, ze som sa rozhodla ist z tej izby na chodbu akoze volat. Strasne mi jej bolo luto. No nie vsetky zeny su rovnake. Pre personal je to bezna vec c law pre tu zenu mozno raz v zivote. Tomu personalu je to jedno, oni tam mozno 10 min predtym mali dofetovanu a docuranu bezdomovkynu, co zrovna rodila. Taku som tiez zazila ja na porodnici, tej bolo podla mna vsetko fuk.

pikachu999
1. jún 2025

Toto musí byť troll alebo niekto fakt sprostý

autor
1. jún 2025
@pikachu999

Toto musí byť troll alebo niekto fakt sprostý

@pikachu999 prečo si boha myslíš že som troll? Už som viackrát spomenula, vysvetlila som to vyššie že nie som troll

katty123456
1. jún 2025

A načo to akože riešiš?keď už máš dávno po?idz nakŕmiť malé a kukaj dopredu

okseen
Autor odpoveď zmazal
nataliaba
1. jún 2025

Nič si z toho nerob čo ti píšu ostatné a ako sa do teba navážajú aj ja som po pôrode mala traumu a tak som robila všetko preto ,aby som viac neotehotnela a tak mám jedného syna už dospelého mne zase hrozne na brucho sa hodili dve sestričky o čom som vôbec netušila,že sa niečo také deje ,že som nemohla ani dýchať ne ,že ešte tlačiť.

ewellina
1. jún 2025

Autorka, nič si z tých blbých reakcií nerob. Tu je to vždy tak, že napíšeš a hneď sa pustia do teba, všetko otočia proti tebe, nech by si napísala čokoľvek. Teš sa z dieťatka a časom na tú traumu z pôrodu zabudneš, aspoň čiastočne

dixitka
1. jún 2025
@lucia13022023

@lucia13022023 ale to máš tak, ja som si aj “naštudovala”, ako mám dýchať, no počas tlačenia tiež do mňa začal doktorka aj pôrodná asistentka hustiť, že tak nieeee! 😏 akože nemám z toho traumu, ale naštvalo ma to, lebo fakt keď už ide do tuhého, nedá sa s nimi doťahovať, že ja to mám natrénované inak… kamarátka zasa po 2 pôrodoch skonštatovala, že veď pripraviť sa treba, ale realita je nakoniec aj tak úplne iná 😅

Pre autorku: ak si myslíš, že máš depresiu, to je treba riešiť s odborníkom… no tie pocity hanby fakt zahoď. Ak aj nie si spokojná s tým, čo sa dialo, ako sa to dialo, nie je to tvoja vina. A personál je zvyknutý na všetko. A ak ti to pomôže, ja som tiež najprv pokvapkala schody na kozu plodovkou, potom som im to tam ovracala (prišlo mi zle po infúzii penicilínu, ale to som ešte nezažila, že cítim sa úplne fajn, potom zrazu hmm, tuším je mi akosi zle, a kým som si vôbec stihla poriadne sadnúť, už to zo mňa vyletelo) a na záver aj kako bolo, keďže klystír nestihli. A ja som fakt hanblivý človek, ale pri pôrode sú také veci normálne a neovplyvníš to, takže som sa od toho odosobnila.

44janica44
1. jún 2025

Ak máš depresiu smer psychológ.
K tvojej traume.
To co si opísala majú v pôrodnici aj 5x denne a garantujem ti ze v okamihu ako im skončila služba zabudli co sa dialo, ako vyzeráš medzi nohami, ako si kričala lebo to tam majú stále...nič výnimočne

Ze ta nezakryli? Teba gynekologicka tiez vyšetruje pod plachtou? Mali ti nad nohami postaviť stan a svietiť si baterkou? Úprimne ak si cakala ze to bude ako v telke bola to naivná predstava, logicky asi o 12.tej na obed nebudú v telke ukazovať ženu s rozkrocenymi nohami ako rodí. Ci?
Každej žene ju úplne jedno koľko ľudí sa na ňu pozerá lebo je to ich práca a sú tam na to aby pomohli. Takých ako ty videli stovky.
Ja som im po klistire hovorila ze dúfam ze stihnem wecko a nepototo vám to tu. Sestrička mi na to povedala ze v pohode stáva sa, upraceme, my sme tu uz zažili vselico.

autor
1. jún 2025
@katty123456

A načo to akože riešiš?keď už máš dávno po?idz nakŕmiť malé a kukaj dopredu

@katty123456 nemám to s kým riešiť, vieš? Preto som sa chcela aspoň tu poradiť ako to mali iné ženy. A keď nemáš čo k veci napísať, odíď z tejto témy a roluj ďalej

autor
1. jún 2025
@nataliaba

Nič si z toho nerob čo ti píšu ostatné a ako sa do teba navážajú aj ja som po pôrode mala traumu a tak som robila všetko preto ,aby som viac neotehotnela a tak mám jedného syna už dospelého mne zase hrozne na brucho sa hodili dve sestričky o čom som vôbec netušila,že sa niečo také deje ,že som nemohla ani dýchať ne ,že ešte tlačiť.

@nataliaba mne našťastie na brucho netlačili ani mi po ňom neskakali, ale traumu nám tak či tak. Je veľmi smutné, že v civilizovanom štáte sa pri pôrode ešte používajú praktiky zo 17. storočia.

autor
1. jún 2025
@ewellina

Autorka, nič si z tých blbých reakcií nerob. Tu je to vždy tak, že napíšeš a hneď sa pustia do teba, všetko otočia proti tebe, nech by si napísala čokoľvek. Teš sa z dieťatka a časom na tú traumu z pôrodu zabudneš, aspoň čiastočne

@ewellina ďakujem ❤️