Otázka ohľadom pôrodu
Ja viem že toto je maximalne trápna otázka,ale mi známa vravela že žena sa počas pôrodu aj to...aj to...Ja neviem ale to je ake trápne 😖 a to sa stane každej žene???šak aká tam v tom prípade budem zahanbená 😒 Ako sa na mňa budú pozerať ten lekár 😲
@doliva samoholenie pred porodom... hm... podla toho, ake budes mat brucho - niektore maminy to zvladaju, prinajhorsom rozkrocis nohy pred zrkadlom... 😉 pri druhom porode mi sestricka este par tahov ziletkou na sale spravila, ale prilis sa tam ty nezaoberali...
nooo... a prave citam, ze chces epi... tak ja som mala a hned po porode podlozili podo mna misu, ze po epi sa musim vymocit, inak ma vycievkuju, tak som sa snazila... ale asi to v tej mase krvi, co sa zo mna liala, zaniklo, lebo som ich nepresvedcila... 😉
@doliva aj ja som chcela, no moje dieta sa inak rozhodlo 😀
@vejula ak ma moje vedomosti neklamu tak je to klystir 😉
..ale k teme, ja som zacala hnackovat pred porodom, bola som cca 3x na toalete a aj som zvracala
..v UK klystir nedavaju, ale to uz @saza007 pisala a dokonca tvrdia, ze aj ked stolica odide pocas porodu je to len dobre pre imunitu dietatka 😉
..nam midwifes hovorili, ze nech si s tym nerobime starosti keby sa nahodou nehoda stala, ze to je normalne a stava sa to obcas
@zuzanockamt a to ti epiduralku nedaju ked si ju zapitas?
@doliva EPI znamena epiziotomia t.j. nastrih 😉 a EDA je epiduralna anestezia 🙂 to len pre upresnenie
..a hlasim sa k rychlym porodom bez vonkajsich zasahov a EDA @zuzanockamt 🙂
ja som bola pevne rozhodnutá u malej si dať epidurálku no nestihla som keďže do hodiny od kontrakcii bola na svete a keďže som pri synovi vedela do čoho idem nedala som si ju.
@doliva daju, jasne, ja som si ziadala hned po prichode, bola som otvorena na 4, povedali, ze mame cas, ze som prvorodicka, dali klystir, isla som do sprchy a potom, ze zavolaju anesteziologicku, ale zo sprchy som uz prisla s hlavickou v polovici porodneho kanala, takze uz bolo neskoro, ledva stihali chystat veci a volat lekara ... prezila som aj bez 🙂
@slniecko77 ja pouzivam skratku epi na epiduralku, nechce sa mi to vypisovat, nie som odbornik v medicine, tak neovladam skratky, doteraz ma vzdy kazdy pochopil 🙂
@doliva epidural davaju na poziadanie ako-kde... na jednej strane su to pre nich nemale zisky, takze vyhoveju, na druhej strane si ho radsej zapytaj rovno na prijme, kym si este hm... povedzme "v normalnej psychickej pohode" - musis k tomu podpisovat papiere - a niekde sa moze stat, ze v "bolestnom rozpolozeni" ti uz nic podpisovat nedaju, kedze su za tym peniaze...
@zuzanockamt tak halve že sa chápeme 😀
@doliva ak sa aj pri pôrode pokakáš, stane sa to ešte vtedy, keď bude dieťatko v pôrodných cestách. sestrička ťa umyje a vymenia spod teba plachtu. to je všetko. robia to normálne a sú na to zvyknutí. nikto ti ani nič nepovie a ty ani nič nepostrehneš. naozaj sa tým nemusíš trápiť. nebola by si prvá ani posledná. aj keď ti dajú klystír, môže sa stať, že sa celkom nevyprázdniš. aj baby, čo tu píšu, že nemali klystír a nestalo sa im to, nemusia ani vedieť, že sa im to stalo. jednoducho sa to nekomentuje. maximálne postrehneš, že vymenili podložku. ale to môžu urobiť aj z iného dôvodu.
@doliva klystir tuna vobec nepouzivaju - to je skor "zauzivany zbytocny zvyk" na slovensku. ani pri jednom porode sa mi to nestalo. ani raz ma nepoziadali ze musim ist na wc lebo potrebuju na mne urobit nejaky ukon.
ohladom malej potreby. nacievkovali mi mechur ked som dostala epiduralku a ostala lezat v posteli. takze tam nebol vobec ziadny trapas. to cievkovanie ani necitis takze nie nemusis mat strach ak by ti povedali ze to urobia. (no teda dufam ze ani na svk to neboli)
ak by sa ti i stalo tak nebudes ani prva ani posledna, nenechaj si kvoli tomu pokazit ten nadherny zazitok z narodenia dietatka
ps: je pravda ze pri porode musis tlacit ako keby si isla na velku potrebu. tie svaly potom posuvaju dieta dole
este k prispevkom kde som citala ze ved to bude super ze budes mat klystir lebo budes pozasivana po porode.
to je len lenivost sestriciek pripravit "cestu" na to aby sa dostatocne natiahla (nemyslim teraz ak dieta ma nadmernu hmotnost a je privelke na "normalny" porod). ak by si plnili svoju ulohu a rozmasirovali ju tak by bola elasticka a nebola by absolutne ziadna potreba nastrihu. to len na svk je to dalsi hlupy "zvyk" ze este zena ani nezacne tlacit a uz povedia ze nastrihnu aby sa nahodou neroztrhala.
normalnemu cloveku rozum postoji nad takym pristupom. 😠 😠 😠
inak ak si myslite ze moje deti mali male hlavy, tak moj najmladsi ma taku hlavu ze ked jeho malej sestricke dam nahrdelnik na krk (prevliekam cez hlavu) tak jemu to ostane na hlave ako korunka. takze som mala i porod s "velkou hlavou" a nebola som natrhnuta.
@doliva máš ešte 17 týždňov do pôrodu, tak to nerieš.... ani nebudeš vedieť ako a táto otázka bude banalita.... ja som bola oholená a neriešili to.... aj keď to už bolo viac "naslepo", lebo som už poriadne kvôli brušku nedočiahla. Klystír nie je zlý, ale nepríjemný, keď sa robí počas kontrakcie.... ale dá sa to vydržať - ale tak ako dievčence písali - príroda to zariadila, že sa telo samé čistí a klystír podľa mňa to len dočistí a ako tu už bolo spomínané, super po spontánnom pôrode je, že 2-3 nemusíš ísť na veľkú - čo určite uvítaš, lebo ja som bola veľmi šitá a aj po tých 3 dňoch to bol boj na wc.
@dana_l inak to je pravda.... čo sa toho nástrihu týka... ja som mala super pôrodnú asistentku, čo masírovala, rozťahovala.... ale skončila zmena a asistentky sa vymenili a tá sedela a prezerala si nechty na rukách a tak som bola rozstrihnutá skrz na skrz...
@doliva ja som klystir nemala a ani by som si ho nedala. Vobec mi tvoja otazka nepripada trapna, aj mna to trapilo a bala som sa toho. Pride mi skor dost trapne podstupit take nieco ako klystir. Tu vo svajciarsku sa klystir nerobi iba ak by som ho bud chcela alebo mala fakt dlho zapchu. Pred porodom som mala silne prehanky, chodila som na wc stale dokial som jedla a malo co ist von. Dr. mi povedala ze klystir nerobia lebo ze telo sa same ocisti pred porodom a tak aj bolo. Takze nic trapne na porodnej sale sa nestalo
Niektore pisu, ze klystir nemali a ani by ho nechceli, ale same sa precistili par dni pred porodom. Ja som sa sama neprecistila, prave naopak, mala som akoby zapchu a ked som dosla na porodnu salu, bola som otvorena uz na 5-6 cm. Klystir mi dali a vdaka bohu, lebo naozaj si neviem predstavit, ze by to vsetko zo mna vyslo az pri porode 😀 (sorry... ale tak to bolo) 🙂 stihli mi dat aj epi, ale to uz len tak tak. Veeelka vyhoda klystiru bola aj ta, ze na velku potrebu som po porode sla az koncom 3. dna.

@zuzanockamt a ja chcem EPI načo sa trápiť až tak ked nemusim 🙂