Partner odmieta byť pri pôrode
Ahojte, už som na nervy. Veľmi sa bojím pôrodu a všade len čítam a počujem o prítomnosti otca dieťaťa pri pôrode. Môj partner odmieta byť pri mne počas pôrodu a to mi nepridáva na dobrej nálade. V žiadnom prípade ho nebudem nútiť, stará sa o mňa naozaj ukážkovo a bude dobrým otcom, len v sále by to asi ani neustál na nohách. Ja by som sa však cítila lepšie, keby som sa mala o koho vtedy oprieť a okrem neho si tam neviem nikoho iného predstaviť. To si naozaj všetky ženy k pôrodu niekoho berú? 😔
@popolusska v tvojom príspevku je veľa "chcem"... To nemá s láskou veľa spoločného. Tiež podmieňovanie "keď.... tak...". Dá sa na to pozrieť aj tak, že je to taká naša "ženská záležitosť" a silná žena to zvládne aj bez muža. A "vystrašená ide rodiť"? Veď ak to vníma ako niečo pozitívne a krásny moment v živote, tak aký strach? Môj názor je, že muž by sa mal rozhodnúť sám. Ak ho k tomu dokopem, aký to má význam? Dokážem si, že má ozaj ľúbi? Nenapadlo ti, že niektorí sa tam boja ísť práve preto? Že sa o ženu boja? Môj muž je lekár. Síce nie gynekológ, ale vrámci štúdia sa musel zúčastniť porodov. Po tom našom prvom, povedal že myslel že skolabuje. Bol jednoducho citovo zainteresovaný. Keď prišiel pri druhom "na hotové" a ja som už dojčila malého, videla som ako mu spadol balvan zo srdca že už je po tom 🙂 S ja som bola rada. Vôbec mi tam nechýbal. Hlavne že je pri nás teraz, že je starostlivý a citlivý otec...
@libawet je prirodzene nerodit sama, tisicrocia zeny rodili v znamom prostredi (doma), obklopene, alebo nablizku s blizkymi osobami... ( inak nieosm zastanca porodov doma, ale proste je to historicky fakt- hej dejepis ucim), muz ma byt natolko silny, ze ked jeho zena, ho tam chce ( kludne na prvu dobu proodnu staci...a tam je aj platny najviac), tak am potlacit svoje ego, svoje strachy a obavy, uprednostnit iniekho ineho ako seba a ist. Vlastne ma urobit to, co robiazeny od nepamati, ked sa rozhodnu byt matkami...uprednostnit potreby niekoho ineho.
Inak argument, ze sa trapim a nevie mi pomoct..no na to tam je personal, epidural. Mojmu maldsiemu idu zuby, tiez mu neviem pomoct, len to rpezit, tize s ana to nemozem pozerat a teraz ho dam na polroka do decaku, alebo co ?
Od muza sa proste chce, aby prekonal seba...btw poznas tie historky, ako babice nutitli muzov zohrievat vodu...ked zena zacala rodit...no, tak kde asi tn muz v tej slovenskej drevenici ala jedna izba bol a kde bola jeho rodiaca zena? No v jednej miestnosti.
@popolusska ja chapem, co hovoris, ale to nezmenis slovensku zensku mentalitu...hrdinsky vsetko pretrpiet, hrdinsky vsetko zniest ...bla bla bla....
@alby2014 🙂)))))))))))))))) to s tou drevenicou by mi v zivote nenapadlo - som si myslela, ze v minulosti boli muzi pocas porodu niekde na chodbe.. ma pobavilo. Tak to Slovensko bolo v minulosti "z nudze cnost" dokonca vcelku pokrokove :D.
@alby2014 ...OK, ale muž, jej muž, tam nebol nikdy, vždy ho potom až zavolali....porovnávať pôrod - môjmu mladšiemu idú zuby......🙂, dobré. Znovu - vo všeobecnosti @ajush5....mužovi ako takému nie je prirodzené byť pri pôrode, ani v prírode sa to nedeje...
Ono ho do toho nenut. Ak to dovoli nemocnica, nech je s tebou v prvej faze a uz ked budes na stole tlacit, ja osobne som ani nevnimala, ze je moj muz tam. Pocuvala som lekara a sestru a robila "svoju pracu". Potom ked sa babo narodi moze byt pri tebe tie dve hodinky. S tym by suhlasil? Skus mu navrhnut.
Môj muž prvý pôrod nestihol...nechali ma samu 7 hodín, a až keď som hlasnejšie vzdychla, prišla pôrodná asistentka že ma pozrie, bola som už otvorená, ledva dobehol doktor... Pri druhej bol až na konci ale pri tretej celý čas 🙂 bolo to fajn, rozprávali sme sa, daval mi vodu na pitie, bol mi oporou 🙂 ak by nechcel ísť so mnou, vzala by som aspoň segru alebo mamu, nech tam nie som sama 🙂
@libawet nie porod...argument,z e sa nemozem pozerat ako trpi...ver mi a trpi fest. :D A tiez len mozem dat lieky max. a prezit to s nim..to iste moze aj muz pri porode. A naozaj si myslim,ze prvu fazu porodnu, cize pomahat do sprchy, nosit vodu, masirovat krize, nechat si drtit ruku moze zvladnut KAZDY CHLAP a tlacenie pockat na chodbe...podla mna je to v poho kompromis aj my s muzom sme to tak mali. Muzi sa boja porodu, lebo si to rpedstavuju ako v americkom filme...casto ani nevedia, ze na ake fazy sa porod deli a podobne...inak moj so mnou bol aj na predporodnej prirpave a dost nam to obom pomohlo.
@alby2014 áno, rodili doma, ale chlap bol vo vedľajšej izbe a nalievali mu, aby to zvládol 🙂 Ženy rodili hlavne v ženskom kruhu. Babica, matka, sestra...
@libawet ked sa budeme parit so zvieratami mozeme sa zamýšľať nad tym co sa prirodzene deje v prírode a co nie. Moj muž mozno nie je muž no bolo pre neho prirodzene a samozrejme ze stal v tej chvíli pri mne. je sebecké povedat si ze ja chcem aby si tam bol rovnako ako je sebecké povedat nie nepojdem tam s tebou. Kazdy muž v pohode psychicky aj fyzicky zvládne prvu dobu pôrodnú... hlavne ked je bežná prax ze počas nej je mamička sama akurat za nou pride obcas na sestra na skontrolovanie oziev. a to ze muž nechce byt pri samotnom tlačení? Vykašľať na to Ved to byva aj tak za 15 minut hotovo. Tak nech si ide zas sadnut na chodbu. No z nikoho neubudne ak sa muž premôže a počas prvej doby svoju manželku podporí. neuvidi tam teda nic strasne co by v nim mohlo zanechať negatívny zážitok
😂😁 poviem ti za seba ked som bola tehotná mojmu starému som povedala ze tam bude primne povinne 😂😁 nechcel o tom ani pocut. No ked som uz bola v porodnici a mala kontrakcie a on ma hladkal utesoval Ktomu sa tvaril ako trpi aj on Az mi brutalne isiel na nervy 😂😁a pocula od neho ze ide somnou no ani nahodou somnou nejdes 😂😁 ked som si predstavila ako ma drzi ked one a hladka asi by som mu slahla 😂
@liza199 môjho zavolali až keď som bola na sále a pamätám si ze keby tam manžel nebol a bolo tam napr. Aj celé futbalové družstvo bolo mi to úplne jedno... Vtedy som mala v hlave len rýchlo porodiť. A manželovi prišlo ešte aj zle 😊 ešte mu vodu dávali.
Ja som mala pri pôrode manžela raz , milujem ho , ale vtedy by som mu fakt jednu tresla. Vadilo mi aj že dýcha. Vydolovala som z mysle všetko čo zlé urobil a samozrejme že som mu to medzi kontrakciami aj náležite podala. Na dobré som si nepamätala 🙂. Ďalšie pôrody som už radšej absolvovala sama a to kvôli sebe a aj kvôli nemu .
@liza199 ja som pri prvej velmi chcels aby bol najma kvoli personalu v porodnici...taka istotka...pri druhom som vybrala inu porodnicu na zaklade inych kriterii a omnoho lepsie...nebol, lebo po prenasani a vyvolavacke sa to tak rozbehlo ze ltt lekar doletel a uz som tlacila... este zvaz dulu (porodnu asistentku) - mozmo ju mozes prezentovat ako "kamosku", ale najviac odporucam pripravit sa na porod - mne velmi pomohlo SPRAVNE cvicenie s epinom
@alby2014 áno, s týmto súhlasím, tá prvá pôrodná doba - bolo by dobré, keby tam vtedy so mnou bol, a aj po pôrode, veď to som aj napísala v predošlých mojich príspevkoch. Nesúhlasím s tým ,aby bol muž prítomný už pri aktívnom pôrode, keď dieťa ide na svet a o tom aj hovorím, nie je to mužovi prirodzené a nie každý zvládne vidieť " trpieť " svoju ženu, lebo muž to môže tak vnímať, že žena trpí ( áno, je to pri pôrode normálne a žene prirodzené, no mužovi nie -muž má v génoch zakódované ženu chrániť pred " utrpením" a pomôcť jej, no tu nemôže a to máloktorý muž vie po tom spracovať - o tomto ja hovorím ).
@libawet no vidis, pre mna byt pri porode, vobec neznamena, ze musi byt pri tlaceni, co je povedzme si kratke a uz pomerne lahke finale, ale napr. zena moze mat kontrakcie aj 6_7 h aj ovela dlhsie a tam by mal byt a tma by bol aj platny. Pre mna aj toto znamena byt pri porode, kludne moze na vysetrenia odist von..a to zlvadne naozaj kazdy chlap, ved tam nie je ani krv, ani nic..proste len ptorebujes v tych bolestiach pomoct. A toto by nemal ziadne odmietat, vtedy je pre mna naozaj slaboch...a ja slabochov taaaaaaaaaaaaaaa neznasam.
Ja osobne neodporucam chlapa pri porode. U nas to vtedy narusilo cely nas vztah.
@liza199 moj najprv chcel byt,ale ako sa blizil termin,tyk moc nechcel.Nema rad pohlad na krv,neznasa injekcie,ale nakoniec nol pri mne a pekne to zvladol.Pri druhom nechcel byt,len pre to,ze je to hrozny pocit vidiet niekoho trpiet a nevie ako mu pomoct.Ja som mu povedala,ze ho tam chcem.Nakoniec musel byt so starsou dom.Ale porod bol rychly,tak som to zvladla aj sama.Ale bolo mi smutno,ze som tam s drobcekom sama..
@alby2014 OK, asi som to zle pochopila, prepáč....keby som mala za seba hovoriť, môj muž nebol, lebo sa vtedy nedalo ešte byť, ale pýtala som sa ho neskôr, že áno, chcel by tam byť a keď som sa ho spýtala, že ako by reagoval, keby ma videl sa tam trápiť, tak zaváhal a povedal, že to by asi nevydržal, že by sa mi snažil pomôcť nejako ? Ako ? Pýtam sa ho....že nevie, a že to by ho úplne rozhodilo, že by mi nevedel pomôcť, a že to by nezvládol.
Muzi sa toho boja🙂niekedi viac ako mi🙂 malo ktori manzel to zvladne
@liza199 môj priateľ tam najskôr chcel byť no ja som ho nechcela aby nevidel ako trpím no ako tak uvažujem už ho tam chcem a povedal ze ma nebude nútiť ak chcem pôjde ak nebudem chcieť nepojde a mozno aj ten tvoj nechce kvôli tomu lebo by to nezvládol vidieť ako trpia alebo možno nemá taký pocit z toho žeby ti nebol opora...

ja som bola bez muža...pomohlo by mi keby tam bol, ale nema na to povahu. odpadol by a museli by kriesiť jeho a ja by som sa aj tak trapila sama v bolesiach