icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

ajana1
2. sep 2015

@berinsche @maciatkilulu @sardinka333 baby mam pre vas novinky. V Holandsku sa ultrazvuk pri narodeni ani nerobi ak na to nie je dovod 😄 sice som prve porodila v nemocnici lebo predstava porodu doma ma desila ale pri druhom ak budem mat moznost zostanem doma.

beronsche
2. sep 2015

@sardinka333 ved ti pisem, ze to bola skusenost zo Slovenska, po narodeni mojho druheho dietata. Zahranicie som spomenula v inej suvislosti ... 😀
a co teda vsetko zahrnaju? neviem o tom, ze by sa celoplosne robilo aj nieco ine ako utz, krv z paty, kontrola oci a usi... A samozrejme reflexy a celkovy stav po narodeni...

sardinka333
2. sep 2015

@beronsche tak potom prepáč, nejako som sa v tvojom prispevku ,,stratila,,... 🙂

sardinka333
2. sep 2015

@ajana1 to my dávno vieme, ze ,,na zapade,, o teba gynekolog ani nezavadi... 🙂 len PA. Vieme aj to ze vela zien sa prave koli vyšetreniam vracia domov na Sk...z UK a pod stažujuc sa ze tam im ledva urobia uzv... 🙂

peneloppe
2. sep 2015

@sardinka333

Ale na tom nie je nic zle. Robia sa tam dva usg a viac ani nie je nutne. Ked je nejake podozrenie ale ked sa pri tych dvoch usg objavi nejaky problem, nie je problem s dalsim, len sa nerobia zbytocne usg ako na Slovensku.

sardinka333
2. sep 2015

@peneloppe každé vyšetrenie ktoré nič neodhalí, ziadnu chorobu je zbytočné🙂

Kočka z H. tam žobrala aby ju vyginalne vyšetrili koli bolesti a oni salam parek...usmev - nevyšetrili. To iste aj PA...pri porode chcela nastrih a neurobili jej to...tak kde su zelania tých čo zasahy chcu? Tvrdí ze koli tomu je dotrhana a ma traumu z dalšieho porodu. Je to v teme - porod v hainburgu. Mne by asi toto vadilo, že ja niečo chcem...zasah ...a PA to neurobí...neviem ani ake ma ona pravomoci čo sa tých zasahov tyka...to by ma uprimne zaujimalo. Lebo ak mi tam ma niekto len ,,pozerať medzi nohy,, a aktivne mi nepomoct ked chcem tak potom načo mi tam je?
Ale to je moj subjektivny nazor. 🙂

sisaka
2. sep 2015

@ajana1 ani v Kanade sa zdravym novorodencom, kde nie je nejake podozrenie, nerobia ziadne ultrazvukove vysetrenia 😉 Pediater prehliadne novorodenca a zvazi, ci a ake vystrenia su potrebne.

peneloppe
2. sep 2015

@sardinka333

Predporodna aj poporodna starostlivost je tam na ovela lepsej urovni ako na Slovensku. To sa hadam ani neda porovnavat, ibaze mas tu znameho lekara a vsetko si vopred vybavis a samozrejme aj patricne zaplatis,a lebo sem tam mozno mas aj stastie, moze sa stat.
Tam dostanes top starostlivost, bez znamosti, bez vsetkeho, proste lebo si zena, cakas dieta, potom matka, zasluzis si to a tak sa k tebe aj spravaju od zaciatku do konca.

maciatkolulu
2. sep 2015

@ajana1 ok. Ved ja nikoho nenutim, aby si dal robit uplne zbytocne vysetrenia, kt. Niekt.zachrania zivot... je to na každom

ella_joy
2. sep 2015

@sardinka333 tak tak...ja som mala 2x porod na SK prvy skoro OK a druhy perfektny, teraz som sice len na zaciatku, ale teda ked som citala a pocula od svagrin ako to prebieha tu, prenatalna starostlivost, vobec nie som nadsena.. A doma by som uz vobec nerodila, je to tu dost bezne, nechcem stresovat seba ani muza, aby mu nasa spalen pripominals porodnu salu..ani za svet..UZV ak je tak max 2x inak vsetko pohmatom..ziadne glukozove testy, prietoky ci pasy..tripple testy tu su ako double test, aj to tusim dobrovolne, az nad 35 je to sucast prenatalnej diagnostiky..no uvidime

maciatkolulu
2. sep 2015

@ajana1 inaknvdaka za novinku, ale ja som radsej ked mam pokoj na dusi, lebo sme absolvovali skrining. Som proti kadejakym vysetreniam, ale tak toto podla mna zbytocne nie je a v zahranici to zvycajne funguje tak, nezaplatis, nemas. Ale povodna tema je o inom. Takze vdaka za info 😀

jalimag
2. sep 2015

@sardinka333 ty si fakt neskutocne papulnata, ale co uz, aj na takych slnko svieti...

evittam
2. sep 2015

@peneloppe Nehnevaj sa,ale nepises uplnu pravdu. Ja nemam ani znameho lekara,ani nikoho v pôrodnici,ani som nic neplatila naviac a celkova prenatalna starostlivost,pôrody aj starostlivost v pôrodnici bola u mna na vysokejurovni s max.spokojnostou.

sisaka
2. sep 2015

@sardinka333 gynekolog o teba zavadi, ked je to potrebne (ten sa venuje patologickym pripadom), o to sa zeny v zahranici bat nemusia, akurat oni maju utkvelu predstavu,ze ked sa v nich lekar nerype kazdy mesiac, nerobi sono na kazdej prehliadke tak je ich starostlivost zanedbavana, midwife vie velmi dobre, co robi (smejem sa tu z niektorych nazorov, ze ide o zenu, ktora ma par mesacny kurz 😕 ) Zazila som oboje - tehotenstvo, porod, poporodna starostlivost na Sk aj v zahranici, viem porovnat a uplne uprimne mam velke vyhrady k predporodnej starostlivosti na SK a rodit by ma tam nedonutil nik, ani keby mi zaplatili. To co sa dialo po porode skoda opisovat, uz som to na MK par krat spominala, najradsej by som sa vyfackala, ze som si to vsetko nechala a neozvala som sa 😔 Ty si myslis, ze si dieta nepamata, ale fakt je ten, ze mu to ostava v podvedomi a nie je to nieco, nad cim by sa malo mavnut rukou.

jalimag
2. sep 2015

@tehula vies co, najprv si precitaj celu diskusiu a az potom sa vyjadruj k jednotlivym diskutujucim. Ak na to nemas cas, tak co tu teda robis? Chod sa venovat tym dolezitejsim veciam. Urobis lepsie.

sisaka
2. sep 2015

este mi neda nenapisat - tema je jasna porod doma, nie porod doma vs v nemocnici, takze drviva vacsina prispevkov na poslednych stranach je uplne od veci
@katka.gzd vidno, ze sa snazis, co najlepsie pripravit na porod, drzim palce, nech to vyjde podla predstav

evittam
2. sep 2015

@sisaka Tvoja skúsenosť bola zlá, ale budem ti oponovať - ak si to môžem dovoliť. Za to, že ty si mala zlé skúsenosti, ešte neznamená, že nie je možné aby bola žena na SKK spokojná so všetkou starostlivosťou okolo tehotenstva a pôrodu..... 😉 A ak nie som s niečím spokojná či tu, či hocikde inde tak sa o to postarám, aby som spokojná bola a nie "držím hubu" a potom sa sťažujem - to myslím všeobecne.

sardinka333
2. sep 2015

@peneloppe podla mna to vidíš velmi ružovo...ze tam je to len top. Kedže v zahraniči mnoho vyšetrenia nie su automatické tak ak ich chceš tak si za ne nepriplacaš? Nie je to aj tak, že ta najprv vyšetruje PA alebo nejaky zdravotnik (u nas by som to nazvala sanitár) a ked on povie ze je všetko ok tak k doktorovi sa ani nedostaneš lebo to neodporuči? Pripadne za peniaze ...
Moj muž sa bez znamosti dostal k špičkovenu ortopedovi do Martina...čo ako jediny na Slovensku robí štep kolennej chrupavky (neviem akou metodou). Samozrejme platíš si to to je jasne, ale bez problémov, bez znamosti ho operoval a o tejto metode chodi ,,školiť,, do zahraničia. Vola sa Jakubec...
Len ten čo doktorov nepotrebuje si moze myslieť ze my tu ,,nič nemame,, žiadnu top starostlivosť (aj v zahraniči by si to musela paltiť amožno by to bolo ešte drahšie) ale bud rada, lebo čim sme prešli za pol roka nikomu neprajem.
Nie tak davno museli rodičia uniest svoje dieťa z rakovinou z UK lebo tam už nič pre neho neviem či nevedeli alebo nechceli urobiť...zobrali ho z nemocnice do protonoveho entra v Prahe...a dieťa je nateraz v poriadku, dieta ktoremu davali par mesiacov zivota. Takže neni tam všetko take top ako si to ty chceš mysliet.

sisaka
2. sep 2015

@evittam samozrejme,z e je to mozne. Mnoho zien je spokojnych, ze mali minimalne 10 ultrazvukov, ze boli neustale gynekologicky vysetrovane (ved ten krcok treba vkuse kontrolovat), ze boli nastrihnute, vsak aspon rychlejsie vytlacili (nevadi, ze sa dotrhali zvnutra), su rady, ze lekar "ich odrodil", ze im dieta zobrali po porode - vsak aspon sa vyspia .... pokracovat by sa dalo, je to o tom, ako si clovek predstavuje tu starostlivost, tak ako som pisala v predchadzajucom prispevku, takze ano verim tomu, ze su mnohe zeny velmi spokojne a aj verim tomu, ze mnohe zeny chodia zo zahranicia rodit na SLovensko.

peneloppe
2. sep 2015

@sardinka333

Nevidim to vobec ruzovo. Zila som zahranici dost dlho na to aby som to vedela zhodnotit. Ale nebudem nikoho o nicom presviedcat ani sa s nikym hadat.
Hlavne si treba uvedomit to, ze sestry a porodne asistentky tam maju uplne ine kompetencie, maju ine vzdelanie takze to ze nedostanes k doktorovi nie je vobec problem, pri beznom vysetreni. Ultrazvuky sa robia v nemocnici a samozrejme ked ide o nejaky problem tak uz nastupi lekar.

Dopriala by som vsetkym zenam taku fantasticku predporodnu aj poporodnu starostlivost.

@evittam

Ano verim, moze to byt aj dobre, asi si mala stastie ale snad su aj dobri lekari, ale celkovo je to tu dost zle.

peneloppe
2. sep 2015

@sisaka

Inak ja mam taky isty nazor ze tu by som nerodila ani za nic. Teraz zijeme tu a ja o dalsom dietati ani neuvazujem, a to kvoli tejto zdravotnej starostlivosti u nas. Bala by som sa ako cert kriza. 😀

eaka
2. sep 2015

Inak ja som si myslela, ze sa tu dozviem nejake info o domacich porodoch, nie ze sa tu budu hadat zastankyne domacich a nemocnicnych ☹ to sa musi fakt kazda tema na mk zvrhnit na hadky a dokazovanie si, kto je lepsi a mudrejsi? ☹

peneloppe
2. sep 2015

@eaka
Na Slovensku sa praktizuju domace porody? Ja mam viac znamych, kamaratok ktore doma rodili a nevedia si to vynachvalit.

evittam
2. sep 2015

@sisaka Tak takto, ako som tu už písala - ani jedno z toho čo tu vypisuješ som nezažila. A predstav si, že žijem na SKK, v normálnom meste a nie som žiadna "sliepka z dediny", ktorej je jedno ako sa o ňu starajú. UZV som mala pri oboch deťoch 2 max.3x. Nie nešpáral sa vo mne gynekológ ako v nejakej dojnici a ani ma nenastrihávali, ani mi dieťa hneď po pôrode nevzali - teda pri prvom. Pri druhom som mala akútnu sekciu. A som a vždy budem tvrdiť, že aj na SKK je normálny a poriadny prístup k tehotným ženám aj k všetkému čo k tomu patrí a tento prístup je na vysokej úrovni. 😉 A netuším ako ty vôbec môžeš vedieť ako si ja predstavujem starostlivosť o mňa.

evittam
2. sep 2015

@peneloppe Áno máš aj pravdu- je to tu dosť zlé so zdravotníctvom. Ale čo sme si zvolili máme.....Bohužiaľ. A áno mala som šťastie, že som zažila na SKK skvelú predpôrodnú prípravu, skvelú starostlivosť aj pred aj po pôrode -ako som už písala. A vôbec by som sa nebála rodiť tu a byť tu znovu tehotná-aj keď už neplánujeme. 😉

peneloppe
2. sep 2015

@evittam

Tak to je skvele ze mas taku skusenost, hlavne to odobranie dietata sa mi vobec nepaci a zda sa mi to hrozne zastarale. ja som mala tiez sekciu ale planovanu a deti som stale mala pri sebe, nontop od operacie az do odchodu domov.
Tak to musel byt krasny zazitok pre teba, lebo zatial co som pocula tak deti boli stale odobrate od matky. 😒

sardinka333
2. sep 2015

@sisaka ano, mas pravdu, ja mam predstavu ze ak sa nikto nestara o moje tehotenstvo tak ma zanedbava. Pripadne ja mu poviem niečo nejaku svoju obavu a oni sa len usmievaju ako v H. Ja chcem aby ma porodnik skontroloval - krčok, či sa otvaram či nie - podla toho si viem korigovať ,,fyzicku aktivitu,,.Lebo napr. ja by som bez vyšetrenia ani nevedela ze sa otvaram a ze sa ,,mam šetriť,,. Nič tomu nenasvedčovalo a nikto nechce predčasny porod nie?
Ciže tu na Sk možeš tie vyšetrenia odmietnut, ale v zahranici si ich teda musis sama zacvakat solo...či? Kebyže ich chceš ale nie su sučastou prenatalnej starostlivosti tak ako u nas.
Takže napodobne - ja by som prirodzene nerodila ani za svet, ani zadarmo a ani v kralovskej komnate...ja nie som typ na X hodinové porody a nezasahy typu prasknuta voda a pod. A čitať niektore porody zo zahraničia je pre mna horor rovnako ako pre vas porod prirodzene. Chudatko tam rodi aj 16 hodin, s odtečenou vodou..a čaka sa....a čaka nikto ani prstom nehne aby pomohol a to už niektore aj tu pomoc chcu, ale maju smolu, raz tu jedna pisala ako jej sestra tam rodi už x hodin, ze už je grogy, voda je niekolko hodin odtečena a PA sa len usmieva, potom prispevky ze už jej vybehla aj teplota a nikto nič, doma zufala cela rodina ....a po celom dni v bolestiach jej aj tak urobili cisarsky a jej i dieťaťu nasadili ATB...keby sa to stalo u nas tak ,,hororove zdravotnictvo,, ale ked sa to robi ,,tam,, tak ej to prirodzený porod. No chvala bohu ze ja mam už odrodene, dufam.

evittam
2. sep 2015

@peneloppe Pri prirodzenom pôrode a plánovanom cisárskom to je čím menej časté - pri prirodzenom skoro vôbec...iba ak chceš. Ja som mala druhý pôrod akútnu sekciu, tak samozrejme malá bola na novorodeneckom ale hneď ako to bolo možné mi ju doniesli. 😉
Pri prirodzenom skoro pred 8.rokmi mi malého normálne priložili po pôrode, a potom po všetkom šup na izbu - s tým, že ak chcem môžem sa vyspať a potom mi ho donesú. 😉

sisaka
2. sep 2015

@evittam a kde som pisala, ze si sliepka z dediny a ze viem, ako si predstavujes zdravotnu starostlivost o seba? 😕

Pises, ze dieta ti nezobrali hned po porode, to znamena, ze ti ho zobrali neskor? Asi ano, vsak vysetrenia ..... Predstav si, ze u nas deti neberu ani zenam po sekcii ....

Pozri sa, ja ta nemienim presviedcat, ze Slovensko ma co dobiehat, ked si myslis, ze je vsetko ok, tvoja vec. Poprosim ta ale aby si ani ty mna nepresviedcala o tej vysokej urovni, tem o rodeni je tu 1500 a este stale mam rodinu/kamosky na Sk, takze som v obraze.

eaka
2. sep 2015

@peneloppe no vsak take a podobne info by som ocakavala, ze sa v tejto teme dozviem; nie to ako su niektore zeny spokojne, ze ich nastrihli a ze po porode mohli spat..