icon

Po pôrode sa všetko zhoršilo. Je to úzkosť, či panická porucha?

denamir
29. sep 2018

. Ja som normálna žena ako každá aj do teraz som bola šťastná zdravá všetko bolo ok až do pôrodu aj tehotenstvo bolo krásne pôrod aj prvé dva dni v pôrodnici super potom sa to všetko spustilo v pôrodnici ma začalo pichať strašne na hrudníku kde už som sa bála ze infarkt alebo tlak co mi merali bol vždy ok vždy som si povedala keď sa mi niečo stane tak ma nájdu ved som v nemocnici potom som prišla domov to pichanie bolo zase už častejšie začala som sa báť meriat tlak tam som prišla nato ze mam nízky pulz bolo mi divne zle sa mi dýchalo tlak na hrudníku celá som sa traslia nedokázala som sa sústrediť na nič vôbec. Začala som mať strach byť doma s dva a pol ročnú dcéru a ani nie mesačným babetkom že čo keď sa mi niečo stane co bude s deťmi keď manžel v robote ved ta staršia by jej ublížila ci na ruky by ju zobrala ci co manžel v robote a ja kao. Strach ze zomriem a co bude s deťmi a takto fungujem už 9 mesiacov je mi strašne do plaču chcem byť zase fit ale ako nechcem sa trápiť ale nedokážem keď to príde to pichanie ťažko sa mi dýcha tlak na hrudníku ako keby mi niekto tlačil začnem sa celá triasť vtedy idem odmerať tlak ukáže mi nízky pulz arytmiu. Ako to mam riešiť psychológ alebo psychiater neviem ci psychológ. pomôže aj keď sa vyrozprávam nepomôže. Ešte aj manžel sa mi smeje že som hypochonder všade chodím a nikde mi niečo nieje ale on to nechápe keď to príde ako sa cítim. Nechcem aby si si myslela ze som šialená prosím chcem len pomôcť

romiada
30. sep 2018

@denamir ja som mala tlaky na hrudniku (lahnes do postele a citis akoby Ti niekto tehlu dal) pocit ze sa neviem nadychnut ked som mala problemy v manzelstve. Pobehala som tiez vsetky vysetrenia: EKG, stitna zlaza, odbery krvi... Lahla som u starej tety na sono brucha a ta sa ma pyta: na koho sa hnevate? Ako prosim? 🤔 No mate zvacseny zlcnik (zlc je synonymum hnevu). A vies ze na koho som sa hnevala a dusila to v sebe? No na manzela.... A inak doteraz sa mi tak prejavuje stres resp.moj vnutorny pocit ze ma nieco tazsie caka. Ale uz si to viem uvedomit a predychat...snazim sa opakovat si Klud, to prejde. Tolko len moja skusenost. Dufam ze to vyriesis. Kvoli sebe, detom 👼👼

jeennyv
30. sep 2018

@denamir nestresuj a hladsj logicke riesenia tehu so sebou prinasa aj palenie zahy, problemy s chrbticou atd...problemy zacali po porode, telo sa zas dostalo do ineho rezimu poloh atd...uvolnili sa ine veci stavce std, na co babo tlacilo napr..cize skus zahu a chrbticu a uvidis

zvonilka111
30. sep 2018

@denamir je to panická reakcia...aj ja som tym prešla...dá sa naučiť dychanie...ako relwxačná technika...mne to preslo az ked deti su uz vacsie...suvisí to aj s unavou aj psychikou...zodpovednost za deti...je to wtrach proste q vyhroteny....posri v sekcii panicka porucha..tam si baby radia alebo mi hocikedy napis...pomaha aj vykecať sa😊

conspi
30. sep 2018

@denamir navštívila by som nehnevaj sa ale psychiatria. Pokiaľ máš výsledky v norme skôr mi to v tom prípade príde ako psychický problém.... Samozrejme nie som lekár. Je to len môj názor

evkamotka
30. sep 2018

Pokojne ro moze byt z chrbtice kt bola cez tehotenstvo namahana, alebo zlcnik ci oblicky. Dokonca aj blbe vetry. Normalne sa objednajte na preventivku, vsetko pospominajte. Mba takto boli chrbat, vystreluje to do nohy. Isla som sa postazovat obvodacke, poslala ma na usg a rtg a zistilo sa, ze mam skoliozu! Takze idem cvicit nech sa to upravi. Doteraz na to nik nedosiel. Co si sam clovek nevybavi, nema. Bratovi takto kvoli bolestiam v hrudniku obj avili zlcnikove kamene

lubik87
30. sep 2018

@denamir skús si kúpiť sedaliu je to homeopatikum proti stresu.. extrasystoly mám aj ja už to bude pár.rokov...pomaha mi začať sa hýbať ber magnézium . Neumries neboj sa na extrasystoly sa neumiera je to veľmi nepríjemné ale neškodné..je to vlastne nesprávna elektrika v srdci ale nie že ti vynechá ale znásobuje sa.zacni byť šťastná tešiť sa zo života máš dve deti ktoré.pptrebuju usmiatu maminu o mužovi ani nehovorím. Daj sa vypísať k psychológovi na sedenia určite ti pomôže aj nastaví vhodnú liečbu 🙂

denamir
autor
30. sep 2018

@pinkypie
@miriama11
@sashenocka007 áno EKG som mala robene 8 krát a vždy bolo všetko okey aj 24 hodinové EKG. Pulz mam okolo 45-55.
Nevuem ci je to tetania pri tetanii je asi aj malo magnézia v tele nie? A toho mam dosť brali mi krv

denamir
autor
30. sep 2018

@kortinka tak ja co som bola na gastro tak tiež mi zistili veľa kyseliny zlcovej. Brala som tri týždne ci koľko helicid bolo lepšie teraz neberiem nič

denamir
autor
30. sep 2018

@pinkypie a ako sama to asi nedám rozmýšľam nad psychiatrom

sashenocka007
30. sep 2018

@denamir pozri, zdravie je krehkavec a nieje ziadna hanba ist k psychiaytovi ci psychologovi. treba to riesot cim skor. verim ti ze takto sa zit neda. je to narocne a hlavne ked ti ludia neveria alebo ta osocuju. kludne navstiv odbornikov aj viacerych oni pridu na to v com je problem.

denamir
autor
30. sep 2018

@sashenocka007
Co je lepšie neviem ci psychológ rozprávaním pomôže psychiater dá. Lieky myslíš ze dá sa s toho. Celkom vyliečiť.

sashenocka007
30. sep 2018

@denamir urcite, ja by som odporucala psychiatra naozaj ti vie dat lieky ak ich bude treba, svagrina mala poporodne depresie, potom tu tetaniu a proste strasne zle s nou bolo zdravotne problemy a s toho psychicke a lekary jej pomohli a je uplne v pohode

denamir
autor
30. sep 2018

@sashenocka007 a lieky musí brať doživotne?

nefertiti7
30. sep 2018

Tento popis sedí na popisy mojej kamarátky trasenie zle dýchanie strach že zomrie...proste pocit na vracanie. Pomohlo jej sedenie u psychologičky. Nasadila jej lieky a brala aj neurológia...ten si dám občas aj ja...a teraz je ok. Určite choďte k psychológovi.

denamir
autor
30. sep 2018

@nefertiti7 psychológ môže dávať lieky? Nie len psychiater ne.

sashenocka007
30. sep 2018

@denamir oni jej ich ppstupne vysadzovali

denamir
autor
30. sep 2018

@sashenocka007 a bolo je už dobre? Teraz neberie nič?

evora29
Autor odpoveď zmazal
sashenocka007
30. sep 2018

@denamir myslim ze nic

lienka_snehulienka
30. sep 2018

Okrem kontroly chrbtice iných zdravotných vecí, ktoré ti tu už radili, by som na tvojom mieste pre začiatok skúsila psychológa. Možno ani nebudeš potrebovať lieky a podarí sa to vyriešiť psychoterapiou. Samozrejme, nie je o tom, že na jednom sedení sa vyrozprávaš a hneď všetko prejde. Bude to dlhší proces, ale ak ti to má pomôcť natrvalo, tak to inak ani nepôjde. Psychológ ťa vie naučiť aj rôzne relaxačné techniky, ktorými si dokážeš sama pomôcť (dýchanie a pod.), navyše spolu môžete pekne riešiť aj ten strach, ktorý ťa tak paralyzuje. Vyžaduje to však spoluprácu z tvojej strany - psychológ nie je čarodejník, ktorý mávne paličkou a hneď budeš ok. Skôr by som povedala, že ti bude robiť sprievodcu, ale väčšinu “práce” odvedieš ty.
Manželovi daj prečítať pár článkov o popôrodnej depresii, úzkosti, panickej poruche a pod., aby bol trochu v obraze. Človeku, ktorý nikdy nezažil, aké to je, keď ho zradí vlastná hlava, sa to ťažko chápe, ale bolo by fajn, keby mal o tom aspoň akú-takú predstavu. Hlavne je dôležité, aby pochopil, že potrebuješ podporu.
PS: Bude to dobré, už len to, že uvažuješ aj nad psychikou ako možnou príčinou tvojich problémov, je podľa mňa pozitívne znamenie. Poznám ľudí, čo pobehali všetkých doktorov, ale k psychológovi/psychiatrovi by ich nikto nikdy nedotiahol. Ty si chceš pomôcť a hľadáš všetky možné riešenia a to je super.

kortinka
30. sep 2018

@denamir no tak to bude tá zaha. Ja keď cítim tú bolesť tak len pijem vkuse ale veľmi pomaly vodu a mi to pomôže. Lieky neberiem ale brat bral pantoprazol. To je podobne helicidu. Pomohlo mu to

janulka2811
30. sep 2018

I ja mak arytmiu,mam 30rokov,za sebou slaby infarkt v 23r,doma som sa iba vystrela a nevedela som o nicom.Kardio nemocnica lieky infuzky,chceli mi vypnut a nahodit srdce ako funguje,no casom nebolo treba.Prechodila som chripky atd,praca mi bola prednejsia.

denamir
autor
30. sep 2018

@janulka2811 ja som bola na kardio EKG echo holter 24 hodinovy všetko ok

janulka2811
30. sep 2018

@denamir zijem s arytmiou uz par rokov,poznam ludi co to tiez maju,je to neprijemne,no vela je aj o psychike ako to vezmes a nebudes si hlavne namyslat,natoto sa neumiera je to i z vycerpania.

bucko555
30. sep 2018

tetania ako vysita a plus dotoho ta chrbtica smer psychiater nejake lieky na ukludnenie

ink
30. sep 2018

Ahoj, mohlo to začať hormonálnou nerovnováhou, ako pri popôrodnej depresii a do toho sa pridružilo extra pozorovanie samej seba a úzkosti. Moja rada je, zájdi za psychológom. To nie je len, že sa vyrozprávaš. Psychologické testy ukážu diagnózu a aj to, ktorým smerom sa vydať.

denamir
autor
30. sep 2018

@ink aké psychologické testy?

zuzada29
30. sep 2018

Ja som po narodení dcéry mala také pocity, že čo bude s ňou keď sa mi niečo stane, však je malá, závislá na mne, muž si ťažko poradí s ňou sám. Nebolo to až v takej veľkej miere, ale keď ma niečo.bolelo hneď som mala v hlave že je to rakovina a podobne. Myslím si že je to spojené s rolou matky a zodpovednosťou za nový život. Len sa nepoddaj tým pocitom a myšlienkam a hlavne pozitívne hľadieť na veci.

janinah
30. sep 2018

@nefertiti7 psychologička nemôže nasadiť nijaké lieky,nemá na to kompetencie

eriksonka1234
30. sep 2018

@denamir uplne ta chapem,mavam presne toto co ty, plus mi trpne prava ruka,niekedy aj noha.Len ja mam extra vysoky tep vtedy. A mam to od chrbtice,odkedy chodim k fyzioterapeutke,je to lepšie,a naozaj veľmi pomôže psychika,byť v kľude.