Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@katka.gzd Dohodneme sa na tom, že sa nezhodneme. A ak moje skúsenosti nemajú žiadnu váhu, tak škoda, chcela som len pomôcť tým, čo sa tak boja pôrodníc a pôrodov v nemocnici. Takže ak by som napísala, že toto som zažila a aj som o tom veeeľa čítala, tak to váhu bude mať - hmmm, ok. Pekný dník ti prajem, zvyšok tehotenstva a len ten najlepší pôrod podľa tvojich predstáv.
@evittam nie, tvoje vyjadrenia o mne nemaju ziadnu vahu...snazis sa tu spochybnovat moje prispevky pritom si ich evidentne ani necitala... To je smutne.... Neviem z akym ucelom si si ma zobrala na musku, no urobila si to velmi hlupym sposobom takze som sa musela ohradit... K teme pis co uznas za vhodne no po tomto vystupe pre mna tvoje prispevky maju nulovu doveryhodnost.. Domyslat si polopravdy dokaze kazdy... Moje obavy zo slovenskej porodnice si rozhodne nevyliecila... Chvalabohu nebyvam daleko od lepsich, ktore v pripade potreby vyuzijem napriek tomu co ty si si domyslela....
@katka.gzd Tak prepac,a nevzala som si ta na "musku",len je nelogicke ak niekto pise a vyjadruje sa o niecom co nezazil. A porod si kde len chces. Dala som si namahu precitat tvoje prispevky,....A jedina,ktora si tu domysla si ty-ja som zazila to co som pisala a vsetko je pravda. Ty si si precitala,vybrala si si zo vsetkeho len to comu veris a co ti vyhovuje.
No zienky ked Vas tu citam...nehnevajte sa, ale takymito natahovackami beriete chut od akehokolvek porodu 😀 Ci uz doma alebo v nemocnici...Ja som sa narodila doma (hold barz som sa ponahlala na svet a tatino bol babica, ktoremu vsetko doslo ze co sa udialo az ked som bola s maminou v nemocnici) a chudak doma sedel a premyslal ze "toto bolo co???" 😀 😀 😀
@katka.gzd A nic som nespochybnila-len tvoje prakticke skuseosti s pôrodom ako takym,ci uz doma,v pôrodnici,hocikde a to je ci chces al.nie fakt,ktory ti vyhovovat nemusi a ani to necakam. Koncim tuto debatu,nakolko je stale o tom istom. A ver tomu,ze je mozne,ze nakoniec nebudes mat cas na nic a budes rada ze porodis a budes rada,ze si v poriadku aj ty aj male a bude ti uplne jedno kde a kto ti pomôze.Budes rada aj za miesto na tomto nasom "ubohom" Slovensku.
ja som bola tiez za porod v nemocnici...predsa nikdy neviete co sa moze stat a prve 2 porody som mala vyvolavane kedze som prenasala vyse tyzdna a detom sa nrchcelo ist von ...ale clovek mieni a panboh meni....tretiporod sa konal doma za asistencie mojej 15 rocnej dcery....o pol 1 rano mi odtiekla voda do zachoda a hned sa spustil porod....stihla som zavolat zachranku ale ta prisla uz ked bola po vsetkom.....dostala som hned aj kontrakcie a maly sa hned tlacil von....sestra mu pomohla na svet ...este ze ona bola doma ...inak neviem ako by to dopadlo ....maly ma uz 13 mesiacov a je to nase zlaticko...slniecko a sidielko v jednej osobe....vsetci ho velmi lubime.... 🙂
@evittam
@lubkavargova1
Zienky, tie, ktorych sa to tyka, uvedomujete si, ze ste pekne hnusne ku katke.gzd len preto, ze este nerodila a ze otehotnela pomocou IVF? Je dost mozne, ze toho o porode vie viac ako vy vsetky dokopy, ktore si to idete do porodnice len "odkrutit" a nejako to prezit.
Uvedomte si, ze na to, aby sa clovek rozhodol, ze v porodnici nechce rodit, nie je potrebne, aby si to tam siel vopred vyskusat a zistit, ake to tam je. Co ak bude mat zrovna smolu na zlu smenu a moze sa stat, ze znici svojmu dietatu zivot. MOZE sa to stat. A potom co? Cas sa vratit neda. Presne preto niektore zeny, ktore este nerodili, sa radsej rozhodnu preventivne nerodit v nemocnici, aby sa NAHODOU nieco take nestalo. Nechcu sa spoliehat na stastie, co ak ho nebudu mat?
@jalimag Ja nie som k nikomu hnusná. A áno máš pravdu - čo ak? Ale pozri sa na to aj z druhej strany - čo ak to len kvôli tomu, že chce rodiť doma nestihne do nemocnice a čo ak to dieťa ak by bola v tej chvíli zachránili alebo ju ak by boli v nemocnici a doma nie......
A nemyslím si, že je to o šťastí - teda tá podľa teba "zlá smena" ide hlavne aj o to ako sa správa rodička. Možno neuveríš, ale tiež som zažila ako rodiaca mamička vôbec nespolupracovala, vrieskala po personále, nenechala si vôbec pomôcť, ani nič vysvetliť - len "škrečala" a nadávala im....myslíš, že ako dopadla? Tie PA a aj sestričky a doktori toho majú tiež dosť a ak sa NÁHODOU vyskytnú takéto 2, tak ďakujem pekne - a to netvrdím, že za to môže tá 3 😉 Svojmu dieťaťu zničiť život? No, to môže aj doma aj úplne niekde inde.
A píšem to už neviem koľkýkrát, mne je to srdečne jedno kto kde pôjde rodiť a ako sa rozhodne a nikomu neberiem jeho pravdu, len mi je nesympatické, že napíše aké je to u nás v pôrodniciach zlé,ponižujúce,katastrofálne - no proste jeden hnus a v živote tam nebol a ani to nezažil a ak niekto napíše úplne opačnú skvelú skúsenosť, tak si možno vymýšla,nepíše pravdu a jeho poznatky a príspevky nie sú vierohodné - to je všetko k čomu som sa chcela vyjadriť.
A nechcem nikoho odsudzovať a ani mu niečo prikazovať, ale dievčatá a ženy, ktoré si takto nalinajkujú to čo chcú a ako si to predstavujú, a aké to bude super doma s PA s manželom a ešte neviem s kým, by si mali uvedomiť, že svet sa netočí iba okolo tohto a môže to dopadnúť hocijako a ani to nestihnú do svojej vybranej pôrodnice a budú rady, že možno porodia v aute po ceste, v sanitke, v pôrodnici do ktorej nechceli ísť a nakoniec budú "ruky-nohy bozkávať" personálu, ktorý je že vraj na SKK pod úrovňou ako aj všetky pôrodnice. 😉
@evittam skus sa na to pozriet z ineho uhla pohladu...vopred upozornujem, ze sa nechcem zastavat skreciacej (ako si ju ty nazvala) matky.
Zdravotnicky pracovnik sa ma spravat profesionalne (ano viem nieco o ''vyhoreni'' a pod.), cize ''skrecanie'' rodicky, nadavanie a pod. jednym uchom dnu a druhym von. Ja som tiez vselico pocula z vedlajsich izieb ked som rodila, boli to anglicanky a tie zrovna spisovne nevykrikovali 😉 😀 to mi ver. Ale nikto, NIKTO sa k nim kvoli tomu nespraval hrubo,nekazal im robit co maju....nechaju ''vsetko'' na rodicku - ako si sama lahne, ci sa necha vysetrit, ci bude, alebo nebude tlacit ci spolupracovat - to posledne mi kapanek prekaza (zrejme preto, ze este mam slovenske myslenie), mozno by poniektorym rodickam pomohlo keby im niekto povedal , ze ak bude vyvadzat tak moze ublizit sebe, alebo dietatu namiesto neustaleho ''well done'' ale to je moj pohlad, moj nazor - mozno nie spravny.Kazdy si je strojcom svojho stastia, je zodpovedny za svoje ciny, nesie si za ne zodpovednost (ano, aj pravnu ked sa nespravne rozhodne)..preco ma niekto len preto, ze je v bielom plasti na nad niekym vyvysovat, na niekoho hulakat..ved to je seriozny bullying (prepac, neviem najst slovensky ekvivalent). V kazdej civilizovanej krajine by takyto zdravotnik prisiel o licenciu (ci je to sestra, alebo lekar) a viac by nenasiel pracu.
Preco mate potrebu (teraz myslim vsetky, nie konkretne teba) nazyvat zeny co chcu rodit doma ako nezodpovedne, nevzdelane divozienky? Kazdy sa rozhodne ako najlepsie vie, verim, ze tieto zeny co sa rozhodnu pre porod doma maju o porodoch ako takych nastudovane viac ako ktorakolvek z vas. Ja im len drzim paste, aby svoje dieta priviedli na tento svet v co najkrajsich podmienkach a zdrave 😵 Velmi drzim paste zenam na Slovensku nech konecne maju moznost vyberu!
@slniecko77 Ale áno máš pravdu - a úplnú. Ja som to nemyslela takto, ja som to myslela tak, že som zažila ženu, ktorá ale že vôbec nechcela-no neviem ako by som to nazvala inak, než spolupracovať - všetci boli k nej normálni a profesionálni-nikto na ňu nevrieskal a snažili sa jej dohovoriť po dobrom, kyslík jej dávali, nakoľko sa jej zle dýchalo - hodila masku do tváre PA, nepočúvala rady nič - personál bol v pohode, tak čo spravili - šup na cisársky, nakoľko ani tlačiť, ani dýchať, ani rodiť - iba vrieskať a hysterčiť - no to nepomohla ani dieťaťu ani sebe a mohla byť bez toho ak by sa ukludnila. 😉
A napríklad ja ako prvorodička - aj keď som bola na predpôrodnom kurze,kde som sa veľa naučila a veľmi mi pomohol, tak som zase bola veľmi rada ako mi PA a sestrička pomáhali a poradili a taktiež lekár - samozrejme bez nátlaku, bez nejakých vrieskaníc. 🙂
..este dodam k tomu ''nechaju vsetko na rodicku'' - mne moja MW pri porode povedala, ze ak teraz poriadne nezatlacim bude musiet volat Dr. a dieta je v strese...nebol ziadny natlak, ziadne strasenie, ziadne ''skakanie'' po bruchu a pod. Takze to moje tvrdenie nie je uplne 100%
@evittam suhlasim, mohla byt bez toho..ale bola to jej volba 😉 zbytocne ublizila sebe aj dietatu...aj kvoli takymto zenam nezavrhujem PEDA..lepsie takuto ''hysterku'' spacifikovat takymto sposobom a pravdepodobne bude spolupracovat. To je moj nazor, ale mozno nie spravny.
Presne pre taketo pripady by mali byt poruke psychologovia.
@jalimag nechapem tvojej odpovedi, je to otazka k veci a naozaj ma to zaujima. Ja som ani raz nerypala, len som sa opytala, ako prebieha novorodenecky skrining. A zrazu som pochopila, ze ty nemas ani sajnu, co obnasa novorodenicky skrining. Pisala si, ze nie kazdy si môže dovolit sukromnu kliniku na porod a porod doma si teda dovolit moze? Preto ta otazka kolko to vyjde. Predpokladam, ze to zaujima vsetky matky, kt.sa rozhodujú pre porod doma.
@bluka2 dakujem, zjavne si aspoň ty pochopila, ze ma to naozaj zaujima.
@bluka2 aha, to je cena v AT, pochybujem, ze na Sk nejaka poistovna nieco preplati. To uz asi nevies
@slniecko77 Dobre, uz nebudem nikoho privazovat k stromu, aby nahodou nerodil doma :DDD Som sa pobavila, lebo neviem, ako nutim niekoho, by rodil v nemocnici... Toto je diskusia, kde ludia mozu vyjadrit svoj nazor, tak zase nechajte mna a ine zeny, ktore su za porod v nemocnici, aby vyjadrili svoj nazor! ako som pisala aj skor, nijako taketo zeny neznevazujem a nemyslim si, ze su sproste!
Skor mi to tu pride ako utok na moj nazor, za ktorym si proste stojim..
Pre mna je proste nepochopitelne, ze ked 9 mesiacov su vam ti lekari dobri, aj vsetky vysetrenia, aj vsetko, tak potom zrazu uz su to ti najhorsi sarlatani na svete.. Ci chodite na tie vyseterenia, len kvoli tomu, aby ste dostali prispevok od statu? Preco ludia chodia vobec k lekarom? Preco zeny v Afrike kracaju 4 dni, aby nerodili same niekde v busi??? Neviem, proste zeny na velkej casti sveta by dali hocico, za nasu starostlivost a my ju len dehonestujeme.. MOJ nazor, nikomu ho nevnucujem! viem, ze mohla byt lepsia, ale aj sto krat horsia... Bola som v nemocnici v Gruzinsku a ver mi, viem o com hovorim...
@maary11 pekne si to zhrnula, lepsie to uz ani neslo
@maary11 zrejme si nepochopila moj prispevok....vsetko to co si napisala svedci len o tvojej nevedomosti..ides kritizovat nieco o com ani len v najmesom netusis.
A preco v Afrike kracaju zeny 4 dni, aby nerodili same? skus im polozit tuto otazku, nie mne...ale predpokladam, ze chcu dostat zdravotnicku starostlivost..presne ako zeny, ktore chcu rodit doma! Tiez chcu byt pod odbornym dohladom a pritom nebyt nutene do veci, ktore nechcu...neviem ci pochopis.
@maciatkolulu opat nevedomost..ano SVK poistovna ti preplati aj porod v Rakusku (aj kdekolvek inde v krajinach EU), ale len do vysky porodu na SVK.
Mna fascinuju tieto ''do hrude sa bijuce'' odpovede, o mnohych veciach ani netusite, ale zato ste si tym 100% iste.
@evittam napisala som - tie, ktorych sa to tyka. Ak sa ta to netyka, nereaguj.
Ty stale dookola len o tom, ake skvele je to v porodnici. Ja osobne by som v porodnici neporodila od stresu uz len preto, ze som tam vkrocila. Podla mna to nie je vhodne prostredie na porod. Porod potrebuje urcite podmienky, ktore personal v porodnici NIE JE SCHOPNY poskytnut, aj keby neviem ako chcel, aj keby boli vsetci ako med, proste to nejde, chapes? Asi nie.
@maary11 vdaka za prispevok...mas uplnu pravdu v tom, že sa až príliš sťažujeme.Zase nehoorím ze sa netreba pravom aj sťažovať, ale stale je x ludí, ktorým by nevyhovel ani anjel z neba. Tak to bolo aj v porodnici - mnohé len gulali očami a brblali na všetko.
@slniecko77 uz nie je tak teplo, tak nechapem fakt tvoju odpoved. Kde pisem o preplacani za porod v nemocnici? Ja sa stale a dookola pytam, kolko vychadza porod DOMA a ci ten preplati poistovna. A odpovedala som na prispevok, ze kolko stoji v AT za porod domaaaaaaaa. Tak citaj trosiiiicku a klud.
@maciatkolulu ok, ospravedlnujem sa, niekedy je tazke rozoznat rypalku od niekoho, koho to ozaj zaujima, zvlast v takomto anonymnom prostredi
@maciatkolulu ja som viac nez kludna 😉
A porod doma je neporovnatelne lacnejsi ako porod v zdravotnickom zariadeni..kolko presne stoji to netusim, ale urcite sa o tom daju najst presne informacie. Zrejme ti to zodpovedia v hociktorej rakuskej zdravotnej poistovni - ked teda mas zaujem o informaciu porodu v AT.
@slniecko77 nie nemam zaujem o porod v at, ani raz som to nespomenula....
@maciatkolulu nechcem sa dotahovat o slovicka..ale napisala som, ze ak mas zaujemo INFORMACIU porodu v AT 😉
@maciatkolulu ty chces vediet, kolko stoji domaci porod na Slovensku?

@evittam keby mali mat tvoje vyjadrenia nejaku vahu, najskor by si si o tom k comu sa vyjadrujes mala precitat vsetko dostupne... A mojich prispevkov tu nieje tak moc aby si nezistila aky mam naozaj postoj k porodnici... Ale ty si si to radsej len domyslela.. To je jednoduchsie...Ak tak povrchne pristupujes ku vsetkym temam potom neviem preco tu vobec stracas cas....