icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

nanervy_2
2. sep 2015

@jalimag tu to robia... aj my mame v papieroch ze uzke komorky ci co, susedin tak chodi na kontroly uz pol roka... nasa detska vravela, ze oni to tak radi, este par krat zinkasuju poistovnu za vysetrenia a potom sa to zahadne vylieci samo (ani neviem zeby sa s tym nieco niekedy robilo)

@sardinka333 my sme opacny priklad, nas doktor strasil vsetkym moznym, mala som dlhy porod, odmietla som oxytocin, tak tam babehol kazdu pol hodinu a drzal 10min prednasku ako budem mat postihnute dieta a preco hy sme tu mali mat problemy ako v afrike (ake tam maju ohladom dlheho porodu netusim, ale dobre).. cuduj sa svete, dietatu nic nie je, na svoj vek napreduje perfektne...

maciatkolulu
2. sep 2015

@sardinka333 @katka.gzd naozaj je uple zbytocne, lebo talcis, len na jednu stranu a nevies pripustit, ze naozaj nie je vsetko ako v nejakom filme, ze naozaj mozu prist problemy a to az fatalne, jasne, ze ti nezelam, aby si zazila, ale su tu a su dost casto, skus pochopit, ze lekar je lekarom preto, lebo studoval, robil atestacie, celozivotne sa vzdelava, porodna asistentka je stale iba asistentka, aj ked moze mat super skusenosti a byt vo svojom fachu tip top, ale urcite nie je gynekolog a pediater v jednej osobe a ked to o sebe tvrdi, klame. Zivot je neuveritelne krehky, tak ja by som urcite neriskovala, ale ty si uz zjavne rozhodnuta, tak ti len drzim palce, nech vsetko dopadne podla tvojich predstav. Ale rozhodne odsudzovat zeny, co maju za sebou uz zopar pôrodov, zopar rokov na viac, si myslim, ze nemusis, kazda rodime podla moznosti a podla rozhodnutia. A ja sa urcite s lekarom nikdy hadat nebudem, svoje deti som vkladala do ruk profesionalnym pôrodníkom o kt.som vedela, ze urobia vsetko pre moje zdravie a zdravie mojich deti. A kedze som toho v zivote uz vela videla a zial aj smutného a zlého, urcite by som ja neriskovala. Lekar, lekarom zostane a vybavenie neonatologie si so sebou ziadna asistentka nevezme a kym by dofrcala sanitka moze byt uz výsledok fatalny a potom je uz neskoro. Prijemny den

sardinka333
2. sep 2015

U detí narodených na Slovensku sa celoplošne vykonáva hodnotenie životných funkcií podľa Apgarovej, skríning vrodených metabolických chýb (fenylketonúrie a hypotyreózy ), sonografický skríning obličiek a skríning bedrových kĺbov. U novorodencov so zvýšeným predpokladom poruchy alebo choroby sa robí selektívny skríning, ktorý zahŕňa sonografické vyšetrenie mozgu, vyšetrenie sluchu, hypoglykémie (nízka hladina cukru v krvi), u nedonosených detí aj vyšetrenie sietnice očným lekárom.

jalimag
2. sep 2015

@maciatkolulu Koch nie je jedina porodnica na Slovensku, okrem toho je sukromna a nie kazdy si ju moze dovolit zaplatit. Bezne zeny rodia v obycajnych nemocniciach a tie plne bacilov su. Takze kde je bezpecnejsie prostredie pre novonarodene dieta?

sardinka333
2. sep 2015

@nanervy_2 aj lekari su takí a onakí, vobec sa o tom nejdem hadať..to je jasne ani mne vždy každý lekar nesadol a nemala by som problém zmenit...ale nemam rada ten fanatizmus typu - len tak a nie inak... 🙂 🙂 🙂

katka.gzd
2. sep 2015

@maciatkolulu omyl, ja netlacim na nic, len na moznost vyberu...to je cele....
a k tomu utz mozgu...nevykonava sa vsetkym novorodencom!! len tym, kde je nejake podzrenie... cize ak cakam zdrave dieta bez podozrenia, tak ani v nemocnici mi nic nezistia....
teba nikto nenuti rodit doma... zato mna system nuti do vela veci, ktore si nezelam... cele co chcem je moznost volby.... nikoho netlacim aby robil to co ja ;)

katka.gzd
2. sep 2015

@sardinka333 mozes mi pisat aj verejne, osocovanie ti ide aj mimo sukromnych sprav celkom dobre, ja nemam preco skryvat co ti chcem povedat ;)

sardinka333
2. sep 2015

@katka.gzd ty si sa zamiešala do niečoho čo sa ta vobec ale vobec netykalo a od vtedy jak verklik...mne je jedno čo ty si myslíš s tebou sa diskutovať neda len svoje a nie inak, diskusie su o pluralite nazorov a nie o jednom spravnom a to tvojom. Ale ja nepotrebujem tvoje teorie, ktoré si ešte na nikom nikdy osobne neuplatnila len ich presadzuješ hlava nehlava. Prax ukaze. Takže v teme mam na vrch minimalne to... 😝

jalimag
Odpoveď bola odstránená
bluka2
2. sep 2015

@maciatkolulu Ultrazvuk ladvin sa robi v nemocniciach na SK vsetkym? Lebo mne resp. malej ich pozerali v 22tt, povedali, ze su v poriadku. Pozri, ja som bola v siestich viedenskych porodniciach na info podujatiach, kde nam ukazali salu a mohli sme sa opytat vsetko. O priebehu porodu v roznych nemocniciach som pocula do podorobnosti. Ultrazvuk mozgu ani ladvin nikto ani raz nespomenul. Tak si myslim, ze keby som rodila v jednej z tych siestich porodnic (od statnych az po "viedensky Koch") by ultrazvuk ladvin aj tak nikto nerobil.

A teda dodam, ze nie vsetky zeny co sa rozhodnu pre porod doma su neinformovane hipisacky, alebo s klapkami na ociach. Ja som rozpravala s doktormi pred a po porode a stretla som sa az na jednu vynimku iba s povzbudeniami a pochvalami (napr. pediater ma chvalil, ze sa mi porod podaril, ze ma nadherny tvar hlavicky).

bluka2
2. sep 2015

@maciatkolulu Ale porod v nemocnici nemozem hodnotit ani sa k tomu moc vyjadrovat, lebo som ho nikdy nezazila. Preto sa pytam zo zvedavosti, ale druhy krat by som tiez rodila doma.

pauliesivackova
2. sep 2015

No :D Za čias minulých a u indiánok boli domáce pôrody, ale aj koľko mŕtvých detí... Nikdy nevieš, čo sa môže pri takom pôrode skomplikovať. Dieťatko môže zostať zakliesnené, bez vzduchu a vtedy pomôže len lekár svojimi chmatmi a nástrojmi... Môže síce prežiť ale celý život mentálne postihnuté, pre pár sekúnd bez vzduchu ... Ja by som to neriskovala teda... a myslím , že na Slovensku je takýto pôrod naschvál aj nezákonný.

bluka2
2. sep 2015

@maciatkolulu Co hovoris na to, ze vo viedenskych porodniciach s tebou pri porode nie su lekari, ale "iba" porodne asistentky? Nemyslim teda cisaraky, tie robia lekari ;)

bluka2
2. sep 2015

@alby2014 Vies problem v tom je, ze niekto ma stastie, ze sestricka respektuje co zena chce, niekto ma smolu, ze je tam akurat taka, co nerespektuje. To si bohuzial nemozes vybrat. V niektorych porodniciach mas vacsiu sancu mat stastie, v niektorych mensiu.
Sanitka vo Viedni trva v priemere 11 min. kym dojde. Vacsinou sa rozhodnu privolani sanitarii neviest zenu v pokrocilom stadiu porodu do nemocnice, ale asistovat jej pri porode doma, lebo je to podla ich slov pohodlnejsie ako rodit v sanitke a az potom ich prevezu do nemocnice. Viem, lebo som si robila kurz prvej pomoci v Cervenom krizi. A napriek 11 min. je v AT porod doma legalna moznost, ktoru si mozes zvolit.

jalimag
2. sep 2015

V casoch minulych a u indianov boli ake hygienicke podmienky? A ake mali oni informacie o porode v porovnani s nami dnes? Trosku rozmyslat treba.
Par sekund bez vzduchu prezije bez poskodenia aj novorodenec, je na to totiz stavany.
@vsetky_zaryte_porodnicorodky
Pre vsetky tie, ktore nemate ani sajnu o tom, co je domaci porod (a co je vobec porod a ako by mal vyzerat): pri domacom porode sa VYRAZNE znizuje riziko komplikacii, ktore su v porodniciach BEZNE. . DOKTORI a SESTRY svojimi NEODBORNYMI zasahmi toto riziko zvysuju. Da sa vam vasim rozumom toto pochopit? Ci skor nie...

katka.gzd
2. sep 2015

@sardinka333 pozri, th vyhadzujes z temy zenu ktorej sa tyka...rodila tak...pritom ty si tu dosla len nadavat zenam ktore nezdielaju tvoj nazor...ako sa teba tyka tema domaceho porodu? Mna sa tyka tiez pretoze ho aktivne planujem uz 4roky a vzdelavam sa v tejto teme.... Takzeano, zastanem sa bab ktore tu osocujes a budem to robit nadalej

katey
2. sep 2015

@pauliesivackova mozes prosim citovat zakon podla ktoreho je domaci porod nezakonny? pretoze podla mojich vedomosti je v zakone napisane, ze zena si moze vybrat miesto, kde chce priviest svoje dieta na svet. a ani jedna z mojich kamaratok, ktore porodili doma zatial nesedi v base ani jej to nehrozi.

slniecko77
2. sep 2015

@maary11 vies nikto ta nepresvieca na porod doma 😉 to v prvom rade, ale nechaj zeny co to chcu, aby mali tu moznost..podla toho co tu pises skutocne ani len netusis ako to v skutocnosti prebieha. Co sa tyka prevozu do nemocnice, rodicku posielaju skor ako nastane zivot ohrozujuca komplikacia..ale samozrejme moze sa stat aj to..nepocula si nic o rychlej zdravotnickej pomoci co ma prednost? Lebo ked nastane komplikacia tak sa rodicka (ako aj iny pacient v ohrozeni zivota) prevaza sanitkou, ktora ma prednost.
Co sa tyka vzdelania midwives, maju univerzitne vzdelanie a mnoho odvedenych porodov, dovolim si tvrdit, ze zvladnu lepsie porod ako gynekologovia ktori sa dostanu len k patologiam. Midwife, ktora rodi doma musi mat urcite skusenosti, vedomosti a zrucnosti, byt na urcitom stupni vzdelania...urcite to nemoze robit MW hned po skonceni Univerzity..ked mas zaujem viem ti zistit viac 😉
Neviem co robi tvoja znama za kurz, ale kurzom neziskas vzdelanie PA na Slovensku a ani nikde inde na svete! Aj na Slovensku sa to studuje na Univerzite, myslim, ze by ti PA nepodakovali za taketo znevazovanie ich vzdelania.

beronsche
2. sep 2015

@pauliesivackova je klamstvo, ze je u nas domaci porod nezakonny. Prave naopak, co vsak u nas velmi chyba je, ze nie je nijako osetrena zdravotna starostlivost o matku a dieta po porode, pokial ide o domaci porod. Na hranici zakona je aj pritomnost zdravotnickeho personalu pri domacom porode.. to je fakt..

Co sa tyka tych minulych cias, to je take nechutne zavadzanie... Vtedy doma rodili aj zeny vysilene mnozstvom porodov, podvyzivene, vyhladovane, chronicky chore, zeny so vcestnou placentou, rodili sa tak aj babatka s vyvojovymi chybami, predcasniatka - to vsetko zvysovalo statisticku mortalitu.. Plus uroven hygieny vtedy a dnes, to sa snad ani neda porovnavat, ze? Zaujimave je, ze zdrava zena s normalne prebiehajucim tehotenstvom, ktora si vyberie rodit doma, je v zapadnych krajinach v poriadku a u nas na Slovensku je to dobre ze nie sialena hazarderka, ktora riskuje zivot svojho dietata... nonsens.. 😝
@katka.gzd to utz mozgu, to asi zalezi aj od konkretnej porodnice. U nas sa to robi vsetkym novorodencom. Aj doma narodenym, ako sucast novorodeneckeho skriningu 😉

katka.gzd
2. sep 2015

@beronsche oki, tak som sa zasa nieco naucila 🙂 myslim o tom utz mozgu.... Kazdopadne za seba vravim, ze nepojdem do nemocnice kvoli ultrazvukom babatka preventivne. Mam dohodnuteho pediatra, ktory mi babo po porode prezrie a spoliehm sa na neho, ze keby bolo nutne tak on nas na dodatocne vysetrenie posle. Ak nie, budem len rada... Z prenatalneho skriningu zatial vychadza, ze babo je zdrave po vsetkych strankach a prezrete boli vsetky organy... Samozrejme pri naznaku akejkolvek anomalie sama pobezim do nemocnice...

maciatkolulu
2. sep 2015

@bluka2 jednoduchá odpoveď, rodila si v nemocnici a keby sa čokoľvek stalo si uprostred prístrojov A lekárov, dosť logické. Ja nemám nič proti asistentkam len ja by som neziskovála pôrod doma... to je všetko. A u kocha všetkým novorodencov robili rovnaké ultrazvuky. A keď si niekto myslí, že prenatalna diagnostika stačí A odhalí všetky riziká. OK. K tomu niet čo dodať. Zjavne vie O medicíne žalostne malo, ale niekedy je nevedomosť fajn. Samozrejme toto nemyslím na teba

tehula
2. sep 2015

@katka.gzd mozem sa ta trufalo opytat, co ta vedie k planovaniu porodu doma? V uvode napisem, ze ja teda tento trend nepodporujem, ale ako bolo napisane, kazdy podla seba.
Len teba som sa chcela opytat, ze skutocne planujes nieco tak riskantne po tom vsetkom, co si si preskakala za 4roky, nez sa babatko zadarilo?
V temach o domacich porodoch, porodoch bez EPI a akychkolvek zasahov skor badam baby, ktore teda maju bezproblemove tehu, mimi zamiesili jak sa povie, ze ani nevedia ako a preto dumanie, ze vsetko islo fajn, ja to zmaknem aj doma sama....beriem s rezervou chapajuc. Ale u teba napr, ktora si otehotnela az pomocou umeleho oplodnenia, ktore by sa nedalo realizovat bez zasahu lekarov, medikamentov, mi to pride ozaj take necakane rozhodnutie. Chcem ti pogratulovat k tehu samozrejme a popriat vsetko dobre k porodu. Nemusis odpisovat, ak nechces.

maciatkolulu
2. sep 2015

A ostatne testy, napr na cysticku fibrozu, stitnu zlazu a je ich este ovela viac, to tiez urobi pediater odbery doma a pojde ich osobne zaniest, ci poslat do spec.zariadeni? Naozaj nevies, ci je po porode vsetko ok. Ci mamok srdiecko, ci sa nestalo jieco pri porode. Podla.mna je tam vela rizik, ktore prevysuju pozitiva domaceho porodu a aby som si jieco vycitala do oonca zivota. Nie dakujem. A ked by prislo k akutnemu zlyhavaniu srdiecka babatka, slabe ozvi, vtedy ide o minuty, v porodnici ta rychlo presupnu nanoperacku a makaju a vsetci sa modlia, aby to stihli. Co v takom pripade? V takom.pripade sa povie stalo sa bude druhe a tiez doma? Sorry, privelky risk toto vsetko a to som ja az moc benevolentna. Lezie ki napr.na nervy cela poradna s babatkom, pomaly kazdy tyzden mesiac a aj to uplne zbytocne, nuz ale chodila som...

jalimag
2. sep 2015

@tehula ty vies citat? Porod doma nie je o nic riskantnejsi ako porod v porodnici. Su uplne rovnako riskantne.

katka.gzd
2. sep 2015

@maciatkolulu bavili sme sa o ultrazvukoch mozgu a ladvin... Vysetrenie dietata po porode obnasa o vela viac ako len toto... To ze nepovazujem utz babatka za nutny neznamena, ze sa spolieham len na prenatalny skrining...zasa si nemylme pojmy a dojmy jo? Na to mam zaisteneho pediatra po porode ... Zasa si dakto robi zavery po svojom 🙂 a dalsia co ma dokonalu predstavu o tom co je spravne zalozenu na JPP

pauliesivackova
2. sep 2015

@jalimag
@beronsche
@katey

Nikto vám neberie vaše právo rodiť doma. Popravde je mi ukradnuté, kde ste rodili, budete rodiť a aký názor zastávate, lebo sa to netýka mňa. JA OSOBNE (lebo pokiaľ vám to uniklo, každý si prejaví svoj názor) by som tak rodiť neišla a nepripadá mi bezpečné rodiť doma. Moji obaja rodičia sú zdravotníci a ja zdravotníkom verím. Prečítala som si tu úplne bežné komplikácie v príbehoch mamičiek z pôrodníc a nepriala by som si zažiť ani tú najbanálnejšiu sama. Osobne ešte ak môžem poradiť - ak sa už chystáte doma rodiť tak aspoň pod dohľadom človeka, ktorý s tým má už skúsenosti a nie úplne sami s partnerom ruka v rúčke. Netvrdila som, že som si istá svojím výrokom, že rodenie doma je ilegálne, napísala som svoju domienku, asi nebola správna. Ale proste mne to nepríde rozumné rodiť doma.

tehula
2. sep 2015

@jalimag citat viem, ale nedocitala som sa, ci pri domacom porode bude nachystany tim lekarov v obyvacke - pre pripad pripadov, klieste, ci vakuumextraktor a ine srandy na rozdychaanie novorodeca v komore a podobne. Ak ste to tu pisali niekde, tak som prehliadla. Ale moja otazka isla priamo na katku, ze preco teraz domacke prostredie, ked predtym IUI ci IVF za asistencie nevadilo. Asi tiez to nemixovali u nej v kuchyni.

jalimag
2. sep 2015

@pauliesivackova a sme zase pri tom - precitala si si o komplikaciach z PORODNIC, sposobenych s najvacsou pravdepodobnostou PERSONALOM. To, ze ti rodit doma nepride rozumne, zaroven neznamena, ze mas pravdu. Nemas s tym absolutne ziadnu skusenost, takze sa ti ani necudujem. Keby si to sama zazila, tak by si sa za svoje prispevky hanbila.

jalimag
2. sep 2015

@tehula nikto tu o takych pomockach nepisal, lebo pri domacom porode taketo veci nie su potrebne. Ani tim lekarov doma nie je potrebny, ver ci never.

alby2014
2. sep 2015

@jalimag Moja spolubyvajuca v porodnici, rodila prirodzene od tretej rano do stvrtej poobede, bez oxytocinu, bez cohokolvek voda jej praskla este doma, manzel pri porode, maly zle zrotoval, zakliesnil sa ramienkom, nevedela ho vytlacit, museli pouzit zvon..a teraz mi povedz, kde nemocnica urobila chybu a ako to sposobili...akym zasahom? zas sa netvarme, ze sa pri domacom porode fakt nic nemoze stat, tak ako sa nieco kludne moze stat v nemocnici...