Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@bluka2 asi ale zavisi aj od elasticity kože, hradze...masirovať može každá, či stačí len to tak to neviem, ale napr. aniball uz nie je pre každu...ked sa predčasne otvara tak ee.
@evittam už aj s tebou konči rozumna debata?s treťou diskutujcou v jeden den?
@bluka2 nepochopili sme sa. Jasne, ze z kocha pri vaznom probleme musia prevazat, ale ja som hlavne pisala o skrinigu, kt.vraj nie je potrebny a staci ratat (!) Plienky a pozorovat babo. Podla mna je gennskrining viac nez potrebny a pisala som, ze ako si to zariadia maminky co chcu rodit doma.
@sardinka333 Samozrejme, ak je niekto proti a "nepritakáva" a napíše na vec rozumný pohľad a hlavne skúsenosť, tak dochádzajú argumenty. 😉
@katka.gzd povedz mi preco by som mala byt zaslepena? Z akeho dovodu, ved ja som bola spokojna a neodpisala si, kolko bude cely ten spas doma stat aj s pediatrom a vsetkymi vysetreniami, kt.si neviem predstavit ako bude odoberat a transportovat. Ono totiz netreba byt fanatikom v nicom, vsetkeho vela skodi, ale teda ohrozit vlastne dieta, ze si MYSLIS, ze nie je dolezity utz.skrining, tak to uz je aj o nevedomosti.
ja normálne žasnem?! a neprestávam sa pýtať, na čo tie, čo nechcú rodiť doma alebo nemajú vôbec o túto tému záujem, otvárajú a reagujú v týchto témach, nemáte nič iné na robote a potrebujete si na niekom vybiť zlosť?
@ajka006 nie urcite nie, ja som sa len pyatala a to absolutne v klude (druha strana bola trochu nervoznejsia), ze ako to je s poporodnymi vysetreniami a ze ja som mala krasny porod v ramci moznosti (cisarsky) tot vsjo
@evittam tak to je super, ze mas takuto skusenost... Ale co som vsak zistila pocas mojho velmi intenzivneho hladania porodnice pocas 2. tehotenstva je to, ze kazda z nas ma hranice, co povazuje za akceptovatelne a co uz nie, nastavene inak... A tak ako kamaratka nevidela nic zle na podani oxytocinu, polohe v lahu, riadenom porode a odneseni dietatka na novorodenecke odd. a dokonca danu porodnicu uprimne chvali, pre mna bolo toto za predpokladu fyziologickeho priebehu porodu, neprijatelne.. Napr. z mojho okolia dostala kazda jedna mamicka oxytocin, ak nie v 1. ci 2. dobe porodnej, tak v tretej to uz bolo iste.. aj ked islo o viac porodnic.... Jednoducho rutina - co mi vlastne aj potvrdila primarka porodnice, ktora sa umiestila v prvej 5 slovenskych porodnic... napr. aj toto je pre mna presne jeden z kontraproduktivnych neopodstatnenych zasahov.. Koniec koncov aj podla WHO.. Dalej kolko zien rodilo v porodnici inak ako lahu ci polosede? Urcite nie takmer kazda... Ak tak niektora aj rodila, musela si to vyziadat a pri tom to ma byt norma... atd. atd....
Ono netrvdim, ze to nie je mozne, dosiahnut prirodzeny porod , ale je velmi smutne, kolko namahy na to musi vacsinou zena vynalozit...
@maciatkolulu novorodenecky skrining ako argument proti domporodu neobstoji... jednoducho sa po porode matka skontaktuje v prvom rade s pediatrom a potom s novorodeneckym odd, kde nasledne vsetky skriningove testy prebehnu...
@beronsche preco mate stale tendeciu utocit? Ved ja som to ani nepisala ako argument proti porodu doma, iba som sa opytala, naco som dostala "duchaplnu"odpoved, ze utz.netreba!staci pozorovat a ratat pocikane plienky. No comment. A rovnakonsom napisala, ze behat s cerstvo narodenym dietatom po lekaroch je dost na prd. Nic viac. Ani raz som neodsudila porod doma. Akurat si myslim, ze sa riskuje a hazarduje a to velmi.
@maciatkolulu tak teraz ti nerozumiem... kde presne na teba utocim? cituj... A s cerstvym novorodencom po lekaroch behat netreba - pediater ma povinnost prist domov a potom uz predsa ostava len novorodenecke odd., kde pri kratkej navsteve potrebnej na skrining a vopred dohodnutej pride dieta do kontaktu s menej ludmi, akoby tam malo byt aj s mamou umiestnene tych min. 5 dni, ci ako to je (lekari, sestricky, sanitari, upratovacky - a to vsetko min. 3 smeny plus navstevy)
@beronsche tak to si neviem predstaviť s kt.porodnicou sa bude dat dohodnut na skrinngu. A rovnako si neviem predstavit trieskat sa niekde napr.v zime s tak malym dietatom. Porodnice nefunguju na casenky, pre verejnost. To sa ako cinkne do porodnice, ze dobrovolne som odrodila doma, tak si poprosim skrining, kt.mal byt uz vykonany napr. A co ked uz bude neskoro? Co ked dieta chyti nejaky vazny problem, kt.by ta diagnostika odhalila? Kazdy je strojcom svojho stastia...
@beronsche ale takto to nefunguje - tých vyšetreni je x a to ti neurobia rad za radom na počkanie, neviem od kial maš tento postup 🙂Netvrdim ze je to argument proti domacim porodom. 🙂
@maciatkolulu @sardinka333 a odkial mate vy, ze to tak nefunguje?
lebo ja to mam z vlastnej skusenosti 🙂 po planovanom domacom porode prisla syna pozriet pediatricka, este v ten den zasiel muz do blizkej porodnice po skriningovu karticku na odber z paty. ten urobila na 4. den pediatricka. ja som zavolala na novorodenecke odd ohladom ostatnych skriningovych testov (u nas sa robia iba 2x tyzdenne) a dohodla som sa s primarkou na najblizsi termin. nakoniec sme tam nesli, lebo maly dostal silnu zltacku a tak som ho radsej nechala hospitalizovat kvoli fytoterapii. to sme ale isli do inej nemocnice (chcela som ist s nim, preto ina nemocnica) a tak mu skrinig urobili tam.. vsetky testy mu urobili naraz a bola som pri tom - utz mozgu, obliciek, vysetrenie oci a usi... chyba mu iba zakvapkanie oci po porode a injekcia K vit - ani jedno som nechcela 🙂
este dodam, ze paradoxne hoci sa dcerka narodila v normalnej porodnici hoci mimo SKK, ziadne utz jej nerobili - nuz iny kraj, iny mrav - nie vsade to totiz robia rutinne a celoplosne 😉
@beronsche je to skusenost zo slovenskej porodnice? 🙂 pišeš ze mimo Sk.. 🙂
@beronsche ktorá pôrodnice to konkrétne bola Prosím ťa?
@michaelkanr
@ajka006 Nikoho tu nedeptame😉. A zasnut sa da akurat nad tym ako jedna buduca mamicka fanaticky zastava iba to o com len citala a taktiez na druhej strane viac-menej necgce akceptovat tieziba to o comcitala niekde na nete. To je vsetko-aspon za mna. A tiez kazdej buducej mamine zelam len to najpohodovejsie tehu,pôrod a zdrave deticky.
@sardinka333 necitas pozorne 🙂 pisem, ze dcera sa narodila mimo skk 😉
@maciatkolulu bolo to novorodenecke odd v Krompachoch, ked som im volala, uz o vsetkom vedeli od mojej pediatricky
Kamaratka po domporode absolvovala s babatkom skrining na novorodeneckom v ZA. Neviem o tom, aby jej niekto nieco odmietal urobit.. Takze moj pripad nie je ojedinely...
@beronsche 🙂 citujem ťa : a odkial mate vy, ze to tak nefunguje? lebo ja to mam z vlastnej skusenosti ....
Preto ta otazka...nemožeš porovnavat vlastnu skusenost zo zahraničia štylom že ved tam je to tak, tak na SK to je tiež tak...
aspon ja to tak vidim, možem sa myliť 🙂
tie vyšetrenia nezahrnaju len skrining mozog, obličky...
a vobec to nikto nemusi odmietat urobit - len som hovorila ze je možné ze to bude problém urobiť všetky vyšetrenia v jeden den, jeden termin...ale nehovorím ze ich nespravia.

@katka.gzd Ale čítam, ale už končím, lebo akokoľvek, tak pravdepodobne nechceš pochopíť. To ti vyplul "ujo Google?!" Domarodiacich - na celom svete? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀