Odkedy je normálne rodiť s mobilom v ruke?
Selfie hneď po pôrode. Dieťa na hrudi, mobil v ruke, filtrík na tvári... To sme už naozaj tak ďaleko, že sa aj pôrod musí zdokumentovať pre Instagram?!
Kde je ten moment ticha, lásky a súkromia? Kde je to prežívanie zázraku z narodenia? Namiesto toho – hlavne nech to vyzerá dobre pre cudzích ľudí na sieti. 🤳👶
Nie je to už cez čiaru? Alebo som ja tá "stará škola"?
Má vôbec ešte niekto pocit, že niečo v živote môže zostať intímne, bez lajkov, bez stories, bez instantného zdieľania?
Prvá zdieľaná fotografia cez mobil pred 28 rokmi bola práve z pôrodnice.
https://zive.aktuality.sk/clanok/125754/prva-fo...
Nám spravila hneď po pôrode sestrička fotku mňa, dieťaťa a otca. Ešte bol malý neumyty, počas bondingu. Mame krásnu spomienku len pre nás a najbližšiu rodinu z prvých chvíľ synovho života. A teda nič zle na tom nevidím..
Sama sestrička mi povedala, rychlo si urobte foto, malý musi ist do inkubátora. Tak manžel urobil, potom som sa dívala na foto. Bohužiaľ nie každá mame šťastie mat dieta hneď pri sebe
Myslím, že to je úplne každého vec, či chce tento moment prežívať v tichu, klude a intimite, či si ho chce uchovať iba v spomienkach alebo ho chce ma zaznamenaný a ak má foto, tak či si ho chce nechať pre seba alebo chce svoje šťastie vykričať do sveta… emócie prežívame rôzne a to že niekto to robí inak ako ty, neznamená že neprežíva zázrak narodenia…
Doma sa zmenila. A nech si robí každý čo chce..ja mám prvé fotky oboch detí, len ako mi ich doniesli na kojenie na izbu a najkrajšie a zároveň úplne prvé keď ich videli moji za sklom vo dverách.
Nepoznám nikoho kto toto robil...a ak narazas na konkrétne "celebrity" keby ich ľudia nesledovali tak by nemali až takú potrebu sa ukazovať...pri vsetkom
Ja som pocas covidu bola v porodnici sama len s personalom, s respiratorom. A PA mi sama navrhla, ze nech si dam mobil k sebe pod vankus, ja kym som cakala na doktora, kym mi pride pichnut vodu, dat vyvolavacku, tak som si pisala a volala s muzom, svokrou, mamou, sesterkou a tak. A potom som im pisala, pomedzi kontrakcie, ako to vyzera a hned ako sa maly narodil, ma odfotila PA, aj viac foto spravila, aby sme mali pekne. Keby nebola ochotna, tiez si robim selfie. A robila som si ich aj na izbe s babom. Pri prvych 2 detoch som mala este tlacitkovu Nokiu 😅. Prvy chytry telefon som dostala od muza prave, ked sa mala narodila v 2015, aby som si mohla robit pekne fotky. A uz v roku 2020 som toto vyuzivala jedna radost, potom aj video hovory s muzom a detmi, ked ma ani pozriet nemohli prist. A pri 4.dietati to iste, zas bola chripkova epidemia, takze navstevy zakazane tiez. Uzasna vec.
A to si ten pôrod videla? Ten mobil v ruke matky? 😀 Či len stalkuješ tie sociálne siete, aby si sa mohla spravodlivo zavzdušniť? Ja mám krásnu fotku momentu po pôrode, muž ma odfotil, keď mi dali malého a nechali nás na sále. Slzy mám, keď tú fotku vidím a budem mať vždy, keď na ňu pozriem.
Podľa mňa na tom nič nie je, keď sa rodičia chcú odfotiť s novým prírastkom. Už druhá vec je to, že niektorí to musia hneď hodiť na internet.
Prvu taku selfie som zaznamenala niekedy v rokoch 2018-2019 pre mna to nie je ziadna novinka 🤣 a vsak ked zeny po porode maju nato energiu preco nie, je to kazdej vec. Nikto teba nenuti to robit a ked niekto chce mat ten moment zdokumentovany nech ma aj keby si natacal cely porod.
Jedna vec je jedna fotka a druha hned to zfielat na socialne siete. Nam dokonca na predporodnom kurze v porodnici hovorili, ze bohuzial uz je bezna vec ze pri bondingu ma matka dve hodiny v ruke mobil a venuje sa mu viac ako dietatu, tak ze nas prosia aby sme aspon v takej chvili ten mobil nachvilu odlozili….za mna smutne, ze su taketo zeny
Ja som porodila a sestrička mi sama od seba spravila fotku a ked už bolo po prišla a ukázala fotku poslala mi ju a bolo
Ty si ty, ona je ona. Niekto rád súkromie a pokoj, niekto zas masu ľudí a 👍. Nie je na tom nič nepochopiteľné, vôbec nemá význam sa aj nad tým zamýšľať a už vôbec nie zaoberať.
Ako ved spravil tu fotku Po poröse trva kolko 5 sekund a potom uz si uzivam tu novoobjavenu Lasku
Ved ked si chce niekto vsetko fotit a zfielat ako je to pre teba obmedzujuce
Teba kedy odfotili prvy krat? Doba sa zmenila, technika pokrocila, tak preco si neurobit pamiatku na najdolezitejsi okamzik zivota ked sa to da? Ako teba vyrusuje, ze si niekto urobi fotku na porodnej sale? Kym nezverejnuje tvoje fotky, teba do toho nic nie je. Mysli si co chces, na to mas pravo ale nemas pravo posudzovat zivot inych, pokial sa ta ten ich zivot netyka.
Urcite lepsia selfie ako americky trend birthstory a vycapovanie na youtube
Toto ti vadí? Tie upotené matky a malé pokrčené zemiačiky? Mňa skôr desia dennodenné tváričky malých detičiek tu na MK. Nikto sa nebojí digitálnej stopy a pedofilov. Naozaj mám pocit, že ľudia hlúpnu každým rokom.
Čo je na tom zlé, že si človek chce zdokumentovať takto vzácny okamih? Ja som mala pri pôrode muža, ten mal mobil. Svoj mobil som tiež mala na porodnom boxe, položený pri vode na poličke. Fotku nám urobila sestrička predtým ako malú zobrali.
Nie je to zakázané ani povinné.
@autorka nevadí mi, keď si to niekto fotí pre seba, súkromné. Aj môj mm si nás takto odfotil s malou pri bondingu. Ale tu foto mame iba my, ani rodina ani nikto iný ju nemá.
Vadi mi však, keď taketo fotky verejné postuju...neviem, nechápem takéto pohnútky 🤷♀️ len taka "vtipna" príhoda. Kamoskin muz si tiež takto tie "svoje" odfotil a hneď to aj "capol" na FB. Akoze fakt negustiozna foto, kamoske tam dokonca bolo vidno aj prso s bradavkou, a co bolo "naj", ona o tom ani nevedela! Cize asi tak. Ale súhlasím s tebou, chorá toto doba.
Pre každého je normálne niečo iné. Oni chcú mať pamiatku a mozno uz potom prišla chvilka ticha, lasky a sukromia. Dolezitejšie je, aká bude matka a ako svojho potomka vychová. A premňa zamňa, nech sa fotia aj na rannej toalete. Každého vec.
Ja keď som išla rodiť syna, manžel nebol pri pôrode,lebo Covid,keď už ma viedli z izby na sálu,tak sestrička mu vraví,že vezmite si mobil so sebou. Mne to ani na um neprišlo,potom ma sestrička odfotila aj s bábätkom,aby som mala "prvú momentku"na pamiatku.
Pri dcére už bol manžel,ten náš odfotil a potom tiež sestrička všetkých troch
S prvym foto sice nemam.
Ale pre mna tie fotky vyvolavaju taku davku emocie akou je samotny porod. Nieco uzasne.
Napr treti porod cez kovid. Sama. Nevies si oredstavit tu radost ked som muzovi napisala ze ma druheho syna. Poslala fotku.
Podobne ked sa narodila najmensia a dali sme aj videohovor s detmi ktore sa na malu sestricku tesili doma ako sa rozplakali.
To su emocie. Davka emocii.
Jasne ale je aspon u mna hranica co je doma a co je mozne zdielat aj so svetom.
Ty to chces ako sukromny moment ticha a lasky, ina chce z toho verejnu udalost. Jedna chce rodit v bolestiach, ina chce cisarsky ci epidural, jedna chce kojit aspon 3 roky, ina vobec, jedna chce pri porode manzela, ina nie… a ani jedna nie je horsia alebo lepsia, neexistuje jedina spravna cesta.
Normalka, musela som vziat mobil na salu, lebo oni vraj partnera nevolaju, nemaju cas. Cize ked sa niekto citi na selfies, tak prosim. Ja som mala mobil pod zadkom cely cas, nebolo ho kde dat. Na izbe sa nechat nemohol. Riesila som ako to prislo.
Vies co nie fotku ale video mame hned ako sa dcera narodila. Posielali sme ho mladsej aby vedela ze ma sestru, luto mi je jedine, ze pri prvom porode nemam video. Nic krajsie nieje ako mat zaznamenanu presne tu chvilu a tie emocie, este teraz mam z toho zimomriavky. Krasne to bolo.
Ja mám tiež veľa fotiek malého, z každej spoločnej aktivity s mužom a synom, z každého výletu.. Veľa fotím.. A fotím pre pamiatku, pre nás a aby mal syn na nás aspoň takého spomienky (zo skorého detstva).. Fotky nezdieľam nikde na nete.. Mám aj album preňho kde sú fotky vytlačené a zvyšok na disku.. Nevidím nič zlé na tom fotiť sa po pôrode, pri pôrode atď.. Keby si videla koľko mám ja fotiek z detstva s holou pipinou alebo s okakanou riťou.. Žiaľ, takáto je doba.. Každý je influencer/alebo chce byť a preto sa všetko zdieľa na nete... Však sa pozri sem na mk koľko mamičiek pridá denno denne nejakú foto dieťaťa. Ale to je o inom... Každopádne nieje nič zlé na tom fotiť sa pri činnostiach.. Kedy si sa behalo s foťákom na krku teraz s mobilom v ruke.

To si išla pri nemocnici, videla si, že rodí a dovidedla si jej an ja mobil aby si videla filter a kde to ukladá? Bolo bábo ešte cle kvave, že práve porodila? Možno to posiela šťastnému tatinovi/svojej mame etc. ja som tiež dostala fotku sestry s názvom, na druhý deň.