icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

dulkagabulka
25. okt 2013

@tehula čo by robila pôrodná asistentka konkretne v tomto pripade?
Ak by bol domáci pôrod regulovaný štátom, tak konkretne v tomto pripade by neasistovala pri pôrode doma, žene by bolo odporučené rodiť v pôrodnici. A mohla by s nou byť v pôrodnici a podporovať ju, aby sa cítila bezpečne.
Ako som vravela, domáci pôrod je pre ZDRAVÚ ženu, čo v tomto prípade nebolo splnené.
je smutné a nebezpečné, ak sa ženy rozhodujú rodiť neasistovane doma a ak ich rozhodnutie je výsledkom negatívnej voľby...teda ak sa tak rozhodujú preto,lebo zažili nerešpektujúce či násilné správanie personálu, alebo traumatický pôrod, alebo preto, aby im nezobrali dieťatko...to aký strachu z pôrodnice už musí mať žena, ktorá takto krváca a odmieta ísť vyhľadať pomoc?????!!! čo bolo spúšťačom toho strachu??
ak by bol systém zhovievavý k ženám, ktoré si želajú porodiť prirodzene a bez separácie od bábätka v pôrodniciach, takýchto príbehov by bolo ako šafranu...ak systém zostane taký aký je, mám obavu, že takýchto príbehov bude pribúdať...

nina88
25. okt 2013

@katka0905 viem, počula som, ale ja už to mám ,,ošetrené,, tu 🙂

katka0905
25. okt 2013

http://blog.rodinka.sk/blog/detail/clanok/rodil... skoda, ze je to tak daleko. Chcela som tam rodit, ale nevyslo mi to. @paradoxy @nina88

dulkagabulka
25. okt 2013

táto lekárka tam porodila pred par mesiacmi už tretie bábatko...toto je príbeh jej prvého a druhého pôrodu:

http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...

lupasia
25. okt 2013

@tehula
viem, že sa nechystáš diskutovať 🙂..Samozrejme nikto nevidí dôvod, prečo by nemohla byť dula prítomná pri pôrode v nemocnici..až na tie nemocnice! Dokonca aj štiavnická nemocnica, ktorá sa tvári ako naša najalternatívnejšia pôrodnica začína byť na duly alergická (osobná skúsenosť mojej známej), jednoducho im fušujú do remesla a požadujú viac ako len mechanickú synchronizáciu gynekológie a novorodeneckého ( typu: a ďalšia šichta za nami),domáce pôrody sa podľa mňa rozmáhajú len z túžby rodiacich žien na individuálny a cituplný prístup k nim..bodaj by sa to raz zmenilo, to by bolo to najideálnejšie riešenie..
nechcela som týmto nikoho uraziť, určite existujú aj lekári a sestry, ktorí pristupujú k svojej práci srdcom 🙂

sashka.mst
28. okt 2013

http://vnimavetehotenstvo.sk/rodili-sme-doma-10...
http://vnimavetehotenstvo.sk/zrodenie-alebo-aj-...
kvoli tomu, ako nepekne sa na moju adresu vyjadrovali mamky po mojom porode doma pred 6 rokmi som opustila toto forum a az teraz som zas zavitala, lebo sa povedomie o tom posunulo vyznamne dalej🙂

lupasia
5. nov 2013

@sashka.mst ja za seba musím povedať, že ste Vy a táto stránka asi najviac ovplyvnili môj pohľad na domáci pôrod, je to asi 3-4 roky dozadu (dostala som sa k Vám cez stránku poznanie.sk)..takže ďakujem..no a to viete, žiadny z prorokov to nemal ľahké 🙂

dulkagabulka
13. nov 2013

Pôrodnícka celebrita Michel Odent
Zdôrazňuje, že pre hladký a bezpečný pôrod je výhodné, ak sa žena môže správať skôr ako rodiaca samica, než ako sofistikovaná, sociálna ľudská bytosť. Aby mohla vylučovať hormóny potrebné pre pôrod, jej typicky ľudský, inteligentný mozog - neokortex, má „spať“. Porozumenie konceptu zníženej aktivity neokortexu považuje Odent za kľúč k znovuobjaveniu základných potrieb rodiacich žien a k umožneniu uskutočnenia „vypudzovacieho reflexu plodu“.
Prečítajte si viac v medailónku na Ženských kruhoch

http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/268...

dulkagabulka
18. nov 2013

Odkaz od Marty GAl, ako reakciu na protiprávne konanie policie a zdravotníkov pri domácom pôrode na východe Slovenska, natočila video, komentuje ho slovami:
"Ked vas niekto pri domacom porode bude vyrusovat a nutit vas ist do nemocnice, ani im dvere neotvorte, ani keby to bola policia. Podla Europskeho Sudu pre ludske pravo mozete rodit doma. Rodiny si zelaju coraz viac porod doma, pretoze v nemocniciach doktory administruju aj zdravym rodickam umele hormony, lamu kosti, strihaju, pichaju a rusia bonding "

https://www.youtube.com/watch?v=pxj5QclzGBY
millatina
19. nov 2013

@sashka.mst Ahoj Sashka, stránka vnímavé tehotenstvo mi velmi pomáhala prekonat strach z vlastného porodu a vela mi dala, dakujem za to že sú stále medzi nami ludia ako vy ktorý vedia vidiet veci aj z iného uhla pohladu ako nám servíruje dnešná spoločnost a neboja sa o tom otvorene hovorit 🙂 Sama som sa síce k domácemu porodu neodhodlala, ale rodila som v zahraničí kde mi bolo umožnené rodit podla svojich potrieb a zbytočne nikto nezasahoval proti mojej vôli.

lupasia
24. nov 2013

@sashka.mst včera sme sa konečne vybrali pozrieť našich "alternatívne" žijúcich známych 🙂, už som si myslela, že to do pôrodu nestihneme.. a tam na mňa čakala, na moje veľké prekvapenie, Vaša knižka Zrodenie alebo ..., no na náhody neverím, takže to beriem skôr ako znamenie, že to predsa len zvládnem 🙂, veľmi sa na to teším

sosannah11
26. nov 2013

myslim, ze by na slovensku mala byt vacsia moznost volby a aby sa domace porody nekriminalizovali. ja som rodila v porodnici a je len jedna vec, ktoru by som chcela zmenit. nakolko moj porod bol uplne v pohode nechapem, preco mi dieta okrem dvoch sekund co mi ho ukazali zabalene umyte a hned ho niesli prec, nedoniesli hned a musela som si na to pockat 10 hodin. pocas ktorych samozrejme o oddychu nebolo ani reci, lebo som furt myslela, kedy konecne uvidim a pokusim sa kojit svoje dieta. mala som epiduralku a strpla mi jedna noha, takze som sa nemohla par hodin doplazit za mojim malinkym sama. v ziadnom pripade neodsudzujem matky, ktore sa pre porod doma rozhodnu. malo by im to byt umoznene, len porodne asistentky s tym este dlho nebudu mat poriadne skusenosti, kedze sa tak rodi na slovensku malo. keby sa na zeny nepozerali ako na mimozemstana, ked odmietnu klystyr, vypustenie plodovej vody a epiziotomiu, pripadne chcu inu polohu v 2. dobe porodnej ako na chrbte, tak by taka hysteria okolo domacich porodov ani nebola potrebna. keby im prikladali dieta na brucho a k prsniku hned po porode, aby sami vylucovali oxytocin, ktory je potrebny na zavinutie maternice, tak by im nemusel tiect v infuziach. aj by usetrili. chcelo by to viac respektu voci rodiacim zenam. ci uz voci tym, co rodia v porodnici, alebo voci tym, co rodia doma. pri porode doma by vsak urcite mala byt zohladnena vzdialenost najblizsej porodnice od miesta bydliska. btw ambulantny porod je asi velmi pekny kompromis: prides, odrodis, odides, je to lacne a menej stresujuce, hlavne ked je doma dalsie dieta, ktore caka na maminku 🙂

danag
29. nov 2013

@dulkagabulka dulkagabulka píšem až takto neskoro. V pôrodnej správe som mal napísané - placenta praevia marginalis. Sranda je, že sa na to prišlo až po pôrode, žiadne rizikové tehotenstvo. Pekné však? Celý čas som chodila do práce.

dulkagabulka
29. nov 2013

@danag fakt zaujimave..

sosannah11
1. dec 2013

@danag tak toto je vrchol, na to sa da prist USG vysetreni, toto je chyba gynekologa, ktory ti robieval sono vysetrenia prenatalne. ako by sa potom mohla porodna asistentka spolahnut na taketo vysetrenia z poradne?

sosannah11
1. dec 2013

ked budem rodit druhy krat, tak to doma na 99% nebude, moje rozhodnutie pre domaci porod by bol presne kvoli tomu, co pise dulkagabulka, ze je nespravne, lebo mam negativnu skusenost z nemocnice. sama viem, ze by som nebola v pohode, bala by som sa. ale som rozhodnuta na novorodenecku sestru aj nakricat, ked mi bude chciet zobrat dieta....ked to teda nebude porod sekciou, to si uz potom clovek moc nenavyskakuje. i ked aj v takom pripade je kontakt matky a dietata mozny, keby bola ochota a troska pokrokove myslenie u kompetentnych.

slniecko77
1. dec 2013

@sosannah11 pri cisarskom porode sa da spravit skin-to-skin dietatko s oteckom ked to nie je mozne s maminkou 😉 ja som sice cisarsky rez nepodstupila (nastastie), ale maly bonding s tatikom absolvoval 😵 bolo to uzasne, samotne porodne asistentky boli prekvapene.

dulkagabulka
1. dec 2013

@sosannah11 ak je placenta vcestna, žena mava problemy už počas tehotenstva...pokiaľ siahajú moje informácie , ktoré však nie sú znalostami zdravotníka, žena s vcestou placentou občas špiní- ak teda nekrváca vveľmi...minulý rok na medzinárodnej konferencii PA si predávali aj skúsenosti s pôrodom s vcestou placentou- je to neuveriteľné, ale myslím, že to bola INa May Gaskin, ktorá pa vysvetlovala spôsob, akým odviedla aj takýto pôrod vaginalne a dieťa i matka prežili bez ujmy....

sosannah11
2. dec 2013

@dulkagabulka vdaka za info, ja zas nemam taketo poznatky PA z praxe, som rada, ze takyto porod ostal bez ujmy. ja som zas vychadzala zo svojich chabych poznatkov, kedze robim v zdravotnictve a viem, ze na sone by sa takato vec mala zistit urcite aj ked zena nema problemy, ktore popisujes. mozno sa to pred tym neprejavovalo krvacanim, kedze islo o placenta praevia marginalis, ktora len tesne prisada k otvoru maternice a asi moze byt zvysenym rizikom pri porode. ale naozaj neviem, ako pises, skusena PA si vie posudit takyto stav sama. urcite by vsak o tom mala vediet vopred nemyslis?

dulkagabulka
2. dec 2013

@sosannah11 tiež si myslím, že v dnešnej dobe by o tom mala vedieť..a že takýto pôrod by sa mal odohrávať v pôrodnici, lebo spadá medzi rizikové
na medzinárodných konferenciách sa však stretávajú aj PA, ktoré pracujú v oblastiach , kde ženy nemajú prístup k UZV a tiež s nedostatočnou prenatálnou diagnostikou - odlahlé časti Mexika a pod.
tieto PA však majú veľmi bohaté skúsenosti ,ako pomôcť žene - trebárs vedia otočit babatko z KP do polohy hlavičkou pomocou šatky rebozo..pomocou tej šatky vedia počas pôrodu rozšíriť panvový vchod , uvolniť rodičke svaly a pod..
no...človek sa tam dozvie veľa zaujímavostí

danag
2. dec 2013

@dulkagabulka ja som mala tehotenstvo fakt bez problémov, ani som nešpinila, ani nekrvácala, akurát som mala niekdy taký zvláštny pocit, keď som vstala zo sedu, tak ma to dolu tak zvláštne ťahalo, gynekológovi som to povedala, pozrel či sa neotváram a bolo. Mne sono robili počas tehotenstva 3 rôzny gynekológovia, neprišiel na to ani jeden. Takže asi zásah zhora. Hlavne, že všetko dobre dopadlo.

dulkagabulka
2. dec 2013

@danag dalšia vec je, že podla vyjadrenia jednej organizácie, ktorá zastupuje ženy pri sporoch o zdrav. starostlivosti sa stava, že sa do prepuštacej správy napíše niečo iné, ako naozaj bolo.... hlavne, že všetko dobre dopadlo..pravdu už nezistime

danag
2. dec 2013

@sosannah11 no, už to neriešim, som rada, že malý je v poriadku a ja napriek všetkému nemám z pôrodu žiadnu traumu, celý pôrod bol v podstate krásny zážitok, až na to extempore nakoniec a komplikácie potom, ale keď si predstavím, aká som bola pred ním odvážna, že by som zvládla pôrod doma, tak teraz som pokakaná za ušami a chcem pri sebe muža, dulu, lekárov, sestričky, ansteziológa, ... 😀

sosannah11
2. dec 2013

@dulkagabulka no to s tou prepustacou spravou ma tiez napadlo, bohuzial sa to urcite deje :( samozrejme to s tymi skusenostami bez UZV v odlahlych oblastiach som nemala namysli, viem, ze nie vsade na svete je zena vysetrovana ako u nas. skor som myslela konkretne na slovenske podmienky a na pripad danag. ale super, ze si tam dokazu poradit, a ze taketo poznatky prinesu potom sem 🙂

ewik333
1. apr 2014

A je vôbec na Slovensku možné rodiť doma a existujú ochotné pôrodné asistentky, ktoré by doma rodičke pomohli?

dulkagabulka
5. apr 2014

status Kateřiny Juřenčákovej z FB

Včera jsem se účastnila konference Změny v porodnictví napříč Evropou. Zástupci Evropských států: Rumunsko, Holandsko, Anglie, Lucembursko, Německo. Shrnuji to, co mi přišlo nejzajímavější:
Rumunsko: přirozený porod prakticky nepodporuje, císařský řez je prováděn u 60% porodů.
Anglie: po uveřejnění poslední studie ohledně porodů, která prokázala, že porod doma je stejně bezpečný jako porod v porodnici, v některých ohledech ještě bezpečnější, se rozhodlo ministerstvo zdravotnictví tuto možnost podpořit. V posledních letech narůstá počet žen, které se rozhodnou porodit v porodním centru nebo doma. Doma rodí ročně asi 12 000 žen. V těhotenství se o ženu stará porodní asistentka, stejně jako v čase porodu a po porodu.
Holandsko: má největší tradici, co se domácích porodů týká, v Evropě. Dá se říci, že každá pátá žena rodí doma. Studie ohledně bezpečnosti domácích porodů, kterou Holandsku uveřejnilo, poukazuje na to, že domácí porod je stejně bezpečný jako porod v porodnici a rozhodně nezvyšuje úmrtí dětí při porodu. Hodně se mluvilo o mýtech holandského porodnictví, např. o lepší pánvi žen, z důvodu ježdění na kole, o sanitce, která stojí při porodu připravená před domem, o tom, že sanitka se lépe dostane do porodnice, protože v Holandsku nejsou příliš kopce atd. Bylo to velmi vtipné a zástupkyně Holandska všechny mýty vyvrátila, jako nesmyslné. Podmínky jsou jako v jiných zemích, jen podpora přirozených porodů a kompetencí žen, je na mnohem vyšší úrovni.
Lucembursko: porody doma jsou propláceny pojišťovnou, ale přirozený porod není příliš podporován. Ženy v poslední době odjíždějí rodit do německých porodních domů, které jsou poblíž hranic.
Německo: německá studie, která se zabývá bezpečností domácího porodu, také prokázala, že porod doma je stejně bezpečný, v některých ohledech ještě bezpečnější než porod v porodnici. Vždy je potřeba mluvit o tom, že se jedná o nízkorizikové rodičky. V Německu není možné, aby doktor samostatně vedl porod. Porod vede vždy porodní asistentka, která v případě potřeby zajistí lékaře. Domácí porody jsou propláceny pojišťovnou, o ženu se stará porodní asistentka v čase těhotenství, porodu i po porodu.
Zástupky všech zemí se shodly v těchto bodech:
- Nezasahování do porodu vede k bezpečnému porodu, každý zásah do porodu vede k vyšší míře rizika. Z toho vychází domácí porod nebo porod v porodním centru, jako nejbezpečnější varianta(pro nízkorizikové rodičky), protože u dom. porodu se do procesu nezasahuje a žena je podporována v jejích kompetencích.

- Všechny země se potýkají s tlakem farma průmyslu, lékařským lobby a tlaku pojišťoven, protože tyto organizace mají velké finanční možnosti, zejména skrze marketing a reklamu, což velmi ovlivňuje obecné mínění populace o všem, včetně porodu a těhotenství.

Pro mě byla konference velmi zajímavá. Je dobré slyšet jak jiný přístup je v zemích, které patří do „stejné“ Evropy. Otázkou je, jak zajistit, aby se informace šířily dál? Jak dosáhnout toho, aby i naše ženy měly stejné možnosti porodní péče, jako ženy v západních zemích EU? Aby byly podporovány v přirozeném porodu, aby měly možnost kontinuální péče porodní asistentky, aby si byly vědomé svých kompetencí a práv?
Zástupkyně zemí odpověděly toto:“ To je na vás! My Vám přinášíme zkušenosti, inspiraci. Ale na vás je, dožadovat se péče, která je vám upírána a dbát o to, aby se informace šířily celou společností.
Prosím přidejte se, informujte se, sdílejte, ale hlavně odmítejte péči, která vám nevyhovuje, a naopak žádejte to, co vám vyhovuje. Jen to je cesta ke změně.

lucon
17. apr 2014

@ewik333 ANO a ANO 🙂

kahlan_amnel
23. apr 2014

@lucon A vies kde sa daju zohnat? 🙂 teda mne by stacila jedna, niekde na strednom slovensku..

lucon
23. apr 2014

@kahlan_amnel pisem ti ip

any395
27. máj 2014

Piatok-Sobota 30.-31.5. v SNV a 7.6.v Košiciach pre tehuľky a budúcich rodičov odborná akcia VÍTAŤ NOVÝ ŽIVOT...príprava k pôrodu, projekcia filmu TVÁR PORODU (2012), ako vyriešiť problémy, praktické rady, relaxačné a prirodzené techniky, názorné ukážky,medikalizovaný&prirodzený pôrod, čo do pôrodnice,...nechsapáči, srdečne pozývame 🙂 www.porodnaasistencia.sk, https://www.facebook.com/events/242704405927128... (5 fotiek)