icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

sardinka333
2. sep 2015

@bluka2 len si zober, že ked sa zena neda vyšetriť resp. pravidelne sa nevyšetruje tak sa to ani nezisti...a ona si moze myslieť ze aka je zdrava. Pri tom otvarani nie je ani vhodne epino a aniball.

ajana1
2. sep 2015

@ervenka tak ja si to snad este raz dam aby mal Maly surodenca.

bluka2
2. sep 2015

@sardinka333 A este nieco na com sa nezhodneme. Ale neva. Ved z diskusie si odnesieme viac, ak nemaju vsetci rovnaky nazor 🙂 Spominala si 16 hodinovy porod, ked sa nic nedeje, ako najvacsie zlo. Moj trval prirodzene cez 14h, ale od zaciatku sa nieco dialo, kontrakcie zacali v odstupe 5-7 min a zhustovali sa. A poviem ti, ani som nevedela, ze to bolo 14, skoro 15 hodin. Voda praskla 1,5h pred koncom. V nemocnici, ak by mi to niekto povedal, alebo by sa menili sichty, asi by ma to zneistilo, ze ci sa to vobec skonci? Ale doma na trase vana-spalna-obyvacka-WCko som odhadovala, ze preslo omnoho menej casu. Zacalo to o pol noci, teda dve noci som nespala (tu druhu lebo som bola cela vzrusena z toho, ze ja mam nadherne dieta!). Tlacenie trvalo 15 min. a mala som sily ze by som vytlacila aj slonie dieta! Lebo ak telo nenadopujes vselijakymi srackami, zvladne toho dost! A po porode som bola fit... Ziadnu pomoc, aby som sa vyspala, ani nic take som nepotrebovala. Tie hormony po porode su - ak si nenadopovana - taky koktejl, ze redbull s kavou, mate cajom a vsetkym dokopy sa mozu hanbit.

bluka2
2. sep 2015

@sardinka333 Fakt zeny co sa otvaraju nepocituju, ze je nieco v neporiadku? Neviem. Lebo v AT sa krcok nevysetruje. Ja som sa citia fajn a tak aj bolo. Kedze chodim ku gyn. tu, ani mne ho nevysetrovali. Keby som toto necitala a nemala kamosky na SK, ani neviem, ze sa zdola niekde vysetruje.

bluka2
2. sep 2015

@ervenka Diky za linky. Super, ze Elsevier ma journal Midwifery....

slniecko77
2. sep 2015

@bluka2 to nie je uplna pravda o tom otvarani 😉 druhorodicky sa otvaraju skor btw ja ako druhorodicka som sa otvarala cca od tt, uz som bola na 1cm a krcok skrateny (mozno som sa zacala otvarat aj skor, ale kedze ma skor nevysetrovali tak netusim) a co tyzden krcok sa skracoval a otvaral...potom som uz vysetrovana nebola. U viacrodiciek je normalne, ze sa to deje...Pri prvom porode som rodila o 10 dni - neotvaral som sa, pred druhym porodom som sa otvarala vid vyssie a rodila som tri dni pred terminom 😉
A co sa tyka Epi-No, pouzivala som ho v oboch pripadoch...cize tvrdenie, ze sa nesmie pouzivat je trosku pritiahnute za vlasy 😉

slniecko77
2. sep 2015

nesiel mi NumLock..otvarat som sa zacala cca od 33tt

sardinka333
2. sep 2015

Podla mna je super ze takto pomocky existuju a pomahaju...ale ani na ich stranke nemaju tu bohorovnost aby tvrdili ze v pripade rizikového tehotenstva je vhodné produkt používať, iste nie pred 36tt. 🙂

slniecko77
2. sep 2015

@sardinka333 ak narazas na mna..ja som rizikove tehotenstvo nemala 😉 ani jedno..preto som tuto pomocku mohla pouzivat bez obmedzeni...

sardinka333
2. sep 2015

@slniecko77 tak ale to potom povedz takto lebo mne to prišlo take zavadzajuce ale ako nie v zlom - lebo ja som myslela prave ten pripad, že sa žena predčasne otvara a je rada, že ,,to drží,,. Ja som nad anibalom važne uvažovala...ale ked mi lekar povedal ze ,,to drží na heslo,, tak som z toho upustila. Škoda.
Ja stále hovorím ze by som už nechcela byť prvorodička🙂

slniecko77
2. sep 2015

@sardinka333 je rozdiel otvarat sa a otvarat...take ''prirodzene'' otvaranie, pre viacrodicku je normalne, ze sa zena zacina otvarat omnoho skor (samozrejme nemyslim tym napr 27tt - tam bude zrejme nejaka patologia), ale ako som napisala vyssie..tak vtedy nevidim dovod takuto pomocku nepouzivat.
Ak smiem vediet, kedy si porodila? v termine, ci pred, ci po? Ak si spravne spominam, pri posledom tehu si bola 3rodicka...ak to otvaranie a skracovanie krcka bolo ku koncu tehu tak si dovolim vyjadrit svoj nazor, ze to bolo prirodzene otvaranie.
Ja som bola vysetrena na SVK zospodu (jeden jediny krat pocas tehu - teda dva tyzdne po sebe, kedze zistil, ze sa otvaram za tyzden cca o pol cm)...napisal mi Magnezium, ktore som odmietla uzivat a nasadila mierne kludovy rezim, kedze som mala starsie dieta velmi to mozne nebolo a porodila som neskor ako pri prvom porode.

slniecko77
2. sep 2015

..kto ma zaujem, jedna z tehotnych zien zijuca v UK a chce porod doma..len prva cast, uvidime NHS starostlivost nazivo http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/109354866...
Myslim, ze to bude zaujimave 🙂

maciatkolulu
3. sep 2015

@peneloppe sekcia v 97, sulekova BA, dieta non stop od druheho dna pri mne. Mala som 20 a sestricky mi aktivne pomahali, dve na izbe, ziadne znamosti. Ppsledny porod, muz neustale cele tehotenstvo pri mne, pocas vsetkych vysetreni, utz, aktivne vo vsetkom zapojeny, pocas sekcie, po sekcii a ked brali maleho na vazenie a skrinning, bol s nim on. Po porode som ja prosila sestricky na treti den, nech si maleho vezmu-krkavcia mater 😉 a toto vsetko vcetne statnej nemocnice v 97 sa dielo na Slovensku.
Nepaci sa mi ked niekto opisuje porody a prenatalnu starostlivost na sk ako desivu a tymto strasi zeny, kt.si nemozu dovopit vycestovat niekam za super duper porodom. Niekto tu posal, ze strasime mamicku kvoli domacemu pprodu a vy tu nestrasite ostatne kvoli standartnemu porodu na desivom slovensku? Alebo sa maju vsetky rozhodnut rodit doma? Jednoznacne si stale myslim, ze je to obrovsky risk. Aj tip top dokonale tehotenstvo s perfektne otocenym babatkom moze skoncit katastrofou.... A lekar, pristroje a technika su zial.v nemocnico a sanitka s prevozom si tiez vyzaduje svoj cas...

maciatkolulu
3. sep 2015

@sisaka teeaz som si precitala, ze si pisala rovnaky zazitok z cisarskeho ako ja. Len ja som ho zazila v metropole zatracovaneho Slovenska

maciatkolulu
3. sep 2015

@evittam nie je to za opicami, zazitok august 2013, koch. Najkrajsie spomienky na cisarsky. Ani chvilu som nemala pocit, ze som v nemocnici a aj poradne prebiehali v rodinnom duchu.

evittam
3. sep 2015

@maciatkolulu Tak to som rada, ja som pri CR nemala bábo hneď pri sebe, ale bola to akútna sekcia, takže tak. Musela som byť na JIS-ke vyše 24 hodín.

maciatkolulu
3. sep 2015

@evittam ja som tym chcela napisat, ze aj na sk existuju taketo moznosti a nie iba v perfektnom zahranici.

eaka
3. sep 2015

Baby je tak tazke pochopit ze toto nie je tema "Boli ste spokojne s porodom na SK?" alebo "Suhlasite s porodmi doma?" Mohli by sme sa tu podaktore, ktore realne zaujima tato tema, porozpravat o zadanej teme, teda o porodoch doma ako takych? Fakt preco mate niektore pocit, ze Vas hlas musi byt pocut uplne vsade?

sardinka333
3. sep 2015

@slniecko77 pri 3 tehotenstve som mala v 32 týždni krčok 22mm...má byť 40.. otvorená na prst, a ze dieťa je nizko, preto mi v povedal po vyšetrení ze ma ,,nebude viacej rýpať,, aby sme to aspon do toho ukončeného 36. tt ,,dali,,. Každu dalšiu poradnu ma vyšetril pohmatom, ale tak ja som aj chcela vedieť či sa otvaram dalej nejako dramaticky a mam vyslovene ležať alebo ako..a bez vyšetrenia by to ako zistil?...ako myslím to v dobrom 🙂 no a robil mi uzv. tak ale dieťatko som vidieť chcela na to som sa najviac tešila a teda či je všetko ok.
No, takže osobne som zhodnotila že asi na Aniball to nebude 🙂 ..a radšej som sa ho ani nepytala, kedze mi odporučil kludovy režim, šetriť sa...predpisal mi magnezium ale nakoniec sam povedal ze u 3 rodičky je to viac menej ,,normalny,, nalez, že kebyže som prvo rodička tak je to horšie, ale tak nechcela som to riskovat s tym anibalom. Nakoniec som porodila spontanne v 37 plus 4 - všetky ostatné deti boli až po 38 tt.
Ale zase uznam jednu vec aby som bola objektivna - ze som porodila večer resp. v noci niekolko hodin po poradni ked ma vyšetroval, tak ma to velmi zabolelo. Normalne som išla ešte domov, ešte do nákupaku kupit niečo...a večer okolo 20:00 som už vedela ze sa niečo deje. Podla mna tomu ,,pomohol,, ale tazko povedať...lebo ja som už bola aj rada, že porodim - už som nevladala, ale nie koli obezite ale celkovo, huručavy, krčove žili, dve deti doma...mala som už dost aj ked muž mi pomahal.

katka.gzd
3. sep 2015

@eaka presne...je tu x stran kde si baby rodiace v porodniciach navzajom masiruju brucha o tom jak sa tu klame a zavadza miesto toho co tu ma byt: slusenosti s domporodom :( a podaktore tu otvorene napisali, ze to robia vedome a naschval!!!

sardinka333
3. sep 2015

@eaka a ty čo furt riešiš? čo prispevok tak to tu ,,vyhanaš ludi,, ..do kategorie ,,suhlasite s porodmi doma,, iste spadame. A okrem toho sa tu niektore ,,bavime,, ak si si nevšimla. Tu sa toho o porode doma vela nedozvieš - treba ist na take web stranky kde to propaguju...gugl máš nie? Prideš jak velka voda a riešiš kto ma kde byť. Prinos maš minimálne rovnaký ako tí ktorých tu chceš buzerovať.

maciatkolulu
3. sep 2015

@katka.gzd dobre rano, mna zaujima kolko vychadza porod doma

katka.gzd
3. sep 2015

@mariosmykal

Pekne prosim o prezretie tejto temy a usmernenie podaktorych prispievajucich, menovite sardinka333
Podaktore by sme sa chceli porozpravat o tom, o com tema je, cize o domacom porode, no je nam to aktivne znemoznovane zenami, ktore tento sposob odsudzuju a nechapu. Sme odkazovane ist na ine webstranky aby sme sa porozpravat mohli ak sa nam nepaci...vid sardinkyn prispevok nad tymto... Na poslednych x stranach preberaju porody uplne ineho charakteru a na vyzvy nereaguju...tem o nemocnicnych porodoch mame neurekom...

Velmi pekne dakujem

Aby sa vo fóre všetci cítili slobodne ako ty, vyhýbaj sa tomu, aby tvoje príspevky mali:

Úmysel odsudzovať, ponižovať, zosmiešňovať a nadávať
napr. odsudzovať konanie, názory iných ľudí alebo skupiny ľudí; kompromitovať niekoho; vulgárne sa vyjadrovať

labajka
3. sep 2015

aj ja by som si veru priala takýto pôrod, no ja som veeeľmi krvácala, dokonca takmer vykrvácala, takže lekári boli pre mňa veľmi potrební 🙂 ale ked som čítala túto tému, hned som si to predstavovala, ako by to prebiehalo doma...............tie pocity by boli veľmi krásne

eaka
3. sep 2015

@sardinka333 no ved prave, som teme "porod doma" a vela sa tu o porode doma nedozviem, lebo prisla sardinka, ako aj do mnohych inych tem, dokazovat Slovensku, ze sa vie vyjadrit uplne ku vsetkemu... Vobec nemam v umysle vstupovat s Tebou do akejkolvek debaty, ale neviem, co je divne na tom, ked clovek v teme "porod doma" (opakujem nazov temy, lebo je ho asi zle vidiet na kazdej strane), ocakava info o porodoch doma... Ak sem niektore prispeky nepatria, tak prave tie pojednavajuce o spokojnosti s lekarsky vedenymi porodmi a ani tie riesacie Vas suhlas ci nesuhlas s porodom doma..

sardinka333
3. sep 2015

@eaka mnoho iných tééém??? asi v troch cca z neviem kolko ich tu je...a okrem toho je to moja vec kde si ja čo pišem, je tu x stalych diskutujucich ktorý bežne prispievaju v x temach a nikto s tým zatial nemal problém. Lebo je to diskusia...tak si založ vlastnu uzavretu skupinu a hotovo, nerieš.

@katka.gzd len si si nevšimla ze tvoj koment kde robíš to čo tu sama odsudzuješ a na čo tak horlivo poukazuješ zmazali... 😝 blbé no..

jalimag
3. sep 2015

@sardinka333 sardinka, ty si koledujes o to, aby sme ta nahlasili adminovi. K teme nemas co povedat, iba co to tu zahlcujes somarinami, ktore nikoho nezaujimaju a ktore skoro kazdy preskakuje.
@eaka ak mas zaujem o info z domaceho porodu, kludne mi napis, co by si chcela vediet, mam skusenost

maciatkolulu
3. sep 2015

@katka.gzd Opat sa pytam k teme, kolko vychadza porod doma? So vsetkym, ale uplne so vsetky, porodna asistentka, pediater....

jalimag
3. sep 2015

@maciatkolulu som si 100% ista, ze ta to nezaujima, len provokujes. Snad by si nechcela rodit doma??

katka.gzd
3. sep 2015

@sardinka333 ano mala som ti napisat co si o tvojom charaktere myslim do sukromnej spravy, to bol moj omyl... Ale ty sa mylis ak si myslis, ze si mozes vsade robit co chces... Tato tema vdaka tebe mozno umrie, mozes si gratulovat...pretoze pokornejsie zeny sa s tebou hadat nebudu a prejde ich chut sa tejto teme venovat uz po par tvojich prispevkoch, ale nevadi, ako si napisala, chvalabohu stranok venovanych tejto teme je dost takze komunita neutrpi pre jednu zensku, ani pre dve... Ale toto forum nieje tvoje javisko...uz by ti to mal dakto vysvetlit... A verim, ze tak aj spravi