Normálny pôrod verzus cisársky rez
Chcem sa opýtať mamičiek, ktoré už majú skúsenosť s pôrodom klasickým aj CR, že ak by si mohli vybrať, čo by to bolo. Rada si prečítam aj postrehy mamičiek ktoré rodili iba jednou cestou. Som prvorodička a začínam mať strach 🙂 vopred ďakujem...
ahoj, prvy zacal ako prirodzeny porod- po 13 hodinach a vysokom tlaku (170/115 a kazde dve hodiny tabletka dopegytu pod jazyk-nezaberalo) porod prestal postupovat - maternica uz nevladala, dcerku mi otacali vo vnutri rukou, popraskali mi zily na nohach pri takom tlaku a mala som ich krvave, nakoniec mi treti doktor v poradi robil akutnu sekciu v celkovej narkoze-prve dni s rozparanym bruchom boli velmi tazke. Druhy porod vzhladom na predchadazujuci porod-sekciu, vek, hypertenziu, polyhydramion, zle tripple testy, zle parametre plodu - rozhodli lekari o planovanej sekcii v celkovej anesteze cca dva tyzdne pred terminom-maly je uplne zdravy. Po prode styri dni som vsak dostala 40tky teploty pre zapal mocovych ciest a mala sa co obracat v tych horuckach s malym a kojenim a s tym rozparanych bruchom. Moja skusenost.
Tak mala som gyn. operaciu ktora ma taku istu jazvu ako po CR, takze uplne si doteraz pamatam tu bolest, ako som si ledva sadla, ako maa vsetko bolelo, kazdy jeden pohyb (a to mi avsak nesili maternicu ako je to pri cisarskom) nie som ziadna padavka,. V juni som rodila, prirozdene, bez Epi, a uplne krasny zazitok, krasne spomienky. Nemas sa coho bat. Mysli na to ze aj pre tvoje babatko je to tazke, caka ho tazka cesta, a ty mu musis pomahat. Kazda jedna konktrakcia znamne aze tvoje babatko je blizsie a blizsie ku tebe.. a nezabudaj ze bolest je, prichadza a odchadza..tu boleest kontrakcii nemas stale.. a v okamihu ako mi polozili moje babatko na brusko, v tu sekundu zabudnes na vs. a NIC ta neboli..je to ozaj tak 🙂 hlavu hore, drza, sa, hlavne mysli pozitivne..zelam krasny porod
@darina1952 To riziko ruptury maternice po prvom cisarskom nieje taka vysoke ako uvadzaš. PRáveže je velmi nizke, pokial sa necha pôrod prebiehať prirodzene a neurychluje medikamentami.
A hovoríš, že nieje možnosť vybrať si pôrod, len tolko, že mam znamu, ktorá si cisarsky zaplatila, takže bohužial sa da.
@vejula ja som sa stým "voliteľným" CR vo svojom okolí osobne nestretla...ale za peníze v Praze dum 😎
Jednoznačne prirodzený! Som tiež prvorodička a nebojím sa. Sme ženy zrodené k tomu aby sme rodili. Naše telo je pre to stvorené a dokáže to. Aj ty to dokážeš ale musíš sa na to pripraviť. Veľa čítaj odporúčam http://www.zenskekruhy.sk/ http://vnimavetehotenstvo.sk/kategoria/porod-pr... http://www.prirozeny-porod.eu/vse-o-porodu/
Pozri si na youtube dokument Orgasmic Birth. knihy : Ingeborg Stadelmann- zdravé těhotenství přirozený porod, Ďalší autory ako Michael Odent, Vlasta Marek, Lucie Groverová- Aby porod nebolel, Frederick Leboyer atď. Musíš sama hľadať informácie lebo od väčšiny naších pôrodnikov sa to ako by to naozaj malo byť nedozvieš. Prirodzený pôrod nie je to čo väčšinou prebieha v našich pôrodniciach. Prirodzene je bez akýchkoľvek medikamentov a zásahov do priebehu. Prirodzene je ked to beží tempom akým to potrebuje tvoje telo, tvoje telo vie prečo robí to čo robí. Ked sa do tohto tempa zasahuje vznikajú komplikácie, a potom to končí prinajlepšom nastrihnutím, natrhnutím, kliešťami alebo vakumextraktorom. A choď aj na nejaký predpôrodný kurz čím skôr tým lepšie. Držím palce a študuj, študuj, študuj a hlavne mysli len pozitívne, nemysli na nič zlé predstavuj si ako krásne tvoj pôrod prebehne a on tak aj prebehne. Zlými myšlienkami zlé veci privoláš.
lusynda1 plne súhlasim,,,prirodzený pôrod je jeden z najlepších pokiaľ sa nevyskytnú žiadne problémy,,,podstatné je pozitívne myslenie, študovanie o alternatívnych pôrodoch a vybrať si správnu polohu pri tlačení,,,a ešte taká otázka pre mamičky,,,pri tlačení ste si chytili hlavičku dieťatka? pretože ja áno a dodalo mi to silu a krásny neopísaťelný pocit,,,
po prvom CS kvoli deflexnej polohe tvarou som rodila 3x prirodzene. ...
prvy prirodzeny porod lekari odudrali, tlacili ma opat do CS, mala som pre istotu aj predoperacne vysetrenia...nakoniec som to zvladla prirodzene a nelutujem, bol to moj najlepsi porod. 🙂
CS ako bolo spominane fakt len v pripade zdravotnej indikacie.
precitas si tu mnohe nazory a budu protichodne🙂 Pretoze kazda maminka ma ine predispozicie, inak vnima bolest a ma ine komplikacie a zotavovanie..ja som mala cisarsky, akutny...neotvarala som sa..takze povoodne som sa rodit prirodzene...ale moje zotavovanie bolo bezproblemove, po 3 dnoch som nevedela, ze bol cisarsky, normalne som fungovala..len som sa musela sestrit...takze ja nemam na sekciu zle spomienky a kludne zas.
Ale su maminky co maju komplikacie s jazvou, tazsie sa im hoja rany napriklad, zalezi to od organizmu, inak znasaju bolest...to iste pri prirodzenom...tazky prirodzeny porod ktory skonci tahanim vakuovou pumpou ci kliestami, mamicka je trebars velmi potrhana a ma mnozstvo stehov je niekedy horsi ako pohodacka sekcia...su mamicky co si 2 tyzdne po porodne nemozu sadnut, dojcia na kolese, ledva chodia, rana ich stipe, pri sprchovani je to hrozne...a ja som napiklad po 3 dnoch po cisarskom fungovala uplne normalne...naopak ak je lahsi prirodzeny porod tak mamicka po 2 hodinach niekedy uz beha po chodbe...ak nema vela sitia a velmi sa nevytrapila, urcite nie je nic lepsie ako prirodzeny.
Celkovo sa nad tym ale nezamyslaj..vybrat si viacmenej nemozes, bude ako bude...prirodzeny porod je urcite lepsi pre dietatko aj mamicku, ked je hned prilozene, moze sa dobre rozbehnut mliecko..a vsetko s tym..ja vidim v tomto nevyhodu cisarskeho..lebo to zotavovanie je urcite individualne, ale ze si niekolko hodin bez dietata, potom ti ho nosia a casto je problem s dojcenim a vsetko..to je ovela horsie ako pri prirodzenom porode
@sabrosa77 v prvom rade, vobec nemaj strach, porod je prirodzena vec a kazda zena ho zvladne, ci uz prirodzene, alebo sekciou 🙂 na tvojom mieste by som ani neuvazovala nad tym, ze by si si mala zaplatit sekciu, je to predsa len operacny zakrok, rozrezu ti sedem vrstiev tela, nevidim dvovod, preco sa pre taky zakrok rozhodnu zeny dobrovole...ak sa velmi bojis bolesti, nie je problem zaplatit si epidural...ja som bohuzial musela obe deti porodit sekciou, prve pre nepostupujuci porod, druhe tiez nechcelo zostupit a ako mi sam doktor povedal, rozhodli sa pre sekciu v poslednej chvili, lebo mi zacala praskat jazva po prvom porode (druhy chlapec mal 4380g, takze sa ani necudujem 😀 )...nehovorim, ze zotavovanie po sekcii je nejake hrozne, mne sa rany hojili dobre a po tyzdni som bola v podstate fit, ale aj tak ma mrzi, ze sa mi nepodarilo odrodit normalne...kedze oba porody boli ukoncene akutne, pri oboch som prezila komplet kontrakcie, takze si myslim, ze normalny porod vobec nie je taky hrozny 🙂 no a dalsimi nevyhodami sekcie oproti normalnemu porodu su hlavne nasledne problemy s kojenim a pre mna aj problem s vratenim sa do povodnej formy...co som si vsimla, vacsina zien, vratane mna, ma po sekcii nepekne ovisnute brucho a cvicenie prerezanych brusnych svalov nie je prve mesiace mozne a neskor dost narocne, kedze cele brucho je po takom case dost ochabnute...sama s tym mam dost problem...sice som po prvom porode schudla dokonca na nizsiu vahu ako som mala pred tehotenstvom, brucho mi stale vytrcalo 😠 no a teraz po druhom porode opat zacinam chudnut a uz teraz sa desim, ako to brucho bude vyzerat, lebo druhou sekciou sa ocividne este viac zhorsilo...no, rozpisala som sa poriadne, takze to uz len zhrniem 🙂 urcite som za prirodzeny porod, sekcia iba v pripade ohrozenia dietata alebo matky
Teraz by kazda mohla napisat ako vas porod cisarsky vs. prirodzeny mal vplyv na DIETA. Malo dieta problem koli cisarskemu? alebo nieco sa pokazilo pri prirodzenom? snura, kliestovy porod, vyklbene rameno.....? ake su za a proti zo strany zdravia dietata? Moje deti po cisarsom boli troche viac zahlienene, museli ich hlbsie odsavat ale apgar. bol 9/10 s dychanim nebol problem.
@tova no moj mal apgar 10/10 a bol uplne bez problemov..po sekcii..este sa ho v brusku len dotkol doktor ked ho vyberali a uz plakal..nemal zltacku, ziadne problemy...krasne zdrave babatko...mne sa tak trosku pacilo este to, ze nebol cerveny a pomackany, kedze nesiel porodnymi cestami..tak bol ako babika🙂 Z tohto pohladu uplne super..ale kvoli sekcii ho nosili neskor a len na dojcenie, casto spiaceho atd atd..takze sme mali velke problemy so sanim..a nikdy sme to vlastne poriadne nerozkojili...
@tova synček aj dcerka mali dobré apgaR SKORE , mliečko sa mi po oboch pôrodoch dobre rozbehlo, pri synčekovi mi viac prsia tvrdli a mal trošku problem sa prisať, ale to sme zvladli. Dojčim oboch doteraz, takže s tym väčší problem nebol. Ale myslim, že najväčšie mínus cisarskeho bolo to, že som synčeka dojčila až 24 hodín po pôrode!!!! Dovtedy bol sam v inkubatore ☹ S tymto sa nikdy celkom nezmierim, hnusných dlných 24 hodín sám, bez mojej naruče a môjho hlasu, uplne sam. Musela to byť pre neho večnosť. Vidim doteraz na nom, že až tak nedôveruje, myslím, že celkovo takýto štart do života tu dôveru nenavratne naruší.
@vejula urcite si to len nahovaras, take male dieta nevie pri kom je prvych par hodin. Moj syn musel ist do inkubatora par hod. po narodeni na pozorovanie na noc, a dcera 3 dni po narodeni na par dni. (narodili sa v 38tt.) Mna s postelov priviezli k inkubatoru, a neskor v invalidnom voziku ked som este dobre nemohla chodit, tam som kojila a medzitym aj odsavala takze mali moje mlieko. A od malicka boli na mna tak naviazani ze do 3r. ani krok odo mna nechceli ist.
@tova no ja si myslim, že velmi dobre vie, dokonca aj pozna matkin hlas aj jej vônu... Dominika mi asi po 3 hodinach po sekcii priniesli na Jisku na chvilku. Strašne plakal. KEd mi ho doniesli, dali ho ku mne a ja som mu začala spievať piesen, ktorú som mu spievavala počas tehu, v tom momente stichol a bol ticho až dokial som neprestala. A je tiež na mna naviazaný. Ja hovorím o tom, že tak nedôveruje celkovo tomuto svetu. A môže sa to prejaviť aj tým, že od mamičky neodide ani na krok, ako hovoríš. LEbo však raz ťa už stratili(aj ked si to nepamätaju v podvedomí je to uložené) tak radšej ťa už nepustia, nech ťa nestratia opäť
@vejula moji boli na mna naviazany koli tomu ze som ich nenechavala s nikym do 3r. Iba s mojou mamou, a to nemali probem s nou od narodenia ostat ked som potrebovala ist k dr. ale to bol jediny clovek s ktorym nemali problem, od narodenia treba dat deti strazit alebo aspon podrzat inym ludom, potom ani nemaju take deti probem v skolke s odlucenim.
ďakujem každej za veľmi povzbudive slova...prečítala som si každý jeden názor...tie pocity su velmi zmiesane vo mne.. cely zivot mam neskutocny strach z porodu, mam velmi nizky prah bolesti, boky 84, uzku panvu, mamina rodila 21 hodin a skoro pri mne umrela, placentu mala prirastenu... no je toho vela naozaj.. ale možno to len pramení z nevedomosti, možno ked sa poradim s lekarom, tak mi povie a bude to ine...neviem si predstaviť, že by som sa potrhala od do... napríklad :( tiež by som chcela mať po pôrode dobrý milostný život...samozrejme mi záleží na zdraví dieťaťka a mojom, to je najdôležitejšie..aj keď pri CR som sa nedočítala zatiaľ, že by bábatku niečo hrozilo, skôr je tých možných komplikácií viac pri normálnom pôrode... tak ťažko povedať... v každom prípade obdivujem každú jednu z vás, ako ste to hrdinky zvládli 🙂
@aristka nepovedala som postup ale pristup ako sekcia prebieha. Na SR pokial viem robia vacsinou sekciu v narkoze a okrem ineho nikto pri tebe nie je. Dieta ti nedaju okamzite a nejdes domov na druhy al treti den ako v UK. Takze ide to ako na beziacom pase a ci sa to zene paci alebo nie hned ako sa da stoji na nohach a nikto jej v nemocke tyzden nenosi dieta a neobskakuje ju. Asi tak.
@bambina82 no a teraz ťa poučím...mám toľko sekcií za sebou ,že ani jena ruka mi nestačí ....v celkovej narkéze sa robia akútne sekcie ,napr.odhádzajúce ozvy bábätka ,kedy ženu do pár min.a to doslovne uspíme a za tých pár min.kým my uspíme drobča vytiahnu z bruška ,jeto šup šup a nie je čas na pichanie či spinálu alebo epidurálu ..inak sa sa pichá skôr spinál ,ako epidurál ,to či niekto je alebo nie záleží na špitály a poviem ti sama za seba keďže som 2 sekcie absolvovala môj muž by tam ani nešiel ,chlapi to málokedy znesú ,je to predsa len operácia ,ale to neznamená ,že načakajú za dverami a detičky si nefotia ..fakt je to od špitála a aj domov ,keďže na slovensku nie je na takej úrovni domáca oše star ,nejdeme domov hneď v ten deň ,čo ja kvitujem ,pretože sekcia je dosť vážny a veľký zákrok ,keby nastali problémy a poviem ti ako viacrodička aj som si oddýchla v špitály a išla som domov na plný 3tí deň veku dieťatka ..inak drobca pri priniesli hneď ako som bola na šestonedelí a nosili poctivo na kojenie a na druhý deň som ho mala pri sebe ..prvý odôvodnene ni ,pretože po spinálke musíš poctivo minimálne 12 hod.ležať ,takže taký luxus ako mať pri sebe 12 hod sestričku na sk nie je....takže okrem druhého dňa domov v uk nevidím rozdiely...
@sabrosa77 napisala si este jednu vec - ze pri cisarskom detickam vacsinou nic nehrozi..a to mas pravdu...teda ja som si niekedy aj hovorila, ze ak mam rodit kliestami, pumpou a neviem ako, kde by mohlo mat babatko nasledky, tak radsej cisarsky...kvoli babatku..lebo to sa mi zda pre babo ovela bezpecnejsie...horsie je to ale s maminkou, kedze operacia je operacia a komplikacie mozu nastat vselijake..vzdy viac ako pri prirodzenom porode...
Takze ja si myslim tiez, ze je cisarsky bezpecnejsi pre dieta..ale..nie je prirodzeny...nema take zblizenie s maminkou okamzite..nepreslo si tymi porodnymi cestami ako by prirodzene malo ako kazdy cicavec..takze su tam ine nevyhody..
Co sa tyka milostneho zivota, tak to je pri cisarskom vyhoda...nemas problem 🙂
@sabrosa77 bez zavahania odpoved prirodzeny porod na tisicpatsto percent. mam za sebou oboje. je to neporovnatelne. prirodzene porody (2) boli plynule, radostne, bez akychkolvek komplikacii pocas alebo potom, po tyzdni som uz bola uplne naspat ako predtym, po troch tyzdnoch som uz ani nevedela, ze som rodila. treti cisarsky (musel byt) bol horor, s rozrezanym bruchom ti prerezu svaly ktore pouzivas pri kazdom pohybe, tie bolesti hrozne. ani po pol roku som este nebola stopercentne naspat. uz nikdy viac
@m.i.r.i presne, moj nazor 🙂 ja som prveho rodila velmi tazko a dlho, skoncilo to pumpou a aj to uz boli vsetci umyti ze idu na akutny cisarsky... maly mal potom opuchnutu hlavicku, hned mi ho zobrali... teraz? cakam dvojicky, o prirodzenom nechcem uz ani pocut 🙂 tak spracovavam doktora nech mi napise cisarsky, dufam ze sa podari...
Nechaj to na babatko 🙂 Ja som to hovorila do poslednej chvile. Ano porod mi vyvolavali oxytocinom - vtedy ked mala moja doktorka sluzbu - ale porod nepostupoval, aj ked kontrakcie ficali 12 hodin na plne obratky. A to, ze nepokracoval - bola jednoznacna odpoved - treba pomahat - vtedy sa treba rozlucit s prirodou a dat prednost medicine - sla som pod noz. Maly mal 4 krat pupocnik okolo krku, takze ako aj lekarka povedala - nebol by sa narodil inak. A bola som rada, ze umelo vyvolala, tak by sa v brusku len zbytocne dalsie dni tlacil s pupocnikom, ktory by sa uz v takom vysokom stadiu tehotenstva neodmotal. Neries - nastuduj si co ta caka pri jednom aj druhom - od zaciatku po sestonedelie, ake sluzby ponuka nemocnica v oboch pripadoch a cakaj 🙂 Mam za sebou kontrakcie a aj pooperacne zotavovanie- co je asi ta dost bolestiva varianta, ale vobec mi to nevadilo - ved odmena bola neuveritelna ... a pod vplyvom hormonov stastia nebudes taka ubolena, neboj 🙂

@sabrosa77 prvé dieťatko cisarsky rez, druhe dieťatko vaginalne. Môj nazor určite radšej vaginalne (najidealnejšie prirodzene, ale to v -slovenskych pôrodniciach nehrozí) Lekari chceli aby som mala aj druhy pôrod cisarsky, strašili ma, že to nezvladnem, ale moje dieťatko sa chvalabohu nedalo. Ešte tolko k tomu, že ak by som nezažila aj ten cisarsky, zrejme by som si až tak neuveodmovala aký je normálny pôrod dar a o čo všetko maminky a hlavne detičky stracaju, ked ich z bruška vytiahnu... A to nehovorim o planovanom cisarskom, kedy dieťatko vyberu bez ohladu na ne samotné, podla služby lekara.