Nespracovaný prvý pôrod
Ahojte, asi je to otazka na psychológa, ale zaujimaju ma aj Vase názory. Pred 13 rokmi som porodila svoje prvé dieťa a pri pôrode som mala závažné poranenie, roztrhanie hradze aj konečníka, bolestive 1,5hodinove šitie a nasledne velmi tazke obdobie, kedy som v priebehu 7 mesiacov krvacala pri každej stolici. Tazko som nadväzovala vztah s dieťatkom, vzalo mi to velmi veľa. Druhý pôrod bol uz, pochopiteľne,sekciou. Pointa je, ze neviem ten prvy porod doteraz spracovať. Totiz cele to prebehlo pri porodnicke, co sa na mne ucila v podstate a ja jej akoby neviem odpustit. Nechranila hradzu dostatocne. Neviem odpustit ani sebe, akoby som zlyhala. Len ked toto teraz píšem, tecu mi slzy. Doteraz sa mi vynaraju momenty z pôrodu, ked som mala tlacit, ale hoci som tlacila dobre, citila som, ze je to zla poloha, do kopca a ze ma roztrhne, akoby som mala zadok vo vzduchu, otrasné, zazmatkovala som, ze to nejde. A tak sa ma spytala sestra, ci mi moze tlacit na brucho, ja som, hlúpa, suhlasila. Zatlacila mi, vysla hlavicka. Pamätám ako tam bolo zúženie - krk a potom to prislo, zase zatlacila ale to som zatlacila aj ja a ramienka ma tak strašne roztrhali. Nastrih chvalabohu nebol, sit prisiel iny skuseny lekár. Neviem na to zabudnut, nemala som dovoliť Kristelera a mala som tlacit sama, hoci dlhsie. Hradza by sa stihla prisposobit. Povazujem to za za vlastne zlyhanie a zaroven ma ponizuje, ze som poslúžila ako ucebny materiál. Mam chut tej lekarke ublížiť, chcela by som aby trpela, ako ja vtedy a vlastne aj doteraz. Čo s tym? Okrem návštevy psychológa...
a dopadlo by to cele inak (mozno). neschopnu, nasiln
autorka - velmi ma mrzi, co si zazila.. zial, mnoho zien tu bude bagatelizovat tvoju porodnu traumu..
odporucam sa skontaktovat s niekym so zenskych kruhov, oni sa venuju otazke nasilia pri porodoch.
a tiez by ti mohol pomoct citlivy psycholog.
hlavne si nic nevycitaj, to co sa ti stalo, nebola tvoja chyba.
Tento skodlivo nastaveny a necitlivy system, ktory vladne v slovenskom porodnictve uz dlho predlho, uz ublizil mnohym mamam.. len o tomto je velmi tazke hovorit.. lebo zeny, co to nezazili, neveria a mnohe z tych, co to zazili, radsej potlacia zazitok a popieraju to - je to prirodzeny ochranny mechanizmus pri traume.
Velmi ti drzim palce, aby sa ti to raz podarilo spracovat!
@petulda333 mali jej umoznit zmenu polohy, snazit sa ju upokojit, motivovat k tlaceniu....
len to uz tazko takto hodnotit..
a hlavne, pri indikovanom a personalom riadenom porode plnom medikamentov, v nerespektujucom prostredi (predpokladam, zetaka bola drviva vacsina porodov 10 a viac rokov dozadu), sa toho pokazi tolko, ze je tazke to na konci porodu, ked je zena vycerpana, nejako zmiernit.. ☹
..lenze situacia sa bude menit aj nadalej velmi velmi pomaly, kym to budu samotne zeny oobhajovat...
@beronsche tak myslim,ze zmena polohy by jej nepomohla,ked nevladze uz tlacit. Ja som to zazila a snazili sa mi pomoct. Jedna sestricka mi drzala ruku a upokojovala. No ja som fakt nevladala uz. Hlavku volo vidno ale ja uz som nemohla tlacit. Neviem ake su moznosti,ale bud klieste alebo vytlacit
@petulda333 ano, este som upravila prispevok, ze je to tazke to takto hodnotit..
este mi napada, ze v tomto pripade by mozno pomohol nastrih, ale mozno ani nie..
z mojho pohladu bol ten porod od sameho zaciatku vedeny zlym sposobom.. ☹
mozem sa spytat, v akej polohe si rodila?
prave v pololahu ci polosede a pri tlaceni podla pokynov personalu a nie signalov tela, casto dochadza k uplnemu vycerpaniu zeny.. velmi rizikovym faktorom je tu aj preventivne podavanie oxytocinu - cize ako sa u nas casto podava na "urychlovanie" porodu, ked na to neexistuje zdravotna indikacia..
@beronsche prvy klasika chrbte a druhy pridam obrazok,akurat som bola tak,ze na kolenach. To mi vyhovovalo viac. Ale to som bola takto uz tesne pred porodom.inak som lezala na boku a dr mi roztahovala zadok ,som sa hanbila hrozne. Oba som mala bez liekov a pod. Teda druhy vyvolany bol
Ani si tu pisat nemala :( tu ti napisu akurat slovenske hrdinky 'co riesis, sak zijes ty i decko, dakuj doktorke' 🤯
Ja som mala tiez prvy porod velmi traumaticky. V druhom tehu som si nasla skvelu dulu ktora mi dodala sil, pochopila ma, a druhy porod bol.. no uplne dokonaly zazitok 😍 to sa neda ani opisat, ake to bolo ... Silne. A to mi pomohlo tu traumu spracovat. Zvazovala som si zaplatit cisarak, ale vlastne som sa bala ze sa mi stane to co tebe - zo strachu si si nedala druhu sancu.
Zvaz tretie? 💪
Pri oboch porodoch boli pritomne mladucke hnusne kravy, na tu prvu som dlho myslela len s nenavistou, a ta druha bola uplne zbytocna, vlastne ani neviem ze tam bola.
@dkethe dakovat nemusi ak to tak neciti,ale dr nie je na vine. Hlavne ak to bol prvy porod a nechali ju samu. No pisat,ze by jej ublizila a praje jej len zle,je podla teba ok? Podla mna vobec a nicit sa tym 13r je chore a neriesit to. Mala by navstivit odbornika a nie odmietat to
@petulda333 tak to je super, ze nie na chrbte.. 🙂
to, ze vini lekarku je takisto sucast nepracovanej traumy.. je to prirodzene.. lahko sa povie, ze to mala riesit, ked aj tu vidis, ako reaguju slovenske zeny...
@beronsche tak ja chapem,ze to spolu suvisi ale aj rodina musela vidiet,ze to v poriadku nie je. Mali ju nejak prinutit. Sranda to nie je a hlavne tak dlho sa tryznit
@petulda333 jaaj az teraz citam ten prispevok o tvojich porodoch, som myslela, ze len obr. si postla.. ak si sa necitila komfortne pri roztahovani zadku (nechapem naco to robila), preco si jej to nepovedala?
vidis, pri porode je velmi tazke autorite (zdr. personal) odporovat... je to v tej situacii pochopitelne.
@beronsche ona mi vysvetlila,ze mi chce uvolnit porodne cesty a ze sa potom rodi lepsie. A asi mala pravdu,kedze dcera bola vacsia nez syn a nepotrhala ma. Syn ano. A mne to bolo blbo lebo nerada som naha pred ludmi
Myslím, že by ste sa mali o tejto skúsenosti porozprávať s odborníkom - vidím, že sa s miernym opovrhnutím vyjadrujete o psychiatrovi, ale tento problém na prvý pohľad patrí do psychoterapie k dobrému a empatickému psychológovi. Starostlivosť o duševné zdravie je rovnako dôležitá, ako starostlivosť o to fyzické - tie jazvy sa vám zrejme zahojili, ale psychicky s tým doteraz nie ste vysporiadaná. Ak máte voči psychológom nejaké predsudky, skúste na začiatok aspoň dulu, ktorá sa venuje popôrodnej starostlivosti. Okrem toho odporúčam aj tento podcast https://podmaz.sk/podcast/mama-gang/6344224524-... práve o rešpektujúcich pôrodoch. Držím Vám palce
Mrzi ma takato neprijemna skusenost. Ja som sa pri prvom porode tiez dost potrhala a dlhsie hojila a tiez som mala problem to trochu spracovat a to som zdaleka nemala tak hrozive.
Mozem vediet preco odmietas pomoc psychologa? Podla mna jedine kvalitna terapia pomoze. Ako baby pisu, je to nespracovana trauma, posttraumaticka stresova porucha.
Nie je dobre pre tvoju dusu zivit v sebe dalej tento hnev, aj ked mu z ludskeho hladiska rozumiem a neodzudzujem. Drzim palce aby sa ti podarilo vnutorne sa uzdravit
@beronsche ďakujem krasne, je to ťažké, trauma netrvá cely ten cas, resp. trvá , ale neprejavovala sa dlhé roky, az toto druhé tehotenstvo, táto sekcia bola zbytočná operacia, keby nie toho strachu z opatovneho roztrhania, urcite by som šla spontanne
@petulda333 zmena polohy bola prave ze ziaduca, tlacit 4,5 kg do konca so zadkom vo vzduchu, to neda kazdy a gravitacia by bola vtedy najlepsou kamaratkou, bohuzial personál bol vtedy najväčším škodcom
Pozri ja absolutne nechcem znizovat tvoje utrpenie. Len uz preslo vela rokov a ublizujes sama sebe. A ta nenavist tiez nie je ok.Ist za odbornikom nie je hanba. Ja idem so synom a sama so sebou. Neviem preco to odmietas,pomohli by ti urcite.
@dkethe pisat sem je riziko veru, kedze v jednoduchosti je krása 😁 ked som zvazovala, ze ako ist druhýkrát, velmi som chcela zmazat prvy nepodareny porod druhym zážitkom, volala som uz do Krompach, avsak potom sa nadabila nahodou na porodnika, ktory mi robil sekciu a neodporucal mi ísť vaginálne, nestrasil, neodhovaral, iba radil a vtedy som si uvedomila, ze mi niekto priniesol prvýkrát v tehotenstve do mysle pokoj a ukoncil môj strach z druhého porodu, cize som zabudla na spontanny porod, Krompachy, hoci sekcia mi prisla vzdy ako zbabelosť, vysvetlil, ze bude to pre nas lepšie, on videl, ze hlava u mna nepusti, mozno aj hradza by to dala, hoci nemyslim, ale hlava nie, a nelutujem, sekcia je prechádzka ružovou záhradou oproti prvemu porodu a hlavne oproti obdobiu po ňom, cize ak tretie, zas bude sekcia
Je mi luto, cim si si musela prejst, ale myslim si, ze najlepsou volbou by bol psycholog. Pomohol by ti vyrovnat sa s prezitou traumou a posunut sa dalej. A teda ako si pisala, ze si rozmyslala stat sa dulou, tak si myslim, ze je to velmi zly napad ak sama nemas spracovanu svoju traumu z porodu.
Je mi ľúto, čo si musela prežiť. Chápem ta. Tiež som prešla traumou z pôrodu. Mne pomohli na Hypnoporod.sk s traumou som sa vysporiadala, dnes je to ok .. Určite by som tam hľadala pomoc. Oni ta nasmerujú, ako ďalej. Alebo by som hľadala dobru dulu, (najdes ju na Ženské kruhy.sk, Mamila.sk) ktorá ťa tiež môže nasmerovať, ako a kde sa s tým vyrovnať, spracovať to. Držím Ti palce. Nie si v tom sama. Je veľa žien s traumami z pôrodu. Vždy sa to dá riešiť. Neodkladaj to, hlavne SKUTOČNE CHCI to vyriešiť a neľutuj sa. To situáciu iba zhorší.

@beronsche to som nevedela. No neviem ci ona bola vtlacena,ked pise,ze nevladze a nevie vytlacit. To ju mali nechat tak alebo co ine robit?