icon

Pôrod plánovaným cisárskym rezom

ivett5
11. jan 2016

Ahojte, chcem sa opýtať tých mamičiek, ktoré rodili plánovaným cisárskym rezom ako to prebiehalo, či to bola veľká katastrofa atď.
Všade sa dosť straší aké je to neprirodzené, ako bolí bruško, ako sa nemôže postaviť na nohy, nedokáže sa postarať o seba, nieto ešte o
dieťa. Ako sa má rodiť prirodzene (vaginálne) a podobne.
Ako dlho vám trvalo, kým ste boli schopné samostatne fungovať, bez pomoci niekoho? Starať sa o bábo, o seba...
Všade len čítam ako je úžasne rodiť vaginálne, tak šup s vašimi skúsenosťami. Ďakujerm.

siska53
11. jan 2016

@ivett5 prva sekcia spinalom bola horsia,mala som zimnicu..ale vela asi spravilo,ze sa narodili vela babatiek a boli smne mnohe na inom.poschodi,kde nam.deti nenosili..teda aj to spamatavanie sa bolo horsie. Rodila som.v piatok na obed,v pondelok na obed sme sa konecne dostali spolu na izbu a v utorok domov. Rana bolela ,ale postupne to bolo lepsie. O babo som sa dokazala.postarat,akurat som sa snaxila nenosit tazke veci a prva prechadzka bola nesmierne narocna.

Druha sekcia -,epidural. Uplne super,uz na druhy den som.bola cula,chodiaca,scbopna sa starat o babo vlastne hned na dalsi den.
Omnoho rychlejsie som.sa spamatala. Akurat opat som sa snaxila nezdvihat tazje bremena vratane dvojrocneho synceka aspon nejaku dobu.

Nebolo to az take strasne.
Najhorsie je vzdy prve postavenie,neskor je to coraz lepsie. Idealne je,ak je babo co najskor s tebou,to robi vela.

sindas
11. jan 2016

No ja som sice nemala planovanu sekciu ale akutnu v uplnej anesteze.. rodila som v noci z pondelka na utorok o 23. 30 a uz o jednej poobede som sama chodila a starala sa o maleho.. sice to vstavanie bola trosku makacka ale skor to bolo ako strasna svalovka na bruchu ako nejaka bolest.. vsade sa pise ze prirodzene je lepsie to ani ale ked to proste nejde tak to bejde.. tvoje dieta nebude o nic ine ako ine.. a ked ho dostanes do ruky zabudnes na nejake bolave brusko... nebojsa zvladnes to ..

blumka
11. jan 2016

ja mam za sebou 3 cisarske v spinali, v piatok ma caka 4. Po kazdom a dufam, ze aj po tomto to tak bude, som bola postavena cca po 12 hodinach na nohy a uz som chodila sama. cim viac som sa hybala, tym to bolo lepsie a lepsie. Kym som lezala, deti mi nosili, akonahle som bola schopna dojst sama na wc, ci do sprchy tak som si deti uz brala k sebe. mne to pomohlo v tom, ze som jednak mohla dojcit kedy chceli a na druhej strane, prinutilo ma to zas sa hybat. Mne radili uz po prvej sekcii, hybat sa kolko sa len da, drzala som sa toho a ked ma prepustali na 5 den uz som sla vzpriamene, sice bolest bola ale mierna, dala sa zvladnut bez liekov.
Neviem porovnat ako je to zotavit sa po prirodzenom a po cisarskom, ale poznam zeny co tyzden po prirodzenom ledva chodili ale aj take co 3 hodiny po porode uz ani nevedeli ze rodili...a to iste po cisarskom...niekto uz na 2-3 den chodi, niekto z nemocnice odchadza na vozicku.
ak mas cisarsky naplanovany z nejakych zdravotnych dovodov, nema zmysel panikarti, proste si povedz, ze nemas na vyber..

8291
11. jan 2016

@siska53 ahoj môžem sa opýtať kde a prečo si rodila sekciou v epidurále?viem že sem tam ked sa spontánny pôrod zvrhne na sekciu a rodička ma napichnuty epidural tak ju nanom prispia alec bežne sa sekcia na epidurale nerobí.A ani ako anesteza sa epidural nikdy nepoužíva.viem som zvedavá ale to je profesinálna choroba😉

siska53
11. jan 2016

@8291 v ruzinovskej porodnici. Anesteziologicka usudila,ze to pre mna bude najlepsie.
Mne nedovolili rodit prirodzene ani prvykrat - uzka panva plus uterus bicornis(aj ked len slaby), tak aj povodny gynekolog i porodnik to hned stanovoli na sekciu.

8291
11. jan 2016

@siska53 to chápem ale v epidurále a v ružinove?určite planovanu sekciu nerobia v epidurale,teda v ruzinove nikdy pokial viem nerobili,len ak sa fakt zvrhol spontánny pôrod na sekciu a epi.bol napichnuty tak naňom uspali,ale aj to sa robí fakt minimálne,podľa mňa oba pôrody si mala spinal,nebudem to tvrdiť ale v epi sa fakt planovane nerodí,je to nelogické

evittam
12. jan 2016

@8291
@siska53 Nemýliš si náhodou epidurál so spinálnou anestézou? 😉 Pichá sa to vlastne rovnako. 😉

8291
12. jan 2016

@evittam ja nie ved o tom som písala,ze v epidurale sa planovanou sekciou nerodi,pokial viem nikde,pretože siska53 písala ze prvé rodina v spinale sekciou a ddruhe sekciou v epidurale.to mi bolo také zvlasne.v epidurale sa rodu fakt ak nastanu pri spontannom pôrode komplikacie a nie je čas tak rýchlo prispia aj na tom epi,ale nieje to štandard

8291
12. jan 2016

Aj to len vtedy pokial je epi.pichnutý k spontánnemu pôrodu

evittam
12. jan 2016

@8291 Jj, ja som si to až potom všimla, že si to písala. No ja si myslím, že si poplietla epi so spinalom.

siska53
12. jan 2016

@8291bol to epidural a bola to planovana sekcia,povedala mi to priamo anesteziolgicka. Rodila dom tak v 2012.

siska53
12. jan 2016

@evittam mam tam.napisane,ze epidural spinal.

8291
12. jan 2016

@siska53 pokial sisi necitila dolnu polovicu tela tak to bol spinal😃

anega79
12. jan 2016

Ja som rodila v Irsku, akutnou sc, dali mi spinal. Po noci kontrakcii som bola nevyspata, malu mi hned dali na celu noc do postele lebo plakala, tak dalsia noc neprespata a 15 zien na izbe... Ale postavit som sa musela asi za 8 hod., na druhy den sprcha, dalo sa to zvladnut, davali mi tabletky proti bolesti. Problem bol u mna ist na zachod na velku, to bola dalsia operacia. 🙂 Na 4 den ma pustili, da sa to urcite zvladnut.

mircalla
12. jan 2016

@ivett5 Mala som 2 krat planovanu sekciu, v prvom pripade z toho nakoniec bola akutna, kedze sa spustil porod. Prijemne to nebolo, ale dalo sa to vydrzat. Prvy raz v celkovej, druhy raz spinal.
Bolest po prebudeni pri prvej dost velka, mala som aj zrasty, ktore mi rozrusovali bolelo to dost.
Spinal mi napichli na 3 krat....Pocas porodu som necitila bolest, ale tlaky, nevedeli malu vytiahnut. Pre mna to ale bolo nejhorsie po porode, dost to bolelo a naviac mi dali na brucho take vrecko s pieskom na stiahnutie maternice, no myslela som, ze to asi zahodim....Vyhoda spinalu, ze mi doniesli malu, pri celkovej som sa zobudila a nevedela, kde je sever.
Krvacaniepo porode v oboch pripadoch slabo a kratko, bolesti sa zmiernovali - tvrali cca 4 tyzdne, intenzivne prve dni. Deti v oboch pripadoch v poriadku, domov sme sli na 5. resp. 4 den.

majusjurisophi
12. jan 2016

Ahojte 🙂 .ja som mala prvu dcerku akutnou sekciou.na vela veci si ani nepamatam lebo som bola "doslova zdrogovana" liekmi.Mala som 19 a mojmu telu to nejak prirodzene neslo...otehotneli sme zas (mesiac a pol dozadu som rodila). Vsetci mi vraveli ze ak uz je jedna sekcia,automaticky aj druha.Ale...uz na poradni v porodnici mi povedali ze vyskusame prirodzene vraj som mlada a zvladnem to (24 rokov).tak som nastupila na prijem lebo uz som prenasala a nakoniec spolocnou dohodou sme dospeli k tomu ze nakoniec naplanuju sekciu.lebo vraj by sa porod opakoval ako pri prvej dcerke.Kedze moje telo okolo porodu ani neslo 🙂 jazva sa stensila na 3mm.Po pravde ja som si vydychla.tak rano pred zakrokom - sprcha,holenie,bandaz noh,napichnutie kanily,infuzie-antibiotika pred sekciou...bolo to fajn prist po vlastnych pred salu,chudatka mamicky tam umierali od bolesti a ja som prisla len tak 🙂 vsetci uz cakali.sala trosku strasidelna 🙂) napichli mi spinal,tlak atd a slo sa na vec.malinku vytiahli po cca 15 min.sekcia je sice neprirodzeny porod ale rovnako pekny.ked mi ukazali tu malu macicku tak som plakala jak male decko 🙂 mna sili hodinu aj nieco.zvacsovali mi jazvu aj bolo trosku viac krvacania.malinku mi ukazali ako ju premerali a vysetrili cca 3 min.po prevezeni na izbu som si uz telo cilila a pytala som si lieky od bolesti.2 infuzie mi dali.Viki mi priniesli na prilozenie 3 hodiny po porode...vstala som po 12 hod. To bolo najtazie,bolelo to.a bolelo este dalsie 2 dni.Ale ten maly drobec na hnal do predu.na treti den uz bola somnou non stop.mliecko sa pustilo na 4 den.sestricky drobcov dokrmia.ale robila som co som mohla a na moju prosbu ju dokrmili len raz.na 5 den sme sli domov.brusko na bolelo este asi tyzden,ale to uz len tak ze som citila🙂 ... som mesiac a pol po sekcii a uz som zacala z lahka cvicit.brusku sa vyhybam...Ja osobne som vdacna za to ze rozhodli sekciu.pretoze ak by ma nechali trapit zas 2 a pol dna a napchavali by ma len liekmi nic by sa somnou nedialo tak...a zas ist nadopovana pod noz :( . Je to operacia, ale podla mojho nazoru rovnaky zazitok 🙂 aspon ja som to tak citila ked som malinku videla... drzim palce 🙂

siska53
12. jan 2016

@8291 praveze citila,aj som hybala prstami na nohach,co predtym nebolo,aj mi vecer este davali od bolesti daco - cez ten zavedeny epidural ci co. Ona mi vysvetlila,ze tam.je nejaky iny sposb zavedenia,ze sa to inam.picha.

katyt
12. jan 2016

Ja som mala prvý pôrod plánovaný cisársky kvôli polohe koncom panvovým, ďalšie dva pôrody normálne vaginálne. Tiež som sa pred cisárskym bála všetkého možného, ale v pohode sa to dá zvládnuť, na druhý deň ma sestričky postavili a už som sa vedela postarať aj o seba, aj o dieťa, ale je to predsa len operácia a nie je to pôrod. Ja vidím nevýhody v tom, že po cisárskom Ti dieťa nedajú hneď na bruško a nemôžeš si ho nechať pri sebe počas toho ako ležíš na sále, mlieko sa mi začalo tvoriť až 3 dni potom, dovtedy som musela malému dávať umelé a chodiť si pýtať každú chvíľu od sestričiek a navyše tá rana tiež bolí kým sa to poriadne nezahojí, takže ja ak by som si hocikedy mala vybrať medzi týmito dvoma pôrodmi, tak si vyberiem vždy ten prirodzený, hlavne kvôli tomu, že na tie prirodzené mám úžasné spomienky, bol to proste zážitok určite väčší ako sekcia.

katrin21
12. jan 2016

@siska53 picha sa to hlbsie, do spinalnej oblasti, epidural len do urcitej hlbky tych obalov co tam su... teda nie tak hlboko...

lavazzake
12. jan 2016

@8291 ja som tiež druhé rodila sekciou s epidurálom...anesteziologička mi povedala, že to stačí...nestačilo, bol to môj najhorší zážitok v živote..ono to malo byť tak, že som išla na plánovanú sekciu a chcela som, aby mi pichli aj epi aj spinal (spinal na sekciu a epi na tlmenie bolesti po nej), ale anesteziologička, čo tam bola, mi povedala, že aj epi stačí na sekciu, tak som dala na ňu...pri prvej sekcii som mala spinal a pri tretej konečne aj epi aj spinal pichnutý

yanni
12. jan 2016

kazda sme ina, takze ja hovorim len a len za seba. Tiez este podotyka, ze zijeme v nemecku a aj som v DE rodila. Mala som planovanu sekciu pred 5. mesiacmi. Mala sa narodila o pol 9 rano a o ca. 4 poobeda ma postavili na nohy a odvtedy som sa hybala. Mala som spinal, nic som necitila, len tahy a tlaky. Vsetko v pohode, malu som pocula prvy krat zaplakat, dali mi ju "vycmagat" a isla bondingovat s manzelom. Muz bol so mnou na operacke. Pokym ma zasili bondingoval, potom ma previezli k nim a prilozili a odvtedy som malu nepustila z oci. mala som ju od zaciatku na izbe, starala sa o nu, kojila, ked som vstala, tak aj prezliekala, prebalovala. Bolesti takmer ziadne, ale ako tu uz niekto pisal, tazsie sa mi vstavalo z postele ale take iste problemy mala aj baba vedla, co rodila vaginalne. Takze to mas jedno. Ta chodila este horsie ako ja. Porodila chlapca par hodin pred mojou malou. V nemocke som bola tri dni, na druhy den po prichode domov sme moli s manzom na 10 km!!!!! prechadzke. Bolo leto, teplo, tak preco nie 😉
Tiez bachorky, ze mlieko nabehne tazsie ci neskor, je to taka ista "loteria" ako pri vaginalnom porode. Mne nabehlo mlieko hned po kolostre a kojim plne doteraz. Necele tri tyzdne po porode sme uz boli na 450 km ceste autom, ako cerstva dvojmesacna cestovala mala so mnou sam na SK 800 km sama. Zvladli sme v pohode cestu tam aj o mesiac spät do Nemecka.
Toez je totoalna hlupost, ze zena co "rodila" cisarsky, nie je riadna matka, ze puto matka-dieta nie je take silne atd. Never bachorkam. U nas je vsetko v poriadku a mala sa so mnou mojka veeeelmi rada 🙂
Tiez nikdy nemala nejake problemy, ci dychacie ci ine.

anega79
12. jan 2016

@yanni suhlasim. mne malu priniesli na kojenie po 2 hod., mlieko sa mi vytvorilo takisto ako ostatnym, a kojila som vylucne do 6 mes.

zaneta123
12. jan 2016

@ivett5 u mňa oba pôrody CS, po- oboch som fungovala po 24 hod., ktoré som strávila na JISke, rana bolela, ale dalo sa to vydržať. Doma som fungovala bez pomoci, klasika ako pred pôrodom, len som si dávala pozor aby som nedvíhala nič ťažké. CS je brušná operácie úplne zotavenie cca 3-6mesiacov. Neviem porovnať rozdiel medzi prirodzeným pôrodom a CS. Laktácia sa spustila tak, že domov sme išli v oboch prípadoch ako plne kojený. odporúčam spinálnu analgézu. Ja som sa bala úplnej anestézie.

8291
12. jan 2016

@lavazzake presne tak epidural nieje absolútne vhodný na sekciu,naozaj výnimky sú fakt len minimálne a na plánovanu sekciu uz vobec nie,si prvá o ktorej viem,veľmi zlý postup a epi sa na tlmenie bolesti po sekcii vôbec nikde nepichá.na tlmenie bolesti sa epi picha len pri spont.pôrodoch a pred veľkými operacnymi výkonmi kde sa predpoklada ze bolesť budú dlhodobé a obrovske a keď sa planuju opakovane preväzy na sálach aby nemuseli ist pacienti opakovane do celkovej anestézy.

8291
12. jan 2016

@siska53 tak to bol epidurál.ale teda fakt dost neštandardny postup,

lavinis
12. jan 2016

tak treba si uvedomiť, že je to operácia. Ja som vedela, čo ma čaká, lebo som mala pred 5 rokmi cystektómiu a presne ten pooperačný stav bol taký istý. Prvé dva dni totálna katastrofa, 3-4 deň lepšie, ale stále zle a potom už sa to začalo zlepšovať. O týždeň som už chodila aj fungovala normálne. Ja som mala veľkú pomoc od svokrovcov, boli sme u nich, kým som sa nezotavila, lebo ja osobne si neviem predstaviť, ako by som zvládla sama sa postarať o dieťa. Ale každý sa zotavuje inak, niekto rýchlejšie, niekto pomalšie.
Keďže som mala spinál, tak som malého videla hneď aj na kojenie som ho mala pri sebe celú noc, bola so mnou svokra, takže mi ho len prikladala. Mliečko sa rozbiehalo trocha dlhšie, ale už 5 mesiacov kojím, aj keď dávame aj UM 2-3 krát denne, lebo ho nemám toľko.

lavinis
12. jan 2016

domov som šla o tri dni

kristinkahugo
12. jan 2016

Ahoj
Nechce sa mi citat príspevky ale moje skusenosti :
Prvé dieťa 31 a druhé 37 . Som rada ze som takto rodila ja som sa strasne bála prirodzeného pôrodu.
Pri druhej sekcii som bola v celkovej na vlastnú žiadosť a som šťastná.
Po 6 týždňoch som bola uz na bežkách.
Samozrejme to záleží od zdravotného stavu a psychiky.
Takze neboj sa .
Jasne ze to je operácia ale ako som písala ja by som osobne inak rodiť nechcela a to som medicinsky vzdelaná.

lavazzake
12. jan 2016

@8291 praveze v KE nie je kombinacia spinal+epidural pri sekcii nic nezvycajne, pichaju to tak vo vsetkych troch nemocniciach, ale clovek si to musi "vybavit" lebo nie kazdy anesteziolog to tak picha...mna na tuto moznost upozornila kamoska-anesteziologicka, ale ona mi to nemohla pichnut lebo robila v inej nemocnici nez som rodila...mne sa zda skor nezvycajny ten epidural pri sekcii...nikdy som o tom nepocula, ale tak dala som na radu tej anesteziologicky, ze to vraj bude ok...

kristinkahugo
12. jan 2016

@lavazzake ja si skôr myslím ze cela žien nerozumie co je spinal a co epidural .