Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@tehula inak odpoved o ruzovych zaclonkach aby sa rodicka citila lepsie je krajne provokacna... Si potom nepochopila co som sa snazila napisat v prvej odpovedi pre teba... Pretoze na optimalny a bezpecny priebeh porodu pre mamu aj dieta skutocne je dolezite aby sa mama citila dobre a bezpecne lenze predstava jednotlivych zien o bezpecnom prostredi moze byt totalne protichodna... Ak ty si bezpecne prostredie predstvujes ako dobre osvetlenu porodnu salu s x zdravotnikmi k dispozicii, potom toto je najlepsie prostredie pre teba a tvoje dieta.... Pre mna je take prostredie maximalne nevhodne. V zahranici maju preto zeny na vyber... U nas sme este za opicami v respektujucej starostlivosti... Myslela som si ze som svoje motivy vysvetlila dostatocne na to aby som nedostala komentar o ruzovych zaclonkach, no mozno nie... Pre dnesok som kazdopadne vycerpala cas a energiu ktoru som bola ochotna venovat "sebaobrane" bohuzial... Uplne pochopenie medzi nasimi dvoma tabormi asi nebude nikdy.... Resp. inak...ja chapem zeny co si vyberaju porodnicu a neponizujem ich ani neosocujem... Opacne to bohuzial nefunguje...
@katka.gzd vaázne??? ty neosočuješ?? aka novinka...
@katka.gzd Prepáč, nečítala som všetko. Ale z pár tvojich príspevkov som sa dozvedela len jedno - a to že máš všetko čo sa týka pôrodu a vecí okolo toho teoreticky naštudované a svojou PA povykladané a uistené a pevne tomu ty aj tvoj nadpriemerne inteligentný VŠ vzdelaný manžel veríte - neberiem ti to. Ďalej tu len nemiestne osočuješ a presvedčuješ ženy, ktoré vedia o čom hovoria o tom, že máš pravdu. A stále len píšeš o tom čo chceš, chceš a chceš a ako si to predstavuješ. Ver tomu, že väčšina z nás minimálne pri jednom pôrode chcela všetko tak ako ty, ale nedalo sa to, nakoľko bolo potrebné dostať dieťa čo najrýchlejšie "von" - a v tom prípade ti doma nikto nepomôže, ani PA asistentka, ani manžel a dokonca pravdepodobne ani rýchla sanitka. Takže asi tak....Ale držím ti palce aby všetko dopadlo len tak ako to chceš, ako tomu veríš a ako si to predstavuješ.
@katka.gzd Kati, aby sme si ujasnili osadenstvo zucastnenych. Pri domacom porode je PA, Pravda.
Pri nemocnicnom PA, gynekolog-porodnik a dieta vysetruje pediater, nie gynekolog. Preto aj tie resuscitacie, ok, zvladne aj PA, ale na komplikacie u mimina je tam pediater, neriesi to predsa gynekolog.
Ano, PA je vyskolena, vystudovana atd atd...mam info, aj kedy v nemocnici cely porod odviedla PA a nie lekar, najma ked porodov bolo vela a rodicka nemala lekara zazmluvneneho, venoval sa zazmluvnenej, a bol k dispozicii pre pripadne komplikacie.
Nepaci sa mi pausalizovanie, ze porodnica je smrrrrrrrrrrrrrrrrt, zenu tam buzeruju ako nesvojpravnu, nedaju najest, napit, priviazu o radiator (pardon strmene), skacu jej po bruchu, decko vezmu okamzite po vytlaku, strihaju dorado kazdeho bobra, co sa tam mihne. Omyl, hlupe pausalizovanie, a co bolo v rokoch 90tych, uz davno neplati. Lenze mnohe baby len precitaju horror stories a hned ze radsej naulici porodia ako ist do muciarne
Pisem za seba, oxik, aj medikamenty sa kludne dali odmietnut, na druhej strane aj vyziadat, co napr v 2009tom sa este nacviky pri PEDA robili, ze az od isteho postu prstov sa uracili pichnut EPI, uz neplati, podaju kludne pri bolestivych kontrakciach bez ohladu na otvorenie, ak si to pacientka ziada.
Nastrih nie je rutina, lekar ma roztahoval, co to dalo, strihat nechcel, az ked musel./ Ja som vdacna, hlava hned vyletela a nie som natrhnuta az po prdel. Na mezokain pri siti, si tiez nestazujem. Bonding dodrziavaju, rooming in dodrziavaju, strmene nepouzivaju rutinne, lozka polohuju. Uznavam, ze zatial nejake speci porodne kresla s dierami, kde sa stvornozkuje lekar a chyta dieta, alebo potapacsky vystroj do bazena pre gynekologa nemaju. Porodne plany beru v uvahu, prikladaju aj na kojenie, deti nechavaju cely cas s matkou uz na sale. Ziadne izolovanie na vzdycharni. So mnou bol moj muz od zaciatku do konca, ani pocas klistyru ho nik nevyhanal.
Pit a jest sice na sale neumoznuju, ale vodu a gazy ochotne podaju, ja som si crcala vodu kludne tak.
Myslim, ze aj z druhej strany sa dost prehana a kritizuje a pritom pristup v nemockach ide s dobou podla priani rodiciek. Lenze niektore nemenovane duly a samozvane odbornicky tu siria horory a nabadaju k upaleniu carodejnic v lekarskych plastoch.
@evittam toto je tema o prirodzenom porode a ja pisem o prirodzenom porode v kazdom prispevku... O kom inom mam pisat ako sebe a svojich predstavach? Nenapisala som nikomu ze jeho volba bola zla zato som si vypocula na seba kopu hodnoteni...
Ja som vyrovnana s tym, ze zeny co veria ze ich v porodnici zachranovali si toto nenechaju nikdy zobrat a budu sirit hororove pribehy dalej... S dobrym umyslom aby aj ostatne neriskovali a nechali sa zachranovat radsej...fajn...
Ja skusim v prvom rade tomuto zachranovaniu predist... Zdovodnila som ako som prisla k tomuto zaveru celkom obsirne takze ak mas zaujem tak citaj, ak nemas, je to tvoja vec...
Ja len nechapem preco zeny co nemaju absolutne nic do cinenia s porodom doma a nulove vedomosti o porode okrem vlastnej skusenosti, co je zalostne malo, citia povinnost dojst sem poucovat..
Ja nechodim do temy "porodnica xy" presviedcat zeny ze maju rodit doma....
@tehula Pekne si to napísala. Presne - ja mám tiež len najlepšie spomienky na prvý pôrod - v skratke - ústretový a perfektný personál, služby, vybavenie, všetko ako som chcela a ako som si predstavovala, žiadny nástrih ani nič podobné........ 😉 a tým menej nejaké ponižovanie a buzerovanie...a to nie som sama - mám dosť známych čo majú podobné pozitívne skúsenosti. 🙂
@katka.gzd V tomto máš pravdu, ale ja nemám na rozdiel od teba "nulové vedomosti" o pôrode len preto, že som nerodila doma - zažila som prirodzený normálny pôrod. Mám za sebou dva pôrody, dokonca úúúplne dva odlišné. Takže viem o čom hovorím aj keď som rodila v pôrodnici - ale môžem ti garantovať, že len v tých najprirodzenejších podmienkach a podľa mojich predstáv. 😉 A dokonca na Slovensku.
@tehula vies co uzavrime to tak, ze si mala dobru skusenost v porodnici a to je super, mozes byt stastna... Ja neupalujem carodejnice ale nechcem riskovat, ze moj mozno jediny porod v zivote bude nasilne vedeny a spackany...jednoducho nie... Je to moja volba... Ja od teba neziadam siahodlhe vysvetlovanie tvojej volby napriek tomu, ze ja som ti ho poskytla... Nikoho nepresviedcam ani nehuckam na moju volbu... V podstate tu ani necakam ze mi to niekto schvali... Ja th nechavam svoj bazor a postoj pre zeny podobne zmyslajuce a pre zeny co to pochopit chcu... Tymto moj vklad konci
@katka.gzd povodne to mala byť diskusia - ale ako nahle niekto povedal ze v porodnici bolo aj dobre tak konec, ze nemá nič proti tomu ak si žena aj oddychne a pod ..nechape, nerozumie, je neinformovaný a mal by vypadnut...ale zena čo nikdy nerodila rozumie lebo študovala na internete. Ale vela šťastia prajem inak.. 🙂
@evittam ano mas pravdu, ze porod sa neda planovat dopredu a vacsinou nevyjde podla planu... ALE bez bezhlaveho zasahovania do prirodzeneho procesu, akym porod je, bez zbytocneho podavania medikamentov a pri zachovani psychickej pohody rodicky, je male riziko, ze sa to zvrtne na patologiu... To, ze vyhnut sa zbytocnym a kontraproduktivnym zasahom pocas a po porode v nasich porodniciach je vec casto velmi namahava a obcas/ niekde priam nemozna, je fakt... Je smutne, ze casto lekari musia riesit problem, ktory sami sposobili.. Nie, nie naschval, proste sa u nas pouzivaju zastarale postupy a rutinne zasahy.. Taky je system... No a potom tie mamicky veria, ze bez pomoci by doslo k najhorsiemu... (nemyslim nikoho konkretneho) A o tom v podstate pise aj @katka.gzd ...
@jalimag diagnostika ti ide...stači jeden odstavec a ty už vieš kde bol pravdepodobne problém... 😝
Doktor hadr..
@katka.gzd sorry a ty mas ake vedomosti ;-D? Ked tu druhych odsudzujes zanich vedomosti. Ty si este ani neporodila.... ach jaj dievca zlate ani nevies kolkym.ludom tie zveri, tym myslim porodnikov, zachranili zivot a aj babatkam. Ale keby sa nedajboze nieco stalo a musela by si ficat do nemocnice, tak uz by to bolo ok. Su tu fakt aj ine porodnice, kde sa da rodit humanne aspon trochu. A inak kto zaplati odber krvicky malemu a rozbor a odvoz a celkovo vysetrenia pediatricke. Ak som spravne pochopila, tak nebude ti uz stacit iba ratat pocikane plienky.
@sardinka333 To máš tak ako s tými parenými buchtami:
"Pýta sa brat brata: ćo máš najradšej? Parené buchty. Hmmm, a už si ich jedol? Ale nieeee, ale už som ich videl". To len na odlahčenie. 😉 😀
@beronsche Rodila som 2x, mám xy známych čo tiež rodili a ani ja a ani jedna z nich nemali žiadny nechcený alebo neprirodzený zásah do priebehu pôrodu - samozrejme ak to nebolo nevyhnutné - napríklad taký nástrih - podotýkam, že nie "preventívny" ale potrebný. A bolo to normálne možné.
@maciatkolulu Ja si nemyslim, ze prenatalna diagnostika odhali vsetko. Ale ak sa aj v nemocnici uprostred pristrojov narodi dieta s nejakou dopredu neodhalenou chybou (myslim, ze skor uz vedia ako nevedia, ze nieco nie je v poriadku, ale netrufam si ten pomer odhadnut), vela krat prevazaju dieta do specializovanej nemocnice a matka niekedy ostava lezat v tej povodnej, kde rodila. A vidi dieta niekedy aj o 4 dni! Citala som aj take v skupine s mojim porodnym mesiacom....
@bluka2 hej, urcite neodhalia vsetky vrodene chyby, ale taka porodnica ako kramare, antolska tam je neonatologia so vsetkym co k tomu patri. A je jasne, ze ked uz sa nieco stane ,dieta s matkou nebude. Respektive ked sa zotavi po porode a je schopna, tak moze lezat s babatkom ak to dovoluje jeho zdravotny stav.
@bluka2 zrejme závisí aj od toho o aký problém ide - kamoškin syn sa narodil predčasne a normalne s ni bola na oddelení koli kojeniu, švagrinej synček mal srdcovu vadu, ktoru odhalil práve ten novorodenecký skrining - ešte v ten den ked to zistili išla s nim v sanitke do kardio centra. Našťastie to dobre dopadlo.
@evittam vies co este poslednu vec pre teba dodam ked sa ohanas stale tymi dobrymi skusenostami.. Ja ako prvorodicka som medzi domarodiacimi zenami skor raritou...95% domarodiacich zien su po prvom spackanom porode z ktoreho si odnasaju mensie alebo vacsie traumy napriek renomovanej porodnici, zazmluvnenemu doktorovi, porodnemu planu, osobnej asertivite alebo aj vlastnej prvotnej nevedomosti a odovzdanosti systemu a domo "utekaju" pretoze nevidia inu moznost ako prezit normalny porod po predoslej skusenosti... Takym skus hovorit ako bolo tebe v porodnici dobre... Pekny den vospolok
@bluka2 inak k tej prenatalnej diagnostike, ved to som presne pisala, ze od toho sluzi poporodny skrinig, ale vraj nie je potrebny napr.taky utz.skrining. k tomu niet co dodat.
@maciatkolulu Jaj ok, tak som to asi trochu inak pochopila.
@bluka2 Áno súhlasím. Mňa napríklad nenastrihával a aj tak som sa roztrhla na 1cm - čo je v pohode - nakoľko mi v "najlepšom" hovoril netlačiť - lebo išiel syn trošku ramienkom - vôbec žiadna katastrofa. Myslela som to tak, ako som to napísala - gynekológovi stačí sekunda aby ťa nastrihol ak je to potrebné - takže asi len toľko, nepísala som o "preventívnom" nástrihu ako to robia niekt.lekári. 😉
@maciatkolulu Dobre, ale to nie je ten Koch, ktory tu byva davany za priklad, aky super moze byt porod v porodnici. Vsetko, aj porod doma, aj v Kochu, aj na Antolskej ma svoje + a -

@katka.gzd ja si nadeje ziadne nerobím, pokial viem tak ja som prva na teba nezautočila...ty si sa nechala strhnut prispevkom ktorý tebe nepatril takže ja osobne som tebe ako prvej nič zle nenapisala. ALe nechajme to tak..ja si tu sedim pri kavičke, oddychujem a bavim sa, kludne si čitkaj, internetuj...ja osobne nemám problém ani s ludmi ani s nemocnicami ani s porodnicami, za mna uplne ze klideček...problém maju tie čo mermo mocou trvaju na svojom hlava nehlava a potom su smutné, zufale ako niečo viac menej nevyšlo....a pritom maju doma krasneho a zdraveho drobca.