Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@tehula prosim ta napis mi presne o akych neopodstatnenych bludoch sa to bavime.... pretoze vy sa tu odkazujete na kopu spokojnych zien okrem seba rovnako ako my sa odkazujeme na kopu nespokojnych....chces tvrdit, ze tie nespokojne su vsetky klamarky a tie spokojne nosia svatoziaru nad hlavou? vysvetli mi prosim
Ze nie je ich, je ich, jedna z nich doma rodila a jedna to planuje, je to prave ich tema, a miesto debaty a detailoch a pribehoch a co treba zariadit a podobne sa tu neustale musia obhajovat pred trollkami, ktore si myslia, ze bez ich nazoru ziadna tema nie je kompletna... Chapem, ze to je dost tazke niektorym egam pochopit, ale Vas nazor tu nikoho nezaujima, tu sa chcu pobavit zeny, ktore rodili alebo zvazuju porod doma... Strasne nepochopitelne..
@gagik ja osobne som sa rozhodla porodit svoju dcerku doma preto, lebo som sa BALA ist rodit do porodnice. Podla mna je porodnica dost nevhodne miesto na porod. Ja by som tam urcite neporodila, moje telo by sa zaseklo a skoncila by som s nejakymi komplikaciami, o ktore v porodniciach nebyva nudza.
@katka.gzd ak potrebujes pokracovat... cize nerespektovat moju prosbu... mam pravo pisat do akejkolvek verejnej diskusie cokolvek co je k veci - ci ty to nechces vidiet alebo chces, k veci to je...nikoho som neurazila - ak ty si si domyslela nejake 3 bodky je to zial opaet len tvoje domyslanie...vsetky moje dalsie reakcie su len reakcie na dalsie a dalsie rypanie z vasej strany...vid prispevky aj tvoje aj eaky a jamilag...
som rada ze proti mne osobne nic nemas🙂 fakt je ze mi je to jedno, kedze ani ja proti tebe nic nemam, ani zdravotnicka nie som a ani dula cize nemam ani ziaden zaujem hajit jednu ci druhu stranu...takze tiez by uz mohlo stacit, nemas pocit?
@dai napisala si ze nemas zaujem o urazanie, pokial viem tak ta neurazam cize respektujem....neviem ako si ty vykladas moje prispevky.... ale keby si si spatne precitala tie svoje, kopec hodnoteni domarodiacich zien ktore niesu lichotive tam najdes....objektivne....tam nieje nutne ziadne domyslanie....
@tehula "neuraz sa, ale stale je to len JPP.
Az zazijes vlastnu skusenost so zdr.personalom, najlepsie zhodnotis situaciu."
Moje prve dieta sa narodilo v porodnici. Zdravotnicky personal som zazila a mam to s cim porovnat. Vy si baby fakt myslite, ze ste jasnovidky a na zaklade par viet viete o niekom uplne vsetko?
@dai tu je diskusia o tom kolko žien po IVF malo ,,normalny,, porod....
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/aky-ste-mali-porod-po-umelom-oplodneni-2/
kiki :mne jeden lekar,co ma CAR v CZ povedal,ze oni ten cisarak robia hlavne kvoli tomu,ze chcu mat istotu,ze po tej dlhsej ceste k babatku a vypiplaniu toho to babo prezije a rodicia budu mat radost. Samozrejme su tak aj ine zdravotne veci, on mi to povedal tak,ze ked sa nejako obchadza priroda,ze vzdy to nieco prinasa a ze oni za dlhe roky co to zaroven skumaju za pochodu uz vedia co a ako,ale stale ich nieco vie prekvapit.
14. máj 2014 o 11:54 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
kveta @trulinka V Rakusku IVF povazuju za indikaciu k cisaraku. Je to tym, ze pri cisaraku je vacsia sanca pre dieta prezit porod v zdravi. Zena po prirodzenom pocati ma sancu, ak jej umrie dieta pri porode, urobit si dalsie. Po IVF su tie sance na dalsie tehu mensie. Takze preto sa neriskuje a robi cisarak.
13. máj 2014 o 21:29 • 1 dieťa • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
@dai a mame to tu, ak nemam argument, tak chytám za slovíčka - to už je pomaly na MK pravidlom
skús si ešte raz prečítať, čo som napísala a možno pochopíš ako som to myslela - bolo to adresované nielen tebe, lebo je to napísané v novom riadku a pri vykaní sa píše pokiaľ viem veľké pismeno alebo sa mýlim?
@sardinka333 jej no ty si zlata, esteze ta mam 🙂 co by som si pocala.... uz si ukazala ze nevies nic o domacom porode, teraz nam pod ukazat ako nevies nic o teme "neplodnost".... pod do toho.... to je dalsia moja parketa 😵
@sardinka333 ako dlho ti trvalo, kym si nasla taketo informacie? Sikovna, skus Katku este trosku viac postrasit, myslis ze sa ta zlakne? Aku mozes mat motivaciu na taketo nieco?? Jedine taku, ze si riadna .....
@ajka006 to vykanie bola sranda ak si nepochopila - je mi jasne ze si myslela skupinu zien😉 a za slovicka si zacala chytat ty...
mozno som sa zle vyjadrila - nezaujima ma tato tema z pohladu ze by som sama riesila porod doma kedze nie som aktualne tehotna... z pohladu motivacie aj priebehu, indikacii etc. je to celkom zaujimava tema 😉
Baby pozor, sardinka je v klude, pije kavicku, nohy ma na stole, rehoce sa na nas a dufa, ze nas to trapi, hahaha.
@jalimag nechaj ju tak, vidim, ze som jej charakter odhadla uz minule spravne...dufam, ze s hladanim tych prispevkov stratila minimalne hodinu.... super mama co sa radsej nevenuje rodine, ale hlada ako by niekomu ublizila...takyto ludia nebudu nikdy v zivote stastni... a este blbsie pre nu, ze vobec netrafila... snad si nemyslela ze tento aspekt nemam tiez poriadne odkonzultovany....jasne, ze mam.... a druhov neplodnosti veducich k IVFku je tolko, ze sa to ani neda takto zjednodusit ako sa o to pokusa... samozrejme, ze su diagnozy po ktorych mozno predpokladat komplikacie pri porode, ja medzi ne ale nastastie nepatrim takze cela jej snaha je na uplne vies co ;)
@katka.gzd potom tu píš ako neuraaš, neprovokuješ - reps. provokuju teba a urazaju... 🙂
Mne je uplne jasne ze ty si za 4 roky vyštudovala porodníctvo, gynekologiu, geneticku diagnostiku a skrining, reprodukčnu imunologiu...minimálne máš z toho internetové štátnice to mi je jasne.
Na mna ty furt neutoč s tým domacim porodom - jedniny tvoj argument aj to krivkajuci - nakolko si nerodila nikde, nikdy a ani doma...a kludne ani doma rodit nemusiš, ešte sama nevieš čo ťa čaká, plany su jedna vec a realita druhá. Pá pá...
@jalimag j ja nepotrabujem nikoho strašiť, ked sa pre niečo ja osobne rozhodujem tak zvažujem pre a proti, ak by som prišla k dieťaťu ledva aj to za asistencie lekarov tak by som tieto argumenty aspon zvažovala - pre niekoho nemusia mať žiadnu vahu, pre ine ženy, ktoré podstupili mnoho sklamaní a nevydarených pokusov, vek im ide...to može byt podstatná informácia. Pre niekoho nie.
@katka.gzd ty si z mojim charaktrom hlavu nelám a moje deti si ust neber lebo to je naozaj ubohosť. Komu som ja ako ubližila mi nie je jasne - ty od prvej chvile čo prispevok to utok...a silné slová za ktore boli tvoje komenty aj mazané. Takže dodrzuj pavidla fora, neutočiť...lebo na moje prispevky tak vzdy reaguješ pritom s utočením na tvoju osobu nemaju nič spoločné. Alebo mi napíš ako? Ten prispevok tebe konkretne ako dvihol mandle? čim? splna všetky pravidla fora...
@sardinka333 dufam, ze sa ti o mne a mojich porodnych planoch aj sniva ;) ja ta mam totiz uplne v pazi
@sardinka333 vies co, len ty sama vies, aku si mala motivaciu na to zlomyselne prianie v zmysle: ''aj tak doma neporodis, dokonca ani prirodzene nie, netes sa.''
Ale to uz je na tvojom svedomi.
Katka bude mat urcite nadherny domaci porod, lebo taketo veci su v hlave. Ale o tom ty a tebe podobne ... nemate ani tusenia.
No zeny, na to ze ste dospele a mali by ste ist prikladom, sa hanbite. Ste jak deti na pieskovisku. A to z vas si mame brat priklad my co sme este nerodili. Oba tabori "aj za" a "aj prosti" sa mozte nahbit. Polovicku stran si nadavate, urazate....no prepacte, ale takmyto jednanim len odoberate chut rodit uz akokolvek...myslim, ze ja si zoberem nahradnu matku a hotovo 😀 😀
A nehnevajte sa, ale robite z porodu taku bozsku auru, akoby jestvoval len ten jeden ukon na svete. Nerodila, som, ale aj tak si myslim, ze najdolezitejsi je novy cloviecik a nie to ci ho porodim doma, v aute, v sale, na cisaraka abo hoc aj do skumavky a yo skumavky...podarilo sa vam dokonale znechutit temu, pri ktorej som si myslela ze sa dozviem nieco nove, nejaku osvetu alebo konstruktivnu diskusiu 🙄
@lubkavargova1 konkretizuj prosím kto nadava a uraza, neviem o tom že by tu všetky len nadavali a urazali, tak poprosím bud konkretna.
Hm... Snazit sa o debatu o domacich porodoch v teme domaci porod je najnovsie rypanie, hm..

@jalimag ach bkze, naco tolko ironie. Lrepac, ale ked si niekto inteligentny precita moje prispevky a ostatne prispevky, tak si to vie dat dokopy. Stale vychadza dost draho porod doma a to naozaj bezna rodina mat nemusi. Chcela som len tolko ako somnuz napisla xy x.ale zjavne nie dost zrozumitelne pre vsetkych, ze nanjednejnstrane sa napise, ze jie kazda si moze dovolit porod v sukromnej nem., ale rovnako si nemoze dovolit kazda porod doma. Nic viac a ani menej. Nikde som nerypala.@ajka006 zatial som si nevsimla, ze sa jedna o nejaku sukromnu diskusiu, ide o verejne formum a moje prispevky su k teme, zial mam tennpocit, ze vase predstavy su take, ze sem moze prispievat len ten, ktory pritakava, ale ten, kt.upozorni aj na negativa je hned rypalka a pod.