icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

dulkagabulka
23. aug 2013

@sjuzan77 nezostava mi nič ine, len ti odporučat už to, čo ti odporučala usacek79 par prispevkov hore..čitat, trebars len tu Heci Goer. 🙂

dulkagabulka
23. aug 2013

@slniecko77 ani ja nehadzem všetko na oxy- len som chcela poukazat na možnu suvislost

slniecko77
23. aug 2013

@dulkagabulka budem musiet najst nejaku knihu,lebo kedze zijeme v UK prihlasit sa na kurz na SVK bude nemozne 😖

slniecko77
23. aug 2013

@dulkagabulka viem, ze nehadzes to som len na margo spomenula...popravde "bala" som sa spomenut aj ockovanie 😅 aby to tu nevyvolalo burlivu reakciu...a to vobec nie je mojim cielom.
Suhlasim, ze tam moze byt suvislost..oxy-autizmus.

sjuzan77
23. aug 2013

@dulkagabulka myslim, ze som sa vyjadrila dost jasne a nepisala som v zmysle, ze mutujeme na nejake nove tvory 😀
Este raz pisem, ze maximalne suhlasim, ze by zenam malo byt umoznene absolvovat v porodnici prirodzeny a nekontrolovany porod - ak nie su komplikacie. Aby nevznikli nejake nedorozumenia, ze odsudzujem zeny, ktore to chcu absolvovat. Ale zaroven si hajim ( a zaroven nikomu nevnucujem) svoj nazor, ze pokial to tak nasa legislativa neumoznuje, tak je pre mna mensie zlo a riziko rodit v porodnici i za cenu toho, ze si odnesiem zle spomienky.

@slniecko77 dakujem za pochopenie, vsetko treba brat aj z tej druhej stranky, netreba sa pozerat zaujato len na vysledky 1 vedeckej studie 😉

slniecko77
23. aug 2013

@sjuzan77 chapem ako si to myslela 😉 mame podobne zmyslanie, ono sa z jednej studie neda robit zaver, ale je to vyzva pre dalsie studie, podrobnejsie, zamerane na urcite veci..
Ja som tiez dospela k nazoru, ze pokial chcu zeny rodit doma tak ich v tom podporme, ale v prvom rade treba doriesit legislativu, dat pravomoci PA, prestavit cely system, aby to bolo umoznene (pred par rokmi som ja sama bola proti tomu..casom a skusenostami som nadobudla iny nazor). A treba drzat paste a podporovat usilie takych ako je @dulkagabulka a ostatne dievcata, lebo mam pocit, ze je to boj dona Quichotta s veternymi mlynmi...kazdopadne to bude tvrdy a tazky boj so slovenskymi lekarmi a niektorymi PA.
A popravde za tychto okolnosti by som domaci porod povazovala za riziko...a neodvazim sa k nemu zrejme ani v UK, ale preco ho neumoznit niekomu kto ho chce 🙂

dulkagabulka
23. aug 2013

@szujan77
ja som to pochopila tak, ze odsudzuješ ženy, ktore chcu domaci pôrod, iba jednu tvoju vetu budem citovať: "mne domaci porod pripada ako velka nezodpovednost zo strany rodiciek "

usacek79
23. aug 2013

@slniecko77 juj nemam, len zivu-papierovu mam 😉 a o hypnoporode je vlastne len ta jedna, co pise dulkagabulka 🙂 ja idem v oktobri na kurz, sice je to palka, ale vela si slubujem, tak snad sa mi investicia oplati 🙂

gzzzl
23. aug 2013

Ahojte, pridavam sa k tejto teme, lebo ma to neskutocne zaujima... Ja uprimne neviem, ci by som si trufla na domaci porod, ale urcite by som si zelala alternativnu metodu Hypnoporod, s dulou... MOje kamaratky v rakusku (tam som rodila bohuzial bez duly) mi radili, aby som si zaplatila dulu (zdalo sa mi to drahe a zbytocne), no dnes lutujem, lebo ony neskor tiez otehotneli a rodili s dulami a rozdiel bol neporovnatelny... Na druhej strane si zase myslim, ked ma mamina buduca nieco nastudovane a hlavne veri v to (ako hypnoporod), a veri sama v sebe, tak by to bolo tiez dostatocne, nemyslite? Poradte mi, strasne strasne sa chcem na moj porod pripravova, asi to prehanam 🙂 ale co by mamina pre svoje deti nespravila? Ja som rodila v rakusku, dali mi 2 vyvolavacky, bolo to peklo, medzi kontrakciami som nemala ani cas predychavat, lebo kontrakcia ani neustupla a sla dalsia! Ale co si musim velmi pochvalit, v nemocnici (Wien St. Joseph Spittal konkretne) nenastrihavaju, cisarsky rez len v krajnom pripade, i ked som on ziadala sestry, lekara a potom aj pana Boha!...

slniecko77
23. aug 2013

@usacek79 skoda...vsak si mi slubila, ze ma budes informovat o kurze 😉 ked budem najblizsie na SVK popozeram sa po tej knizke co sem dala dulkagabulka..musim prestudovat dokladne aj stranku co sem dala, teraz totizto varim obed a utrzkovite sa venujem sidlu co tu pobieha 😉

slniecko77
23. aug 2013

@dulkagabulka podla toho videa co si sem dala...ta zena ''netlacila''? babo vyslo viac-menej samo? ci som to zle pochopila/pozerala?

dulkagabulka
23. aug 2013

@slniecko77 ta žena mala tie tlačiace kontrakcie aj tlačila- len to nie je tak markantne ako na tych klasickych nemocničnych videach a ako to bolo u nas.. 😀 😀 😀
vid napriklad Nancy , mala kontrakcie tlačiace, ale bábatko netlačila, ona "fúkala"

https://www.youtube.com/watch?v=Y29BYN4eqJ4

inak uplne nalepši na tomto videu je otecko, ked matka porodi- to si pozri schvalne 😀

dulkagabulka
23. aug 2013

@gzzzl
ak si vnutorne presvedčená, že hypnopôrod je dobrá metoda pre teba, treba skusiť 😉
a ak budeš rodit v pôrodnici, alebo na hocijakom mieste, kde ta budu podporovať , zvladneš to aj bez duly..
bezpodmienečnou podmienkou je, že ta FAKT budu podporovať- ked si naštuduješ tu metodu, budeš vediet v čom

slniecko77
23. aug 2013

@dulkagabulka chudak 😀 😀 😀 😀 😀 nejaky zostal ''zaseknuty''
Ja osm tiez nemala potrebu kricat, ale tlacila som ako ''besna'' len nejak opacnym smerom, vtlacala som maleho do seba 😕 u mna zabralo to, ze som videla ako zacina midife vybalovat set na epiziotomiu a tak som sa zlakla, ze som maleho okamzite vytlacila. Neviem kde sa stala ''chyba'' co sa tyka tlacenia u mna. Samotnu ma to zaskocilo, myslela som, ze to budem vediet nejak prirodzene (vraj sa take stalo aj svokre s mm) a to som cvicila aj s Epi-No..nemas nejaky nazor na to?

usacek79
23. aug 2013

@slniecko77 fuha, tak ak som slubila, tak prepac, vobec si nepamatam 😅 a co som to slubila..? Bo termin je az v oktobri, ale ty tu asi nebudes, ci..?

slniecko77
23. aug 2013

@usacek79 prepac za vystresovanie 😉 inak plan je v oktobri ist na SVK 😉
len si mi spominala, ze ides na kurz tak som ta poprosila, ze ci by si mi o nom nenapisala..ako to tam bezi a o co vlastne ide 😉 ale planujem si kupit aj knizku..kedze sa na kurz nedostanem. 🙂

dulkagabulka
23. aug 2013

@slniecko77 neviem sa k tomu vyjadriť 😉

usacek79
23. aug 2013

@slniecko77 jaaj, no k tomu ti mozem len poslat link na www.hypno-porod.sk bo kedze som ho este neabsolvovala, tak nemozem hodnotit 😉 info mam len z tej stranky a diskusii tu aj na ceskych forach 🙂 no ak tu budes v oktobri, tak pod! 😉

slniecko77
23. aug 2013

@dulkagabulka aj tak dik 🙂 zrejme som niekde robila ''chybu'' snazim sa zistit kde.
@usacek79 vsak este nie som tehu 😀 knihu si urcite kupim.

dulkagabulka
23. aug 2013

@slniecko77 otázka znie v akej si bola polohe? ak ti to nešlo, podporila ta PA na vertikalnu polohu?

vieš prečo sa pytam? lebo epizitomia sa da urobit iba v lahu na chrbate

slniecko77
23. aug 2013
usacek79
23. aug 2013

@slniecko77 jeezos jasne 😀 ale to mozes aj netehu absolvovat 😉

bianca2
24. aug 2013

Ahojte baby. Ani som nevedela ze tu tato tema porod doma je. @dulkagabulka chyba mi sukromna tema co bola pred rokom, fakt. Este som vam nepisala do OZ za kontakty v Roznave na prednasku o nasili pri porode v porodniciach, lebo materske centrum ma letne prazdniny, otvaraju v septembri,takze potom sa ozvem ci budu mat zaujem. Inak pre ostatne baby, ja som rodila doma, moje prve dieta, ked budem opat tehotna, a vsetko pojde dobre, tiez by som chcela rodit doma.Pri porode som mala babicu, porodnu asistentku a manzela, bol to krasny zazitok na ktory budem cely zivot spominat.Ale nola som pripravena ist aj do porodnice ked by bolo treba.Pre mna je to vsak velmi neprirodzene ako sa tam rodi tak som rada ze som nemusels ist.Mala som porodny plan prebraty s primarom.

dulkagabulka
24. aug 2013

@bianca2 súkromnú sme zatvorili ...nájdeš nás na FB 🙂
v prípade záujmu o akciu napíš 😉

lucon
24. aug 2013

holky ktore boli na prednaske HYPNOPORODU u Petkovej, viete posudit, ci mozem ziskat dostatok info aj z knihy, alebo je ten kurz nazivo proste nieco extra? nechce sa mi cestovat do BA a vysolit 150 E. ale chcela by som mat tuto metodu dobre zmaknutu. pripadne je niekto iny v KE, kto ponuka tieto info live? Vdaka za info 🙂

dulkagabulka
24. aug 2013

@lucon ja som najskôr videla videa, potom čítala aj knihu, aj až napokon bola na kurze u Mirky Peťkovej...dovtedy to na Sk nebolo...
pre mna bol kurz veľmi prinosny.....kurz naživo je kurz naživo...da ti viac ako kniha

lucon
24. aug 2013

@dulkagabulka hej, nazivo je ine. zatial mam rovnaku postupnost, (videa omrknute, kniha nacata,..)uvidim kam dojdem. idealne by bolo dojst do uspesneho vyuzitiav praxi 🙂 je to vyzva.

lucon
28. aug 2013

wow to je jaky posun, konecne krok vpred pre cz.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/239733-...

lucon
29. aug 2013

o to cennejsie, ze to napisal muz..
http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/humanizaci...

any395
Odpoveď bola odstránená