icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

jalimag
3. sep 2015

Baby, a co tak sardinku UPLNE ignorovat? Proste na nu vobec nereagovat. Ja myslim, ze ju to prestane bavit a odide a temu nebude treba zatvarat. Najlepsie by bolo, keby sama od seba prisla na to, ze sa strapnuje.

jalimag
3. sep 2015

Joooj, chcela by som byt adminkou... Hned by tu bolo o par stran menej a ovela lepsie by sa to tu citalo, clovek by sa aj nieco dozvedel...

sardinka333
3. sep 2015

@jalimag
@katka.gzd obom vam tu zmazali prispevky tak sa uvedomte...halo!!
ako mne je to jedno, ty nemozeš z jedneho prispevku ktory sa netykal teba robiť nejaky zavery kto je aky človek...ani ja som take zavery o tebe neurobila v ani 1 prispevku som na teba nič take ako ty mne nenapisala...a ani nemam dovod, ver čo never...ja som uplne v pohode, nič proti tebe nemám, proste nemame spoločny nazor na veci ale to nijako neznamená ze ja teraz idem na teba nadavat alebo niečo a hladat nejake invektivy ako to ty neustale robíš svojimi privlastkami.

A ja važne neviem ako si prišla na to že si myslím že si všade mozem robiť čo chcem - kde je to ,,všade,,? MOje javisko??? Čo som ti zobrala ,,hlavnu ulohu?,, ze sa ma potrebuješ zbaviť či ako?
Tebe zmazali prispevok a mne maju vysvetlovať?
Ale kludne...ja s tým problém nemam...a si všimni - zase uražky z tvojej strany že ja som jedovata...ja som uplne ale ze uuuplne v klidečku a v pohode. Ver či never..pokial viem okrem teba sa tu so mnou nikto nehada... 🙂 Tak čo do toho zatahuješ aj iných - aby si sa citila silnejšia? Prooosim ta...čo sme na pieskovisku?
No, ale dnes mam prijemne povinnosti tak sa lučim...majte sa!

katka.gzd
3. sep 2015

@jalimag uz mi raz napisala, ze "taku radost mi neurobi" 🙂 asi jej to robi dobre... Preto aj take hodnotenie charakteru z mojej strany, ktore nazalovala... Nevadi, poucila som sa....
Mna tu mrzia ale aj ine zeny, ktore najskor falosne prejavia zaujem o temu a potom zosmiesnuju danu odpoved posvojom...
Obavam sa, ze taketo "alternativne" temy nikdy nebudu mat priestor na mainstreamovych forach pretoze je tu vela netolerancie a zeny, ktorych sa to bytostne netyka si nebudu mat sancu o tom ani len precitat zo zvedavosti pretoze sme v totalnej mensine...
Mna mrzi, ze sa vdaka zaslepenym zenam siria len dezinformacie, polopravdy a klamstva a preto obcas vydam energiu na prispevky aj na takychto forach, no zasa si to na cas odpustim pretoze som z toho vzdy len unavena a znechutena...

sardinka333
Odpoveď bola odstránená
jalimag
3. sep 2015

@katka.gzd nereaguj na nu, prestane ju to bavit.
Nech si tu pise sama so sebou. Mysli si, ze ked mi zmazali prispevok (netusim, ktory bol hodny zmazania), ze sa z toho zrutim. No comment.

bluka2
3. sep 2015

@maciatkolulu Cena v AT:
1800 Eur PA - vratane poradenstva pocas tehotenstva, navstevuje doma, mera bielkoviny v moci, pocuva srdiecko, riesis s nou pripadne otazky, naplanujete, ako chcete porod, spravite plan na pripadny presun do nemocnice, spoznate sa, aby to pri porode nebol uplne cudzi clovek. Potom je v cene aj druha PA iba k porodu.
Dalsia vec z cene je navstevy kazdy den prvy tyzden po porode, ukazala mi vsetko (kupanie, ..) a fakt, ze som jej vzdy mohla zavolat, ked som nieco nevedela.
1150 Eur z 1800 mi preplatila zdravotna poistovna. Vo vela pripadoch preplati zdravotna okolo 900 Eur (50%).
100 Eur za pediatra, ktory prisiel na druhy/treti den po porode.

Nas to vyslo 750 Eur

evittam
3. sep 2015

@maciatkolulu Neviem prečo to píšeš akurát mne - ja to veľmi dobre viem - prečítaj si najskôr všetky moje príspevky a až potom reaguj. Reaguješ nesprávne. Pekný dník. 😉 🙂

jalimag
3. sep 2015

Uz som to nasla, prispevok mi nezmazali, ako to tvrdi jedna dotycna sardinka (hlavne ze tvrdi, ze ona neklame), len ho upravili kvoli jednemu slovu. Bolo tam "To riziko, ktoreho tu mate vsetky plnu h*bu." Takze kvoli tomuto slovu. Dobre, opravujem: plne usta. Ze sa tu podaktore vyjadruju vyslovene vulgarne, a nielen v tejto teme, adminov nezaujima, kludne to v diskusii nechaju. A hlavne ich netrapi to, ze tu niekto rozprava uplne mimo temy a provokuje... Napr. taka sardinka. Prajem vsetkym pekny den, nemienim ho tu dnes zabit cely ako vcera.

evittam
3. sep 2015

@jalimag
@katka.gzd Prepáčte kočky, ale toto fórum nie je ani vaše javisko a každý si tu môže napísať čo chce a ako len chce a ak sa vám to nepáči, tak to nečítajte a nekomentujte. Sardinka sa len vyjadrila ako mnoho ďalších. To vaše "vyháňanie a osočovanie" je teda tiež fakt k téme ako takej. A je tu dosť ľudí, ktorí sa o tom pekne bavia, takže neviem čo vás "serie" - to že vám niekto napísal svoj názor a ktorý nie je podľa vašich predstáv?! No hold tak to v normálnom a prirodzenom živote býva. Pekný dník vám želám. 😉

jalimag
3. sep 2015

@bluka2 mne preplatili menej ako polovicu, ktoru Krankenkasse mas? Ze by som zmenila 🙂 (smejem sa)

jalimag
3. sep 2015

@evittam skus si este raz precitat nazov temy, mozno ti to dojde.

evittam
3. sep 2015

@jalimag Ja som si ju prečítala a pochopila. Ja som len reagovala na príspevky typu "aké je to hrozné,ponižujúce, katastrofálne" a neviem ešte aké rodiť v pôrodnici a na SKK, to je všetko. Proti domácemu alebo inému alternatívnemu pôrodu nemám vôbec nič - každý ako chce. Vyjadrila som svoj názor a za tým si stojím. A každá téma sa raz za čas pohne iným smerom - o tom je DISKUSIA. 😉

bluka2
3. sep 2015

@jalimag Fakt este menej ako polovicu? Su smiesni. Mali by vsetky poistovne preplacat jednoducho 100% - aj tak ich naklady na nas porod boli ohmoho nizsie ako v porodnici. O cisaraku ani nehovorim.

eaka
3. sep 2015

Su tu este stale nejake kocky, ktore rodili doma na Slovensku?

jalimag
3. sep 2015

@eaka to bude tazsie, ale mozes skusit skupinu Porod doma, hypnoporod. Tam ich par najdes.

bluka2
3. sep 2015

@eaka Podla mna sa uz v tomto mnozstve stratili. Ale ano, raz som tu s jednou pisala.

Aj vseobecna diskusia je fajn, len je velka skoda, ze ak niekto bude chciet najst info o porode doma, toto mnozstvo vseobecnej diskusie na temu porody na SK a zahranici, popripade porod doma ano/nie ho odradi. To je ako keby som ja, co som rodila doma, prisla do temy "Porodnica Zvolen" a pisala, ze kaslite na porody v nemocniciach, lebo pre mna je porod doma lepsi pre to a to... 🙂

jalimag
3. sep 2015

@bluka2 aj to raz bude, ale to my uz budeme mat davno odrodene.

jalimag
3. sep 2015

@eaka a preco hladas len tie, co rodili doma na Slovensku? Tie, co rodili doma v zahranici by ti nemohli poradit?

bluka2
3. sep 2015

@jalimag Aj ja si myslim. V casoch nasich dcer 🙂

slniecko77
3. sep 2015

sardinka333 mali sme podobny nalez 😉 len ja som sa nechala vysetrit 2x a to len na SVK...pre vysvetlenie, sla som na gyndu kvoli vysetreniu na strep B, ktory sa rutinne v UK nerobi (teda uz nejake nemocnice zacali, ale nie je to celoplosne). Tak ma aj vysetril, inak by som to neabsolvovala...kazdopadne zbytocne ma "vystrasil", aj ked to nemyslel zle, kedze je to velmi dobry znamy. Po navrate spat som o tom kecala s midwife.
Co sa tyka otvarania a skracovania krcka, vacsinou ma zena nejaky problem ked sa otvara, dlzka sa da zistit aj sonograficky..ale netvrdim, ze niekedy sa to moze prehliadnut. Ale u mna to bol normalny nalez na druhorodicku...skor sa gynekolog zlakol ako rychlo sa otvaram.
Je mozne, ze ti k porodu naozaj dopomohol, toto je jeden z argumentov preco sa v UK nevysetruje vaginalne, ked potrebuju zistit dlzku krcka robia sono.

jalimag
3. sep 2015

@bluka2 tiez som to chcela napisat - tiez by som mohla vojst do temy "Porodnica Antolska", napriklad, a zacat tam vypisovat, ze na porode doma nie je nic hrozne ako to tolke opisuju a zhadzuju, prave naopak, bolo to super, atd. Co by mi na to asi tie zeny tam odpisali? Ze sa mam laskavo presunut do temy "Porod doma" a nezahlcovat im to tam prispevkami a informaciami, o ktore ony nemaju zaujem. Vsak, @evittam a sardinka a dalsie, ktorych sa to tyka?

jalimag
3. sep 2015

@slniecko77 a zase sme pri nemocnicnych porodoch, vsak? Mame problemy citat s porozumenim textu?

slniecko77
3. sep 2015

@jalimag ak sa smiem spytat, ze co riesis? 😅 odpovedam na uz polozenu otazku..nemocnicny porod som ani nespomenula v poslednom prispevku. Dovolim si vyjadrit svoj nazor (teda ak ta nepohorsi), neda s v tejto teme nespomenut aj porod v nemocnici, minimalne ked ho chces porovnat s domacim porodom...poukazat na rizika domaceho porodu na Slovensku (ano, lebo su....pokial piseme o Slovensku). Prosim ta, nehraj sa na adminku v tejto teme..ak pozadujes slobodne vyjadrovanie pre teba, ponechaj ho aj ostatnym..dakujem. Nemam zaujem sa s niekym hadat..obzvlast ked moj postoj nie je namiereny proti domacim porodom.

jalimag
3. sep 2015

@evittam takato kontroverzna tema bohuzial nie je o DISKUSII, to proste nejde. V takejto teme sa da jedine ZDIELAT svoje zazitky, pripadne RADIT, ak ma niekto zaujem o konkretne informacie K TEME.
@slniecko77

evittam
3. sep 2015

@jalimag Už som ti raz vysvetlila svoj postoj a taktiež ti to pekne napísala @slniecko77. Je zaujímavé, že ti vôbec nevadí názor a diskusia jednej, ktorá tu preferuje a uznáva len domáci pôrod, o pôrodnici vôbec neuvažuje lebo je to tam tak a tak a ešte v živote nerodila - iba o tom čítala - to je v pohode....
Buď taká dobrá, nájdi si na navážanie sa niekoho iného. Ešte raz - napísala som svoj názor a diskutovala som s ľuďmi, ktorým to vôbec nevadilo. A áno zdieľala som svoje zážitky, pretože tu bolo viackrát písané aké je to hrozné a podobne rodiť normálne a prirodzene v pôrodnici - to je všetko.

slniecko77
3. sep 2015

@jalimag myslim, ze sa mylis..vsetko je o diskusii. Ja som bola veeelmi davno "na druhej strane" po precitani prispevkov od @dulkagabulka, po prestudovani materialov o porodoch, po osobnom zazitku porodu v UK (aj ked nemocnicneho), po citani roznym diskusii som dospela k nazoru, ktory mam momentalne - som za maximalne mozny naturalny porod (nezatracujem PEDA, ak si ju zena praje), som proti rutinnym zakrokom a som za vyber pre zeny ci rodit doma, v nemocnici, ale na Units kde su "len" PA. ANO, k tomuto mi pomohla aj diskysia na MK 🙂

jalimag
3. sep 2015
katka.gzd
3. sep 2015

@evittam neviem kde si zobrala ze o porodnici vobec neuvazujem kedze som napisala opak ale nedas si namahu citat vsetko...
A tiez argument ze som nerodila... Velmi smiesny... Takze porod v porodnici robi automaticky zo zeny odbornicku na porodny proces a postupy v slovenskych porodniciach...jasne... Okej
S takymito argumentami a vyjadreniami skutocne diskusia skoncila

evittam
3. sep 2015

@katka.gzd Nie nie som odborníčka na pôrodný proces a nikdy som nebola. Ale taktiež som veľa vecí v živote nepodstúpila a nezažila, tak sa k nim nevyjadrujem akoby to bolo tak, len na základe JPP a teoretických poznatkov, to je všetko. 😉 A to nie je argument ale fakt. A áno dovolím si tvrdiť, že viem o pôrode a vecí okolo toho viac ako napríklad ty - nakoľko mám za sebou 2 a úplne odlišné. Taktiež by si nemusela byť tehotná a mohla by si tvrdiť aké je to ťažké-ľahké,.......a pritom vôbec by si nevedala o čom hovoríš, ako to nevieš v tvojom prípade, môžeš písať o zážitku z čohokoľvek ak ho máš za sebou a prežila si ho. 🙂 Možno som nečítala všetko poriadne ale to je teraz jedno. Ja som sa len vyjadrila k čomu som sa vyjadrila a viac už to nemienim písať znova.