icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

erique12
20. aug 2012

@dulkagabulka
precitala som si , aj som si poplakala...
presne ako pises, nerobi sa tu standardne prenatalny skrining. je to vsak (tusim do 36 roku zivota zeny) dobrovolne a kto chce, si moze dat jeden (alebo viacero) zo sposobov prenatalneho skriningu spravit, samozrejme sa to extra plati. my sme podstupili tzv. presvietenie zatylku, 2x echo a krvne testy okolo 10-12 tt. bolo to super vidiet malinke babatko sotva 6cm, ako uz vsetko ma, co ma mat a ako si tam veselo poskakuje a robi kotrmelce 🙂
vyratalo sa pri tomto vysetreni, ze aka je pravdepodobnost genetickej vady. nieco ako 1:10000..
pocas dalsieho tehu (ak nam bude dopriate) si uz extra vysetrenia, ak nebude treba, nevyziadame....

aimeecloe
21. aug 2012

@erique12 pri prvej mi praskla voda rano o 3 - nemala som kontrakcie, az poobede zacali, a vecer okolo 10 som sla do vody , vsetko bolo ok aj babatko....
inac tie bazeniky si myslim ze b nebol problem zakupit a nechat odoslat na sk.... vrelo odporucam aspon ten co som mala ja bol fakt super.

magdal1
28. aug 2012

Lucie Sucha Groverova , autorka knihy ABy porod nebolel
http://www.dary-zivota.sk/dary-zivota/eshop/1-1...
v Bratislave
zdieľanie a celodenný workshop s Luciou S. Groverovou 13. a 14. októbra 2012 – blizšie info čoskoro

sledujte tu : http://www.centrumradost.sk/

erique12
3. sep 2012

dobry clanok, urcite sa hodi ajj na SK

http://sichtarova.blog.idnes.cz/c/262632/Me-dit...

dulkagabulka
7. sep 2012

Srdečne Vas pozyvam na oslavu 1. výročia založenia OZ % %Zenské kruhy , na ktorom bude premiera dvoch dokumentárnych filmov s tematikou prirodzeného pôrodu uplatnovania prava žien pri pôrode
http://www.zenskekruhy.sk/akcie/pozyvame-vas/it...

erique12
7. sep 2012

@dulkagabulka
super, isla by som hned, keby som na Slovensku!
normalne ze revolucia, pozrela som si ten 10 min uvodny film k one world birth, super!! normalne ze revolucia 🙂
zeny spali alebo este stale sme si nevybojovali uplnu slobodu.....

katia7
14. sep 2012

ako to ze rodit doma je u nas legalne a ambulantny porod nie 😕 ? to po domacom porode netreba vybavovat vsetky tie vysetrenia a kontroly dietatka ako po ambulantnom? v tych pribehoch som nic take nenasla a zase v diskusii o ambulantnom porode sa tusim riesi len to tak ako to je? hladam najlepsi sposob ako sa vyhnut vsetkemu nadbytocnemu tak prosim poradte 😉 dik

magdal1
19. sep 2012

@katia7 ambulantny porod nie je zakazany, len zatial este nie tak praktizovany na SLovensku....ale v Trencine, Ruzomberku co viem, tak uz niekolko zien rodilo....
mas pravo rodit ambulantne, skvely clanok o tom
http://www.zenskekruhy.sk/akcie/ako-bolo/item/1...
http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/porod-po-s...

jediny hacik u nas je,ze proodnica asi nedostane peniaze ak by matka odisla skor ako po 24 hod. z porodnice, taky kompromis u nas odist z proodnice az po 24 hod.po porode.

co sa tyka vysetreni, treba ist za svojim pediatrom, kt. dieta prijme, odber z paty moze spravit aj on a ostatne vysetrenia su na rozhodnuti rodicov a na tom ako sa dohodnu s prislusnou nemocnicou... cize v skratke ak nieco nechcete absolvovat tak nemusite..... vysetrenia su dobrovolne, nesuvisia s vydanim rodneho listu ....

po prichode z porodnice treba s hlasenim o narodeni dietata ist do 3 dni na matriku, kde dietatko zapisu.... ostatne veci na uradoch sa ci pri ambulantnom porode alebo domacom riesia standartne.

nic nie je nemozne, len si treba zistovat, nie je to protizakonne ani trestne.

zuzkabeno
13. okt 2012

@aimeecloe nádherne si to napísala.

katia7
15. okt 2012

caute damy 😀 najdu sa tu mamicky ktore rodili doma na Slovensku, ale nedavajte mi prosim linky na tie porodne pribehy mam ich precitane zhora aj zdola 😀 😉 hladam nejake zienky ktore to maju za sebou podotykam na Slovensku a su ochotne sa o tom trochu pobavit 🙂 dakujeeeeeem

aimeecloe
15. okt 2012

@zuzkabeno dakujem 🙂

magdal1
19. okt 2012

@katia7 mozes sa skontaktovat aj s touto zenou
http://www.mamaaja.sk/tehotenstvo-a-porod/porod...

alikaa
19. nov 2012

Ahojte, je to trochu mimo temu, ale nenasla som tu take temy a viem, ze tu mi budete vediet odpovedat. Rozmyslala som nad porodom s dulou, ale zacinam teraz vahat. Zaujimalo by ma ake kompetencie ma vlastne dula pri porode v porodnici. Najprv som myslela, ze by mohla za mna bojovat s doktormi, ked ja nebudem toho schopna, ale bolo mi povedane, ze dula sa ani nema co s doktormi rozpravat. Takze vlastne tak ci tak by som pripadne konflikty musela riesit ja. Kvoli tomu si chcem vlastne zazmluvnit dr. co by akceptoval/a moj prodny plan. Co sa tyka psychickej podpory, tak myslim, ze moj muz s tymto problem nema, aspon pri prvom porode bol super. Tak teraz rozmyslam, co navyse okrem psychickej podpory by mi dula mohla dat?

dulkagabulka
19. nov 2012

@alikaa ak to vnimaš a citiš takto, bude to pre teba OK...lebo dula naozaj nemôže zasahovat do komepetencii a v tvoj manžel ,ako zákonný zástupca dietatka, má , na rozdiel od duly, napr.nárok rozhodovat o tom, čo sa bude diat s dietatkom po pôrode

dai
19. nov 2012

@alikaa ahoj, podla mna ak mas zazmluvneneho lekara o ktorom vies ze bude pri tebe od zaciatku do konca porodu a k tomu chces psychicku podporu tak je manzel podla mna najlepsia volba...

alikaa
19. nov 2012

@dai som myslela, ze ked dula ma ma abolvovanych viacero sprievodov pri porode, takze bude aj vediet co to poradit napr. pri kontrakciach a tak. Moj muz sa o porody nejako extra nezaujima, takze neviem ci bude ovladat moj porodny plan. Bude sa ho asi musiet naucit naspamat a sledovat, ci to ide tak ako si to zelam a pripadne sa ozvat. Najprv som bola v tom, ze to iste moze aj dula a vyhoda by bola pri nej ta, ze videla viac porodov, vie ako to bezi, ako komunikovat s doktormi/sestrickami a tak. Ale ja neviem v akom rozpolozeni budem pri silnych kontrakciach, cize by som bola rada, keby som mala ako keby svojho "hovorcu", ktoreho budu doktori akceptovat.

vejula
19. nov 2012

@alikaa ako napisala @dulkagabulka Ako svojho hovorcu tam môžeš mať jedine manžela. Dula nemôže namiesto teba vyjednávať. Ja som sa pôvodne pripravovala rodiť v pôrodnici s jednou PA (čo nakoniec nevyšlo, lebo dana pôrodnica nakoniec nebola ta spravna volba) no a tá mi od začiatku prizvukovala, že medzi nami musí byť dôvera, že ona môže poradiť mne, čo čo by si nedala vykonať, s čím by počkala atd, ale presadiť si to musim bud sama alebo môj manžel. Ona nema take pravomoci. Čiže na tvoju otazku na čo ti bude dula okrem psychickej podpory by som povedala, že ti môže poradiť za čím si máš stáť, povie ti na čo máš právo, čo môžeš odmietnuť, ale samotne obhajovanie rozhodnutia bude len na tebe a na manželovi.

alikaa
19. nov 2012

@vejula ja sa o prirodzene porody zaujimam uz nejaky ten cas, mam doma aj knihu "Aby porod nebolel", takze v hlave mam jasno co chcem, co nechcem, tiez viem, co mozem a nemozem odmietnut. Mam aj vyhliadnutu dr. na zazmluvnenie (citala som 2 pekne pribehy o prirodzenom porode prave pri tejto dr.), len je otazne ci prave v case jarnych prazdnin bude dostupna. Neviem ci a ake stare deti ma. Este je skoro na dohadovanie sa. Takze asi si k porodu nakoniec zvolim manzela.

dedenini
24. nov 2012

ja som rodila pred 7 mesiacmi , no v nemocnici, ale mala som moznost aj doma... a viem ze by som to zvladla aj doma.. tu v UK pri porode som mala len jednu zenu a mojho priatela... a keby chcem tak isto by to bolo aj u nas doma... a priatel mi tak pomahal, ze ak by sa niekedy stalo ze by som mala rodit doma..tak uplne v pohode viem ze by som to zvladla s priatelom aj sama... ovsem keby neboli nejake komplikacie.... no a tu sa chodi do nemocnice na poslednu chvilku.. ak nemas kontrakcie aspon kazdych 5 minut..tak ta z nemocnice poslu naspat domov...

dulkagabulka
9. dec 2012

OZ Zenske kruhy napisalo otvoreny list ministerke zdravotnictva SR Zuzane Zvolenskej. List mozete podporit hlasovanim na vybrali sme a taktiez svojim komentarom pod list na nasej stranke. V liste vyjadrujeme podporu nasim PA a ziadame ministerku o dodrziavanie ludskych prav pri porode
http://vybrali.sme.sk/c/Dodrziavanie-ludskych-p...

stut
9. dec 2012

Je pravda že pani ministerka má toľko starostí že nevie ani kde jej hlava stojí ale iba právo výberu môže skvalitniť služby a o čo ten výber bude širší o to budú služby kvalitnejšie názorný príklad obchodné reťazce na konci pri platení sa spytujú ste spokojný s našimi službami???? v zdravotníckom zariadení sa mi to ešte nestalo ale napriek tomu sa to pomaly zlepšuje ale aj vďaka aktivitám v tomto smere! Nebolo to vždy tak dnes veľa kočiek tu píše boli milí ,som maximálne spokojná atď, Pozrite si úplne prvé príspevky na koníku a tam toľko chvály nie je.

dulkagabulka
28. dec 2012

Správa od Mirky Peťkovej: Ahojte, rada by som vás pozvala na 3 dňový medzinárodný ženský summit, ktorý organizujeme v Bratislave v dňoch 22.-24.marca 2013. Na tomto summite vystúpi aj Dr Michel Odent a Liliana Lammers, Elena Tonetti Vladimírová, a ďaľší úžasní hostia 🙂 Budeme sa zaoberať rôznymi ženskými témami od holistického zdravia, pôrodu, materstva, až po kariéru a sebanaplnenie... Ak by ste mali záujem sa zúčastniť, práve prebieha akcia - zľava 50% pre všetky registrácie do 03.januára 2013. Počet miest máme obmedzený, preto vám odporúčam prihlásiť sa čo najskôr. Ak náhodou nemôžete vy, možno poznáte vo svojom okolí ženy, maminy, ktorým by tento summit urćite pomohol, tak vám budem veľmi vďačná ak budete zdieľať ďalej 🙂 Ďakujem vám za podporu a teším sa, že sa stretneme na summite 🙂 Viac informácií aj linku na registraciu nájdete tu: http://www.facebook.com/events/465181986852977/

any395
7. jan 2013

žienky,ak by ste mali záujem, môžte sa bližšie mrknúť na www.porodnaasistencia.sk ... som tu pre vás, keďže pracujem ako pôrodná asistentka s licenciou so zameraním na prirodzené teh. a pôrod, iba ako SZČO, tzn. že už nie som viazaná na pravidelné služby v nemocnici na pôrodníckom odd. a môžem sa venovať naplno svojej prekrásnej profesii, svojmu poslaniu 😉

ellie13
7. jan 2013

Nečítala som síce celu tému , ale pôrodom doma dosť fandím a dúfam, ze čoskoro aj na Sk nahradia doktorov kvalifikované porodné asistentky a žena bude zas braná ako žena a nie ako pacientka ! Ja som si pri prvom na pôrod doma netrúfla, ale rodila som za pomoci porodnej asistentky a bol to najkrajší zážitok v mojom živote 🙂 žiaden lekár , žiadne sestricky , žiaden nastrih...proste len ja so svojou bolestou , porodna asistentka, priatel a rada: počúvaj svoje telo, ked chces kričať krič...
Teraz riešim druhý pôrod a aj ked viem, ze doma by som ho zvládla, budem pravdepodobne rodiť znova v nemocnici ( pre pokoj mojich rodicov), ale znova len za pomoci porodnej asistentky a tentokrát ambulantne aby som za tie tri hodiny pozorovania čo su povinne bola spät doma 🙂 dúfam , ze všetko dobre dopadne a ja si zas odnesiem s bábätkom aj pekný zazitok🙂

dulkagabulka
10. jan 2013

Ako sme s pôrodnou asistentkou Zuzkou, dulou Zuzkou a mamičkou Saškou v TV LUX o sile blízkosti rozprávali..
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/zenske-...

dulkagabulka
13. jan 2013

Podporte právo žien zvoliť si okolnosti pôrodu (zákon o matrikách).Mimovládne organizácie Občan, demokracia a zodpovednosť a OZ Ženské kruhy predkladajú hromadnú pripomienku k návrhu novely zákona o matrikách (zákon č. 154/1994 Z. z.). Potrebujeme získať 500 podpisov za 44 hodín. Prosím podpíšte, zdielajte, šírte..
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/napisal...

gojka
15. jan 2013

Milé diskutujúce. To s pôrodom doma snáď nemyslíte vážne. Nechápem prečo prichádzate do štátnych nemocníc s pôrodným plánom, s podmienkami, ktoré si želáte. Želania, ktoré si prajete sú vhodné pre pôrod doma s dulou, ktorú tak strašne preferujete. Prečo prídete, ak všetko čo my môžeme poskytnúť, pomôcť, poradiť, Vy odmietate? Vaše neželám si, ALE, zopakujem ALE v prípade ohrozenia môjho života alebo môjho dieťaťa súhlasíte so všetkým, čo Vám odborníci musia urobiť a verte , že to urobia pre Vás aj nás čo najsvedomitejšie, najodbornejšie a iste inak ako v domácom prostredí. A ešte jedna otázka na duly. Prečo ak sa starajú o tehotné pred pôrodom, dúfam , že za peniaze, ktoré zinkasovali sa starajú aj po pôrode, nedokážu presadiť pôrody doma. Práca nás všetkých by nás mala spájať a nie odpudzovať. Verím, že spolupráca všetkých zúčastnených na krásnom, šťastnom a bezproblémovom pôrode je želaním nás všetkých. Verte nám, duly, že nám bude spolu dobre, ak sa aj Vy prispôsobíte stavu, bolesti, priebehu a momentálnym okolnostiam klientky, v ktorej sa nachádza. A ešte taká malá poznámka na záver. Ja by som nikdy nechcela dulu, ktorá nerodila, nepracovala na pôrodnej sále, pretože osobná skúsenosť je tisíckrát lepšia, ako milión teoretických vedomostí. Prajem nám všetkým krásnu, bezproblémovú spoluprácu a čo najviac šťastných, krásnych pôrodov a nádherných detí.