icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

pauliesivackova
2. sep 2015

@jalimag Ty stále hovoríš len o komplikáciach spôsobených personálom. Ja nevylučujem, že sa také dejú ale zase nemôžeš tvrdiť, že nemôže vzniknúť aj spontánna nikým nezavinená komplikácia, ktorú zase vyriešia iba lekári a že nebolo kopu spontánnych komplikácií, ktoré lekári riešili a riešili ich úspešne. Otec dlhé roky pracoval na gynekológií a počula som už veľa príbehov a skúseností, ktoré skončili dobre len vďaka tomu, že pri rodičke stál lekár. 🙂

ukulela
2. sep 2015

baby, kazy porod je iny. ano, na slovensku sa v porodnici takmer nikde neda porodit dostojne ... ale ja, keby som nerodila v porodnici, tak doma asi zatrepocem krpcami. a to sa snazili prirodzene, nic neurychlovali, no ale vysilili ma dlhe a ozaj hrozne bolestive kontrakcie, napriek ktorym maly nezostupoval a neotvarala som sa. ked som po vyse 12 hodinach velmi silnych a velmi intentivnych (kazde 4 minuty od zaciatku) kontrakcii mohla tlacit, lebo uz som bola otvorena, nevladala som ani trt. taktiez som sa dotrhala vnutri, sili ma dvaja lekari ako na stroji, musela som velmi silno krvacat, mala som tranfuziu ... no des. pri tom som mala bezproblemove tohotenstvo, celycas vsetko OK. tlak, vysledky, uplne tip-top. gynekologicka bola na mna hrda.
takze podla mna nie je riesenim domaci porod. riesenim je humanizacia podmienok v porodniciach. viac priestoru pre pohodlie a rozhodnutia zeny a celkovo humannejsi pristup.

slniecko77
2. sep 2015

..a aby som som uplne objasnila situaciu, ktorakolvek zena nedostane odporucanie rodit doma...pri naznaku co najmensej moznej komplikacii je jej odporuceny porod v zdravotnickom zariadeni..moze to byt napr zvyseny tlak, zvyseny cukor, alebo akakolvek ina co len hranicna hodnota vysetrenia. Rodit doma mozu len zeny, ktore su vysoko pravdepodobne bez moznych komplikacii.
A aj ked sa neodporuci porod doma, ze na ma na vyber z dalsich moznosti - rodit v klasickej nemocnici, alebo unit kde to maju na starosti "len" midwives. Ale rozdiel je samozrejme v pristupe (oproti klasickym slovnskym porodniciam). Postupuje sa podla najnovsich odporucani WHO a podla evidence based medicine. Nerobia sa nevyziadane medicinske zakrojy, nenapichnu vam kanylu este na "vratinici", nenutia polohy..vsetko prebieha maximalne prirodzene (pokial ide o fyziologicky porod)....a vsetko je tak az do odchodu domov. Ja som bola v porodnici pocas oboch porodov cca 8 hodin..ani som nemala pocit, ze som bola v nemocnici..skutocne takyto zazitok prajemkazdej jednej mamine 😵 PS: sama som ziadala ist domov co najskor po porode 😉 nikto ma nenutil!

slniecko77
2. sep 2015

@pauliesivackova mozem sa spytat? Otec pracoval ako sanitar, alebo lekar na porodnici?

maciatkolulu
2. sep 2015

@katka.gzd ach jaj, ty odkial vies, ze mam info ala JPP. Poporodna diagnostika novorenca patri k tym najdolezitejsim. Naozaj ti to nepisem v zlom. Ale ten pediater nepride urcite s utz. A ako som sa pytala poporodna diagnostika novorodenca obnasa vela vysetreni. To ti ich vsetky urobi pediater u vas doma a posle krv na rozbory? Alebo nepokladas ani toto za dolezite? Potom nechapem naco vobec chodis na prenatalnu diagnostiku na utz ku gynekologovi. Ved to nie je dôležité predsa. A pokial by cokolvek našiel počas napr morfo, tak stale to nie je na 100% a potvrdit alebo vyvratit sa da diagnoza az po porode. A co ked sa prehliadn nieco pocas beznych kontrol, tak ako sa nieco najde, co sa chvalabohu nepotvrdi, rovnako sa moze prehliadnut. Nuz a tu je ten kamen urazu, na toto je urceny skrining novorencov. Jedine co ti mozem, je pozelat vela stastia, budes ho potrebovat. Naozaj nepisem v zlom. Ale mam co to za sebou a hazardovat so životom vlastneho dietata by som si nikdy nedovolila.
Apropo, co spravis, ked budes musiet niekedy ist nedajboze lezat s dietatom do nemocnice, to ti nebude ponizujuce a proti srsti. Alebo tiez ostanes doma?

pauliesivackova
2. sep 2015

@slniecko77 Zdravotná "sestra"... 🙂

sardinka333
2. sep 2015

@katka.gzd kludne si rob čo chceš, na mna nereaguj. Mna tvoje teoretizovanie a plany nijako nezaujimaju. Kapišto?

jalimag
2. sep 2015

@alby2014 a v akej polohe rodila tvoja spolubyvajuca? Predpokladan, ze na chrbte. Takze sa ani necudujem, ak babo zle zrotovalo. Ci sa v slovenskej porodnici da slobodne vybrat poloha? To by bola aka novinka!

maciatkolulu
2. sep 2015

@jalimag prepac, to ti uz nebude proti srsti lekar? Tiez by bol mozno nevrly, neprijemny, rovnako sestry, ale vsetok personal je profisionalne vzdelani na to, aby pomahal a zachranoval zdravie a zivoty a nie, aby robil zle. Jasne, ze v nasich porodniciach je toho vela potrebneho na zmeny, ale to zdravotnictvo potrebuje vseobecne. Ale stale to nie je take strasne, aspon podla mna.

alby2014
2. sep 2015

@jalimag to neviem, ja som rodila v maximalnom polosede, ziadna ploha na chrbte v zmysle, ze by som rovno lezala, kreslo mi nastavil manzel, nez som ho vyhodila za dvere... 😉, ale mne tato poloha vyhovovala najviac.

katka.gzd
2. sep 2015

@tehula moja motivacia je uplne rovnaka ako motivacia zien ist do porodnice = som presvedcena, ze je to pre mna a moje dieta najbezpecnejsi a najlepsi sposob 🙂
Len ja cerpam informacie asi z inych zdrojov ako zeny co idu do porodnice...
Je to skutocne na dlhu debatu co vsetko je za tym, ale ak mas naozaj uprimny zaujem tak ti Rada napisem aspon gro..
Porod je proces z velkej miery riadeny hormonalne a najlepsie funguje na nevedomej urovni.
Hlavny motor je oxytocin, lenze je to hormon "plachy" (okrem ineho vylucovany pri orgazme a chcela by som vidiet ako by mal niekto orgazmus v nemocnici pod dohladom xy zdravotnikov ak nieje exibicionista 🙂). Najvacsim nepriatelom oxytocinu je adrenalin, cize strach, nervozita, nepohodlie.... Preto sa zenam, ktore pridu do nemocky zavcasu spomali alebo az zastavi porod... Nove prostredie, mnozstvo otazok, vypisovanie papierov, oddelenie od partnera, samota, cudzi ludia, na vzdycharni nulove sukromie... Pritom pre optimalny rozbeh porodu je idealny klud, zname prostredie, pre niekoho dokonca tma, ticho, prijemna hudba.... Hlavne moznost sa tomu odovzdat... (Tomu ale nutne predchadza predporodna priprava samozrejme a vedomie ze sa mi nedeje zivotojrozujuca situacia ale prirodzene vyvrcholenie tehotenstva a fyziologicky proces pretoze zeny nepripravene by sa bali aj v idealnom prostredi ze ano...)
V pripade, ze pride zena s dobre rozbehnutym porodom, to uz nezastavi chvalabohu nikto a nic, no stale sa to da nepotrebnymi zasahmi pokazit...
Dalej by sa dalo hovrit o volnosti pohybu, pitia, ulavovych poloh atd. ale nechcem kilometrovy prispevok tak idem na dalsiu podstatnejsiu vec a tou je moznost zvolit si porodnu polohu-polohu na tlacenie...
Akakolvek poloha je pre rodiaci zenu lepsia ako poloha na chrbte s vyviazanymi nohami...aj ked zriedkavo si ju aj domarodiace zeny vyberaju na uplne finale..ale to hovorim uz o hlavicke hlboko v porodnych cestach... Staci si s prepacenim spomenut na tlacenie stolice na WC...nikoho by v zivote nenapadlo tlacit hore nohami 🙂 optimalne su polohy kde je panva volna, zena sa moze zapriet, pohybovat, prisposobovat sa tomu ako sa hybe dietatko dolu porodnymi cestami... A okrem ineho aj tlak na hradzu je v polohe na chrbte najvacsi a je pri tejto polohe najvacsie riziko porodnych poraneni...preco kdekolvek v zahranici si mozu zeny polohu slobodne vybrat len u nas to nejde?
Za dalsie urychlovanie porodu pretoze lekar ma na to tabulku a nulovu trpezlivost a toleranciu k odchylkam... Porod je strasne individualny a lekari u nas nemali bohuzial nikdy moznost sledovat priebeh prirodzeneho porodu..uz od zaciatku praxe vidia rutinne medikamentozne vedene porody ako na pase a nevedia, ze existuje aj moznost pockat...maju strach...lenze urychlovanie samo o sebe vedie ku komplikaciam...umely oxytocin sposobuje neprirodzene silne stahy maternice ktore mozu sposobit tiesen plodu a potom sa "zrazu z nicoho nic" zachranuje...
Kazdy liek podany preventivne, kazdy zasah na urychlenie so sebou nesu riziko vedlajsich ucinkov a komplikacii...ja si nezelam aby mi niekto tieto veci nutil s tym, ze ked nie tak ohrozujem seba a dieta...to je taka oblubena fraza nasich zdravotnikov ked sa niekto ohradi...
Dotepanie pupocnika u nas tiez vela ludi este nepozna co je smutne...ale toto sa da vypapulovat aspon (preco je to vobec nutne si to vypapulovat? Kam sa ti lekari ponahlaju ze nedopraju babatku pol litra krvi, ktora mu patri?)
Dalsia vec je, ze v porodnici sa vibec nerata s tym, ze babo je pri porode aktivne tiez...a to este viac ako mama...lenze mu tiez musi byt umoznene pomahat... Dalsi dovod na to aby bolo zene umoznene pocuvat svoje telo a prisposobit sa mu... A este vacsi dovod dat ruky prec od oblbovakov ako je epidural, ktore tlmia aj babo a ono tym padom nemoze spolupracovat ani kebh chcelo...mylne sa vela zien domnieva ze porod je len o stahoch maternice a su prekvapene ked napriek dobremu priebehu tahaju ich deti nakoniec kliestami a skacu im na brucho...lebo babo sa "zaseklo" je v tiesni a nespolupracuje...preco asi...
Poporodny bonding s babatkom na sale...dalsia obsiahla tema...
Je toho strasne moooooc
Ano k babatku sme sa dopracovali cez IVF pretoze moje telo same od seba nenechava dozrievat vajicka, ale inak som zdrava, moja maternica je zdrava, som mlada, moje dieta je zdrave... Nevidim jediny dovod aby som moje vytuzene dieta vystavila stresu porodnice...ani seba po tom vsetkom cim sme presli...
Dufam, ze moja odpoved bola uspokojiva ale ak mas dodatocne otazky, v klude do toho 🙂

katka.gzd
2. sep 2015

@maciatkolulu opakujem, ze za nedolezity povazujem LEN utz..ostatne vysetrenia ktore spominas mi pediater urobi, aj spolu s odberom krvi na screening aj vsetko ostatne...jedine co sa nebude robit preventivne je utz...aj to len za predpokladu ze ostatne bude v poriadku... To posudi pediater ci je nutne viac alebo nie.... Pri tvojich "co ak" otazkach moze to iste co ak nastat aj v porodnici...co ak tam niekto vyhodboti stav dietata zle? Ved ja sa nespolieham len sama na seba..k porodu mam certifikovanu PA a po porode idem skusenemu pediatrovi... Dychaj z hlboka lebo tvoja rozhorcena reakcia je mimo realitu

tehula
2. sep 2015

@jalimag rodila si uz? Lebo mna casto pobavi teoretizovanie a fabulovanie bez odziteho.
Ja som rodila uz 2x. Vzdy v nemocnici za stalej pritomnosti lekara. Oba porody boli klasifikovane ako bezproblemove, aj cele moje tehu.
Prvy porod sa rozbehol v termine, bleskovo, od prvej kontrakcie som do 3h porodila. Voda mi neodtiekla, az ked som na porodnici bola uz otvorena, prepichovali mi ju pred tlacenim. Voda bola zelena, naco lekar zahlasil, ze teda mam poriadne tlacit, inak bude musiet vacuum pouzit. Dcera sa narodila s Apgarom 4,7, bola pridusena o pupocnik, ktory nebolo badat ani na uzv v den porodu. Bolo len stastim, ako to dopadlo. Druhy porod som mala vyvolavany po termine, vsetko slo ako po masle, jasne, ze som vyuzila aj PEDA, pekne som sa otvarala, porod postupoval. Po 5h od indukcie som sla tlacit. Ja napriklad za seba napisem, ze mne by nejaka poloha cupenia nevyhovovala, na wcku som mala pocit, ze sa zvalim na zem, nohy sa mi klepali. POrodne lozko mi vypolohovali, kludne aj do sedu sa dalo, ziadne lezanie horeznacky. dokonca mi ani nohy do strmenov nedavali, ako sa horory traduju, ale pekne k telu nohy skrcene. Lekar zistil, ze hlava zle rotuje, takze opat mala komplikacia. PA som prosila, nech mi lahne na brucho a pomoze ju vytlacit, nechcela, ze to zvladnem. Podporoval ma muz aj lekar, nakoniec s bozou pomocou a nastrihom, rukami az asi v krku som to dala. Neviem si predstavit tieto "nepatrne" komplikacie zazit niekde mimo nemocnice. Suhlasim vsak, ze porod je hlavne zalezitost aj psychicka a rodicka by mala byt v pohode. Pokial ma tu pohodu len doma, tak hlavne vela stastia, nech to dobre dopadne. Chcem len povedat, ze klasifikovanie vopred, kto je a kto nie je rizikovy na porod doma, je hovadina ako lampa, len nesvieti. Nikdy nikto nevie, ako sa bude porod vyvijat

katka.gzd
2. sep 2015

@sardinka333 ty si dosla do temy co sa ta netyka a zrazu ta to nezaujima? No prosim, neni lahsie len odist...viacerym sa nam ulavi...nic si tejto teme nedala okrem zlej krvi

tehula
2. sep 2015

bonding som mala, aj ked som nemala ziadne porodne plany ani to nevyzadovala. Druhe dieta kedze sa narodilo v poriadku, okamzite mi ho lekar dal nahe na brucho a nechal mi ju. Potom dieta vzali, zmerat zvazit, zabalili a opat mi ju priniesli na salu, skusit sa prisat, kym ma zasivali. Dieta mi uznechali cely cas,
Prva dcera so zlym apgarom jasne, ze bola hned odnesena, nakolko jubolo treba rozdychavat, potom na porozovani, priniesli mi ju sice na salu prisat sa, no neskor zas odniesli, lebobola spava, taktrochu na pozorovanie.

maciatkolulu
2. sep 2015

@katka.gzd povedz mi preco si myslis, ze ten utz teraz po porode nie je potrebny, ale pocas tehotenstva chodis? Podla coho usudzujes, ze nie je potrebny? Preco je potom zahrnuty v skriningu? Sama pises, ze prirodzene vam neslo otehotniet, tak si sa odovzdala do ruk studovanym LEKAROM.... a ja pod gynekologom-porodnikom rozumiem, ze je lekar.a to otehotnenie bolo asi teda proti prirode, keby medicina nebola na takom stupni ako je, tak tehotna asi nie si. To je paradox. Znova pisem, držím palce, ale pokial nemas dieta a nemas porod za sebou, tak ver mi, ze stale sa pohybujes len sfere teoretizovania, ale ked prride knpraxi, aby si nebola sokovana.

beronsche
2. sep 2015

@katka.gzd pekne zhrnutie preco si sa rozhodla tak, ako si sa rozhodla 🙂 A z rovnakych dovodov som sa aj ja porodnici vyhla.. 🙂

maciatkolulu
2. sep 2015

@katka.gzd ono totiz ta medicina isla hore aj v oblasti neonatologie a pediatrie. Preto tie skriningy stale rozsiruju, aby sa prave predislo problemov, kt mozu nastat a ked sa podchytia v zaciatkoch, mozu byt bez nasledkov, ked sa pride neskoro..... inak vmporodnici ti neonatolog tiez prezrie dieta, ale potom sa robia vysetrenia. Takze ZIADEN pediater ti neodhali napr.dilataciu oblicky pri beznom vysetreni a ani podla pocikanych plienok. Ale iba utz. To len ako priklad. A moze sa stat, ze si gynekolog nevsimne tento problem.

beronsche
2. sep 2015

@maciatkolulu k tomu utz mozgu a aj ostatnym skriningom - to ze je nieco vykonavane rutinne a celoplosne neznamena, ze to je aj opodstatnene.. v gyn.-por. praxi je tych prikladov nezmyselnych vysetreni a zasahov viac ako dost... Staci si precitat odporucania WHO a porovnat s beznou praxou v zahranici a u nas a ten rozdiel az zaskoci.. zial...
@katka.gzd neviem preco niektorych zenam vadi, ze po asistovanom otehotneni preferujes porod bez asistencie lekara.. podla mna miesaju hrusky s jablkami, veci co spolu nesuvisia.. Podla toho, co si popisala vidiet, ze do toho nejdes bezhlavo 🙂 Ozaj mas k domporodu PA? drzim palce

sardinka333
2. sep 2015

@katka.gzd taku radosť ti neurobím a vidim že ti naozaj chyba porozumenie, klapky na oči a len svoje ako papagaj...mna ty konkretne ako osoba a tvoje prispevky nezaujimaju, opakujem na mna nereaguj, mna tvoje chymery, fabulacie a učebnicové poučky nezaujimaju, ....v praxi si neodžila ANI JEDNU z nich.

katka.gzd
2. sep 2015

@tehula po precitani tvojho posledneho prispevku este dodam, ze ano mas pravdu, ze priebeh porodu dopredu nikto nevie ani u zdravej zeny... Ale preto doma nerodim sama aby mi skolena PA vedela vcas povedat, ze nieco nieje dobre, presuvame sa do porodnice...a komplikacie o sebe naozaj daju vediet dopredu, nedeju sa z minuty na minutu..ak zena nieje nadopovana oblbovakmi...velmi dobre sa da vela veci podchytit pocas porodu.
Pri tvojom porode s pridusenym dietatom a zelenou vodou... Co take doktor s dietatom robil co by nespravila aj skolena porodna asistentka? Resuscitaciu ovlada ak je nutna napriklad... Vela ludi sa mylne domnieva, ze krizova situacia sa da zvladat len v porodnici... Ale nieje to pravda...PA nosi so sebou lieky, kyslik, monitorovacie zariadenie na ozvy babatka este v bruchu, sitie... Jedine na co doma niesme vybaveni je cisarsky rez....ale predsa na ten sa presuniem do porodnice ak bude nutne..nebyvam na lazoch...a riziko akutneho cisaraku u zdravej zeny so zdravym babom je naozaj mizive... Je to zanedbatelna cast akutnych cisarakov vykonanych v porodniciach kde ich sposobili nespravnym vedenim porodu... Statistika nepusti... Skoro 40% cisarakov u nas.... Do 10% vo vyskove kde respektuju prirodzeny porod... Ceske zeny vedia lepsie rodit ako nase alebo je problem v pristupe lekarov??? Pre mna je odpoved jasna...

katka.gzd
2. sep 2015

@maciatkolulu ja nikde netvrdim ze sa lekarom vyhybam... K lekarovi idem ak mam problem...logicky nie? Ty si tam kazdy den aj ked ti je dobre? Sak preventivne..co ak ti rupne cievka v hlave? :D
Mala som problem otehotniet tak logicky som sla lekarovi
Nemam problem porodit pokial viem... Takze kym ten problem nenastane tak doktora nechcem vidiet...
Preco chodim na prenatalny skrining? Pretoze sa da odhalit problem pred porodom ktoremu sa logicky chcem vyhnut...preco by som nevyuzila pozitiva lekarskej starostlivosti ked mozem? Ja sa chcem vyhnut len negativam...to mne pride logicke, ale ty uz reagujes tak, ze ked nechcem rodit v nemocnici tak automaticky nemozem chodit ani na bezne vysetrenia...trochu z cesty uz rozpravas a prestavas davat zmysel...asi to tu ukoncim pre dnesok... Skus to predychat a mozeme v klude pokracovat zajtra ked nebudes emotivna a zacnes zasa racionalne odpovedat s kludom

tehula
2. sep 2015

@katka.gzd statistiky neovladam, lebo ich povazujem v mnohom zmanipulovane (teraz nemyslim len tie zo zdr.oblasti), ale odpovedou je mozno aj vek rodicky, so stupajucim vekom rastie aj pocet sekcii.
A ze zrovna tie Cechy spominas, tam napr PEDA nie je mozna v kazdej porodnici, nakolko nemaju nadbytok personal na ARO,ktory by sa mohol zaondievat na porodnici. Na druhej strane v nemocniciach, kde PEDU davaju, nie je hradena extra rodickou ako nadstandard.
moje vnimanie porodu je odlisne od tvojho, neviem si predstavit mrdnutim pleca sa nad tou situaciou zamysliet spatne, ze ved co, aj nejaka PA s kurzom by mi MOJE decko predsa ozivila hadam. Presun do nemocnice nie vzdy je kratky, ked je zaseknute dieta v porodnych cestach a klesaju ozvy, tak co? Bude PA saskovat s kliestami? Pridusenie je jedna z mala komplikacii, jednoducho nemocnicu volim tak, aby mala oddelenie pre patologickych novorodencov, nie aby mali ruzove zaclonky a piticka s paraplickom, lebo sa tam JA!!! budem citit lepsie.

katka.gzd
2. sep 2015

@beronsche ano mam PA certifikovanu..pracuje aj na kramaroch...toto bola jedna z mojich podmienk k domporodu...predsalen som prvorodicka...dula mi nestaci aby som bola kludna...dalsie podmienky boli informovany a vedomy suhlas manzela, ktory ma do toho tiez co hovorit samozrejme 🙂 a je chvalabohu so mnou za jedno po rozhovore s PA, po precitani vsetkeho co mu roky posuvam..plne chape a suhlasi (pre rypalky dodam, ze je nadpriemerne inteligentny, VS vzdelany a nieje pod papucou.. Aby sme si usetrili zasa osocovanie), dalsia podmienka samozrejme zdravotny stav moj: ziadna tehotenska cukrovka, dobre krvne vysledky, hlavne zrazanlivost, ziadna nadvaha, cvicim aby som bola vo forme a samozrejme zdravotny stav babatka...ziadne odchylky, poloha dolu hlavickou... Este niesme na konci takze sa mi moze stat ze skoncim v porodnici...ale na slovensku to nebude...pojdem do vyskova ak by sa niektora podmienka bohuzial nesplnila...

katka.gzd
Odpoveď bola odstránená
sardinka333
2. sep 2015

@katka.gzd Skus to predychat a mozeme v klude pokracovat zajtra ked nebudes emotivna a zacnes zasa racionalne odpovedat s kludom....

katka.gzd
2. sep 2015

@tehula bohuzial si dalsia do radu, ktora povazuje PA za nevzdelane...opak je pravdou...nemaju absolvovany len nejaky kurz. Su to vysokoskolsky vzdelane zdravotnicky a na prirodzeny porod specializovane na rozdiel od gynekologov, ktori su skoleni hlavne na patologie... V zahranici je uplne bezne ze cely porod vedie PA a doktor sa vola LEN vtedy ak dojde na nejaky problem... A nemaju o nic vacsiu umrtnost ako my...
Keby sa dalo rodit prirodzene aj u nas, nevaham nad porodnicou ani minutu...ale u nas sa prirodzene porody jednoducho nevedu...ze je s tym 90%zien spokojnych je smutne... Nam ostatnym bohuzial zostava len tato alternativa alebo vynalozit nemale peniaze za porod v zahranici co je smutne... Preco je u nas nemozne zriadit porodny dom kde by aj zeny ako ja rodili blizsie k lekarom a o to bezpecnejsie? Ja by som to brala hned....

katka.gzd
2. sep 2015

@sardinka333 moj hodnotenie tvojej osoby bolo napisane s uplnym kludom..ludia ako ty mi adrenalin nedvihaju..za tie roky co sa tomu venujem som na take ako ty narazila x krat...nerob si nadeje ze sa ma tvoj nazor osobne dotyka... S tebou som skoncila... Energiu viem vynalozit aj lepsie

maciatkolulu
2. sep 2015

@katka.gzd dievca, ale ty si odporujes, pises, ze k lekarovi ides iba ked mas nejaky problem a v zapati, ze prenatalny skrining riesis iba preto, aby sa dalo predist nejakym komlikaciam a od toho predsa je aj novorodenecky skrining. Mne je absolutne jedno ako chces rodit, pytala som sa, ci a ako sa bude robit skrining po porode, nic viac. Inak trochu pokory by to chcelo.... A ja teda absolutne nepisem z cesty 😉 ja som nikde nepisala, ze nemozes chodit k lekarovi ked nebudes rodit doma 😀 nikde, prave naopak, som sa pytala, ze ako to teda bude s popôrodnym skríningom. nic viac. Kludne to mozes rozdychvat ty. Nikde som ani neutocila, ani nebola agresivna, iba som v klude polozila otazku. Ale najviac si ma fakt pobavila poslednou odpovedou, kde si sama sebe odporujes. Ja totiz odpovedam stale s kludom a racionalne. Ja mam chvalabou doma tri zdrave deti a porody uz za sebou. Odkedy som prezila tie porody, tak mam v sebe viac pokory a ucty k zivotu, ale aj ucty k lekarom a sestram a aj tym kt.su podrazene, lebo keby som dostala taku klientku ako ty, tak amen tma 😉 , to uz len zo srandy, neber to osobne. Prijemny den

koniarova
2. sep 2015

@katka.gzd Chcem sa spýtať, už máš deti? Či toto dieťatko bude prvé?