Nie sme manželia. Získa otec dieťaťa informácie?
S muzom nie sme este zobrati a pravdepodobne do porodu ani nebudeme. Chcem sa opytat ako to je keby sa nedajboze daco poserie pri porode so mnou. Daju mu o mne informacie? Kedze nie sme manzelia ale je otec dietata?
Uveď ho ako kontaktnú osobu
V Rakusku je to inak, tam ked spolu maju TP na jednej Adresse viac ako 6 mes, tak ma pravo na Info ako keby je manzel. Jedine ze by to pravne osetrili inak. Na Slovensku to ma byt tak, ze sa da do kontaktov v pripade nudze, moze sa uz predtym uznat otcovstvo a tiez v porodnom plane moze byt, ze ked neni zena ok, tak partner robi bonding, sprievod na Neo a podobne veci. Ze to prevezme dalej skrz to dieta.
Vsak nikomu nemusis hovorit, ze nie ste zobrati, nebudu Si pytat sobasny list
@kiki68 neviem podrobnosti, čítal som len darcovskú výzvu.
keď je dieťa od priateľa, automaticky právne nie je otcom, neviem aké sú zákony v DE ale podľa slovenských zákonov musia ísť na ambasádu alebo SK matriku podpísať otcovstvo až potom je právne otec dieťaťa.
Dieťa sa narodilo cisárskym v 8 mesiaci, ak to neurobili pred pôrodom tak smola o dieťati rozhoduje babka.
Pre babku bolo finančne náročné chodiť do Nemecka tak organizovala zbierku na prevoz na Slovensko, napísala že urobí čokoľvek aby mala dcéru pri sebe.
@maranco vacsina nemocnic ma tzv Babypoint, pripadne on ide na Standesamt a predlozi dokumenty. Zena to moze osetrit vsetko vopred, odovzdava tie veci priamo pred porodom. Toto ma mat zena uz v 7 mes vsetko pripravene, v 36tt to musi priniest na poradnu v nemocke, tam ma totiz pohovor s lekarom/ Hebamme . Aspon tak je to v Rakusku. Tiez on to moze vyziadat sudne to otcovstvo. Hlavne ked je on obcan toho statu, tak to ide rychlo. Pravdepodobne tam ten par nieco dost zanedbal. Lebo ja som mala aj toto, ze keby hocico, tak dieta je automaticky v jeho rukach, on rozhoduje o dietati. Myslim, ze moji rodicia by boli v tej situacii bezradni skrz jazykovu barieru.
@carolynka neviem ako na Slovensku, v Rakusku sa to uvadzalo asi v 5 formularoch, ze ci sme zobrati, konkretne pre nemocnicu. Viem, ze tam musel byt pripraveny uz aj ten list pre uznanie obcianstva dietata po otcovi a vsetko mozne a tymto suvisiace. Este aj nabozensku prislusnost chceli . Na Slovensku je to asi lahsie.
Na matrike si vybavite za 5 minút Určenie otcovstva pred narodením a automaticky bude v systéme otec dieťa uvedený, stačia vám OP. A doklad druh a družka neexistuje, ani ho nikde nevybavite.
muz dostane info o dietati (vyhlasenie o otcovstve by si mala doniest do porodnice kvoli rodnemu listu dietata, inak ho nezapisu ako otca).
O tebe by mu striktne formalne mali dat info len ak preukaze, ze ste blizke / spoluzijuce osoby, no podla mna to nikto riesit nebude (vacsina personalu na taketo veci zvysoka kasle, viem si predstavit, ze by mu nedali info, ak by ste boli extra problemovi, resp. ak by bol niekto chuj a chcel vam robit zle, ale myslim, ze to na slovensku realne hrozi maximalne homosexualnym parom).
Ja poznam pripad, a to bolo na Slovensku, ked sa muz dostal do nemocnice (v bezvedomi a uz sa ani neprebral) a priatelke nikto ziadne info nepodal. Byvali spolu, mali aj spolocne dieta. Ale tym, ze neboli zobrati, su zo zakona cudzie osoby. Za rodinnych prislusnikov sa povazuju rodicia, deti, surodenci a manzel/ka. Bodka. Ona bola len matkou jeho dietata, nic viac. Takze zdravotnicky personal sa s nou nebavil. Rovnako pochodila v banke a u dodavatelov energii, kedze on platil vsetko a ani jej nepovedali, ci to ide inkasom alebo ako. Manzelstvo je pre mnohych len papier, no ked sa jedna o pravne ukony, rozhoduju papiere a kazdy sa chrani.
Zoberte dvoch svedkov a seba na urad a mate po probleme..najjednoduchsie…kamoska ta zrobila….potom mozete dumat a robit basavel aky chcete…ja toto nikdy nepochopim, ked si ludia urobia dieta a nie su potom predtym niekedy nikdy dost potentni na to, aby sa vzali
@feb13 toto vsetko by poriesilo registrovane partnerstvo. ale to ludia maju cervene sukno pred ocami, lebo fuj fuj zle lgbt...
Na margo toho stokrát omieľaného, že načo sa brať, veď je to len papier....tak prečo sa teda partneri nezosobášia ? Veď o nič nejde, budú mať len nejaký papier ..
Naše riešenie.
Určenie otcovstva si ideme vybaviť. Brať sa momentálne nebudeme, nakoľko poberam vdovský dôchodok až kým dcéra nebude zaopatrena. By sme boli blbý, keby sme o to prišli. Ostatné veci riešime záveťou. A priateľ bude ako kontaktná osoba všade.
@chillibubble ako pochopim pre lgbt komunitu atd, ale beznym parom predsa nic nebrani ist na urad vziat sa a je po problemoch…alebo je lepsie najprv mysliet potom konat…a ked ma niekto vyhrady voci manzelstvu ci ho nechce atd ..musi akceptovat co v tomto pripade prinasa system
Vždy sa udáva kontaktná osoba ...zadaj muža..ja som bola ako kontaktná pri sestre ....
My sme pri prvej dcere neboli manzelia iba sme mali papier z matriky a info bolo v pohode podali mu pri druhej sme manzelia boli a ked manzel volal lebo o mne nic nevedli pomaly pol dna a pred cisarakom som im zavolala nechceli mu poskytnut info iba o dietati povedali mu ze je zdrava a ked sa opytal namna povedali ze to vam povedat nemozme 😂katastrofa a to uz bol potom aj osobne lebo presli dalsie 2 hodiny a nikto nic mobil mi nedoniesli lebo cakat na mobil to jak na koniec sveta 😂a prisiel na vratnicu a ako inak samozrejme ho odpinkáli ak ked sa preukazal a v tom som mu zavolala jak stal na vratnici a sa hadal zo sestrickami 😂
Píšem presne opačne autorke. Muž sa extrémne zranil, na urgente NIKTO neriešil, že nie sme 22 rokov manželia. Normálne som s ním bola na príjme, dala doklady, telef. kontakty. Informovali ma o operácii etc. Nikto nezisťoval v akom sme vzťahu (dokonca ani poisťovňa).
@sulavikova Mozno zavisi od konkretnej nemocnice. Je to takto ludske, urcite ano. Lenze pravo nie vzdy prihliada na ludskost. A ak sa napr. uz raz popalili (dali info neopravnenej ososbe a potom mali z toho problem) tak druhykrat davaju vacsi pozor.
V pripade autorky by bolo najlepsie sa informovat priamo vo vybranej porodnici.
@jeennyv tak prvy krat mozno. ale kopec ludi si preslo tazkymi rozvodmi, podvadzanim, delenim majetku, zadlzenim zo strany manzela atd. tak druhy krat uz do svadby nejdu.
V zasade by mal pristup len ku info o dietati. Ked otcovstvo preukaze vyhlasenim z matriky.
O tebe by nemal mat ziadne info a je uplne jedno, ci ta uvedie ako neviem aku osobu. Tie informacie chrani zakon. Kontaktna osoba je tak nato, aby jej oznamili info o umrti alebo prevoze. Ak zdravotnicky personal info poda, dopusta sa priestupku. To, ze je to na Slovensku bezna vec, je len dalsia ukazka, aki sme uboziaci v pravnom povedomi.
@feb13 áno, úplne vám rozumiem. Od začiatku ma upozorňovali, že keď sa niečo stane, tak ja ako “spolubývajúca” nič nezmôžem. Opak je pravda: sestra zraneného a
švagor sedeli v aute po priateľovej autonehode (iný prípad, ako som hore písala). Ani sa neuráčili vystúpiť. Úplne v pohode a bez problémov som vybavila policajtov etc., nemocnicu, moju poistku a mnohé iné. Takto funguje aj banka. V podstate to nikto nerieši, kým máte všetko zaplatené.
Ani uvedenie kontaktnej osoby nemusi znamenat, ze mu daju info, moja skusenost s porodnicou v KE: manzel ( ano, manzel) bol uvedeny ako kontaktna osoba, nikto mu cele hodiny nedal vediet ze som v porodnici a ze ma dieta. Personal na to totalne kaslal a ja som nebola v stave mu ani sms poslat. Manzel sa po vyse 7 hodinach dozvedel ze som v porodnici a ma dieta, ked som sa mu hodiny neozyvala tak uz sam patral co sa stalo…
@svetlonos otec dieťaťa mal smolu? Tak ten otec dieťaťa ostal v Nemecku "chudáčik" , lebo to je jeden a presne ten príklad tých "milujúcich partnerov" , partnerka v bdelej kóme, dieťa, že ako super, že si ju zobrala jej mama domov na Slovensko a on si ostal v Nemecku a je tam určite dodnes. Mimochodom, aj vo vzťahu bez "papiera" stále ostáva zákonným zástupcom dieťaťa, ale aj to poslal na Slovensko. Prepáčte ten sarkazmus, ale toto je realita a v nemocnici nemajú právo informovať partnera, ale rodičov!!!, poprípade súrodencov.

Na nič zle nemyslí načo to je dobre. Myslí pozitívne všetko bude v poriadku aj TY aj bábätko a neprivolavaj nič.