Odpor z pôrodu
Ahojte,
ma niekto taký problém ako ja? Som v 23tt, navštevujem prednášky o pôrodoch, príprave, hypnoporode, citam články, pozerala som videa a nemôžem si pomôcť ale mne vaginalny pôrod príde extrémne nechutná záležitosť. Proste nič mi nepomáha, vôbec v tom nevidím krásnu a unikátnu záležitosť priviesť dieťa na svet, len je to horsie a horsie. Prvé mesiace som preplakala, nechapte ma zle, dieťatko som chcela, ľúbim ho ale vôbec mi nespôsobuje eufóriu predstava že kontrakcie sú vlny ktoré približujú k vám to dieťatko. Neviem čo mam robiť, pre mňa je to hnusná záležitosť, nedokážem sa nijak pozitívne nastaviť na to. Hneď na začiatku tehu som sa objednala psychiatricke lebo mam pocit že si nedokážem pomôcť sama….takisto keď chodím na tie kurzy a rozprávajú o tom ako musíte dýchať a ste bližšie a bližšie k bábätku, ja sa hneď rozplacem zo stresu, smútku, strachu ale aj trochu radosti, ako keby ma hormóny úplne zvalcovali. Takisto absolútne netúžim pi bondingu - vôbec mi nepríde atraktívna predstava že takú krvavú, špinavú babulku položia na mňa a ja budem cela od toho, unavená, vystavená, všetko špinavé. Proste mi to príde nechutne, vôbec nie som v eufórii ake krásne zrodenie sa udialo. Mali ste to takto niektorá?
@accuz To dieta je zakrvavene aj po sekcii.. navyse sekcia je dost tazka brusna operacia a spamatavanie sa po nej byva castokrat dlhsie a tazsie ako po prirodzenom porode.. a su to jatky, pozerala som sekciu, dokument o nej pred druhou sekciou a ani som to nemohla dopozerat... Ale ked tebe sa zda prirodzeny nechutny....skus si vybavit sekciu.. ja doteraz nemam po nej ok brusne svaly, jasne, ze to suvisi aj s tehu, ale.. to, co som.kedysi mohla, nemozem..
Ja som si taketo veci ako prikladanie dietata po porode ani necitala. Maly sa narodil, a hned mi ho polozili na mna do narucia takeho krvaveho. A vies co, bolo to nadherne. Ako sa mu zmenila za par sekund farba 😍😊. A ked mi ho po par minutach brali z narucia krvaveho tak sa rozplakal, tak sa mu u mna v naruci pacilo 😍. Som rada, ze som ho mala hned po porode v naruci.
No to tak potom je ked si premotivovana a citas a pozeras vsetko do podrobna. Lepsie bude s tym prestat a nemysliet na to. Jasne, ze to nie je nic krasne ked sa z teba derie novy clovek.. co si si myslela ze si pozries video a budu tam lietat motyliky a na sale sa bude tancovat? 😀 netreba podliehat modernym trendom a vsetko hned hecovat na maximum. Vykasli sa na to sustred sa na to, ze budes mat dieta uz na to tesne pred tym nemysli
Ono je to aj strach z porodu? Či len ten pocit tej nechutnosti?
Lebo ak to druhe…. Este toho s babatkom mozno zazijes. Ci to budu grcačky. Hnacky a neviem co. To mi teda pride “nechutnejsie” a zial aj to dlhsie trva nez samotny porod. Pripadne krvacanie a cistenie po porode.
Inac mala som prvu sekciu-tam sice som videla syna az na dalsi den. V perinke.
A dalsie dva porody prirodzene. Ale neviem. Nejako som nevnimala ze by boli spinave. Ani jedno. Aj ked si pozeram fotky.
Vybav si sekciu... ja som si cely cas pocas kontrakcii vravela aka sprosta som bola, ze som vobec za tie debilne reci niekomu aj zaplatila... ze preco som samu seba presvedcila, na prirodzeny, a to som sla pozitivne naladena, ze ved som pripravena na bolest a na vsetko... a od prasknutia vody som bola non stop v takych bolestich, ze som ani neudrzala telefon v ruke, aby som si pustila hudbu do sluchatok (ako na kurze vraveli a trenovali), alebo aby som vobec odpisala muzovi! Vobec to nebolo tak ako hovorili na kurze, ja som mala hned kontrakcie kazdych 5 minut, vydychnut som si ledva mohla na minutu a uz tu bola dalsia... a to hodiny! Preklinala som tie slova - kazdou kontrakciou blizsie k babatku... aj to tak dopadlo... kliestovy porod, odpadla som v poslednych 10tich minutach... hojila som sa dlhsie ako po cisarskom, no hrozne... nikdy viac, dakujem!
@maryetta ja si myslím, že je to u nej ako aj u mňa. Ja som mala vyslovene odpor ku vsetkemu, čo súviselo s pôrodom. Také ponižujúce cele. Pre mňa nebola nechutná krv a taká ta špina okolo toho. Ale ten pocit poníženia pri pôrode. Asi som nebola vysporiadaná so svojou ženskosťou. Neviem. Pre mňa sekcia bola záchrana.
@accuz Mne porod ani zdaleka nepripada nadherny a su pekne tie teorie o vlnach co cloveka priblizuju k dietatu a neviem co, ale uz priamo v tej situacii mi to teda tak nepripadalo. Mala som spociatku trochu paniku z predstavy porodu, ale proste som na to nemyslela, som si povedala, ze budem riesit, ked sa to bude diat. A ked sa to dialo, uz proste som to vydrzala. Ked dali malu hned na mna, to uz bolo krasne a uprimne, ani si nejak nepamatam ci bola spinava ci ju utreli ci co, zena je vtedy v uplne inom rozpolozeni. Su veci, co nie su pekne ani prijemne, ale ich musime vydrzat. Bude to zniet teraz hnusne, ale take kakanie mi tiez nepride ani pekne ani prijemne a predsa kakame vsetci, lebo je to nutne. Pri porode je vyhoda to, ze je aj moznost cisarskeho rezu, aj ked mne sa aj ta predstava nepaci a nepripada mi pekna ani prijemna ani nic. Najradsej by som bola keby deti nosili naozaj bociany, ale co uz 😀 . Ked clovek chce dieta, su s tym spojene aj nejake nevyhody a porod patri k tomu. Uz ci taky ci onaky, obe nie su ani pekne ani prijemne.
@maryetta presne tak, uplny odpor, odmietala som tehotenstvo, vyslovene som sa nastavila, ze kvoli porodu nechcem ani deti, potom som otehotnela az po 6 rokoch manzelstva bez antikoncepcie, dopadlo to zle, potom znova o rok a to uz vyslo a potom este do tretice, ale to boli vsetko sekcie. Takze ja takym zenam rozumiem. Pre mna je porod ponizujuci, bol by aj keby neprebiehal v nemocnici, nema to nic s nemocnicnym prostredim, jednoducho ten sposob, akym prebieha, ze dieta musi vyjst porodnymi cestami.
@accuz no ja neviem či pôrod je niečo tak úžasne, však to je ako zabíjačka,ja som bola rada ,že už mám kľud ako sa mne chcelo strašne spať a to som mala taký pôrod ,že pätnásť minút a už bolo po.Nepozeraj pôrody dívať sa na pohlavné orgány iných žien ako tlačia von decko,fuuuj🤮🤮🤮🤮🤮
@accuz podla mňa sú tie kurzy veľmi užitočné pre ženy ktoré to neberú ako ty, aby sa zbavili strachu, lebo stres naozaj porodu nepomáha a keď berú kontrakcie ako vesmírne vlny co im doplavia dieťa tak je to úžasné. Ja neviem, či to u mňa bolo stresom alebo čím, ale mne sa pôrod proste nerozbehol ani po vyvolavackach, ani po odteceni vody takže aj tak vždy museli spraviť sekciu, takže to vyriešili za mňa. A to pri dcere čakali 48 hodín odkedy mi praskla voda. Pri synovi som bola po 12 hodinách kontrakcii otvorena na 3 cm. Takže radšej by som to asi brala ako tie vlny, len teda bohužiaľ 😅
@zuzana76 to bude asi všetko v hlave. Pre mňa bol zas pôrod fakt krásny zážitok, čerpám z každého pôrodu silu doteraz, že je neuveriteľne, čo ženské telo dokáže. Porodila som obe deti doma, obe mali rovnako 4,4 kg, bez hocičoho. A moje pôrody boli fakt nechutne, lebo som bohužiaľ pri oboch mala aj hnačku. ale na to si ani tak nespomínam, lebo som mala práve spojenie s vesmírom a stav eufórie, keďže telo bez všelijakých liekov dostalo koktejl hormónov, ktoré ma zobrali na cestu vesmírom ako najlepšie drogy 🤣
PS: nebola som na kurze hypnoporodu, aj keď musí byt asi dobrý
@bluka2 jasne, že v hlave, ja to viem. Myslím, že je to nespracovana nespokojnosť s nejakou častou mojej ženskosti. Inak som ženská dosť, obliekam sa žensky, cítim si žena, som jemná. Ale pôrod jednoducho nie, pre mňa poníženie. Len som chcela vniesť iný pohľad na vec. Mne to pripomína tak trochu aj opozičnú poruchu.
@zuzana76 jasne, to mi ani nenapadlo, že by nie.
Hm, ja som práveže zas skoro ako chlap, teda sukne nikdy a nosím skoro mužské košele 🤪 žiadny makeup… ani veľmi jemná… ale v pôrodoch som sa našla. Podľa mňa to nejako súvisí s tým, či je človek racionálny alebo intuitívny? Ktovie. Zaujímalo by ma naozaj, v čom ma vnímanie pôrodu ten koreň
@bluka2 ja som intuitívny typ, lásku viem prejaviť naozaj len deťom a manželovi. Som introvert. Možno za tým bude aj niečo nespracovane z detstva. Možno doba, že ako ženy sa vzďaľujeme svojej podstate a snažíme sa viac podobať mužom. Neviem. Ale určite nie som sama, veľa žien ma vyslovene odpor k pôrodu, ale vlastne deti mať chcú.
@accuz kamoška to mala podobne, mala odporúčanie od psychiatričky na sekciu, zazmluvnila si lekára a nebol problém, neľutovala.
@thereisabear ahoj, nevieš mi povedať kde rodila? Ďakujem
@accuz v BA Antolská

možno keby si skusila vyriešit pôrod do vody. tak budeš mat babatko čisté, lebo ho umyje voda, porod budeš mat viac menej komornejší a do vody aj pohodlnejši. neviem odkial si, ale skus sa pozriet do Hainburgu, poprípade bory, tam mas muziko a aromaterapiu. kamoska rodila doma, s PA a lekarkou. ktoru si zaplatila, rodila do vody.