Pôrod s epidurálkou - skúsenosti
Ahojte včera mi na rizikovom dala páni doktorka taky formulár ci chcem pri pôrode epiduralnu analgezia pri pôrode na tolko som momentálne 36 týždni. A mam už dat skôr súhlas. Mate niekto skúsenosti? Respektíve pomohlo vám? Neboli komplikácie po ?
ja som sa vdaka epi otvorila z 3 na 9,5 cm v priebehu pol hodiny. vyvolavali mi porod a kontrakcie som mala prakticky stale, s 10 sekundovymi prestavkami niekohlko hodin a stale som bola iba na 3cm. najprv mi ju nehceli dat, aby nezastavili porod, ale ako mi ju pichli, hned som sa zacala otvarat a vsetko dopadlo ok.
na tvojom mieste by som papiere podpisala, a uvidis sama, ked budes rodit, ci si ju das, alebo nie.
Odporúčam. Oddychnes si, budeš mat viac síl.
Za mna epidural najlepšie rozhodnutie. Žiadne hororové bolesti.
Veľmi odporúčam. Ako prvorodička mám naozaj krásne spomienky na pôrod aj vďaka epiduralke.
ja som za vyuzitie vsetkych modernych pomoci, najma co sa porodu tyka. nemusi to byt predsa traumatizujuci zazitok...
Mala som pri prvom. Vtedy mi to lekar odporucil nakolko porod nenapredoval a ze to bude este trvat.
Kazdopadne mne epidural nezabral.
Neskor mi dr povedal ze je len ozaj velmi veeeelmi malo pripadov ze epi nezaberie a dokonca aj porod po podani moze stagnovat. Co sa stalo mne.
Pri dalsich porodoch som nemala-nechcela a bolo to super.
Mam ale kamosky ktore mali. Zabralo dokonca aj porod sa po tom paradne rozbehol.
@anonym_autor Ja som epidural nechcela, ani som nemala nic vybavene, este pri prijme hovorim sestricke, ze netreba. Ale ked dosli uz tie brutalne kontrakcie, aj dom by som prepisala na kazdeho kto by mi tu epi dal, nastastie boli v nemocnici ochotni a ustretovi a dali mi ju, len som rychlo nejake papiere podpisala, ani neviem ake. Takze za mna vybav si papiere a v priebehu porodu sa rozhodnes, ci ano alebo nie. Nikto ta do epi nutit nebude ked nebudes chciet, ale je dobre mat to pripravene.
Ano, velmi pomohla...ja som ju chcela iba kvoli sitiu po porode.
Pri prvom porode mi ju nestihli pichnut, a ked ma potom sili, tak som vsetkych svatych spominala 🙈 (neskutocna bolest to bola) a dlho som mala z toho traumu. Pri druhom porode to epi zachranila
Ja mám zase opačnú skúsenosť. Nevedela som tlačiť, synovi klesali ozvy,hrozil kliešťový pôrod. Pri druhom pôrode som ju nemala a ľutujem, že som prvý pôrod nezvládla bez nej.
Ja mám zase opačnú skúsenosť. Nevedela som tlačiť, synovi klesali ozvy,hrozil kliešťový pôrod. Pri druhom pôrode som ju nemala a ľutujem, že som prvý pôrod nezvládla bez nej.
@domka222 ja som mala rychly porod a epi slapala aj pocas tlacenia. Tiez som nevedela kedy tlacit kedze som necitila kontrakcie, ale porodne asistentky vedeli kedy treba tlacit, zistili to ked sa mi chytili brucha a vtedy povedali tlacte..
@anonym_autor ja som mala pri oboch pôrodoch, ale po prvom som bola nastavená skúsiť druhý bez..neviem, či to bol dôsledok epiduralu, ale mne sa úplne zastavili kontrakcie a prestala som sa otvarat, keď to už trvalo skoro cely den, kázali mi tlacit, veľmi som sa vytrapila, aby len do pôrodných ciest klesla a potom som už nevládala tlacit, aby išla von a museli pouzit kliešte a predtým zvon, dcérke našťastie nič nebolo, ale ja som mala dost velke poranenia a výrazne oslabené panvové dno, jednak dlhým tlacenim a potom aj veľkosťou bábätka (4230gr).. v druhom som vydržala bez epiduralu, najdlhšie ako som vládala, ale ked som už bola na 5cm mala som take bolesti, že ja som už nevedela myslieť, tak som si vypýtala..20 min po pichnuti epiduralu, mi chcela pôrodná asistentka prasknúť plodovu vodu a vtom začal chaos lebo nevideli ozvy malej alebo čo, nabehli dve doktorky, na všetky mozne polohy ma dávali a hľadali ozvy, zrazu som len pocula l, že už sú to 2 min a ja som nechcela panikáriť, ale robit všetko, čo hovoria a zrazu našli čo hľadali a bolo dobre..či to súviselo s epiduralom neviem, ale bolo to 20 min po podaní a cely čas ma už nechali na pásoch pre istotu..ale pri tomto druhom pôrode som aj pri epi cítila každú kontrakciu, velke tlaky ale tie bolesti boli znesiteľnejsie..pri prvom som nič necítila a museli mi hovoriť, kedy je kontrakcia a kedy mám tlacit..nechápem v čom to bolo🤷♀️
@domka222 ja som mala rychly porod a epi slapala aj pocas tlacenia. Tiez som nevedela kedy tlacit kedze som necitila kontrakcie, ale porodne asistentky vedeli kedy treba tlacit, zistili to ked sa mi chytili brucha a vtedy povedali tlacte..
To,že si mala ty rýchly, nemusí byť u každej. Si predstav,že aj mne vraveli kedy tlačiť. Ale keby to išlo tak jednoducho,tak by sa mi nemuseli hádzať na brucho a nemusela som byť šitá 3/4 hodinu.
Daj suhlas a uvidis. Mozno sa nebude stihat, ja som dva porody nestihala dat, najprv bolo skoro a za 40 min zas neskoro. Ono to musi aj 20 min zabrat, od toho vpichu prejde rozny cas. Je dobre to mat ako zolika v talone, ked treba, tak pouzijes
To,že si mala ty rýchly, nemusí byť u každej. Si predstav,že aj mne vraveli kedy tlačiť. Ale keby to išlo tak jednoducho,tak by sa mi nemuseli hádzať na brucho a nemusela som byť šitá 3/4 hodinu.
@domka222 chapem. jasne, je to individualne.. ani mne to neslo velmi jednoducho, aj mi pritlacili na brucho. mala som kozmeticke stehy. Ale nemyslim si, ze to kvoli epiduralke.. podla mna bez nej by to bolo rovnake + ovela viac bolestive.. ale ktovie, neviem porovnat 🙂
Pri prvom pôrode som epidural nemala,pri druhom som mala,ale nezabral,bolesti ešte väčšie ,ako pri prvom
@anonym_autor moje skúsenosti. Prvý pôrod s epiduralom. Cítila som len tlak bez bolesti, pohodicka. Druhyporod, epi som nestihla, otras.
Ja mám za sebou 2 pôrody bez epi, prvý pôrod vyvolávacka, od rána kontrakcie a dcérka sa mi narodila večer o 20tej. Druhý pôrod trval dokopy 5 hodín, bolo to rýchle oproti prvému. No ja som sa bála mala som strach dať si pichnúť epi, kvôli vedľajším účinkom.
To ze das suhlas teraz neznamena, ze ti ju musia aj pichnut 🙂 ak sa rozhodnes pri porode, ze ju nechces, tak ju mat nebudes. Ja som epi mala. Za mňa spokojnosť. Nemala som ziadne komplikacie po nej ani nic. Ale zasa kazde telo je ine. Sestre napr. epi zastavila porod. 🙂
Ďakujem vám za skúsenosti 😊
Ja som síce prvý porod zvládla bez epiduralky, lebo som ju nestihla. 😀 Ale ak budem rodiť druhýkrát a bude tá možnosť, tak si ju dám
Epiduralka super- odrodene obe deti- porody bez akychkolvek problemov a komplikacii. Deti zdravucke. Odporucam 👍
Aj ja odporucam, pri 6cm som myslela, ze to nedam, pichli mi ju a hodinu som si oddychla, za ten cas som sa aj otvorila na 9cm. Bolo to vykupenie😅 ak by som sla rodit este raz, tak urcite s epiduralom.
ja som sa vdaka epi otvorila z 3 na 9,5 cm v priebehu pol hodiny. vyvolavali mi porod a kontrakcie som mala prakticky stale, s 10 sekundovymi prestavkami niekohlko hodin a stale som bola iba na 3cm. najprv mi ju nehceli dat, aby nezastavili porod, ale ako mi ju pichli, hned som sa zacala otvarat a vsetko dopadlo ok.
na tvojom mieste by som papiere podpisala, a uvidis sama, ked budes rodit, ci si ju das, alebo nie.
@babushkaem u mna rovnako. z 3cm na 8cm za 10 minut. na tie 3cm som sa otvarala povedzme ze 18h ak ratam od zaciatku odtekania plodovej vody. ak raram od zaciatku kontrakcii, tak cca 6 hodin z 0cm na 3cm.
@anonym_autor mne dali takú silnú že mi zastavili pôrod.. to že mi to 1x pichli tak zle že som si necítila vôbec nohy ani nepíšem .. ja som proste na anestéziológa šťastie nemala
@anonym_autor mne nezabrala, dlho mi ju pichali, nejak sa netrafili.
@anonym_autor odporúčam, mne ho poradila kolegyňa, že jej pomohlo konečne sa otvoriť a ja som mala úplne rovnakú skúsenosť, po 17 hodinách čakania, som sa nevedela dostať z 8cm na full. Po epiduralke som si oddýchla a konečne to išlo. Zavádzanie nič strašné.
Za mňa určite podpíš papiere a rozhodneš sa počas pôrodu. Radšej mať a nevyužiť ako chcieť a nemôcť. Ak sa dobre pichne a v správnom čase je to skvelá pomoc. Tiež som sa po 8 h otvárania dostala len na 4 cm a po pichnuti som bola za hodinu a pol na 9 cm. Na konci mi už vyprchala tak na 80% čiže som pekne vedela aj tlačiť 👍🏻
Fakt neviem ako by som zvládla tu “zaverečnú” bolesť bez epi… uz so samotnou epi to bolo aj tak extrémné… neviem fakt pri obidvoch pôrodoch som mala epi a vďaka bohu za ňu… 🙂 odporúčam vsetkymi 10
Za mna na celom pôrode bola najväčšia bolest zavadzanie epiduralky 😀. Ale mala sestrička teda poriadny problem mi ju pichnúť.

Ja odporucam - porod rychly, bezbolestny. Komplikacie neboli ziadne.