icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

dulkagabulka
Odpoveď bola odstránená
dulkagabulka
28. feb 2013

Uputavka na film Podoby pôrodu https://www.youtube.com/watch?feature=player_em... ktorý sa bude premietat na Slovensku so SK titulkami
http://www.zenskekruhy.sk/akcie/pozyvame-vas/it...

vejula
28. feb 2013

@dulkagabulka hmmmm zas len Blava ☹ škoda

dulkagabulka
28. feb 2013

@vejula ak sa prihlasi niektora naša členka zo severu,moze byt aj u vas..
z KEsa uz ozvali..keby niečo, dam vediet
ešte mame licenciu aj na dalšie premietanie

dulkagabulka
1. mar 2013

Pôrodník Michael Oden vraví: Schopnosť milovať je formovaná v období pôrodu.
http://www.prirozeny-porod.eu/zeny-ztraceji-sch...

dulkagabulka
2. mar 2013

Najnovší článok z dielne Ženských kruhov - o rizikách i šanciach rodit prirodzene po predchádzajúcom cisárskom reze

http://www.zenskekruhy.sk/prirodzeny-porod/item...

dulkagabulka
20. mar 2013
amouramour
20. mar 2013

neviem ale nezijeme v stredoveku, preco rodit doma a riskovat zivot dietata, matky...niekedy ide ozaj o minuty...nechcem rypat, ja to len prosto neviem pochopit

depa1
20. mar 2013

Vidno, ze maminy, ktore sa boja porodu doma vedia o porode velmi malo a namiesto seba sa spoliahaju na lekarov, potom necudo, ze sa vsetko komplikuje. Doporucujem knihu Hovory s porodni babou od J. Dolezalovej.

janka191
20. mar 2013

ja som za pôrod v nemocnici keby som tam nerodila maly by zomrel, ale je to kazdeho vec ...

simca06022011
20. mar 2013

Ja by som doma v ziadnom pripade nerodila, ani iba v rpitomnosti asistentky, porodnej baby a pod.. patri tam lekar. Pri porode sa moze stat tolko veci ci uz matke alebo dietatu a potom to budu vycitky svedomia do konca zivota... nie sme v praveku, ide zase len o vymyslanie (nehcem povedat ze o vymyslanie ako byt odlisny, alebo vynimocny oproti ostanym, ale... ). A druha vec, neviem kto to bude upratovat... si to ani nechcem predstavit..

janinna11
20. mar 2013

Ani ja by som v ziadnom pripade nerodila doma, presne tak, ako si napisala. Moze sa stat tolko veci.... a vycitat si dokonca zivota, ze sa nieco stalo, ze kvoli porodu doma sa nestihol prevoz dietata ci matky do nemocnice a vykrvacala, alebo nieco podobne?? Ja viem, ze dnesna doba je dobou navratu k prirode, bio produkty su fake, najlepsie je dopestovat si vsetko co sa da doma, pokial mame moznost, ale porody myslim k tym navratom nepatria... predsa ide len o minimalne 2 zivoty a osudy ludi celej rodiny a priatelov, ktorych sa to dotyka, keby sa nieco nedajboze stalo.... a dalsia vec je presne tak ako pises, som zvedava, kto by mi potom poroe upratal, kedze vieme o com hovorime - tie co rodili prirodzene a pamataju si nieco...
Nikoho neodsudzujem, kto sa rozhodne rodit doma, skor obdivujem a trosku nechapem, ze tak riskuje.... zivot dietata i ten svoj...

katia7
20. mar 2013

a ja som doma pred tyzdnom porodila a nemyslim si ze je to navrat do stredoveku 😀 bolo to to najlepsie rozhodnutie ake som za veeeelmi dlhu dobu urobila a drzim palce maminkam ktore sa tak rozhodnu tiez a aj tym ktore chcu rodit v nemocnici len si myslim ze ak nieco odsudzujete bolo by fajn si nastudovat trochu k tomu 😉 😎

marcelaaaa
20. mar 2013

O porode doma som citala a ked som bola tehotna tak som chvilku aj nad nim doma rozmyslala kedze mame v rodine porodnu asistentku...Ale dobre ze som nad tym rozmyslala a neuskutocila som to lebo by som spravila osudovu chybu pretoze mali sme o polovici kratky pupocnik co je dost velka anomalia. Mala sa mi dusila, nemohla som ju vytlacit a isla kliestami von.. Neviem po tejto skusenosti boji sa rodit prirodzene ked sa rozhodneme mat druhe a nie to este doma lebo nikto mi nezisti ci mame kratku pupocnu snuru. Ako nikoho neodhovaram rodit doma ale toto je moja skusenost a clovek nikdy nevie co sa moze stat

janinna11
20. mar 2013

@katia7 Tak si mala stastie, bud rada, ale ja by som mala obrovsky strach...
Skutocne nikdy nevies, co sa stane, a ja si to doma ani neviem predstavit pravdu povedane, ale mas moj obdiv. Ja nie som ten typ, ktory by bol za porody doma, ale nijak to neodsudzujem, mam pred tym respekt, i obdiv, ale najma strach a plno otaznikov a pride mi to zbytocne - rodit doma, mne bolo v nemocnici fajn, i pocas 1. doby porodnej, mala som asi stastie na personal, resp. som si dobre vybrala porodnicu, i potom na novorodeneckom, mohla som si vymenit skusenosti s inymi mamickami, porozpravat sa. Ale urcite je to fajn riesenie pre maminky, ktore nemaju ziadne problemy v tehu a maju teda predpoklad rodit doma pokial napr. maju panicky stach z nemocnic.. No nie je to nic pre mna, ako som napisala, neodsudzujem, ale nelaka ma to ani zdaleka teda...

alikaa
20. mar 2013

Ahojte, ja som pred par dnami takmer porodila doma, neplanovane. Davnejsie som tu pisala o svojom prvom porode a tak som sa na druhy trochu viac pripravovala, mala som porodny plan, zazmluvnila som si dr. ktora tento plan akceptovala a nakoniec to vypalilo uplne necakane. Kedze som uz skoro tyzden prenasala, v pondelok som mala nastupit na vyvolavacku, ale vdaka knizke o prirodzenom porode od @dulkagabulka som vyskusala jeden recept na vyvolanie porodu a asi to zabralo, lebo este v ten den mi zacali slabe kontrakcie. Ale myslela som si, ze su to falosne kontrakcie, ktore som mavala casto posledne tyzdne. Ani ked dalsi den boli kontrakcie kazdych 10-15 minut, som neverila, ze rodim, lebo sa mi zdali tie bolesti slabe. Ale ked uz boli kazdych 5 minut, tak som uznala, ze asi treba ist do porodnice. Ako sme sa chystali, praskla mi voda a zrazu tie kontrakcie boli take intenzivne, ze som zacala rovno citit tlaky. Keby sme este chvilu cakali doma, tak porodim doma. Cesta do nemocnice trvala asi 15 minut a uz tam som citila ako sa hlavicka tlaci von. Ledva, ledva ma zachrankari, co prave boli vonku, stihli zaviest na porodnu salu (dali ma na vozik a utekali somnou cez vsetky chodby a vytahy), kde som za par sekund porodila 🙂 Este som stihla povedat, ze nechcem nastrih a chcem nechat dotepat pupocnik, co mi aj splnili a tiez nam malicku nechali cele 2 hodiny po porode na mne a ona si cele dve hodiny cucala mliecko a pozerala na nas 🙂 Idealnejsi nemocnicny porod si ani neviem predstavit 🙂

luciaj
20. mar 2013

Ja som v pondelok rodila veľmi podobne🙂 od prvej kontrakcie po narodenie Natašky necelé dve hodinky, a to má zachranka doviezla na salu skutočne na posledných 15 min🙂 malicku mi hned prilozili a po očisteni bola s nami počas celých dvoch hodín na boxe a kľudne si cuckala🙂))

slady
20. mar 2013

no ja som porodu doma velmi naklonena, aj ked po poslednej skusenosti by som sa asi bala, rodila som v nemocnici a po porode som mala silne vnuorne krvacanie na ktore mi dosli az po dvoch hodinach, bol nutny okamzity zakrok a transfuzie, ak doma, tak jedine s nemocnicou do 15 minut od domu 😉 ale to len tak hypoteticky lebo ved aj tak je to tu unas na hranici so zakonom...

slady
20. mar 2013

@slady mimochodom babam ktore by "nikdy nerodili doma" odporucam trochu si o problematike nieco nastudovat, vynikajuci dokumentarny film je"Business of being born" napriklad 😉

billam
20. mar 2013

A mozem sa opytat preco chcete rodiť doma? Co je take hrozné a neprípustné na nemocnici?

slady
20. mar 2013

@billam velmi zalezi ako na ktorej, ale vo vseobecnosti ide o tom, ze doma si mozes viest porod podla toho ako to citis ty a nie podla toho kedy ma porodnik obedovu pauzu (dobre, to je trochu zvelicene ale chapes co tym chcem povedat), mas sukromie, pritomnost rodiny, ticho, klud, nikto ta nestresuje, mozes byt s baatkom hned bez akychkolvek obmedzeni, doma je skratka doma, nepocuvas dalsich 10 bab ako predychavaju a rodia, treba tiez brat na vedomie ze sa hovori o porode za pritomnosti specializovanej porodnej asistentnky, ktora ma so sebou vsetko potrebne sterilne vybavenie a vie rozpoznat potencialny problem a adekvatne reagovat ci uz sama alebo aj tym, ze navrhne prevoz do nemocnice, na ktory treba vzdy mysliet ako na alternativu v pripade komplikacii. to nie len tak nadivoko dakde na zachode bez nikoho hej...

usiko
20. mar 2013

pridam svoj nazor, dufam ze mozem......ja som dnes akurat rozmyslala, ze nezdielam nazor mamiciek co povazuju porod za uplne prirodzenu vec , ktora by sa mala vybavit doma, tak ako v minulosti, pretoze v minulosti pri porodoch doma umieralo vela deti vdaka tomu,z e ak porod nebol bez problemov, tak sa dietatu nedalo pomoct lebo to nikto nevedel.....u nas na dedine babkam naokolo, skoro kazdej aspon jedno dieta umrelo.....preto som rada ze existuju nemocnice, a tam mame personal, ktory vie, co robit ak nieco.....mala som prvy CS, druhy bude tiez a som nesmierne vdacna, ze mame nemocky...bez nich by som dieta asi ani nemala........

billam
20. mar 2013

@slady no ja neviem, ale na VIP izbe je pokoj a si tam sama, s manzelom...nejdem to rozoberať, ale asi by som skor myslela na bezpečnosť dietata, ako na svoje pohodlie pri porode.

slady
20. mar 2013

@billam ja som sice mala oba v porodnici ale kazdy v inej a bol to neporovnatelny rozdiel, v jednej po mne KRICALI tlacte! cikat kakat! (!!!!!) a boli tam asi 4 ludia a bol to stres jak delo, z vedlajsieho boxu som pocula ako rodi druha baba a to ani nehovorim o tom, ze tesne pred tym pocas prvej fazy tam doviezli jednu predcasnu maminu ktora kricala na celu porodnicu "preboha pomahajte mi niekto"... super zazitky pre prvorodicku... pri druhom som mala ludi troch ale normalne kludne so mnou komunikovali, nehucali do mna, okrem mna tam prave nikto iny nerodil, mali sme s muzom ake take sukromie, viem si predstavit, ze doma by to bolo podobne a pravdepodobne este lepsie... keby ma potom nemuseli zachranovat, ale to uz sa nikdy nedozviem ci sa to mu dalo nejako predist (mozno lekarka zle skontrolovala placentu a mozno nie, ktovie a je to uz teraz jedno)

slady
20. mar 2013

@billam podla studii ktore sa vykonavaju v krajinach kde je porod doma bezny su domace porody bezpecnejsie ako pre matku tak aj pre dieta, prave vdaka tomu, ze sa tam prehnane neriesia monitory a pocas porodu nepodavaju medikamenty, ktore porod zbytocne komplikuju (synteticky oxitocin napriklad), aaale to je na dlhu debatu, to by si si musela najskor pozriet nejake oficialne statistiky a prieskumy (to nemyslim v zlom, len konstatujem) a potom by sa o tom dalo polemizovat. takto je to tazko a nechce sa mi momentalne nikoho presviedcat ani to nema zmysel, ak sa zaujimas a chces vediet pravdu tak sa k nej dopracujes aj sama 😉

billam
20. mar 2013

@slady to mi je jasne, že v nemocnici je frmol...ale v podstate ja si tam ten pôrod nejdem vychutnavat - aby bolo okolo mna úplne ticho...nech je to rýchlo za mnou a hotovo...ked kricali, asi mali dôvod, možno boli nejake komplikacie....a možno vďaka takýmto veciam nase deti ziju, lebo doma by určite zomreli - teda aspoň tie moje ☹

slady
20. mar 2013

@billam ved tak samozrejme ze domaci porod sa moze len vtedy ak je vsetko v absolutnom poriadku a zase je pravda aj to, ze ta PA si poradi aj s takymi vecami, pri ktorych sa zbytocne dnes indikuje cisarsky, neviem ake mali tvoje deticky problemy takze nejdem teoretizovat. komplikacie neboli u mna, namiesto toho abymi dovolili rodit aspon v polosede, ked uz nie v nejakej este prirodzenejsej polohe,a aby mi v klude povedali "zavrite oci, pri tlaceni nevydychujte a zatlacte teraz" tak po mne kricali kontrakcia nekontrakcia a sestricka sa mi valala po bruchu lebo v tej nemoznej polohe na chrbte sa mi zle tlacilo (na co mi potom vravela moja kamoska porodnicka ze to je najlepsia cesta k rupture uteru) takze fakt nic moc. nejde len o to ale aj ako som uz spomenula o to, ze dnes sa v nemocniciach casto (nie vzdy) pouzivaju medikamenty automaticky bez indikacie, a tie neskor mozu sposobit komplikacie az viest k cisarskemu rezu. konkretne podavanie oxytocinu pocas porodu casto vedie k stresu babatka, zhorseniu oziev a naslednemu cisaraku, cize to, ze ak by som rodila doma moje deti by zomreli casto krat nemusi vobec byt pravda, mozno by sa v tej cituacii totiz prave ohrozeniu vyhli.

slady
20. mar 2013

@billam a ja si ten porod vychutnat chcem 🙂

ivanka.7
20. mar 2013

Doma by som nikdy nerodila. A to nehovorim preto, ze by som o tom nemala svoje nastudovane, dokonca mame medzi znamymi aj pripad domaceho porodu (ktory skoncil urychlenym prevozom do nemocnice), ale jednoducho preto, ze by som na to nemala nervy.
Podla mna by boli idealom porodne domy, nieco ako v Holandsku, cize prijemne rodinne prostredie a porod s prirodzenym priebehom a len v pripade nutnosti zasah lekara.

dulkagabulka
21. mar 2013

@ivanka.7 pokial viem, v Holandsku nie su porodne domy..ženy rodia doma ( záleží od regionu, ale pohybuje sa to od 30-60% žien),alebo v pôrodnici..pričom pôrody doma su regulovane štatom..su stanovene podmienky, za ktorych zena môže rodit doma(zdravotny stav , priebeh tehotenstva, čas prevozu od pôrodnice)..ak ich nesplna, rodi v pôrodnici..avšak či doma, či v pôrodnici je podporovaná porodit prirodzene..čo sa u nas, dovolim si povedat, neda v žiadnej pôrodnici..
a žiadne sanitky pred domami,kde sa rodi nestoja 😀